Minden Ami Külföld | A vörös kontinens vörös közepe: Red Centre, Ausztrália
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • minden ami kulfold uluru

A vörös kontinens vörös közepe: Red Centre, Ausztrália

Az ausztráliai kontinens „közepét” egész egyszerűen „Red Centre” névvel illetik, ami annyit tesz, „vörös központ”, és az ország Északi Területéhez tartozik. Ehhez két további látványosság társul: a térség hatalmas vörös monolitja, amelyet az őslakosok Uluru-nak hívnak és Kata-Tjuta, egy 20 négyzetkilométeren elterülő, 36 homokdómmal büszkélkedő síkság. E kettő ötvözéséből pedig létrehozták az Uluru-Kata-Tjuta Nemzeti Parkot, amely 1987 óta a Világörökség része. – Umann Róbert írása

Alice Springs, a Red Centre centruma

A Red Centre közepén, az Ulurutól 450 kilométerre helyezkedik el Alice Springs városa, amely programok széles skálájával várja a látogatókat. (A cikkben említett legtöbb elfoglaltságnál természetesen óvintézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány miatt, így például folyamatosan fertőtlenítik a felületeket, van, ahol előírt a távolságtartás és szolgáltatnak védőfelszerelést is. A hegyre jelenleg tilos felmenni)

Először is érdemes megemlíteni a magát Alice Springs-et bemutató túrát, amely során a város főbb nevezetességeit ismerhetjük meg. Első megállónk az Alice Springs School of Air, amely biztosítja az oktatást olyan általános iskolás korú gyerekeknek, akik az Északi Terület távoli vidékein élnek. A program során megtudhatják a vendégek, hogyan jut célba ez a műholdas szolgáltatás, több mint egymillió négyzetkilométert lefedve. Egy másik látványosság az 1872-ben épült Telegráf Állomás, amely 60 éven keresztül segítette az üzenetváltást a kontinens egyik legészakibb városa, Darwin és az egyik legdélibb település, Adelaide között (a két város közötti távolság több mint háromezer kilométer). Jelenleg a helyi őslakos gyerekek iskolájaként szolgál. A Royal Flying Doctor Service („Királyi Repülő Orvosi Szolgálat”) szintén az Ausztrália távolabbi tájain élők megsegítésére jött létre, a Hüllőházban pedig a kontinens különböző gyíkféléit tekinthetik meg a látogatók, sőt, felügyelet mellett még kézbe is vehetik az állatokat. Az utolsó állomás Anzac Hill, amely eredetileg az I. Világháborúban életüket vesztett nők és férfiak emlékhelye volt, ma pedig azoké, akik olyan háborúkban szolgáltak, amelyekben Ausztrália is részt vett.

Temérdek program az Uluru körül

A következő érdekes elfoglaltság a szintén Alice Springs-ből induló a négyórás hőlégballon-túra, amelynek helyszínére már kora hajnalban elfuvarozzák a résztvevőket. Így pedig, mire a levegőbe emelkedünk, láthatjuk az Ulurun játszó első napsugarakat. A magasból a környék élővilága is elénk tárul: főleg nagy vöröskengurukat lehet látni. A jármű a sivatagban száll le, kilométerekre a legközelebbi úttól, így bármiféle forgalom, zaj és embertömeg nélkül élvezhetjük a felszolgált ausztrál habzóbort vagy épp trópusi alma- és gujávalét különféle muffinokkal, süteményekkel, sajtokkal és friss gyümölccsel, hogy végül testileg és lelkileg is feltöltődve térjünk vissza a szállásunkra (szintén külön fuvarral). 

