Minden Ami Külföld | Karácsonyi ízek a világ körül - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Fedezd fel öt kontinens karácsonyi ételeit! Helyi fogások és receptek várnak, hogy az ünnepi asztalodra varázsold a világ ízeit.

Karácsonyi ízek a világ körül

A karácsony világszerte különleges időszak. Az ünnepi fények, az ajándékok és az együtt töltött pillanatok mellett a családi asztalok is megtelnek az ünnep hangulatával. Bár az ételek kultúránként eltérnek, ami közös bennük a szeretetteljes elkészítés és az együtt étkezés öröme.

Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Ebben a cikkben öt kontinens karácsonyi ízeit hoztuk el, hogy az ünnepi asztalnál egy kis világkörüli utazásban lehessen részed!



Dél-Amerika: Brazília

Dél-Amerikában a karácsonyi étkezések a nagy családi összejövetelekről és a bőségről szólnak. Brazíliában a Ceia de Natal központi eseménye a vacsora, ahol az ételek a portugál, afrikai és bennszülött hatásokat ötvözik. A trópusi éghajlat miatt az ünnepi ételeket sokszor a szabadban főzik. A sertéshús, különösen a sült sertéslapocka (pernil) és az ünnepi rizs (arroz de festa) szinte minden asztalon megtalálható, különleges, helyi ízekkel gazdagítva.

Pernil com Arroz de Festa – Sertéssült ünnepi rizzsel


Hozzávalók a sertéssülthöz (Pernil)
• 2 kg sertéslapocka (egészben)
• 4 gerezd fokhagyma (összezúzva)
• 1 nagy hagyma (apróra vágva)
• 2 citrom leve
• 100 ml narancslé
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál mustár
• 1 teáskanál őrölt kömény
• 1 teáskanál szárított oregánó
• Só és bors ízlés szerint


Hozzávalók az ünnepi rizshez (Arroz de Festa)
• 2 csésze rizs
• 4 csésze víz
• 1 fej hagyma (apróra vágva)
• 2 evőkanál olívaolaj
• 100 g mazsola
• 100 g zöldborsó (konzerv vagy friss)
• 100 g apróra vágott dió vagy mandula
• 50 g apróra vágott színes paprika
• Só ízlés szerint


Elkészítés

A húst mosd meg és papírtörlővel itasd szárazra. Egy nagy tálban keverd össze a fokhagymát, hagymát, citromlevet, narancslevet, olívaolajat, mustárt, köményt, oregánót, sót és borsot. A páccal alaposan dörzsöld be a húst, és hagyd a hűtőben állni legalább 4-6 órán át, de még jobb, ha egy éjszakát pihen. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Helyezd a húst egy tepsibe, és fedd le alufóliával. Süsd 2-2,5 órán át, időnként meglocsolva a saját szaftjával. Az utolsó 30 percben vedd le az alufóliát, hogy a hús szépen megpiruljon.
A rizst mosd meg, majd a vízzel és egy csipet sóval főzd puhára. Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a hagymát, paprikát, mazsolát, zöldborsót és a diót/magokat. A megfőtt rizst keverd össze a pirított hozzávalókkal, és ízlés szerint sózd.
Pakold a szaftos sült sertéshúst egy nagy tálra, és körítsd az ünnepi rizzsel. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy narancsszeletekkel.


Észak-Amerika: Alaszka

Az Egyesült Államok és Kanada karácsonyi ételei régiónként eltérnek, de a pulyka, sonka, burgonyapüré és ikonikus édességek, mint a mézeskalács, közösek. Alaszkában a karácsonyi asztalon helyi különlegességeket is találunk, például lazacot, vadhúst, bogyós gyümölcsöket vagy őslakos ételeket, mint a muktuk és a füstölt hal. A juharszirupos lazac és bogyós gyümölcsös rizs remekül tükrözik az alaszkai karácsony egyedi hangulatát, amely a téli táj és a meleg otthonok harmóniáját idézi.

Alaszkai lazac és vad rizs bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 4 lazacfilé
  • 2-4 evőkanál juharszirup
  • 1 citrom leve
  • Só és bors ízlés szerint
  • 200 g vad rizs (vagy vad rizs keverék)
  • 500 ml alaplé (zöldség- vagy csirkealaplé)
  • 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 50 g szárított áfonya (vagy vörös áfonya)
  • 30 g pirított pekándió vagy mandula (opcionális)
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A lazacot sózd, borsozd, majd kend meg a juharszirupos, citromos mázzal. Süsd 200 °C-on 15-20 percig, amíg a hal átsül, de szaftos marad. A sütés végén megszórhatod pirított fenyőmaggal vagy pekándióval a tetejét.
A vad rizst mosd át hideg vízben, majd főzd meg alacsony lángon, amíg megpuhul (kb. 35-40 perc). Ha a rizs elkészült, szűrd le, és tedd félre. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne a hagymát, amíg áttetsző lesz. Add hozzá a szárított áfonyát, majd keverd bele a megfőtt vad rizst. Ízlés szerint sózd, borsozd. Ha szeretnéd, szórd meg pirított magvakkal. Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel.

Ázsia: Dél-Korea

Ázsiában a karácsony nem mindenhol vallási ünnep, de a nyugati kultúrák hatása miatt sok városban elterjedtek az ünnepi szokások. Dél-Koreában a karácsony vallási és kulturális ünnep is. A családi vacsorákon nyugati ételek mellett hagyományos koreai fogások, például bulgogi és kimchi is szerepelnek.

Bulgogi (koreai marhahús sült)

Hozzávalók:

  • 500 g vékonyra szeletelt marhahús (legjobb a bélszín vagy hátszín)
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 1 körte (reszelve, az omlósabb húsért)
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál rizsecet vagy mirin
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 csokor újhagyma (vékonyra szeletelve)

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a fokhagymát, a reszelt körtét, a gyömbért és a rizsecetet. Tedd bele a vékony szeletekre vágott marhahúst, és hagyd pácolódni legalább 2-3 órán át a hűtőben, de akár egy éjszakán át is. Egy forró serpenyőben vagy grillen süsd meg a marhahúst pár perc alatt, amíg barna és illatos lesz. Fontos, hogy a hús ne süljön túl, hogy szaftos maradjon. A bulgogit forrón, rizs és friss zöldségek, például saláta vagy kimchi kíséretében tálald. Szezámmaggal és újhagymával díszítsd.

Afrika: Kenya

Afrikában a keresztény közösségek, például Etiópiában, Nigériában, Kenyában és Dél-Afrikában, ünneplik a karácsonyt, ahol az ételek helyi alapanyagokból készülnek. Kenyában a karácsonyi asztal központi fogása a nyama choma (lassan sült hús), amit chapatival, ugali-val, zöldségekkel, például sukuma wikivel (fodros kel), és szószokkal tálalnak. Ez a fogás egyszerre ízletes és a kenyai kultúra ikonikus része.

Nyama Choma (kenyai grillezett kecske)

Hozzávalók:

  • 1 kg kecskehús
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Friss korianderlevél a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a citrom levét, a fokhagymát, az olajat, és a fűszereket. Tedd bele a húsdarabokat, alaposan forgasd át, majd hagyd pihenni a hűtőben legalább 2 órára (de akár egy éjszakára is). Forrósíts fel egy grillsütőt vagy egy serpenyőt. Süsd a húst lassan, közepes hőmérsékleten, időnként megforgatva, hogy minden oldala szépen átsüljön. Ha sütőben készíted, 180 °C-on süsd kb. 40-50 percig, időnként locsolgatva a saját levével. A kész nyama chomát friss korianderrel megszórva, chapatival vagy ugali-val, illetve friss zöldségekkel tálald.

Európa: Görögország

Európában a karácsonyi étkezési szokások rendkívül változatosak: míg Közép- és Észak-Európában a húsételek, például pulyka és sonka, dominálnak, addig a mediterrán országokban a halak és tengeri ételek, valamint jellegzetes sütemények kerülnek előtérbe. Görögországban az ortodox hagyományok része a kleftiko (lassan sült bárány).

Kleftiko (görög bárány sült)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg báránylapocka vagy comb
  • 4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 4-5 közepes burgonya (nagyobb darabokra vágva)
  • 1 nagy hagyma (szeletelve)
  • 100 g feta sajt (opcionális)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 pohár fehérbor

Elkészítés:

A bárányhúst tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra. Egy tálban keverd össze a citromlevet, olívaolajat, fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, sót és borsot. Dörzsöld be alaposan a húst ezzel a páccal, és hagyd állni 2-3 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tepsiben helyezd el a pácolt húst, a burgonyát és a hagymát. Öntsd rá a fehérbort, és fedd le alufóliával. Süsd a bárányt 2-2,5 órán keresztül, időnként megforgatva a húst és a burgonyát. Az utolsó 30 percben vedd le az alufóliát, hogy a hús és a burgonya szépen megpiruljon. Tálald forrón, feta sajttal megszórva, friss kenyérrel és salátával.


A karácsonyi ételek világszerte a szeretet és a közösség szimbólumai. Bár az ételek változatosak, mindenhol a bőség és az ünnepi együttlét áll a középpontban. A különböző kultúrák fogásainak megkóstolása egyedülálló élmény, és talán idén érdemes egy új receptet is kipróbálni, hogy még gazdagabbá tegyük az ünnepet.


Tudtad?

A karácsonyi lakomák hagyománya több mint 1500 éves múltra tekint vissza? Az ünnepi étkezés gyökerei a középkori Európába nyúlnak, amikor a keresztények december 25-én böjtöt törtek, és a templomi misék után bőséges lakomát rendeztek. Eredetileg egyszerű, szezonális alapanyagokból álltak az ételek, de a reneszánsz idején a gazdagabb családok már pazar húsételekkel és különleges süteményekkel ünnepeltek. A karácsonyi asztal mára a világ minden táján az ünnep fontos része lett.


Egy helyi étteremben próbálnád ki valamelyik ételt?
Utaznál? Friss és új karácsonyi élményekre vágysz?
Keresd szolgáltató Partnereinket, és segítünk
>> Partnereink a világ minden pontján várnak <<


Iratkozz fel hírlevelünkre,

hogy elsőként értesülhess a legfrissebb külföldi hírekről, hasznos tippekről és exkluzív ajánlatokról! 


Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá