Minden Ami Külföld | Karácsonyi sütik a nagyvilágból - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Ismerd meg a világ karácsonyi sütihagyományait! Fedezd fel, hogyan varázsolnak ünnepi hangulatot édességekkel különböző kultúrák.

Karácsonyi sütik a nagyvilágból

A karácsony egyik legédesebb része a sütemények illata és íze, amelyek az ünnep hangulatát hozzák el. Minden ország a maga különlegességeit kínálja, de a közös pont az édességek szeretete és a közös sütés öröme. Az ókor óta a sütemények a bőség és az ajándékozás szimbólumai, mára pedig a hagyomány és a kikapcsolódás részeivé váltak.

Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Idén próbálj ki valami újat, akár egy német, argentín, afrikai, japán esetleg amerikai édességet, amik nemcsak ízekkel, hanem egy csipetnyi karácsonyi varázslattal is gazdagítja az ünnepet. Mert a legszebb ajándékok mindig azok, amelyeket szívvel készítünk.


Stollen (Németország)

A Stollen egy hagyományos német karácsonyi édesség, amely gazdag tészta, mazsola, kandírozott gyümölcsök és mandula keverékéből készül. Az édes kalácsot gyakran borítja porcukor, így hófehér hatást kelt, és a belsejében egy gazdag marcipánréteg is található.

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g cukor
  • 250 ml tej
  • 1 csomag élesztő
  • 1 tojás
  • 100 g mazsola
  • 100 g kandírozott gyümölcs
  • 100 g mandula
  • 100 g marcipán
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 csipet só
  • Porcukor a tetejére

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. A lisztet a fűszerekkel és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat, tojást és az élesztős tejet. Kidolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. A mazsolát, kandírozott gyümölcsöket és mandulát hozzákeverjük. A tésztát letakarjuk, és 1-1,5 órán át pihentetjük. A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt hosszúkás kaláccsá formázzuk. A marcipánt középen elosztjuk. A formázott tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

Alfajores (Argentina)

Az Alfajores egy hagyományos dél-amerikai sütemény, különösen Argentínában népszerű. A sütemény két omlós tésztából készült kerek lapot tartalmaz, amelyek közé karamellás dulce de leche kerül. Az Alfajores karácsonykor is gyakran előkerülnek.

Hozzávalók

  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 100 g keményítő
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 200 g dulce de leche
  • Kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a tojással jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát. A lisztet, keményítőt, sütőport és sót összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. A tésztát összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kerek formákkal kiszaggatjuk. A sütiket 180°C-on 8-10 percig sütjük. Miután kihűltek, a két sütemény közé egy evőkanál dulce de leche-t kenünk, majd a széleit kókuszreszelékbe forgatjuk.

Malva Pudding (Dél-Afrika)

A Malva Pudding egy dél-afrikai klasszikus, amely a karácsonyi asztalokon is gyakran helyet kap. Ez a puha, szivacsos sütemény karamellás-vaníliás ízével és gazdagon szirupos állagával igazi kényeztetés. A rétegekben keveredő tészta és szirup teszi különlegessé, így nem csoda, hogy az egyik legkedveltebb dél-afrikai desszert, amelyet ünnepekkor mindenki szívesen fogyaszt.

Hozzávalók:

  • 1 csésze cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 csésze liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 csésze vaj (olvasztva)
  • 1/4 csésze tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1/4 csésze víz
  • 1 csésze cukor
  • 1/2 csésze víz
  • 1/4 csésze vaj
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1/4 csésze tejszín (opcionális, de gazdagítja az ízt)

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a tojást, a cukrot és az ecetet. Ezután hozzá adjuk a vajat, a tejet, a vaníliás cukrot, a lisztet és a szódabikarbónát, és jól összedolgozzuk. A tésztát egy előre vajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20×20 cm-es tepsi ideális). 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára sül és egy tűt beleszúrva már nem ragad hozzá.

Miközben a puding sül, elkészítjük a szirupot. Egy lábasban összekeverjük a cukrot, a vizet, a vajat, a vaníliás cukrot és a tejszínt. Alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg a cukor elolvad és a szirup sima lesz. Figyeljünk, hogy ne forraljuk túl.

Miután a puding elkészült, és a sütőből kivesszük, azonnal öntsük le a forró sziruppal. Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszívódjon a tésztába. A puding így rendkívül nedves és gazdag lesz. A Malva Pudding melegen a legfinomabb. Tálalhatjuk vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy akár egy kevés extra sziruppal a tetején.

Japán Karácsonyi Torta

A japán karácsonyi torta az ünnepi időszak kihagyhatatlan édessége, különösen a fiatalok körében. Az alapja könnyű piskóta, amelyet tejszínhabbal vonnak be, és friss gyümölcsökkel, főként eperrel díszítenek. Az eper, mint a karácsonyi szezon kedvenc gyümölcse, frissességet ad a légies tortának, amely egyszerű, mégis igazán különleges. Ez a könnyű, ünnepi desszert nemcsak karácsonyra, de bármilyen alkalomra tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 120 g cukor
  • 100 g liszt (finomra szitálva)
  • 30 g vaj (olvasztva)
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 500 ml tejszín (legalább 35%-os zsírtartalmú)
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 300 g friss eper (vagy más szezonális gyümölcsök)
  • Esetleg egy kevés extra porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tortaformát (20 cm-es) kivajazzuk és lisztezzük. A tojásokat és a cukrot egy hőálló tálba tesszük, és vízgőz felett felmelegítjük őket. Elektromos habverővel verjük fel a tojásos keveréket, amíg sűrű és világos lesz (kb. 10-15 perc). A lisztet finoman beleforgatjuk a felvert tojásba, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a vizet, és óvatosan összekeverjük. A tésztát a tortaformába öntjük, és 30-35 percig sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e. Miután kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk három egyenlő részre.

A tejszínt egy nagy tálban elkezdjük verni, amikor már habosodni kezd, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát. Addig verjük, amíg kemény habot kapunk, de figyeljünk arra, hogy ne verjük túl, mert akkor a tejszín kicsapódhat.

Az első piskótaréteget egy tálra tesszük, és egy kevés tejszínt kenünk rá. Ezt követően elrendezünk rajta néhány szelet epret. Jöhet a második réteg piskóta, amit szintén megkenünk tejszínhabbal és eperrel. Végül a harmadik piskótát is ráhelyezzük, és az egész tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal. Díszítésként a tetejére halmozzuk a maradék epreket, esetleg egy kevés porcukorral megszórva. A tortát hűtőben legalább 2 órát pihentetjük, hogy a rétegek összeérjenek. Tálalás előtt egy kis extra porcukrot is szórhatunk rá, hogy ünnepi hatást keltsen.

Peppermint Bark (Borsmentás csokoládé)

A Peppermint Bark egy egyszerű, mégis ellenállhatatlan karácsonyi finomság. Az étcsokoládé és a fehér csokoládé rétegeit borsmenta ízesítés egészíti ki, ami frissítővé és ünnepivé teszi ezt a desszertet. Gyorsan elkészíthető, remek ajándék vagy nassolnivaló az ünnepi időszakra.

Hozzávalók:

• 300 g étcsokoládé
• 300 g fehér csokoládé
• 1 teáskanál borsmenta kivonat (vagy friss borsmenta olaj)
• 10-12 borsmentás cukorka (pl. színes mentolos cukorkák vagy pépesített borsmenta cukorka)
• Egy csipet só (opcionális)

Elkészítés:

Az étcsokoládét apróra vágjuk, és vízgőz felett, folyamatos keverés mellett felolvasztjuk. Vagy mikróban is olvaszthatjuk, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Miután felolvadt, egy tepsibe (kb. 20×20 cm-es) egy réteg sütőpapírt teszünk, és az étcsokoládét egyenletesen eloszlatjuk rajta. A csokoládét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen (kb. 20-30 perc). A fehér csokoládét szintén felolvasztjuk, és hozzáadjuk a borsmenta kivonatot. Miután az étcsokoládé megszilárdult, a fehér csokoládét egyenletesen elkenjük a tetején. A borsmentás cukorkákat egy zacskóba téve összetörjük, hogy kisebb darabok dolgozhassunk. A fehér csokoládé tetejére szórjuk a borsmentás cukorka darabokat. A borsmentás csokoládét ismét hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed (kb. 1-2 óra). Miután megszilárdult, darabokra törhetjük, és kész is!


Ezek az édességek mind különböző kultúrák karácsonyi hagyományaiban gyökereznek, és mindegyik egy-egy ünnepi szokást és ízt képviselnek.

Te melyiket próbálod ki idén?


Tudtad?

A mézeskalács emberke készítésének hagyománya Erzsébet angol királynő udvarában kezdődött a 16. században. A legenda szerint a királynő az udvar vendégeinek mézeskalácsfigurákat ajándékozott, amelyek róluk mintázták. Ez a gesztus annyira népszerű lett, hogy a mézeskalács emberke máig a karácsony egyik szimbóluma.



Utaznál? Karácsonyi élményekre vágysz?
Keresd szolgáltató Partnereinket, és segítünk
>> Partnereink a világ minden pontján várnak <<


Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülhess a legfrissebb külföldi hírekről, hasznos tippekről és exkluzív ajánlatokról! 


Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá