Minden Ami Külföld | Bootidák: júniusi meteorzápor
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • A Bootid meteorzápor június 22 és július 2 között a legaktívabb. FEDEZZÜK FEL együtt ezt a csodás jelenséget!

Bootidák: júniusi meteorzápor

A Bootid júniusi meteor zápor tökéletes alkalom egy csillaghulló partyhoz! Nincs szükség távcsőre, hogy gyönyörködhessünk a csodában. Legjobb a szabad ég alatt tölteni az estét kellemes társaságban, egy meleg hálózsákba kuckolva, forrócsokit vagy forralt bort szürcsölgetve. Drukkoljunk, hogy ne legyen felhős az ég, különben nem látjuk a meteor záport!

Írta: Ildi – Minden Ami Külföld

Csillaglesen: Bootid meteorzápor nyomában

Bootoidák

A Bootidák június hónap meteorzáporjának neve. Hasonló intenzitású a jelenség, mint a januári Quadrantidák, amikor egyszerre körülbelül 100 meteort figyeltek meg. Persze nem mindegyik volt fényes és szabad szemmel látható.

A júniusi Bootoid meterraj június 22. és július 2. között aktív és a csúcsát június 27-én éri el.

Ebben az időszakban a Bootid meteorokat akkor lehet jól látni, amikor a meteorraj sugárzó pontja – a Bootes csillagképben – a horizont fölött van. A látható meteorok száma annál nagyobb, minél magasabban van a jelenség sugárzó pontja az égen.


Mi is az a meteor?

A meteor egy űrszikla – vagy meteoroid -, amely belép a Föld légkörébe. Ahogy az űrszikla a Föld felé zuhan és , a levegő ellenállása – vagyis a sziklára nehezedő légellenállás – miatt a szikla rendkívül felforrósodik. Amit szabad szemmel is láthatunk, az egy “hullócsillag”. A látható fényes csík valójában nem a szikla, hanem az izzó forró levegő, amit a forró meteor hagy maga után, ahogy elég a légkörben körülbelül 70-100 km magasságban.

Amikor a Föld egyszerre sok meteoroiddal találkozik, azt meteorzápornak nevezzük.


Miért találkozik a Föld egyszerre sok meteoroidával?

Nos, az üstökösök a Földhöz és a többi bolygóhoz hasonlóan szintén a Nap körül keringenek. A bolygók közel kör alakú pályájával ellentétben az üstökösök pályája általában meglehetősen ferde, ellipszis alakú.

Ahogy egy üstökös közelebb kerül a Naphoz, jeges felszínének egy része felforrósodik, és sok por- és kőzetrészecske szabadul fel. Ez az üstököstörmelék szétszóródik az üstökös pályája mentén, különösen a belső Naprendszerben (ahol mi élünk), ahogy a Nap hője egyre több jeget és törmeléket forrósít fel. Évente többször is előfordul, hogy a Föld Nap körüli útja során áthalad az üstökösök és aszeroidák nyomában hátrahagyott törmelékáradaton. Az idő múlásával ezekben az áramlatokban lévő szemcseszerű szilárd törmelékdarabok szétoszlanak az anyaobjektum Naprendszer körüli pályájának hosszán.

Az év bizonyos napjain a Föld pályája különösen sűrű áramlatokon halad át, amelyek olyan üstökösökhöz vagy aszteroidákhoz kapcsolódnak. Ezek különösen nagy mennyiségű szilárd anyagot lövelltek ki a világűrbe, és ez évente meteorzáport eredményez. Az ilyen záporok évente ismétlődnek, valahányszor a Föld elhalad pályájának azon a pontján, ahol keresztezi az adott anyagáramlatot.

Hol látható legjobban a meteorzápor?

Föld északi félteke
A csillagkép inkább az északi féltekén található, így könnyebb lesz észrevenni, mint délen. A meteorraj sötétedés után, tehát nagyjából este 22 óra után körülbelül másnap hajnali 4 óráig figyelhető meg, amikor is a Nap megjelenik, majd elárnyékolja a jelenséget.

Föld déli félteke
A déli féltekén nem könnyű megfigyelni a júniusi Bootidákat. A meteorraj körülbelül este 7 órától körülbelül 23 óráig jelenik meg, nem sok idő lesz megfigyelésre. Legjobb, ha északi irányba nézünk, hogy megláthassuk ezt a csodás jelenséget. A meteorzápor a Bootid csillagkép alatt fog megjelenni, így amíg a csillagkép látható, addig a meteorzápor is.

London

A sugárzási pont cirkumpoláris, ami azt jelenti, hogy mindig a horizont felett van, és a meteorzápor egész éjszaka aktív lesz.

A jelenség az alkonyat beállta előtt tetőzik, azaz körülbelül 22:00 órakor (BST), így a meteoreső valószínűleg nem sokkal alkonyat után nyújtja a legjobb látványt, amikor a sugárzási pont még mindig a lehető legmagasabban van.

Néha a Föld forgása miatt London optimálisan a beérkező meteorok irányába néz, így a lehető legtöbb meteor esik függőlegesen lefelé, és a sugárzási pont közelében rövid csíkok keletkeznek. Máskor kevesebb meteor villan fel London felett, és ezek inkább ferde szögben lépnek be a légkörbe, hosszú élettartamú meteorokat produkálva, amelyek az égbolt széles területét járhatják be, mielőtt teljesen elégnének.


Tudtad?

Meteor zápor nappal is van, csak mi nem látjuk szabad szemmel. A kora reggeli órákban a legkönnyebb mefigyelni a csillaghullást, amikor még sötét van, és a hold sem világít nagyon. Előfordult már az is, hogy meteor csapódott egy emberbe, de nem kell félni, ez nem mindennapos! Ha el is éri egy űr szikla a Föld felszínét, valószínűleg az óceánba csapódik.Forrás(ok):

Űr titkok

Bootid meteor zápor


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá