Minden Ami Külföld | Kanada egészségügyi rendszere - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Billiókat költenek az egészségügyre! Ha érdekel, hogy működik a kanadai egészségügyi rendszer, akkor OLVASS TOVÁBB!

Kanada egészségügyi rendszere

A kanadai egészségügyi rendszer egy igazi jóléti államhoz mérten meglehetősen fejlett. Számos, az egészségügyi rendszereket rangsoroló országlistán a top 15-ben, sok esetben, egyes szempotok szerint pedig még ennél is előkelőbb helyen szerepel.

Írta: Peringer Attila – Minden Ami Külföld

Több ponton hasonlóságokat mutat Kanada egészségügyi rendszere a magyar rendszerrel, mint például a szakorvosi és fekvőbeteg ellátás állami finanszírozása vagy épp a háziorvosi rendszer, azonban maga a felépítése sok tekintetben el is tér hazánkétól.

Nézzük kicsit közelebbről az USA északi szomszédját, annak egészségügyi vonatkozásában.

Medicare – Kanada

A jelenleg működő kanadai egészségügyi rendszer jogi alapjait az 1984-ben elfogadott Canada Health Act (CHA) fektette le. Kanada közegészségügyi rendszere Medicare néven ismert, mely minden, orvosilag indokolt költséget fedez, beleértve a kórházi ellátást, vagy épp az orvosi viziteket. Azonban általánosságban elmondható az is, hogy nem tartozik ebbe a körbe pl. a fogorvos, szemorvosi ellátás, vagy a kozmetikai jellegű beavatkozások, valamint a mentális ellátás, illetve az idősgondozás költségei sem. A magyarországi rendszertől eltérően jelentős különbség, hogy 18-65 éves kor között a receptre felírt gyógyszerekre gyakorlatilag nincs semmilyen állami támogatás (bár külön megkötött biztosítások esetleg fedezhetik egy részüket). Ezen gyógyszerek jellemzően elég drágák, ami az egyik kritikaként szokott felmerülni a kanadai rendszerrel szemben.

Kanadában nincs egy egységes, központilag irányított egészségügyi rendszer, hanem az ország összesen 13 tartománya és területe saját hatáskörben kezeli és irányítja saját rendszerét. Ettől még ezek mindegyike a Medicare gyűjtőnév alá tartozik. Viszont abban, hogy az egyes tartományok mit tekintenek orvosilag indokoltnak – tehát, hogy milyen költségeket fedeznek – lehetnek eltérések. Egészségügyi miniszter ebben az országban is van, akinek az egész rendszer felügyelete a legfőbb feladata.

Az egészségügyi rendszer finanszírozása is tartományi szinten valósul meg, de ez nem a munkavállalók béréből levont egészségügyi járulék útján történik, hanem a befolyó jövedelemadó bevételek egy részéből valósítják meg. Becslések alapján a Medicare a kanadaiak körében felmerülő egészségügyi szükségletek nagyjából 70%-át lefedi; a maradék 30%-ot a privát ellátás szolgáltatásai biztosítják. A Medicare igénybevételére az adott tartomány rendszerében regisztrált kanadai állampolgárok, állandó lakosok és bizonyos esetekben munkavállalói engedéllyel rendelkezők, vagy menekült státuszúak jogosultak. A regisztráció része egy egészségügyi kártya kiváltása, melyet a lakóhely szerinti egészségügyi hatóságnál kell kérvényezni. Ezt a kártyát minden vizsgálat alkalmával fel kell mutatni, hogy a kezelőorvos, vagy háziorvos felé igazolni lehessen, hogy regisztráltunk a rendszerben.

