Minden Ami Külföld | Gyász és külföldre költözés (5. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Külföldre költözés és gyász? Eufória és bánat - egyszerre? Én elmegyek Te ittmaradsz... MI LESZ VELED - MI LESZ VELEM?

Gyász és külföldre költözés (5. rész)

Érhet-e bennünket veszteség mikor külföldre költözünk?

Írta: andi – Minden Ami Külföld

Normális-e a gyász érzése mikor külföldre költözünk? Na és mikor a szeretteink költöznek el?


JÓ TUDNI> Alaposan gondold át, hogy el akarod-e olvasni. Személyes tapasztalatból íródott, ezért kérlek kezeld a helyén. Vedd ki, ami hasznos, dobd ki, ami nem.

Külföldre költözés és… gyász?

Bizony, bizony. Mondtam én, hogy összefügg a kettő. Mostanra elég sok oldalról megvizsgáltuk a „valakinek az elvesztése” témakörét, szerintem menni fog az összekötés.

A költöző fél oldaláról már vetettünk egy pillantást a külföldre költözésre az első részben. Olvass vissza, ha nem rémlik. Mikor Te elköltözöl, akkor ott hagyod – és ezzel tulajdonképpen elhagyod – a barátokat, a rokonokat, a munkatársakat, a szomszédokat. Persze, persze, teljesen érthető és normális, hogy ha ezek közül van néhány, kiknek hiánya inkább felüdülést hozó lesz. Azért csak akad olyan, aki hiányozni fog.

Az internet továbbra sem tudja prezentálni a közös asztalnál habos kakaóval elfogyasztott frissen sült vajas kalácsot. Remélem, nagyjából érhető, hogy a külföldre költözés számodra is jelenthet veszteséget. Szóval teljesen normális, ha az eufória mellett a bánat és hiányérzet is megjelenik. Rendben?

Na de mi a helyzet az otthonmaradottak szempontjából?

Én elmegyek, Te itt maradsz…

Isten veled kismalac! Bár létezik csíkos hátú változatban is, a mi témánkhoz ez a változat passzol 😊

Nagyjából ez düböröghetett gyermekkori legeslegjobb barátnőm fülében megállás nélkül, mikor elmondtam neki mire készülünk. Be kell valljam, én barátnőként abszolút felsültem, mikor nem vettem észre, őt ez hogyan és milyen mélyen érinti. El voltam foglalva a szervezéssel, a „kinek mikor szóljunk” lista elkészítésével és menedzselésével.

Ő volt a legelső a listán.  Azt hittem örülni fog neki. Pláne, hogy egyébként is elég hektikusan találkozgattunk (azaz mentünk át időnként egymáshoz gyerekestül, mert hát nagyjából ennyi fért bele a „találkozás” keretei közé). Volt, hogy hónapokig nem sikerült összehozni. Megtapasztaltuk az anyai mondás érvényességét: „anya tervez, gyerek végez”. Egy betegség itt, egy váratlan dolog ott…

Te itt maradsz, bibibiiii!

Teljesen vak voltam. El voltam a saját kis világomban (világunkban) és szerveztem, aggódtam, és azt hittem, hogy neki ez így tök okés és ő is legalább annyira örül és izgul, mint mi. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem. Utolsó búcsúlátogatásunkkor vallotta be, sokáig azért szurkolt, hogy ne sikerüljön nekünk. Mert nem tudja, hogy mi lesz vele nélkülem. Közben azonban rájött, hogy ez önzőség, és bocsánatot kért. Ott álltam leforrázva.

Én mennyire voltam önző, hogy az ő nézőpontját teljesen figyelmen kívül hagytam. Fel sem merült bennem, hogy őt ennyire mélyen érintheti. Elfelejtkeztem arról, hogy a Skype-on való beszélgetés során nem lehet megölelni a másikat. A kezébe nyomni egy zsebkendőt.

