Minden Ami Külföld | Hitler a hadvezér - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Two German soldiers of the Wehrmacht on a motorcycle

Hitler a hadvezér

Az emberiség történetének talán eddigi legnagyobb fegyveres összecsapása a II. világháború legelterjedtebb álláspont szerint Lengyelország elleni német támadással indult 1939. szeptember 1-jén. – Kosza írása 

Már a cím is elég csalóka hiszen Adolf Hitler nem volt képzett katona. Mégis meghódította szinte egész Európát. Harcolt ugyan az I. világháborúban, ahol bátorságához nem is férhetett kétség, hiszen futárként a lövészárkok között száguldozva teljesített szolgálatot. Meg is kapta a vaskeresztet, amire mindig nagyon büszke volt! Többször meg is sebesült, és a háború vége is egy gáztámadás utáni lábadozáskor érte egy katonai kórházban. Ennyi volt a katonai előélete, mielőtt 1940-ben magához nem ragadta az egész német hadsereg irányítását. Úgy érezte a tábornokai nem elég tettre készek, nem elég kezdeményezők, és majd ő megmutatja nekik, hogyan kell győzelemre vinni a villámháborús stratégiát. Meg volt róla győződve, hogy egy katonai géniusz, aki mindent jobban tud, mint a képzet tábornoki kar. Hitler szerint tábornokai a katonai iskolákban és képzéseken nem tanultak meg semmit csak szépen késsel villával enni és választékosan beszélni. Elég nagyot tévedett! Több a II. világháborús témában végzett kutatás kimutatta, hogy ha Adolf a szakemberekre hagyja a hadak vezetését, bár a háborút megnyerni nem tudták volna, de nem jutott volna a német birodalom olyan csúf végre, hogy a szövetséges hatalmak évekre megszállják, városait, infrastruktúráját rommá bombázzák. 

Az elején pedig minden olyan szépen kezdődött a Führer szemszögéből. Lengyelország három hét alatt omlott össze hadai alatt, majd a francia-angol hadsereget hat hét alatt sikerült térdre kényszeríteni. Hitler hadvezéri tudását dicséri? Nem! Óriási szerencséje volt, mikor megindult nyugat Európa ellen, mert ellenfelei a szó legszorosabb értelmében elszerencsétlenkedték, hogy ők jöjjenek ki győztesen, hiszen több tankkal, élőerővel, utánpótlással rendelkeztek, mint Hitler csapatai, de az arroganciájuk segített, hogy így vesztesként távozzanak a harcmezőről.  Bár hozzá kell tennem, hogy Hitler hosszú ideig vacillált azon, hogy támadjon-e, mert aggódott, hogy nem rendelkezik elég erővel a győzelemhez. Szerencséje volt, ami 1942-ig ki is tartott! Ekkor fordult meg a hadiszerencse és innentől már csak a lassú elszakadás, magyarul a visszavonulás volt a „fényes” Wehrmacht sorsa, ami 1945-ben a feltétel nélküli megadásban csúcsosodott ki. 

Mik is voltak a Führer legnagyobb hibái ami ide vezetett? 

Véleményem szerint a lavina azzal indul meg, hogy a 30-as évek közepétől Hitler orvosi felügyelet alatt ugyan, de komoly kábítószer fogyasztásba kezdett. Mindezt egészségügyi kezelésre hivatkozva. A kábítószer a 40-es évek eléjén kezdte komolyabban befolyásolni a katonai és politikai döntéseit. Megfigyelhető, hogy a stratégia döntései ilyen tájban teljesen elrugaszkodottak voltak a valóságtól. Felülértékelte csapatai valós erejét, a német gazdaság teljesítő képességét, ezzel kergetve őket olyan súlyos veszteségekbe, mint a sztálingrádi, vagy a kurszki csata. Bár az ellenség a szovjet hadsereg arányaiban nagyobb veszteségeket szenvedett, de az iparuk minden nehézség nélkül pótolni tudta ezeket, amire a német ipar viszont képtelen volt. Nemcsak a Führer bódulata volt a nagy gond, hanem hogy a hozzá közel állók, vagy félelemből, vagy tiszteletből, szerintem meg hülyeségből, nem merték figyelmeztetni, hogy hova vezet ez a képtelen álmodozás.  

A Führer számára a visszavonulás az elfoglalt területek feladása teljesen elképzelhetetlen volt! Ismét egy hatalmas stratégiai hiba a „katonai Zsenitől”. Tábornokai hiába győzködték, hogy a modern páncélos hadviselés egyik alapvető eleme a támadás-visszavonulás-ellentámadás hármas szabálya, ezt képtelen volt felfogni, megérteni. Csapatai képtelenek voltak regenerálódni a folyamatos támadások közepette, így mikor megindult a szovjet gőzhenger a végletekig kifacsart, elhasznált német hadseregnek esélye sem volt a végső győzelemre.  

Mi is ez a támadás-visszavonulás-ellentámadás hármas? 

Ennek nagy mestere Manstein tábornok volt, már amikor lehetősége adódott rá és nem Hitler öngyilkos stratégiáját kellett végrehajtania.

Lényege röviden összefoglalva a következő a kurszki csatára vonatkoztatva. Német támadó haderő páncélos ékekkel az élen gyalogsággal kísérve támadást intéz a szovjet vonalak ellen. A támadás kifulladása előtt a páncélosok visszavonulásba kezdenek kimozdítva ezzel a passzív védelemből a szovjeteket. A megszerzett területet a gyalogság és a tüzérség a légierő támogatásával tartja a támadásba átment szovjetekkel szemben, addig míg a visszavonult és ismét feltöltött páncélosok ellentámadásba nem kezdenek. Ennek eredményeként már nem egy beásott erős jól szervezett védelmet kell áttörnie a tankoknak. Ebben csak a szépséghiba, hogy Hitler ebből a hármasból csak támadást tartotta meg, mindaddig míg csapatai teljesen ki nem fulladtak, és támadásra már feltöltés után sem voltak képesek. Ettől kezdve maradt még két év míg Sztálin csapatai -bár nagy áldozatok árán- be nem masíroztak Berlinbe, romba döntve ezzel az ezer éves birodalmat, ami tizenkét évig állt fenn végül. 

Én az Angliai Bowingtonban találkoztam először élőben ezekkel a második világháborús monstrumokkal, hiszen itt van a világ legnagyobb második világháborús fegyver múzeuma, aminek legbüszkébb példányai a német nehézpáncélosok. Érdemes ide ellátogatni akár csak egy hétvégére is, mert könnyebben megérthetjük, érezhetjük a második világégés atmoszféráját. Szembesülhetünk az emberi tudás technika csodálatos példányaival, amiket a pusztítás szolgálatába állított. 

A háború mindig előre mozdítja a fejlődést ezt vagy elfogadjuk vagy nem. Ezekből a háborús technikai tudásokból fejlődhetett ilyen mértékben a repülő, gépkocsigyártás, számítástechnika, orvostudomány. Mert a háborúban nincsenek határok akár pénzről akár erkölcsi züllésről legyen is szó. 

A háború mindig velünk volt, velünk van, és velünk lesz! 

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá