Minden Ami Külföld | Szekták a modern világban - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Hogyan befolyásolják a világ szektái a társadalmat? Fedezd fel történetüket és hatásukat! Kattints, és tudj meg többet!

Szekták a modern világban

A vallás és hit mindig is központi szerepet játszott az emberiség életében, ám a történelem során számos olyan vallási csoport jelent meg, amely elfordult az általánosan elfogadott szabályoktól, és sajátos tanokat, ideológiákat hirdetett.

Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Ezek közé tartoznak a szekták is, melyek gyakran radikális, apokaliptikus vagy éppen különc nézeteket vallanak, és mély hatást gyakorolnak követőik életére. Néhányuk békés és spirituális közösségek, míg mások erőszakos tettekkel és manipulációval válnak hírhedtté.


Aum Sinrikjó

(Legfelsőbb igazság – Japán)

Az Aum Sinrikjó szekta az egyik legismertebb és legtragikusabb szektás mozgalom a világon, amely a világvégét várja.

Alapítás és ideológia

Shoko Asahara (eredeti nevén Chizuo Matsumoto) 1984-ben alapította az Aum Sinrikjót Japánban. A gyülekezet kezdetben spirituális mozgalomként működött, amely a buddhizmus és a hinduizmus különféle tanításaiból merített ihletet, meditációra és jóga-gyakorlatokra építve. Az Aum Sinrikjó azt állította, hogy megtisztítja a világot a kapitalizmustól, és új, spirituális rendet hoz létre.

A szekta radikális apokaliptikus jövőképet hirdetett, amely szerint egy közelgő világvége nukleáris háború formájában fog bekövetkezni. Shoko Asahara azt állította, hogy ő Jézus reinkarnációja, és feladata az emberiség megmentése a közelgő végítélettől. Apokaliptikus tanításaiban szerepeltek bibliai, keresztény világvége-tanításokból merített elképzelések is. Asahara egyre erősebben irányította követőit, katonai jellegű szervezeteket és fegyveres egységeket hozott létre. A csoport célja az volt, hogy a világvége után uralkodó erővé váljanak az új rendben.

A szaringáz-támadás (1995)

Azaz a tokiói metrótámadás: az Aum Sinrikjó legismertebb tette az 1995. március 20-i szaringáz-támadás volt egy tokiói metróvonalon. Az akció során szarin nevű ideggázt engedtek a metrókocsikba, amely akkor 13 ember halálát okozta, több ezer ember pedig súlyosan megsérült. A mai napig sok áldozat küzd szembetegséggel. A támadás célja az volt, hogy felgyorsítsák a világvége eljövetelét és meggyengítsék a japán kormányt méghozzá úgy, hogy az Amerikai Egyesült Államokat vádolják az elkövetésért. Asahara és a szekta vezetői azt hitték, hogy a kaotikus helyzetben átvehetik az irányítást a világ felett, és kirobbanhat a harmadik világháború.

Shoko Asaharát és több vezetőt 2018-ban halálra ítéltek a támadásokkal és más erőszakos cselekményekkel kapcsolatos szerepük miatt. Az Aum Sinrikjó hivatalosan feloszlott, de új néven (Aleph és Hikari no Wa) tovább működik. Mindezek ellenére már jelentősen meggyengült, és a japán kormány is szigorúan figyeli.


Vallási szabadság kérdése

Az Aum Sinrikjó esete egyedülálló példája annak, hogy a vallási radikalizmus és manipuláció súlyos társadalmi tragédiához vezethet még egy fejlett, modern országban is. Komoly hatással lehetnek a közbiztonságra, és válhat a vallási hit mögé bújtatott erő hihetetlenül pusztítóvá. A támadások óta Japánban megnőtt a bizalmatlanság az apokaliptikus tanokat hirdető vallási csoportokkal szemben, és komoly szociológiai tanulmányok készültek a szekták hatásáról a modern társadalomban. Az eset komoly vitát indított a vallásszabadság és a közbiztonság közötti egyensúly kérdéséről Japánban.

