Minden Ami Külföld | Ausztrália utazási tanácsok, hogy
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • utazás Ausztrália

Ausztrália utazási tanácsok

Sokak bakancslistáján szerepel Ausztrália, de utazás előtt is fontos felkészülés szükséges; gondolunk itt az érvényes ausztrál vízumra, és az előre tervezésre.

A koronavírus okozta helyzet miatt Ausztrália határai határozatlan ideig zárva tartanak a külföldi utazók előtt, és csak ausztrál állampolgároknak van lehetősége beutazni. Nem tudni előre, hogy mikor fognak ismét megnyílni a határok.

Ebben a cikkben hasznos tanácsokat adunk, hogy minél kevesebb fennakadás legyen és az utazás minden pillanatát tudd élvezni.

Magyar állampolgárok csak érvényes vízummal léphetnek be Ausztráliába. Amennyiben több, mint 3 hónapot szeretnél a kenguruk földjén tölteni, vagy más céllal szeretnél beutazni, fontos, hogy milyen vízumot igényelsz. Az, hogy milyen vízumok érhetőek el és ezeknek milyen feltételei vannak, arról itt tudsz tájékozódni.

Ausztrália kiutazási tanácsok
illusztráció utazás repőlügéppel

Ausztrál turista vízum (651)

Magyar állampolgároknak a 651 számú turista vízumkérelem igénylésére van lehetőség, amennyiben turista céllal, maximum 3 hónapra szeretnének Ausztráliába utazni. Ennek igénylésére online van lehetőség. Előfordul, hogy valaki akár pár percen belül megkapja a vízumot és csak alap adatok megadása szükséges. Alkalmanként hiánypótlásként további dokumentumokat is kérnek, de ez díjmentes a bevándorlási hivatal felé. Többszöri belépésre jogosít, és a vízumban meghatározott időn belül, a belépéstől számítva maximum 3 hónapot maradhatsz az országban. Ezzel a vízummal nem lehet hivatalosan munkát vállalni. (Hogy hiánypótlásként miket kérhetnek, azt hamarosan olvashatjátok, újabb cikkünkben).

Ha egyedül intéznéd a kérelmed, itt tudsz jelentkezni.

Választható útvonalak

Amennyiben Magyarországról tervezed az indulást több lehetőséged van, hogy elindulj és élményeket szerezz. Ha van rá lehetőséged, javasoljuk, hogy a többszöri átszállást válaszd és tölts el pár napot az utazáskor érintett országokban is. Ha úgy döntesz, hogy gyorsan szeretnéd elérni célod, akkor erre is van lehetőség. A repülési útvonalat is úgy érdemes megtervezni, ahogy Neked a legideálisabb. Repülőjegy vásárlásakor is több szempontot érdemes figyelembe venni, de egy biztos: az utazás előtt akár hónapokkal is érdemes beruházni rá. Ne feledd! Akármilyen jó is az ajánlat, addig ne vásárold meg a jegyedet, amíg nincsen érvényes ausztrál vízumod”.

A jegy keresésekor érdemes figyelni az online felületeket, amik repülőjegy értékesítéssel foglalkoznak és ezek segítségével összehasonlítani a dátumokat, útvonalakat, és egyéb tényezőket. Több ilyen felület van; ezek közül érdemes megnézni a Skyscanner oldalát.

Skyscanner itt kereshetsz

Magyarországról többek között frankfurti, amszterdami, párizsi, vagy londoni átszállással indulhatunk el. Tapasztalatunk az, hogy az egyik legegyszerűbb útvonal a londoni, ahonnan a Qantas, Emirates, Etihad, és a KLM is indít gépeket. A londoni Heathrow reptér a világ legnagyobb repterei közé tartozik, ezért első látásra egy kicsit kaotikusnak és óriásinak tűnhet, ez azonban megtévesztő. Heathrow egy remekül kiépített, modern reptér, aminek minden terminálja és része úgy épült, hogy az utazó eligazodását segítse. Csak kövessük a feliratokat és a kijelzőket! Sokan tartanak attól – főleg az idősebb korosztály – hogy a repülőtereken el fognak veszni, de a feliratok nagyon egyértelműek mindenki számára, és a reptéri dolgozók is rendkívül segítőkészek.

Sokan elfelejtik, de a repülő fedélzetére nem sok mindent vihetünk magunkkal. Ennek komoly szabályozása van, és akár társaságonként is eltérőek lehetnek az előírások. Fontos, hogy erről időben tájékozódj, és úgy készítsd össze a csomagod, hogy megfeleljen a szabályoknak.

A londoni Heathrow reptér honlapján rengeteg hasznos információt találsz erről, és videó keretében megnézheted, hogyan zajlik az átvizsgálás.

Mit vihetsz magaddal és mire számíthatsz

Az átszállási időkkel se felejtsd el figyelembe venni, és ne felejtsd el, hogy időzónákon keresztül fogsz repülni. A jegyeden megadott időpontok pontosítása előre ajánlott. Fontos emlékeztetned magad, hogy Ausztrália messze van, de mégsem a világ végén.

Repülőút, mire is számíthatsz

A London-Ausztrália útvonal a világ leghosszabb repülőútjainak egyike. A repülőgépen való ellátás a jegytől és a légitársaságtól is függ. Az ilyen repülőutakon a kétszeri étkezés, takaró, párna, zokni, fülhallgató és filmek tömkelege az alap, de ha esetleg fogkefét és fogkrémet elfelejtettél betenni a kistáskádba, azt is kapsz.

Ausztrália

Bár Ausztrália fővárosa Canberra, a leghíresebb nagyvárosai Sydney és Melbourne. Az Ausztráliába való utazás előtt az ember talán elképzelni sem tudja, mekkora távolságok létezhetnek egy országon belül. Gondoltad volna, hogy Ausztrália közel akkora, mint egész Európa?

