Minden Ami Külföld | Németország szervezetten olt a COVID ellen, csak a vakcina kevés
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Nemetorszag Covid

Németország szervezetten olt a COVID ellen, csak a vakcina kevés

Egy Németországban élő magyar származású ismerősömmel, a 68 éves Ágival beszélgettem a német oltási helyzetről. Elmondása szerint „káosz van” az oltás körül, de nem olyan értelemben, mint nálunk: míg itthon adminisztrációs gondok is előfordultak, a németeknél „csupán” annyi a probléma, hogy kevés az oltóanyag.-Umann Róbert írása

Németországban tavaly december óta több mint tízmillió embert oltottak be a koronavírus ellen, ebből hárommilliót már kétszer is. A németek egyébként az AstraZeneca, a BioNTech, a Moderna és áprilistól pedig a Johnson&Johnson vakcináival oltanak, amelyek mind amerikai, illetve német fejlesztésűek. Ezek közül azonban az AstraZeneca-val leálltak, több országgal egyetemben, mivel az ezen vakcinával beoltottak között 2021. március 8-ig 15 esetben mélyvénás trombózis és 22 embernél pedig tüdőembólia fordult elő (Ági elmondása szerint Németországban 8 trombózisos esetről tudni).

Egy 2021. február 23. és március 2. között készült felmérésből, amely az első három már említett vakcinával kapcsolatos elégedettséget vizsgálta, az derült ki, hogy a németek 66%-a az BioNTech-et, 54%-a a Modernát, végül 43%-a az AstraZenecát választaná. A kutatásban összesen nyolcezer angol, spanyol, olasz, német, amerikai és francia állampolgár vett részt. 

Ági, már a betegsége miatt is, teljes mértékben oltáspárti. Az AstraZeneca-ban sem lát kockázatot, de azt megjegyezte, hogy nem tett jót az oltás ügyének ezen vakcina betiltása, először is azért nem, mert így is kevés az oltóanyag, másrészt pedig azért, mert emiatt megrendült a németek bizalma úgy az AstraZeneca-ban, mint az összes többi oltásban. Neki egyébként egyedül a kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban lennének fenntartásai, mert arról nem áll rendelkezésre teljeskörű dokumentáció. 

Michelstadt

A német oltási rendszer

Németországban három kiemelt csoport van, a 60, a 70, illetve a 80 év felettiek, akik elsőbbséget élveznek az oltás során. A kor mellett persze számos egyéb tényező is befolyásolhatja, ki melyik csoportba kerül, például bizonyos egyéb betegségek megléte. Ági is emiatt került 68 éves létére a 70 évesek csoportjába (egy reumás gyulladásos betegségben szenved), de így is csak valamikor májusban kaphat időpontot. Egyébként az időpontokat, illetve azt, hogy ki melyik vakcinát kapja meg, egy szoftver osztja ki, teljesen véletlenszerűen.

A németek először az idősotthonok 80 évesnél idősebb lakóit kezdték el oltani, lévén, ott történt a legtöbb haláleset a járvány kezdetén. Ezután következnek a nem idősotthonokban élő 80 év felettiek, majd a 70, utána a 60 évesek és így tovább. De Németország 16 tartománya más és más tempóban halad: például Hessen-ben, ahol Ági is él, még a 80 év felettiek oltását sem fejezték be.

Egy fontos különbség Németország és Magyarország között az egész koronavírus járványt tekintve, hogy a németek jóval részletesebb tájékoztatást kapnak, mint mi, magyarok. A német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium (Bundesministerium für Gesundheit) a zusammengegencorona.de („együtt a koronavírus ellen”) honlapon a vírussal és az oltásokkal kapcsolatban is rengeteg információt nyújt, külön az állampolgárok és külön az orvosok, szakemberek számára. A koronavírust illetően külön „rovatot” szentelnek többek között a teszteléssel, a mindennapokkal és utazással kapcsolatos, és az idős embereknek szóló információknak. A weboldal egyébként még abban is segít, hogyan vészeljük át lelkileg és pszichésen a járványt, illetve olyan emberek történetét is ismerteti, akik már túlestek a betegségen. Emellett a németek tavaly egy koronavírus-alkalmazást is kifejlesztettek (Corona-Warn-App), amelyről itthon is beszámolt a média, és amelyet külön kampányban népszerűsített a német kormány. Az app lényege, hogy aki letölti, és megadja az adatait, figyelmeztetést kap, ha egy COVID-fertőzöttel került kapcsolatba. Ám Ági elmondása szerint nem hatékony az alkalmazás, mivel a németek nem szívesen adják ki az adataikat, s emiatt kevesen használják az appot (neki is le van töltve, de még sosem jelzett).