Ám a hatalmas vörös monolitot még ezernyi más módon meg lehet csodálni. Például egy segway-túra keretében, amelynek kiindulópontjára, az Uluru lábához szintén transzport áll a vendégek rendelkezésére. Érkezéskor mindenkinek tartanak egy gyors biztonsági tájékoztatót és megtanítják a segway használatát is, hogy aztán a gyönyörű napfelkelte kíséretében fogyaszthassanak el egy könnyed reggelit a résztvevők, teával és kávéval. Utána végre elkezdődhet az öt órán át tartó program, amelynek első állomása a Mutitjulu víznyelő, Urulu kevésbé ismert gyöngyszemeinek egyike. A monolit körüli út során pedig rengeteget megtudhatunk Anangu népről (amely az Uluru és az Uluru-Kata-Tjuta Nemzeti Park területét is birtokolja), annak kultúrájáról, a helyi élővilágról, a földrajzi viszonyokról és a térség Európához köthető történelméről. A túra végén busz viszi vissza a vendégeket az Ayers Rock Üdülőbe (25 percre az Uluru-tól), onnan pedig a hotelbe, ahol megszálltak.

Aki a lassabb, átszellemült barangolás híve, az gyalogszerrel is körbejárhatja az Ulurut, egy hajnali öt órakor kezdődő, hét órás túra keretei között. Itt is biztosított egy könnyed reggeli teával és kávéval, mielőtt busszal elviszik a vendégeket a térség egyik szent helyére, amely a Kuniya Piti nevet viseli. Útközben pedig a sofőr a Tjukurpa-ról, az Anagu nép kultúrájának alapjáról mesél. A kirándulás Mala Walk-on indul, az Urulu körül, ahol az ősi közösségek éltek és szertartásaikat tartották. A Kantju-szurdokban egy csodálatos vízesés tárul a szemünk elé, majd a Lungkata Walk-on tovább haladva ősi falfestményeket láthatunk, és sokat tanulhatunk Uluru helyi és Európához köthető történelméről is. A kirándulás Kuniya Piti-nél ér véget, ahol egy oklevéllel jutalmazzák meg a résztvevőket. 

A Kata-Tjuta-síkság több mint 75 százaléka a földön nem bejárható a szent helyek miatt, így, ha teljes egészében akarjuk szemügyre venni, akkor érdemes helikopterbe pattanni és egy 15 vagy akár 25 perces túra keretében a magasból megnézni a térséget, természetesen egy biztonsági tájékoztatást követően. 

A Watarrka Nemzeti Park és a Kings Canyon

Alice Springs-től 330 kilométerre, található a Watarrka Nemzeti Park, amelynek fő látványossága a Kings Canyon. Ez a kanyon ad otthont a Red Centre legmélyebb szurdokának. A kanyon alján lévő víznyelők folyamatosan táplálják az amúgy száraz tájat, a szurdok felső részén az Édenkert (Garden of Eden) található, amelynek rikító zöld növényzete arról tanúskodik, hogy a terület valaha esőerdő volt. A fennsíkon, a kanyon felett helyezkedik el az Elveszett Város (Lost City), amely kaptárformájú vörös homokkövek sokaságát tárja elénk.

Finke-szurdok Nemzeti Park

E park ősi tájaknak ad otthont, emellett a világ egyik legidősebb folyóját, a 350 millió éves Finke-folyót védelmezi. Leginkább Palm Valley-ről ismert, ahol csak itt fellelhető több millió éves vöröskáposzta-levelek találhatók, abból az időből, amikor Közép-Ausztráliát még trópusi erdőségek borították.

A MacDonnell-hegylánc

Mind a hegyvonulat keleti, mind a nyugati részére vezetnek túrák. Előbbi, a keleti útvonal a Trephina-szurdokon és a 18. századi aranyláz egyik kiemelkedő városán, Arltungán át az Emily- és Jessie-szurdokokig vezet, ahol végül megállhatunk egy kellemes piknikre.

