Minden Ami Külföld | Helló, Magyarok! - Bemutatkozik a Radio HereWeGo - Minden Ami Külföld %
iranytu_feher
iranytu_feher
Minden ami külföld
  • HWG-cikkhezMinden-ami-kulfold

Helló, Magyarok! – Bemutatkozik a Radio HereWeGo

A magyarok sem maradnak magyar nyelvű rádió nélkül külföldön. Legalábbis az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Kanadában semmiképp. Létezik ugyanis egy nagyon lelkes csapat, akik küldetése a kint élő magyarok informálása és szórakoztatása. Ők a Radio HereWeGo, munkájukról pedig az alapítóval, Hankó Dániellel beszélgettünk.-Paulikovics Réka írása 

Mikor alakultatok? Hogyan jött az ötlet? Milyen céllal vágtatok neki a munkának? 

A rádiót 2020. július 13-án indítottuk el. A pandémia kezdetén, még márciusban merült fel bennem ennek az ötlete. Egy részről nagyon hiányzott a rádiózás, hiszen előtte több rádióban is dolgoztam Magyarországon, és mindig is nagyon szerettem ezt a munkát, a másik motivációm a tájékoztatás volt.
Sajnos több egyesült királyságbeli magyar csoportban gyakran valótlan vagy pontatlan információkkal látják el egymást a tagok, így szükségét éreztem egy olyan rádió létrehozásának, amely kizárólag hivatalos vagy széles körben elismert forrásokból tájékoztatja az itt élő magyarokat, tényekkel, tudnivalókkal, hírekkel – egyben pedig szórakoztat és egy biztos pont, közös nevező lehet valamennyiünk mindennapjaiban.

A rádió indulását két hónapos felkészülés előzte meg. Elhintettem néhány nagyobb létszámú, UK-beli magyar csoportban a rádió ötletét, amelyre rengeteg támogató reakció érkezett. Nem sokkal később üzenetet kaptam több leendő kollégától is, hogy szeretnének részt venni a rádió működtetésében, mint műsorvezető vagy hírszerkesztő. Volt, akinek régi álma volt a rádiózás és kellő elhivatottságot érzett hozzá, hogy elkezdje. Ekkor már kilencen voltunk a fedélzeten: így alakult meg a Radio HereWeGo kezdeti csapata, akikkel nagy lendülettel bele is vágtunk a projektbe.

2020. július 13-án reggel 7 óra 13 perckor szólalt meg először reggeli műsorunk, az English Breakfast Juhász Kunddal.

Sokan hallgatnak benneteket? 

Az első két hónapot követően, szeptemberre már több, mint 1000 fő napi hallgatottságot értünk el, év végére pedig már több, mint 2500 egyedi hallgató követte élőben a műsorainkat. Időközben egyre több új munkatársunkat ismertük meg. Műsorvezetőink és hírszerkesztőink munkája ugyanakkor egyaránt fontos, hiszen mindaz, amit a hallgatók hallanak nálunk, egy komoly csapatmunka eredménye, a kialakult csapatból pedig nehéz lenne bárkit is pótolni.

Milyen céllal vágtatok neki a projektnek?  Miből áll a munkátok?

Közösségi rádiónkat konkrét tervekkel indítottuk. Az elsődleges célkitűzésünk az volt, hogy megismertessük a HereWeGo-t az Egyesült Királyságban élő magyar közösséggel, megszólítsuk és bevonjuk őket a velünk való kommunikációba. Kíváncsiak voltunk, mi mindent várnak el egy angliai magyar rádiótól. Azóta is rendszeresen felmérjük hallgatóink igényeit, hogy műsorainkat a visszajelzéseik alapján tudjuk alakítani. Fő irányelvünk, hogy úgy tájékoztassuk az itt élő magyar közösséget, hogy hallgatóink naprakészek legyenek a legfontosabb helyi, magyarokat is érintő hírekkel kapcsolatban, melyeket hiteles forrásokból közlünk, közérthetően.


A mindennapi témákban is segíteni szeretnénk – legyen az akár pénzügyi, vagy letelepedéssel és lakhatással kapcsolatos kérdés. Tájékoztatást adunk az utazási korlátozásokról és szabályokról az adott témában jártas szakértők segítségével. Szeretnénk bemutatni valamennyi itt működő magyar vállalkozást, sikeres, vagy feltörekvő kezdeményezéseket és közösségeket. Célunk, hogy valamennyi itt élő magyarhoz eljussanak műsoraink és minél szélesebb körben tudjuk az embereket tájékoztatni, illetve, hogy közösen egy olyan rádiót alakíthassunk ki a hallgatókkal, amit valamennyien szívesen kapcsolunk be a nap bármely szakában.

Hányan dolgoztok a rádióban, ki mivel foglalkozik? 

Jelen pillanatban a Radio HereWeGo-nak összesen 19 munkatársa van, köztük 5 hírszerkesztő, 9 műsorvezető, 2 tartalomszerkesztő és 3 DJ.
Adásunkat a nap 24 órájában, élőben közvetítjük, southamptoni stúdiónkból. Mind a 16 műsorunkat hallgatói visszajelzések alapján alakítottuk ki, illetve azon irányelvek mentén, amiket fentebb már említettem. Mivel valamennyien különböző időbeosztás szerint dolgozunk a főállásunkban, ezért különböző mértékben, de előre kell dolgoznunk, mindenki a nap más-más időszakában tudja elkészíteni műsorát. Hírszerkesztőink annak érdekében, hogy minden nap a legfrissebb híreket mondják el hallgatóinknak, hajnalban, vagy az előző éjszaka folyamán készítik el a hírblokkokat, legtöbbször munka után. Ezek a híradások és műsorok egy helyen, a southamptoni stúdiónkban futnak össze.
Azt gondolom rendkívül példaértékű és minőségi munkát végeznek munkatársaink, mindazok mellett, hogy jelenleg főállásuk mellett tudnak közreműködni és önkéntes alapon.

Hírműsorokat illetően pedig találkozhatnak még hallgatóink a Hírháttér című műsorunkkal, amely minden hétköznap délután 1 és este 6 órakor jelentkezik, és amelynek szerkesztője Szvetnik Endre, aki többek között a BBC londoni magyar szerkesztőségének tagja is volt és számos neves szaklapban rendszeres szerző. Neki köszönhetjük a honlapunkon szereplő hírekről szóló cikkeket is.

Southamptonból közvetítjük a rádióadást, mégis mindenki a saját otthonában kialakított stúdiójában készíti el műsorait és hírblokkjait az Egyesült Királyság legkülönfélébb pontjairól: Skócia, Észak-, Közép- és Dél-Anglia, Írország.

A legtöbben egységes technikai háttérrel dolgozunk, egy jól összehangolt rendszer keretein belül, amelynek köszönhetően minden műsorunk egyformán, azonos minőségben szólal meg. Ha pedig szükség van rá, gyakorlatilag bárhonnan és bármikor be tudunk jelentkezni élőben is, anélkül, hogy megszakítanánk az adást.

A műsorok témáihoz való anyaggyűjtés, azok megszerkesztése, felvétele, vágása és adásba tétele mindenki számára időigényes feladat, amely közben figyelembe kell venni bizonyos minőségbeli irányelveket és azt, hogy egy hír vagy téma közérthető és adott esetben szórakoztató legyen a hallgató számára.

Anglia az úticélod? Segítünk: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/

Milyen műsoraitok vannak?

Munkánk nem sokban különbözik egy földfelszíni frekvencián sugárzó rádióétól.
Büszkék vagyunk rá, hogy saját hírszerkesztőink készítik a rádióban elhangzó hírblokkokat és minden egyes műsorunk saját gyártású. Ez önmagában nagy dolognak számít egy-egy rádió működésében, főleg nálunk – és mindez önkéntesek közreműködésével.

Az adás lebonyolítása mellett reklámok, arculati elemek, szignálok készítésére is szükség van – ezek és a szignálpark gerincét képző zenei arculat is saját készítésűek.
Számos technikai újítást is bevezettünk a „motorháztető alatt” – ezeknek egy részét, bár a hallgatók nem valószínű, hogy érzékelik, nekünk viszont sok esetben egyszerűbbé, átláthatóbbá teszik a munkát. A vizuális tartalmainkat is mi készítjük, akár a közösségi média felületekre, akár a honlapra kerülnek.

Igyekszünk kapcsolatot építeni minél több itteni magyar vállalkozással, és együttműködni más közhasznú, közérdekű, vagy karitatív tevékenységet folytató kezdeményezések vezetőivel.

Csapatunk igyekszik feldobni a rádió életét olyan apróbb műsorokkal, eseményekkel, amik egy adott ünnephez, vagy eseményhez kapcsolódnak. Karácsonykor például a Basingstoke-i Magyar Iskola tanulói és a Szent-Györgyi Albert cserkészcsapat cserkészei adtak elő hallgatóinknak szebbnél szebb karácsonyi verseket, meséket. Ők egyébként Anyák Napja alkalmából ismét fognak alkalomhoz illő szép verseket mondani nálunk.
Szilveszterkor Papdi Jancsi, a Világcsavargó című műsorunk házigazdája köszöntötte minden órában a különböző időzónák szerinti éjfélkor az ott élő hallgatókat és komplett szilveszteri műsorfolyammal ünnepeltük az óév utolsó estéjét és az újév első hajnalát. (Ekkor még világszerte elérhetőek voltunk.)
De említhetném azt is, amikor Juhász Kund, az English Breakfast reggeli műsorvezetője árult el a március 15-i forradalommal kapcsolatban eddig kevésbé ismert tényeket a hallgatók számára.

Bár sokszor mi magunk is keresünk interjúalanyokat, akikkel a műsorainkban beszélgethetünk, szerencsére arra is akad példa, hogy az interjúalanyok találnak meg bennünket olyan témakörökben, amik számunkra is relevánsak.

Előbbi esetre jó példa a „Meet The UK” című műsorunk. A műsor készítője, Kornélia minden héten egy újabb egyesült királyságbeli várost mutat be, így az adott városhoz tartozó magyar csoportban mindig keres interjúalanyokat, akik szívesen nyilatkoznának arról, milyen ott élni – ilyen formában is már sok mindenkivel beszélgettünk.

Rendszeres feladat továbbá a műsorok visszahallgatását is szolgáló archiválás is. A műsorokat, ahogy a rádióban elhangzanak, (zenék nélkül természetesen) utólag egybeszerkesztjük és feltöltjük a honlapunkra és a podcast platformokra is. Ezek rendszerezése, feltöltése, adminisztrálása is időigényes feladat, de ily módon elmondhatjuk, hogy visszamenőlegesen a rádió indulása óta valamennyi műsorunk visszahallgatható a honlapunkon keresztül. 

Aki a podcast csatornánkat hallgatja, találkozhat olyan ritkaságokkal is, mint a Kolbász-Hurka Londonnal közös, Rúzsa Sándor nyereményjátékunk feladványai, vagy a Siesta című délutáni műsorunk legérdekesebb témái. A honlapunkra ezen kívül a fontosabb aktuális híreket is feltöltjük.

Hallgasd itt a Radio HereWeGo-t: https://www.herewego.rocks

A zenei kínálat frissítése is rendszeres feladat. Minden héten végighallgatjuk az aktuális brit, illetve magyar zenei toplistákat, valamint folyamatosan keressük az ígéretes, főleg magyar tehetséges zenekarokat, előadókat, akiknek játszhatjuk a dalait. Fontos kiemelnem, hogy bár igyekszünk a máshol is közkedvelt számokra kellő figyelmet fordítani, mi szeretnénk olyan dalokat és előadókat is megismertetni a hallgatóinkkal, akik kevésbé jutnak el más rádiók által a nagyközönséghez. 

Szívesen részt vennénk közösségi események lebonyolításában, de a pandémia jelenleg sajnos korlátozza ennek lehetőségét.

Önkéntes alapon működtök, hogyan tudjátok fenntartani a rádiót? 

A rádió fenntartása kezdetektől fogva önköltségen történik. Tudtuk, hogy rögtön a legelején nem számíthatunk külső segítségre, így ahhoz, hogy a rádió elindulhasson, nekünk kellett befektetnünk a szükséges anyagi forrást. Egy online rádió fenntartása, bármennyire is egyszerűnek és alacsony költségűnek tűnik, sajnos nem az.

Főbb havi költségeink közé ezek a nagyobb tételek tartoznak: jogdíj fizetése a lejátszott zenék után, szerver- és tárhelybérlés, az Android alkalmazásunk havidíja, és a rezsi, esetünkben az áram és az internet.


Nem kérdés tehát, azzal együtt, hogy igyekszünk magunk kigazdálkodni a rádió költségeit, szükségünk van a hallgatók támogatására, hozzájárulására is.
Miután idén januárban az anyagi forrásaink jelentősen csökkentek, a fennmaradásunk érdekében kénytelenek voltunk korlátozni az elérésünket csak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada területére, a zenei jogvédő hivataloknak fizetett havidíj csökkentése érdekében. 


Emiatt kiemelten kértük a hallgatók segítségét, aminek eredményeképpen elmondhatjuk, hogy a rádió eddigi 9 hónapos működési költségeinek közel felét a hallgatók biztosították, amit ezúton is köszönünk. Fontos ugyanakkor kiemelnem, hogy minden hallgatói segítséget csak és kizárólag a rádió alapvető költségeire fordítjuk. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, hosszabb távon fent tudjunk maradni és minőségi műsorokat készíthessünk, a hallgatóink hozzájárulására van szükség.

Akkor ez nem annyira egyszerű, mint sokan gondolják. Viszont biztos sokszor kérdezik, hogy miért csak interneten hallgathatnak benneteket.

Talán a leggyakoribb kérdés, amivel hetente legalább egyszer találkozunk, a következő: „Mikor lesz hallgatható a Radio HereWeGo FM-en, vagy valamilyen éteri frekvencián?” Az a helyzet, hogy ez leginkább szintén az anyagiak kérdése. Mi nagyon szívesen pályáznánk földfelszíni frekvenciára, akár Londonban vagy az Egyesült Királyság bármelyik területén, ahol sok magyar él, de még ha tegyük fel, sikeresen is pályázunk, csak a műsorszolgáltatás díja, havi szinten, több tízezer fontos összeget jelent. 

Ezt az összeget pedig befektető(k) nélkül gyakorlatilag lehetetlen előteremteni. Ahhoz, hogy egy ilyen médiumot fenntartsunk közös erővel, egy óriási összefogásra lenne szükség az egyesült királyságbeli magyar közösség részéről.

Nem lehetetlen, hiszen vannak példák más nemzetek esetében: Londonban például hosszú évek óta működik a lengyel közösség földfelszíni frekvencián működő állomása, a PRL, de említhetném bármelyik itt élő, keleti ország közösségi rádióit. Van rá tehát lehetőség, az angol médiahatóság nyitott a nemzetiségi és közösségi adók felé és persze mi nagyon is szeretnénk ide eljutni, azonban mindez önerőből, illetve kellő létszámú támogatottság nélkül nem lehetséges.


Végül, de nem utolsósorban, hogyan érnek el benneteket a hallgatók? 

Az élő adásunk hallgatható a honlapunkon keresztül: https://www.herewego.rocks

Itt minden információ megtalálható, illetve erről a felületről elérhetőek a közösségi média felületeink is. 

Aki szeretné az autóban, útközben hallgatni a HereWeGo-t, a következőt javasoljuk:

  1.  Szerezzen be egy Bluetooth-szal ellátott, szivargyújtóra csatlakoztatható FM modulátort.
  2.  Állítsa be azt egy szabad frekvenciára.
  3.  Párosítsa a telefonjával Bluetooth-on keresztül.
  4.  Indítsa el alkalmazásunk vagy honlapunk segítségével az élő rádióadásunkat, és már hallható is klasszikus módon a HereWeGo adása.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? 

Szeretnénk, hogy minél több itt élő magyarhoz eljusson a hírünk és minél több embert köszönthessünk hallgatóink között.

Hallgatóink számára a legfontosabb üzenetünk: addig működünk, amíg velünk tartanak és minket hallgatnak. Köszönjük a támogatásukat!


Külföldre költöznél, de nem tudod merre indulj? Segítünk! Keresd a Minden ami külföld partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő! Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada? Nyelvi nehézségek? Megoldás? Csapat, aki segít Neked!

Ide vagy a bal oldali képre kattintva tudod felvenni egyszerűen a kapcsolatot Partnereinkkel!

Szólj hozzá