Az oltásokkal kapcsolatban hasonlóan átfogó ismertető áll rendelkezésre a németek számára az oldalon. Az itt található témákból a legérdekesebbek talán a Németországban használt vakcinák mellékhatásairól, illetve az oltásokkal kapcsolatos tévhitekről, hiedelmekről szóló részek. De külön cím alatt taglalják az oltással kapcsolatos jogi kérdéseket is, amennyiben valakit valamilyen nem várt sérelem, kár ér az oltás folyamán, esetleg ismeretlen mellékhatás lép fel.

Ez összességében persze nem jelenti azt, hogy a németek több releváns információt kapnak, de már ránézésre is elképesztő (és ha német lennék, nekem megnyugtató lenne), hogy ilyen széleskörű tájékoztatásban részesülnek.

Brandenburg Gate- Berlin, Németország

Hasonlóságok a német és a magyar oltás helyzetben

Mint az elején említettem, a németeknél nem azért „áll a bál” az oltás körül, amiért nálunk: itthon például (mint a hvg.hu megírta) március első hétvégéjén 74 ezer ember oltását kellett elhalasztani itthon, mert összeomlott az oltási rendszer, amelyről SMS-ben értesítették az érintetteket. Ennek több egyéb hozadéka is volt, például, hogy olyan embert is behívtak oltásra, aki már megkapta a vakcinát, vagy egész egyszerűen a lakóhelyüktől távol eső helyre rendelték ki az embereket oltásra. Ám a legérdekesebb eset az volt, amikor valaki a lemondó SMS ellenére elment az egyik oltópontra, és megkapta az oltást. Ági szerint Németországban nincsenek ilyen súlyos adminisztratív hibák, s ha vannak is, csak elenyészően.

Egy tekintetben azonban hasonlít a két ország: a lezárások miatti tüntetésekben. Itthon is több ilyen megmozdulásról lehetett hallani (legutóbb most március 15-én volt egy), Németországban pedig, Ági elmondása szerint, tavaly ősszel két demonstráció is megesett, amely 20 ezer új fertőzöttet eredményezett.

Végszóként azt tudom mondani, hogy bár Németország is küszködik az oltással, viszont, ahogy Ági is kiemelte, nincs hazudozás, sumákolás, és a hibák eltusolása a tartományok vezetősége és a kormány részéről, úgy, mint itthon. Aki akar, kap tájékoztatást, az oltás szervezetten folyik, feszesen tartott időpontokkal. Összességében nekem az a benyomásom, hogy minden nehézség ellenére nagyobb biztonságban érezheti magát az ember Németországban, mint kis hazánkban, ahol egyik pillanatról a másikra hoznak meg hatalmas horderejű döntéseket, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül (erre egy friss példa a március 8-22-ig bevezetett lezárás, amelyet 1-2 nappal előtte szellőztetett meg a magyar kormány, úgy, hogy egyáltalán nem volt egyértelmű, mi marad nyitva és mi nem).

Források:

Felmérés az oltásokról:
https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/r/52/DE_20210311_Pressegrafiken_Corona_Impfstoffe_2021_fin.pdf

Német Egészségügyi Minisztérium:
zusammengegencorona.de 

Johnson&Johnson vakcina:
https://www.tagesschau.de/inland/gesellschaft/johnsonjohnson-103.html 

Magyar oltáshelyzet:
https://hvg.hu/itthon/20210305_Operativ_torzs 

Szólj hozzá