Bár az ország vallási szempontból nyitott, a szélsőséges csoportokat ma már szigorúbban figyelik.


Raelizmus

(földönkívüli eredetű vallási mozgalom – Franciaország)

A Raelizmus valódi szektának tekinthető, bár sok szempontból eltér a hagyományos vallási szektáktól, mivel alapvetően nem apokaliptikus vagy erőszakos. A raelizmus inkább egy olyan UFO-kultusz, amely különleges hitrendszerével és furcsa tanításaival tűnik ki. Franciaországban alapították, de nemzetközileg is aktív. A raelizmust a társadalom gyakran inkább kuriózumnak vagy egzotikus kultusznak tartja. A csoport leginkább a tudományos technológiával és a szexuális szabadsággal kapcsolatos nézetei miatt vált híressé.

Alapítás és hitrendszer

Claude Vorilhon alapította ezt a mozgalmat, aki később a Rael nevet vette fel. 1973-ban azt állította, hogy egy földönkívüli faj, az Elohim (Isten(ek) egyik elnevezése) kapcsolatot létesített vele. A raelisták abban hisznek, hogy az Elohim újra kapcsolatba fog lépni az emberiséggel, és céljuk, hogy felkészítsék az embereket a találkozásra. A raelista mozgalom fontosnak tartja a békét, a szeretetet és a tudományos fejlődést. A mozgalom célja ennek az üzenetnek a továbbítása, hogy az emberek megismerjék az „igaz” teremtéstörténetet.


Főbb tanok

A raelisták szerint az emberiség nem isteni teremtés eredménye, hanem egy földönkívüli civilizáció genetikai kísérletének terméke. Az Elohim földönkívüli faj az emberiség teremtője, és minden vallásos próféta (például Jézus, Mózes, Buddha) az Elohim küldötte volt. Rael célja, hogy békés és tudományosan fejlett társadalmat hozzon létre, amely méltó arra, hogy találkozzon a teremtőkkel. A csoport célja, hogy egy követséget építsenek az Elohim számára, ahol a kapcsolatfelvétel megtörténhet.

A raelisták hívei a klónozásnak és a genetikai fejlődésnek, sőt, 2002-ben azzal váltak híressé, hogy bejelentették egy állítólagos klónozott baba, Eve megszületését. Bár a klónozásról szóló állításokat sosem bizonyították.

Társadalmi és erkölcsi kérdések

A raelizmus gyakran a szexualitás és a spiritualitás összefüggését hangsúlyozza. A szekta híres “felszabadító” hozzáállásáról és nyíltan támogatja a szexuális szabadságot. Az Aum Sinrikjóval vagy más apokaliptikus szektákkal ellentétben a raelisták nem hirdetnek erőszakot vagy világvégét.

A raelizmus mára világszerte több ezer követővel rendelkezik, bár a közvélemény és a tudományos világ általában szkeptikusan áll hozzájuk. A csoport népszerűségre tett szert különböző provokatív tevékenységei révén, mint például a klónozásról szóló állítások, az illegális tevékenységekkel kapcsolatos vádak miatt. Franciaországban a szektás tevékenységek szoros ellenőrzése miatt figyelik őket, de a csoport hangsúlyozza, hogy csak az emberiség jövőjére összpontosít.


La Luz del Mundo

(A világ világossága – Mexikó)

A La Luz del Mundo egy Mexikóban alapított vallási csoport, amely nagy hangsúlyt fektet a hierarchiára, a vezetők és a gyülekezet kötött, szigorú szabályokkal irányítják a híveket. A csoport vezetői különösen befolyásosak a követők felett, és számos visszaélésről számoltak be, beleértve a szexuális bántalmazásokat is. A szekta vezetőjét, Naasón Joaquín Garcíát, 2019-ben gyermekmolesztálással vádolták meg.

Ez a szekta kifejezetten jól mutatja azt, hogy egy közép-amerikai országban milyen hatalmas lehet egy vallási vezető befolyása, és hogyan lehet visszaélni ezzel a hatalommal akár a politikai világban is!

A szekta alapítása

Eusebio Joaquín González 1926-ban alapította meg a szektát Mexikóban. Eusebio azt állította, hogy közvetlen isteni kinyilatkoztatásban részesült, és ő az új apostol, akinek az a feladata, hogy vezesse az igaz hitűeket. A szekta központja a mexikói Guadalajara városában található, ahol egy hatalmas templomot építettek fel. Ez a közösség vallási életének fő helyszíne, ahová minden évben több ezer hívő zarándokol el.

Tanok és hitrendszer

A szekta egyedi jellemzője az erősen központosított, hierarchikus struktúra, amely a vezető, az úgynevezett “Isten apostola” köré épül. A jelenlegi vezető Naasón Joaquín García, aki apjától, Samuel Joaquín Florestől örökölte a hatalmat. A La Luz del Mundo követői számára fontos a vallási engedelmesség és a közösségi élet. A nőknek hagyományos öltözködési szabályokat kell követniük, és erős hangsúly van a szexuális tisztaságon és az erkölcsön. A csoport célja az igaz keresztény hit visszaállítása,. Nagy hangsúlyt fektet a közösségi szolgálatra, a templomépítésre és a misszionárius tevékenységekre is világszerte.

A szekta botrányai

Bár a La Luz del Mundo hivatalosan egy vallási mozgalom, vezetőit többször is visszaélésekkel vádolták. Naasón Joaquín Garcíát 2019-ben letartóztatták az Amerikai Egyesült Államokban gyermekmolesztálás, szexuális bántalmazás és emberkereskedelem vádjával. Több korábbi tag beszámolt arról, hogy a szekta vezetői visszaéltek hatalmukkal, különösen szexuális bántalmazásra kényszerítve a híveket. A vádak szerint a fiatal követőket szexuális szolgálatra kényszerítették a vezető iránti engedelmesség jegyében. Annak ellenére, hogy Naasón Joaquín Garcíát többéves börtönbüntetésre ítélték, a szekta követői továbbra is hűségesek maradtak hozzá, és tagadják a vádakat.


Társadalmi és politikai befolyás

A La Luz del Mundo sok szempontból különbözik más szektáktól, mivel erős politikai kapcsolatokkal rendelkezik Mexikóban és más latin-amerikai országokban. A szekta több politikai vezetőt is támogatott, és befolyásos szerepet játszik a helyi közösségekben. A csoport jelentős gazdasági erővel bír, hiszen számos ingatlant birtokol, beleértve iskolákat, egészségügyi intézményeket és templomokat. Jelentős taglétszámmal rendelkezik, és a nemzetközi terjeszkedésre is törekszik. A szekta Mexikón kívül is aktív, jelentős közösségei vannak az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Európában.


A szekták veszélye már-már túlmutat a hitrendszerükön. Ezek a csoportok sokszor kihasználják az emberek kiszolgáltatottságát, manipulálják őket, és súlyos pszichológiai, anyagi, sőt, fizikai károkat is okozhatnak. A tagok könnyen elveszíthetik az önállóságukat, családi kapcsolataikat, és akár a józan ítélőképességüket is. Az ilyen közösségek gyakran rejtve, látszólag ártalmatlan formában vonzzák magukhoz a követőket, ezért fontos, hogy az emberek felismerjék a manipuláció és a kizsákmányolás jeleit, és képesek legyenek megvédeni magukat és szeretteiket.


Tudtad?

A La Luz del Mundo vallási közösség akkora népszerűségnek és hatalomnak örvend, hogy film is készült a történetből: “Sötét erők a La Luz del Mundo gyülekezetben” címmel megtalálod a Netflix kínálatában. Az előzetes megtekintéséhez kattints ide!


Érdeklődsz a kultuszok vagy a szekták iránt,

megnéznéd a saját szemeddel?
Mexikóba, Japánba vagy Franciaországba utaznál?

Válaszd ki az országot itt és beszélj a megfelelő utazásszervezővel!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá

Munkalehetőségek Külföldön

Kattints a gombra ha érdekel

<< Munkalehetőségek