Karácsonyi sütik a nagyvilágból
A karácsony egyik legédesebb része a sütemények illata és íze, amelyek az ünnep hangulatát hozzák el. Minden ország a maga különlegességeit kínálja, de a közös pont az édességek szeretete és a közös sütés öröme. Az ókor óta a sütemények a bőség és az ajándékozás szimbólumai, mára pedig a hagyomány és a kikapcsolódás részeivé váltak.
Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld
Idén próbálj ki valami újat, akár egy német, argentín, afrikai, japán esetleg amerikai édességet, amik nemcsak ízekkel, hanem egy csipetnyi karácsonyi varázslattal is gazdagítja az ünnepet. Mert a legszebb ajándékok mindig azok, amelyeket szívvel készítünk.
Stollen (Németország)
A Stollen egy hagyományos német karácsonyi édesség, amely gazdag tészta, mazsola, kandírozott gyümölcsök és mandula keverékéből készül. Az édes kalácsot gyakran borítja porcukor, így hófehér hatást kelt, és a belsejében egy gazdag marcipánréteg is található.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g cukor
- 250 ml tej
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- 100 g mazsola
- 100 g kandírozott gyümölcs
- 100 g mandula
- 100 g marcipán
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1 csipet só
- Porcukor a tetejére
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. A lisztet a fűszerekkel és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat, tojást és az élesztős tejet. Kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. A mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és mandulát hozzákeverjük. A tésztát letakarjuk, és 1-1,5 órán át pihentetjük. A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt hosszúkás kaláccsá formázzuk. A marcipánt középen elosztjuk. A formázott tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Alfajores (Argentina)
Az Alfajores egy hagyományos dél-amerikai sütemény, különösen Argentínában népszerű. A sütemény két omlós tésztából készült kerek lapot tartalmaz, amelyek közé karamellás dulce de leche kerül. Az Alfajores karácsonykor is gyakran előkerülnek.
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 100 g keményítő
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 200 g dulce de leche
- Kókuszreszelék a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a tojással jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát. A lisztet, keményítőt, sütőport és sót összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. A tésztát összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kerek formákkal kiszaggatjuk. A sütiket 180°C-on 8-10 percig sütjük. Miután kihűltek, a két sütemény közé egy evőkanál dulce de leche-t kenünk, majd a széleit kókuszreszelékbe forgatjuk.
Malva Pudding (Dél-Afrika)
A Malva Pudding egy dél-afrikai klasszikus, amely a karácsonyi asztalokon is gyakran helyet kap. Ez a puha, szivacsos sütemény karamellás-vaníliás ízével és gazdagon szirupos állagával igazi kényeztetés. A rétegekben keveredő tészta és szirup teszi különlegessé, így nem csoda, hogy az egyik legkedveltebb dél-afrikai desszert, amelyet ünnepekkor mindenki szívesen fogyaszt.
Hozzávalók:
- 1 csésze cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 csésze liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 csésze vaj (olvasztva)
- 1/4 csésze tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1/4 csésze víz
- 1 csésze cukor
- 1/2 csésze víz
- 1/4 csésze vaj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1/4 csésze tejszín (opcionális, de gazdagítja az ízt)
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a tojást, a cukrot és az ecetet. Ezután hozzá adjuk a vajat, a tejet, a vaníliás cukrot, a lisztet és a szódabikarbónát, és jól összedolgozzuk. A tésztát egy előre vajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20×20 cm-es tepsi ideális). 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára sül és egy tűt beleszúrva már nem ragad hozzá.
Miközben a puding sül, elkészítjük a szirupot. Egy lábasban összekeverjük a cukrot, a vizet, a vajat, a vaníliás cukrot és a tejszínt. Alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg a cukor elolvad és a szirup sima lesz. Figyeljünk, hogy ne forraljuk túl.
Miután a puding elkészült, és a sütőből kivesszük, azonnal öntsük le a forró sziruppal. Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszívódjon a tésztába. A puding így rendkívül nedves és gazdag lesz. A Malva Pudding melegen a legfinomabb. Tálalhatjuk vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy akár egy kevés extra sziruppal a tetején.