Családorvos

Magyarországhoz hasonlóan Kanadában is működik háziorvosi rendszer (family doctor), tehát az ellátásra jogosultak a lakóhelyükhöz közel praktizáló valamelyik family doctorhoz kell, hogy bejelentkezzenek ’állandó ügyfélnek’. Az ő feladatuk a kórtörténetek rögzítése, ezek alapján pedig a hozzájuk tartozó páciensek nyomon követése. Az alapellátási feladatok biztosításán túl a speciális kezelést igénylő intézmények felé is ők irányítják tovább a betegeket. Ugyan az orvosok átlagéletkora Kanadában alacsonyabb, mint itthon, azonban háziorvost így sem feltétlenül könnyű találni, hiszen itt sem ismeretlen probléma a munkaerőhiány. Ez főleg a vidéki területeken jelenthet komolyabb nehézséget. Egy 2022 végén publikált kutatásban a válaszadók 22%-a válaszolta azt, hogy jelenleg nincs háziorvosa. Az is igaz, hogy kevesebb mint 10.000 ember töltötte ki a kérdőívet, így ez nem feltétlenül tekinthető reprezentatívnak és az okokat sem fedi fel. A háziorvosi/családorvosi praxisok általában úgy működnek, hogy több orvos összeáll és közösen tartanak fenn egy rendelőt. Bármilyen felmerülő problémával, ami nem igényel sürgősségi ellátást, előre lefoglalt időpontra lehet érkezni. Ha családilag szeretné valaki igénybe venni a szolgáltatásaikat, minden családtag számára külön időpontot szükséges foglalni. Az időpont fontos, Kanadában nem lehet csak úgy az utcáról beesni egy rendelésre, erre egy ’walk-in clinic’ lehet áthidaló megoldás.

Magánbiztosítás Kanadában

Kanada néhány tartományában érhet minket az a meglepetés, hogy annak ellenére, hogy regisztráltunk a helyi rendszerbe, akár 3 hónapot is várnunk kell, mire a regisztrációnk élesedik. Ez azt jelenti, hogy az átmeneti időszakban még nincs lehetőség hozzáférni az államilag finanszírozott szolgáltatásokhoz.

Ebben az esetben mindenképpen érdemes gondoskodni egy magánbiztosítás megkötéséről, azonban nem csak ebben az esetben jöhet jól, ha rendelkezünk ilyennel. Ahogy arról korábban már volt szó, a Medicare nem nyújt fedezetet mindenre. A kanadaiak nagyjából 75%-a rendelkezik valamilyen kiegészítő jellegű magánbiztosítással olyan költségek fedezésére mint pl. a fogorvosi ellátás, fizioterápia, vagy egy vényköteles szemüveg kiváltása. A magánbiztosítások saját elhatározásból is megköthetők, azonban az a jellemzőbb, hogy ezt a munkáltatók intézik, valamilyen csoportos biztosítás formájában. Ez többféle módon is segítheti az alkalmazottakat: fedezheti akár a receptre felírt gyógyszerek nagy részének költségeit, vagy része lehet akár egy előre feltöltött bankkártya, mellyel az állami rendszer által nem támogatott kiadások rendezhetők.

‘Walk-in’ rendelők

Háziorvos hiányában sem kell kétségbeesni, mert Kanadában nagyon sok az úgynevezett ‘walk-in clinic’, ami bárki számára nyitva áll, akinek egészségügyi problémája akad. Ezek hasonlóak a háziorvosi praxisokhoz, annyi különbséggel, hogy jobban meg tudnak felelni a betegigényeknek, jellemzően hosszabb nyitva tartási idővel is működnek, mint a háziorvosi rendelők. Némelyik hétvégén is nyitva tart! Hátrányuk, hogy az éppen szabad idősávval rendelkező orvos látja el a beérkezőket, vagyis nem a jól bejáratott family doctor, aki számára már ismerős a vele szemben ülő kórtörténete. A walk-in rendelők általában ingyenesek, de előfordul, hogy felszámítanak valamilyen díjat, ha a szolgáltatás igénybe vevője nem adott tartomány lakosa.


Ahogy a nevük is sugallja, ezek a rendelők időpont foglalás nélkül is látogathatók, viszont a COVID hatására sok rendelő változtatott ezen a rendszeren és bevezette az előre foglalást; ezt indulás előtt mindig érdemes ellenőrizni.


Tudtad?

2021-ben Kanadában az egészségügyre fordított kiadások összege elérte a 308 milliárd dollárt, ami az ország GDP-ének 12,7%-a. Összehasonlításképpen, Magyarországon ez az arány mindössze 7%-ot tett ki (azóta pedig még kisebb lett). Az egy főre jutó egészségügyi kiadások tekintetében pedig a 4. helyen állt az OECD országok között.


Ha kanadai vízumokkal,

továbbtanulás vagy

munkavállalással,

bevándorlással

kapcsolatban vannak kérdéseid,

találd meg a Számodra

tökéletes segítséget itt >>>


Forrás(ok):

Képek, Juharszirup blog, Wikipedia, Government of Canada, International Citizens Insurance


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá

Munkalehetőségek Külföldön

Kattints a gombra ha érdekel

<< Munkalehetőségek