Magyarországnak Canberrában van nagykövetsége, konzuli irodát pedig Melbourne-ben és Sydneyben találhatunk.

A nagykövetség elérhetőségét itt találjátok. Bármi problémád van Ausztráliában kérj segítséget! 

Canberrai Nagykövetség elérhetőségei

Az ország hivatalos nyelve az angol. Ezt érdemes legalább társalgási szinten beszélni, sokan ugyanis csak angolul beszélnek. A kommunikációt nehezítheti az ausztrál akcentus is, amit első hallásra meglepő lehet.

Itt egy kis ízelítő: amerikai és ausztrál szleng

Az ország hivatalos fizetőeszköze az ausztrál dollár. Fontos, hogy ha Magyarországon szeretnél előre pénzt váltani, akkor a pénzváltókban nem tartanak ausztrál dollárt, vagy csak nagyon kis összeget. Megrendelésre tudnak hozni, aminek átlagban 3 nap az átfutási ideje.

Aki soha nem járt bal oldali közlekedésű országban, annak először nehéz és furcsa lehet megszokni, hogy az országban az autó jobb oldalán van a kormány. Erre nem csak vezetés közben kell különösen figyelni, hanem akkor is, ha gyalogosként közlekedünk. Javasoljuk, hogy szokd meg, hogy minden oldalra többször nézz, mielőtt elindulsz.

Az évszakok az északi félgömb évszakaival ellentétesen működnek: a december, január és február a nyár, míg a június, július és augusztus a téli időszak. Ez attól is függ, hogy a szárazabb déli, vagy az északabbi trópusi részeken töltünk-e időt. Így sem kell azonban megijedni, hiszen a tél enyhe, akár 10 fokot reggeleket is jelent délen, és esős évszakot az északi részeken.

Az ország megannyi látnivalót és kikapcsolódási lehetőségek kínál. A nagyvárosok; Sydney és Melbourne modern hangulatától az északi területek vörös-sivatagos, lakatlan részéig és a trópusi dzsungelekig mindent megtalálhatunk.

Bizton állíthatjuk, hogy az ausztrál állatvilág a legkülönlegesebb és legváltozatosabb a Földön. Senki ne lepődjön meg, ha helyiek olyan tavacskában bátorítanak úszásra, ami mellett egy krokodil felirat is van; de a cápa-jelzés is általános a strandokon. Legyünk nyitottak, de érdemes tudni, hogy Ausztráliában bizony sok veszély leselkedhet ránk a természetben. Érdemes ebből is előre készülni és magadnál tartani azokat az elérhetőségeket, amiken azonnal tudsz segítséget kérni ilyen veszélyhelyzetekben.

Kultúra – ‘How are ya’?

Valószínűleg történelmi múltjuk, az éghajlat és az életszínvonal is közrejátszik abban, hogy az ausztrál emberek rendkívül kedvesek, nyitottak és vendégszeretőek. A kultúra és a hétvégi kikapcsolódás szerves része a barbecue, vagy ahogy az ausztrálok szeretnik hívni: ’the Barbie’.

Strandokon, nemzeti parkokban, de meg játszóterek mellett is mindig található kinti sütésre alkalmas barbecue.

A lakosság 85 százaléka a part menti 50-150 kilométeres sávban, kisebb-nagyobb városokban él. A vidéken élők nagy számban dolgoznak a mezőgazdaságban. Ha vidéken autózunk, cukor, banán, pamut, kukorica, gyömbér-és szőlőfarmok tömkelegét láthatjuk.

A kinttartózkodásunk alatt a legkisebb településen is megtalálható Cooles, vagy Woolworth üzletekben tudunk vásárolni. Az otthoni Tescóhoz hasonló üzletekben a tisztasági szerektől a kozmetikumokon át az élelmiszerekig mindent megtalálhatunk.

Zárásképpen pedig, a mi TOP 10 látnivaló listánk: 

 1. Whitsunday-szigetek
 2. Nagy Korallzátony 
 3. Kakadu Nemzeti Park
 4. Daintree Nemzeti Park
 5. Great Ocean Road
 6. Broome
 7. Fraser-sziget 
 8. Tablelands
 9. Sydney
 10. Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park

Koronavírus információk

A koronavírus nem csak életünket, de minden bizonnyal az utazási szokásainkat is át fogja alakítani. A maszk és a távolságtartás már most is sok helyen kötelező, vagy erősen ajánlott a világ repterein. A jelenleg működő légitársaságok, mint például az Ausztráliába is repülő Qantas és Virgin Ausztrália egyelőre felfüggesztette a repülőn való étkezést, bár rágcsálnivalókat így is osztanak az utasok között.

A repülés a jövőben tehát meg a korábbinál is szigorúbb feltételekhez lesz kötve, az érintkezés elkerülésével és a lehető legtöbb automatizálás bevonásával.

Legközelebbi utunk alkalmával előfordulhat, hogy csak egészségünket igazolva szállhatunk repülőre. Javasolt erről folyamatosan tájékozódni. Fontos, hogy légy tisztában az úti célod utazási szabályaival, hogy ne érjen meglepetés.

Ausztrália legfrissebb koronavírussal kapcsolatos információi itt találjátok:

Információk a koronavírussal kapcsolatban

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! De mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

3 Hozzászólás

 1. |

  Hmmmm…. Érdekes nagyon! Gondolom most nem nagyon lehet menni és jönni?!

  • |

   Sajnos Ausztralia teljesen zarva van – de ennek ellenere jol johetnek ezek a tanacsok. 😉 Jovore amikor ujra lehet utanzni.

Szólj hozzá