Minden Ami Külföld | Új-Zélandra utaznál? Van, aki segít. - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Új-Zélandra vágysz? Érdekel minden erről a csodálatos szigetországról? Elutaznál a kiwik földjére? TUDJ MEG TÖBBET!>>>

Új-Zélandra utaznál? Van, aki segít.

Ez a gyönyörű szigetország földrajzilag a Föld legelszigeteltebb országa, két legközelebbi szomszédja Ausztrália és az Antarktisz. Te is ide vágysz? Zsuzsi, a Minden ami külföld új-zélandi tanácsadója segít Neked. Vele beszélgettünk a munkájáról és az országról.

Írta: Paulikovics Réka

Hogyan kezdődött a történeted? Mivel foglalkozol, miben segítesz azoknak, akik Új-Zélandra vágynak?

Van egy családi blogunk, ami teljesen publikus, bárki számára elérhető. Az oldal írásai alapján rengetegen kezdtek el érdeklődni arról, hogyan is lehet Új-Zélandra jönni. Gyakorlatilag elkezdtek kérdésekkel bombázni, hogy hogyan juthatnak ki, milyen itt élni, mik a feltételek, tudunk-e segíteni stb. Sok embernek adtunk tanácsot, válaszoltunk a kérdéseikre, volt, hogy emiatt mondhatjuk felkérésre írtunk meg egy bejegyzést a blogon. Egy idő után pedig gondoltam egy nagyot, hogy akkor segítsünk másoknak, foglalkozzunk ezzel, mert van a tanácsadásnak létjogosultsága. Az én szakmámmal, a HR Recruitment-tel teljesen egybevág ez a vonal. Miután pedig elkezdtem dolgozni egy helyi recruitment cégnél, végképp volt benne fantázia. Van még egy előzménye a történetnek, hogy a Covid előtti évben öt vagy hat apukának, családnak segítettünk abban, hogy találjon itt munkát, akár lakást is, vagyis az egész elindulásban. A sikeresség aránya jó volt, gyakorlatilag százszázalékos és akkor úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk ezt egyfajta csomagnak. Közben megismertem Diener Szilvit is, az ő vállalkozó kedve pedig rám is rám ragadt. Úgy gondoltuk, hogy ha más is azt mondja, hogy ez jól működik, akkor csináljuk.   

Új-Zélandra vágysz? Érdekel minden erről a csodálatos szigetországról? Elutaznál a kiwik földjére? TUDJ MEG TÖBBET!>>>
Kitekite vízesés, Új-Zéland

Hogyan segítesz azoknak, akik Új-Zélandra vágynak? Kik keresnek meg Téged? 

A saját honlapunkon, a Minden ami külföld oldalán vagy a Facebook-on keresztül vagyok elérhető. Ha szabad így fogalmazni, többféle, több típusú érdeklődő van. Az első csoportban olyanok érdeklődnek, akik egyelőre gondolkoznak a külföldre költözésen, össze akarják hasonlítani a különböző országokat egy csomó szempontból. Vannak, akik már eldöntötték, csak még egy utolsó megerősítésre van szükségük, hogy ez tényleg olyan lesz, mint amilyennek elképzelték. Olyanok is megkeresnek, akik már eldöntötték a költözést, de egyáltalán nem tudják, hogyan kezdjenek neki a folyamatnak, hogy mik a teendők, hogyan lesz munkájuk. Ez utóbbi elég fontos, mert az ide utazóknál általában mindenkinél az a helyzet, hogy a vízumhoz szükség van egy munkaajánlatra, meg persze ahhoz, hogy itt éljen valaki, dolgoznia kell. Nem feltétel a munkaajánlat, de enélkül nagyon nehéz azt a pontszámot elérni a vízumkérelemhez, amivel megkaphatja valaki az engedélyt. Ha van egy jó diplomád, egy szépen leigazolható munkaviszonyod, amibe senki nem tud belekötni, magas angol nyelvtudásod van és negyven év alatti vagy, van rá esélyed. Így sok esetben munkaajánlattal könnyebb. Sokan kérdezik, hogy ’figyelj Zsuzsi, ez a szakmám, van esélyem?’ Jó, hogy megkérdeznek valakit, mert becsapós dolog ez a hiányszakma kérdés is. Annak idején mi is azt hittük, hogy lasszóval fogják az embereket és húzzák be egy-egy céghez, mert nincs, aki üljön az asztalnál. Ez nagyon nem így van. Vannak hiányszakmák, de nem csak Magyarországról vannak jelentkezők, hanem gyakorlatilag az egész világról. A másik oldal, hogy ez egy statisztika alapú lista, számok alapján igaz, azonban a cégvezető szívesebben vesz fel helyit. Ez is gyakori kérdés a munkámban: hogyha ilyen nagy a hiány, akkor miért ennyire nehéz bekerülni? Hát ezért. Az ember a világgal versenyzik és a helyit mindenki előnyben részesíti. És persze itt is áll az, ami a világ többi országában, hogy a szegényebb államok polgárai olcsóbban dolgoznak, a munkájukat pedig ők is elvégzik. Na nem egy nagyon extra színvonalon, de azért megvan. A cégvezetőknek sem könnyű, hiszen sokszor csak kétszer annyiért tudnak felvenni például egy magyart, de nem lehetnek benne teljesen biztosak, hogy beválik. Most annyiban változik a helyzet, hogy a kormány felemeli a minimum éves fizetést, amivel fel lehet venni külföldi munkavállalót. Ezzel a cégeket egy kicsit jobban rákényszerítik majd arra, hogy a minőségi munkaerő felé kacsingassanak, hiszen el kell gondolkodniuk, hogyha már ennyi pénzt kifizetnek, akkor kit is vesznek a kötelékükbe. Ha bővebben érdekel akkor ide kattintva tudod felvenni Zsuzsival a kapcsolatot!

Hogyan zajlik a munkád? Mik a lépések

A legtöbben azzal kezdik, hogy nézzem meg a CV-jüket, hogy van-e egyáltalán esélyük. És ha van, akkor hogyan tovább. Ebben nagy segítség, hogy a másfél-két év alatt, amíg Új-Zélandon recruiterkedtem, gyakorlatilag minden szakterületen dolgozó ember megfordult nálam az egészségügyi dolgozótól az erdészig. Az önéletrajzokon általában mindig van mit pofozni, nem csak azért, mert ez Új-Zéland. Ezt csináltam régen is, karriertanácsadással foglalkoztam anno egy globális cégnek, ahol felsővezetők voltak az ügyfeleink. Ott is mindig volt mit javítani, átírni, tehát ettől nem kell megijedni. Mindenképpen ez az első lépés, az önéletrajz. A következő, hogy átbeszélem az ügyféllel, milyen fizetésekre számíthat és milyen lehet a megélhetési költsége. Fontos, hogy legyen egy valós képe arról, mire vállalkozik. Elsőre nagy valószínűséggel nem senki nem kapja meg az úgymond „piaci értékét”, hanem annak nagyjából csak a nyolcvan százalékát. Kiszámoljuk, ebből mennyit költ majd a lakhatásra, a családra, a mindennapokra. Ez szerintem nagyon hasznos dolog, mert az elvárások valósak, azokhoz kell viszonyítani, az ügyfél pedig ezek alapján tudja majd megállapítani azt is, hogy mennyi pénzt kell összegyűjtenie az induláshoz. Volt már olyan, aki ennél a stádiumnál visszakozott és azt mondom, ez még időben történik, mivel még nem tett bele egy csomó pénzt, időt, energiát és érzelmet feleslegesen. Van egy jó kis kialakult kontaktlistánk, amit persze folyamatosan bővítünk szakmáktól, cégektől függően, és ezekkel a kapcsolatainkkal kötjük össze azokat, akik megkeresnek minket. Ez ezért jó, mert át tudják ugrani a klasszikus, álláskeresési portálokon való jelentkezést. Bár azért mindenkinek el szoktuk mondani, hogy ezeken is nézelődjenek, mert lehet, hogy onnan jön be az álommunka. És ha már az álláskeresésénél tartunk, az egyik legfontosabb dolog és az egyik legnagyobb segítség, hogy megmutatjuk, hogyan kommunikálja írásban azt, hogy neki nincs vízuma, és nincs az országban. Azt tudni kell, hogy a legtöbb ügynökségnél lelkesen megnyomják a piros gombot, ha látják, hogy nem új-zélandi vagy. Hogy miért csinálják ezt? Mert itt is a nagy számok törvénye van érvényben, volt ilyen esetem, nem is egy, hogy valaki kapott egy ajánlatot és a folyamat legvégén mondta azt, hogy mégis maradnának otthon, nem költöznek. Hónapok munkája megy el ilyenkor, mindkét oldalon, a közvetítők pedig ezért bizalmatlanabbak a külföldiekkel. (Egy kis kitérő, olyan eset is volt, amikor egy építőipari projektmenedszer jutott túl már a harmadik itteni körön és akkor mondta, hogy talán már beszélnie kellene a feleségével, mert gyakorlatilag senki nem tudta, hogy jelentkezett egy új-zélandi állásra.) 

Mennyire gondolkodnak tudatosan ezen a téren a magyar emberek? 

Azokon, akik minket megkeresnek, azt látom, hogy már jobban elgondolkodtak ezen a lehetőségen, hogy ide költözzenek. Viszont aránylag sokszor előfordul az, hogy semennyire nem néznek utána a konkrétumoknak, csak az van meg a fejükben, hogy ez gyönyörű ország és egy álomnak látják, de a valós információk nincsenek meg. Ha eljutnak hozzánk, az már egy magasabb lépcsőfok, mert ez azt jelenti, hogy infót szeretnének. A helyzet az, hogy a mindennapok itt is ugyanúgy mindennapok, ugyanúgy dolgozik az ember, ugyanúgy kifizeti a számláit, neveli a gyerekeket, ezek a dolgok nem változnak. Ha ezt valaki elfogadja, az már egy jó pont. 

Te miért szeretnél külföldre költözni? Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, kit milyen motiváció hajt(hat): ” Külföldre költözés – Mi lehet a motiváció? ”

Sokan szeretnének Magyarországról Új-Zélandra menni?

Szerintem arányaiban igen, persze ez relatív. Nekem az soknak számít, hogy hetente minimum két-három ember veszi fel velem a kapcsolatot. Az, hogy ebből mennyi lesz aztán a valós kiutazó, egy másik kérdés. Sokszor van az, hogy valaki csak rám dob egy-egy kérdést, hogy mégiscsak milyen Új-Zéland, mert ő nagyon gondolkodik és jönne, de azért a legtöbbjük általában már úgy szokott megkeresni, hogy van egy terve, jöhet a ’hogyan tovább’. Én pedig pontosabb infót adok mindenről, hiszen mindenkinek más a prioritás. 

Kevesebb a megkeresés a járvány miatt? Milyen most a helyzet Új-Zélandon? 

Azt hittük, hogy a covid miatt majd megáll a munka, vagy legalábbis lecsökken az utazni vágyók száma, de nem. Új-Zéland ugye egy sziget, tehát a legjobb védekezés a határok lezárása, amit a kormány meg is tett, és működik. Most nem lehet beutazni, persze vannak kivételek, az Essential Worker vízumok. Alapvetően most a vízumra való jelentkezés is le van zárva, nem lehet elindítani a folyamatot. Az egészségügyi dolgozók ellenben jelentkezhetnek vízumra, vagy ha valaki kiemelt állami projektre kap ajánlatot, akkor kaphat munkavállalói vízumot. Ezek nagyobb beruházások, autópálya-, kórház-, metróépítés. Ezen kivételeken kívül senki nem utazhat be az országba, még tanulói vízummal sem. A tanulást el lehet kezdeni online, és amikor kinyitják a határokat, akkor lehet itt folytatni az iskolát.

Lehet már tudni, hogy mikorra tervezik a nyitást? 

Még nem kommunikáltak semmit. Tippek vannak, én úgy gondolom, jövő nyárig biztosan maradnak a zárak, legalábbis a nagy részük. Elképzelhető, hogy a tanuló vízummal rendelkezők számára előbb megnyitják a határokat, mert ők már kifizettek egy nagyobb összeget, illetve bizonyos szakmákat fognak elsőként engedni beutazni. Egy biztos, olyan nem lesz, hogy egyszerre mindenki előtt kinyissák újra az országot. Annyit már lehet olvasgatni a tervekről, hogy itt is csökkeni fog a szám, tehát kevesebb embert engednek majd be, vagyis kevesebb vízumot osztanak ki.

Mi a tanácsod azoknak, akik el akarnak indulni? Mivel kezdjék, mi a legfontosabb?

Az első lépés, hogy tudja, legyen tisztában vele, hogy miért akar eljönni. Hogy mi a motivációja. Többször találkoztam olyanokkal, akik csak egy álmot kergettek, de valójában nem tudták megmondani, miért is ide szeretnének jönni. Ismerek olyat, aki már itt van, de nem érzi jól magát, mert valójában valami mást keresett. A következő, hogy minden infót, amit csak lehet, gyűjtsön össze. Mi például tudtuk, hogy angol nyelvterületre szeretnénk költözni, de nem Európába, így Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland voltak a lehetséges úticélok között, illetve abban is biztosak voltunk, hogy nem szeretnénk Magyarországon nevelni a gyerekeinket. Az első másfél év nem volt könnyű, de volt, ami előre vigyen, mert a célunk nem változott. És szerintem ez a legfontosabb. Amikor beszélek egy-egy ügyféllel, persze attól függően, hogy kinek milyen a személyisége, próbálom ösztönözni őket arra, hogy jól gondolják át és jól járják körbe ezt a motiváció témát, hiszen nagy valószínűséggel egy életre szóló döntés előtt állnak. Ami szerintem még egy fontos dolog: merni elfogadni azt, hogy lehet, hogy változtatni kell a terven és ha kell, merni változtatni rajta. A felkészülésen pedig nem szabad spórolni, mert az alapozza meg a lehetőséget arra, hogy valaki ki tudjon jönni és az határozza meg, hogy az első pár hónapot hogyan tölti. Arról nem is beszélve, hogy spórolni is hihetetlenül sokat lehet, ha az ember előre felkészül. Tehát ha két szóban szeretném megfogalmazni, mik a legfontosabb tanácsok, akkor információgyűjtés és motiváció. 

Kedvet kaptál Új-Zélandhoz, de nem tudod, hogyan kezdj bele az előkészületekbe? Zsuzsi biztosan tud választ a kérdéseidre ezen az oldalon!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden ami külföld oldalán!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfavIGZggT2ovjWwTIupTNA

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat, ide kattintva megteheted. Köszönjük!

Szólj hozzá