Japán Karácsonyi Torta
A japán karácsonyi torta az ünnepi időszak kihagyhatatlan édessége, különösen a fiatalok körében. Az alapja könnyű piskóta, amelyet tejszínhabbal vonnak be, és friss gyümölcsökkel, főként eperrel díszítenek. Az eper, mint a karácsonyi szezon kedvenc gyümölcse, frissességet ad a légies tortának, amely egyszerű, mégis igazán különleges. Ez a könnyű, ünnepi desszert nemcsak karácsonyra, de bármilyen alkalomra tökéletes választás.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 120 g cukor
- 100 g liszt (finomra szitálva)
- 30 g vaj (olvasztva)
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 500 ml tejszín (legalább 35%-os zsírtartalmú)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 300 g friss eper (vagy más szezonális gyümölcsök)
- Esetleg egy kevés extra porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tortaformát (20 cm-es) kivajazzuk és lisztezzük. A tojásokat és a cukrot egy hőálló tálba tesszük, és vízgőz felett felmelegítjük őket. Elektromos habverővel verjük fel a tojásos keveréket, amíg sűrű és világos lesz (kb. 10-15 perc). A lisztet finoman beleforgatjuk a felvert tojásba, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a vizet, és óvatosan összekeverjük. A tésztát a tortaformába öntjük, és 30-35 percig sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e. Miután kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk három egyenlő részre.
A tejszínt egy nagy tálban elkezdjük verni, amikor már habosodni kezd, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát. Addig verjük, amíg kemény habot kapunk, de figyeljünk arra, hogy ne verjük túl, mert akkor a tejszín kicsapódhat.
Az első piskótaréteget egy tálra tesszük, és egy kevés tejszínt kenünk rá. Ezt követően elrendezünk rajta néhány szelet epret. Jöhet a második réteg piskóta, amit szintén megkenünk tejszínhabbal és eperrel. Végül a harmadik piskótát is ráhelyezzük, és az egész tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal. Díszítésként a tetejére halmozzuk a maradék epreket, esetleg egy kevés porcukorral megszórva. A tortát hűtőben legalább 2 órát pihentetjük, hogy a rétegek összeérjenek. Tálalás előtt egy kis extra porcukrot is szórhatunk rá, hogy ünnepi hatást keltsen.
Peppermint Bark (Borsmentás csokoládé)
A Peppermint Bark egy egyszerű, mégis ellenállhatatlan karácsonyi finomság. Az étcsokoládé és a fehér csokoládé rétegeit borsmenta ízesítés egészíti ki, ami frissítővé és ünnepivé teszi ezt a desszertet. Gyorsan elkészíthető, remek ajándék vagy nassolnivaló az ünnepi időszakra.
Hozzávalók:
• 300 g étcsokoládé
• 300 g fehér csokoládé
• 1 teáskanál borsmenta kivonat (vagy friss borsmenta olaj)
• 10-12 borsmentás cukorka (pl. színes mentolos cukorkák vagy pépesített borsmenta cukorka)
• Egy csipet só (opcionális)
Elkészítés:
Az étcsokoládét apróra vágjuk, és vízgőz felett, folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. Vagy mikróban is olvaszthatjuk, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Miután felolvadt, egy tepsibe (kb. 20×20 cm-es) egy réteg sütőpapírt teszünk, és az étcsokoládét egyenletesen eloszlatjuk rajta. A csokoládét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen (kb. 20-30 perc). A fehér csokoládét szintén felolvasztjuk, és hozzáadjuk a borsmenta kivonatot. Miután az étcsokoládé megszilárdult, a fehér csokoládét egyenletesen elkenjük a tetején. A borsmentás cukorkákat egy zacskóba téve összetörjük, hogy kisebb darabok dolgozhassunk. A fehér csokoládé tetejére szórjuk a borsmentás cukorka darabokat. A borsmentás csokoládét ismét hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed (kb. 1-2 óra). Miután megszilárdult, darabokra törhetjük, és kész is!
Ezek az édességek mind különböző kultúrák karácsonyi hagyományaiban gyökereznek, és mindegyik egy-egy ünnepi szokást és ízt képviselnek.
Te melyiket próbálod ki idén?
Tudtad?
A mézeskalács emberke készítésének hagyománya Erzsébet angol királynő udvarában kezdődött a 16. században. A legenda szerint a királynő az udvar vendégeinek mézeskalácsfigurákat ajándékozott, amelyek róluk mintázták. Ez a gesztus annyira népszerű lett, hogy a mézeskalács emberke máig a karácsony egyik szimbóluma.
Utaznál? Karácsonyi élményekre vágysz?
Keresd szolgáltató Partnereinket, és segítünk
>> Partnereink a világ minden pontján várnak <<
Iratkozz fel hírlevelünkre,
hogy elsőként értesülhess a legfrissebb külföldi hírekről, hasznos tippekről és exkluzív ajánlatokról!
Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:
📳
PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:
🎧⚛️
Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!
Szólj hozzá