A nyugati túra a Simpsons-hasadéknál kezdődik, majd tovább haladva, Ellery Creek Big Hole-nál megcsodálhatjuk Közép-Ausztrália legnagyobb és legmélyebb víznyelőjét, amely a nyári hónapokban kiváló alkalmat nyújt az úszásra. Az Okkerbányákba is ellátogathatunk, ahol az őslakosok évezredeken át bányásztak okkert, és a mai napig használják azt orvosi, szertartásos és spirituális célból. A Mt. Sonder Őrhelynél gyönyörű kilátás nyílik a Finke-folyóra, így itt kedvére készíthet gyönyörű képeket az ember. A lenyűgöző Ormiston-szurdoknál aztán megint lehetőség nyílik az úszásra, de még az élővilágot is megfigyelhetjük. Alice Springs-be végül estefelé, 17:30 körül érkeznek vissza a résztvevők.

Képek: Miles C Pearman – https://www.facebook.com/miles.pearman

Érdekel Ausztrália? Segítünk!

Ha felkeltette az érdeklődésed ez a gyönyörű ország, ne habozz, és vedd fel a kapcsolatot a Minden, ami külföld regisztrált ausztrál bevándorlási ügynök partnerével, Claudiával, aki ellát majd Téged hasznos bevándorlási tanácsokkal, és segít eligazodni ausztrál vízumok útvesztőjében, akár turistaként, akár munkavállalóként, vállakozóként utaznál ki Ausztráliába. Sőt: ha kiköltözésben gondolkozol, több vízumtípus közül is választhatsz, ha pedig tanulni szeretnél kint, akkor az ügynökség egyfelől a megfelelő főiskola, tanfolyam kiválasztásában, másfelől a beiratkozásban is a segítségedre lesz! Jó időben felkészülni, nem lesznek mindig zárva a határok!

Claudiával az alábbi linken léphetsz kapcsolatba, egy egyszerű űrlap kitöltésével:
https://mindenamikulfold.hu/member/claudia-v/ 

Források, programok:

Watarrka Nemzeti Park, Kings Canyon:
https://www.planetware.com/central-australia/kings-canyon-watarrka-national-park-aus-nt-kcwnp.htm

Alice Spring ballontúra:
https://www.getyourguide.com/alice-springs-l369/30-minute-dawn-hot-air-balloon-flight-from-alice-springs-t16758/

Alice Springs városi túra:
https://www.getyourguide.com/alice-springs-l369/a-town-like-alice-t37210/

Uluru segway-túra:
https://www.getyourguide.com/yulara-l367/sunrise-segway-tour-of-uluru-and-mutitjulu-waterhole-t158220/

Uluru helikoptertúrák:
https://www.getyourguide.com/yulara-l367/uluru-kata-tjuta-30-minute-helicopter-experience-t77221/
https://www.getyourguide.com/yulara-l367/uluru-15-minute-helicopter-experience-t78256/

Kata-Tjuta eredete:
https://parksaustralia.gov.au/uluru/discover/highlights/kata-tjuta/

Uluru-Kata-Tjuta Nemzeti Park, Világörökség:
https://www.environment.gov.au/system/files/resources/364eefe0-1b87-4209-8b3a-e45eae4490df/files/uktnp-a4factsheet-worldheritage-small.pdf

Finke-szurdok Nemzeti Park:
https://northernterritory.com/alice-springs-and-surrounds/destinations/finke-gorge-national-park

Tjukurpa eredete:
https://parksaustralia.gov.au/uluru/discover/culture/tjukurpa/

Uluru gyalogtúra:
https://www.getyourguide.com/yulara-l367/uluru-sunrise-and-guided-base-walk-t78556/

MacDonnell, kelet:
https://www.getyourguide.com/alice-springs-l369/east-macdonnell-ranges-luxury-4×4-tour-and-picnic-lunch-t165557/

MacDonnell, nyugat: 
https://www.getyourguide.com/alice-springs-l369/west-macdonnell-ranges-premium-4wd-tour-homestead-lunch-t165566/

Képek: Miles C Pearman – https://www.facebook.com/miles.pearman


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a https://mindenamikulfold.hu/ oldalon!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól.

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik ami csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=PLM2SLJHTNMC2
vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel, akár a beszélgetés közben is van erre lehetőséged vagy a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le! Hogy teheted ezt meg?

Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot.👇👇👇👇


Szólj hozzá