Nem lehet egy napot „elbeszélgetni” egymással darabokban, miközben felváltva kevergetjük a levest, pelenkázunk, igazgatjuk el a csemetéket, szedjük őket össze az iskolából. Mindeközben mégis együtt vagyunk.

Beletelt néhány évbe. Koncentráltabbak lettek a beszélgetéseink – lényegre törőbbek és már a gyerekeket sem kell közben tisztába tennünk. Sikerült újraépíteni a barátságunkat. Online. Közös erőfeszítéssel.

Nem mondom, hogy veled ugyanez meg fog történni. Ettől még felhasználhatod belőle, ami hasznos számodra. Segíts nekik, ha tudsz.

Gyász: kit vagy mit vesztettünk el?

Az előző részekben beszéltünk arról, hogy számít, kit vesztettünk el és hogyan. Most tovább bővítjük az értelmezési kört.

Elveszteni nem csak valakit lehet. Bár igazából már ezen megfogalmazás használata is egyéni értelmezési kérdés. Szóval továbbra is érvényben van, hogy a gyász egyéni és egyedi. És az is, amiről az előző rész végén beszéltünk. Próbálj meg jól segíteni. Keress olyan embereket, akik tudnak neked jól segíteni.

Figyelem, nehezedik a téma...

Külföldre költözés és gyász? Eufória és bánat - egyszerre? Én elmegyek Te ittmaradsz... MI LESZ VELED - MI LESZ VELEM?

Egy vetélés estében valakit vesztünk el vagy valamit? Én ismerem a saját értelmezésemet, de az az enyém. És nem várom el mástól, hogy ugyanúgy gondolja. Egy közös pontot azért talán lehet találni. Veszteség. A jövőt (azt, ami vele együtt következett volna be) vesztettük el. Bár az is lehet, hogy Te nem így látod. Így is jó. Beszéltünk róla sokat, a gyász egyéni. És egyedi.

Családunk tagjává vált házi kedvencünk. A kutyus, aki a gyerekekkel együtt nőtt fel. Vagy a cica, akit a menhelyről mentettünk. Valakit vesztettünk el vagy valamit? Ugye, hogy nem feltétlenül egyértelműek a határok a kettő között?

Evezzünk csendesebb – és egyértelműbb – vizekre.

Mi mindent veszthetünk még el?

Gyásszal járhat például tárgyak elvesztése. Fényképek, ékszerek, de ide tartozik a pénz is. Kaptam már banki SMS-t a bankkártyámról történő pénzfelvételről miközben én és a kártyám otthon csücsültünk. Az ütő megállt bennem.

Gondolom hallottál már az „unokázós csalásokról”. Ha még nem, olvass utána. Egy ilyen is veszteség és gyásszal járhat. Kalkuláld bele: a pénzen kívül veszhetett ott el emberekbe vetett bizalom és hit, biztonságérzet. Megkérdőjeleződhetnek az áldozat logikai, gondolkodási képességei – ha más nem is veti fel neki, saját magában esélyes, hogy felmerül a kétség.

És ezzel még mindig nem értünk a lista végére. Folyt. köv.


Hol lelhetsz segítségre – a lista korántsem teljes és csak gondolatébresztőnek készült

  • külföldön élő, esetleg már hazaköltözött barátok, ismerősök – ne feledd, ahogy ők megélték az az ő egyéni és egyedi útjuk volt, de megértő fülekre, ötletekre, támogatásra találhatsz
  • bevándorlási ügynök, munkaközvetítő, olyan aki valamilyen módon segítségedre van a külföldre költözésben – kérdezd meg őket, ki(ke)t tudnak ajánlani akikhez fordulni tudsz
  • otthonmaradó jó barátok, rokonok – az is segíthet (mindkét oldalnak) ha őszintén tudtok beszélni az érzéseitekről

Amennyiben segítségre van szükséged traumafeldolgozásban,

akkor keresd bizalommal Andit >>>


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá