Minden Ami Külföld | Enyhül a COVID szorítása Anglia körül - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
23 April 2021
|

Enyhül a COVID szorítása Anglia körül

Angliában április 12-től enyhítettek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokon – olvasható a brit kormány weboldalán. Az enyhítés folyamán több közösségi és szabadtéri helyszín és program is újra elérhetővé vált, persze még mindig bizonyos előírások betartása mellett.- Umann Róbert írása

 Ezek közül a legfontosabb (a már megszokott maszkviselés és távolságtartás mellett) az, hogy az embereket egyrészről háztartásokba (households) másrészről úgynevezett „buborékokba” (support bubbles) sorolják. Az utóbbiakba tartozók tulajdonképpen „hozzácsapódhatnak” egy-egy háztartás tagjaihoz, hogy közösen vegyenek részt valamilyen programon. Ilyen „plusz egy fő” lehet az, aki egyedül él (ezen belül külön kategóriát képeznek a 16-17 éves önellátók), vagy egyedül nevel gyerekeket, fogyatékkal élő öt év alatti gyermeke van, vagy a háztartásában élő összes felnőtt ápolásra szorul.

A szigorítások mérséklése értelmében a következő szolgáltatások, üzletek nyithattak meg ismét április 12-től:

 • a nem létszükségletű termékeket árusító üzletek
 • fodrászok és körömszalonok 
 • középületek, így a könyvtárak és közösségi központok
 • szabadtéri találkozóhelyek (kizárólag asztali kiszolgálással)
 • állatkertek, vidámparkok autós mozik -és koncertek
 • kisebb szabadtéri események (ünnepségek, olvasókörök, vásárok)
 • beltéri szabadidős- és sportlétesítmények, ahol egyénileg, illetve az egy háztartásban vagy „buborékban” élőkkel közösen végezhető sporttevékenység
 • a gyermekfelügyelet és -gondozás szintén újra elérhetővé válik kül- és beltérben egyaránt (maximum 15 fő részére, amelybe nem számítanak bele az öt év alatti gyerekek)
 • esküvőket és hallottvirrasztásokat 15 fő, temetéseket 30 fő részvételével lehet tartani (az ott dolgozó személyzetet nem számolva), esküvői fogadások pedig kizárólag szabadtéren tarthatók, ám magánkertekben nem
 • a kisebb, önálló szálláshelyek éjszakára fogadhatnak egy háztartásba, „buborékba” tartozó vendégeket
 • a gondozási-ápolási intézményekben minden beteget két kijelölt fő látogathat, lehetőleg külön-külön, tesztelést követően (a súlyosabb betegek egy további gondozót is megnevezhetnek, emellett további családtagok, barátok fogadására is van lehetőség, például, ha a találkozás kültérben történik)

A fenti, újból megnyitott helyeken, eseményeken természetesen szigorú létszámkorlát mellett vegyülhetnek, találkozhatnak az emberek: hatos, vagy ezt meghaladó csoportokban, amíg ki nem tesznek két háztartást (a „buborékokba” tartozókat is ide számítva).

Ezen kívül persze vannak kivételek, amikor a hat főnél vagy két háztartásnál többen is tartózkodhatnak egy térben. Ilyen eset áll fenn, ha egy haldoklót, vagy kórházban, elfekvőben, gondozási-ápolási intézményben kezelt beteget látogatunk meg (ez utóbbi a már ismertetett szabályok betartása mellett lehetséges) vagy egy családtagot, barátot kísérünk el az orvoshoz. De ide tartozik a börtönök, bevándorlási fogdák lakóinak vizitje is. További hasonló a helyzet, ha valaki jogi kötelezettséget lát el, vásárol, elad, vagy költözik. Ezen kívül a választásokon, népszavazásokon való segédkezés is engedélyezett, amennyiben feltétlenül szükséges. Sőt, a brit kormány említést tesz a COVID-dal kapcsolatos tüntetésekről is, amelyek a megfelelő óvintézkedések betartása mellett szintén megengedettek.

A brit COVID-esetek, oltások és halálozások száma

Az Egyesült Királyságban 2020. március 2 óta tombol a járvány, az eddigi legnagyobb tetőzést pedig 2020. december 29-én érte el, ekkor több mint 81 ezer új esetről lehetett tudni. Ám 2021. április 11-én ez a szám már alig közelítette meg 2400-at.

Oltások tekintetében az első dózist a lakosság közel fele (a 67 milliós népességből nagyjából 33 millió fő), a másodikat 15 százalékuk, körülbelül 10 és fél millió fő kapta meg. Ami pedig a halálozásokat illeti, eddig csaknem 128 ezer brit áldozatot követelt a koronavírus.

Az angol járványkezelés- és védekezés lépései

A brit kormány négy lépésben tervezi kezelni a járványt – áll a COVID-19 Response – Spring 2021 (Summary) című dokumentumban. Ez alapján az április 12-től hatályba lépő enyhítések a koronavírus elleni védekezés második lépését jelentik (az első március 8. és március 29. között zajlott le). A harmadik lépés legkorábban május 17-én kezdődhet meg, amikor a brit kormány tovább mérsékli a szabályozásokat, például azzal, hogy megengedi az embereknek, hogy maguk döntsék el és mérjék fel, hogy mikor találkozzanak családdal, barátokkal. Tehát kültérben el fogják törölni a legtöbb létszámkorlátozást, ám a 30 fős limit továbbra is érvényben marad, ahogy a hat fő vagy két háztartás szabálya is (bár ez utóbbi létszám növelésének lehetőségét is vizsgálni fogják). Emellett a harmadik lépés keretei között frissíthetik esetlegesen a család és barátok közötti távolságtartást, s talán még az ölelkezés is megengedetté válhat (ám addig természetesen kötelező a távolságtartás mindenki között, aki nem egy háztartásba vagy „buborékba” tartozik). Emellett a puboknak és bároknak nem kell ún. „kiadós ételeket” (substantial meals) felszolgálniuk az alkoholos italok mellé, és a kijárási tilalmat is feloldják. (A „substantial meal” kifejezés egyébként „egy teljes reggelit, ebédet vagy vacsorát” takar – olvasható brit kormány COVID-19 Téli Tervezetében (COVID-19 Winter Plan)). A fogyasztóknak azonban továbbra is az asztalnál ülve kell rendelniük, enniük és inniuk. Megnyílnak továbbá a beltéri szórakoztató központok és játszóterek, az addig zárva tartó szálláshelyek (hotelek, vendéglők és bed&breakfast szállások), végül pedig a csapatsportos és egyéb edzéseket is lehet végezni. 

A harmadik lépés keretei között brit kormány beltéri és kültéri előadások, illetve sportesemények megtartását is engedélyezni fogja (beltérik esetében maximum 1000 fő vagy félház, kültériknél maximum 4000 fő vagy félház részvételével, attól függően, melyik jelenti a kisebb létszámot). A legnagyobb kültéri, ülőhelyes eseményeken, ahol az emberek jó messze lehetnek egymástól, akár 10.000 fő is megjelenhet (vagy negyedház, ha az jelenti a kisebb létszámot). Az olyan eseményeken, mint az esküvők, fogadások, halottvirrasztások, temetések, barmicvók és keresztelők, 30 fő vehet részt a harmadik lépés életbelépése után. 

A harmadik lépés utolsó tervezett intézkedése olyan rendelkezések felülvizsgálása, mint a távolságtartás, maszkviselés, a home office munkavégzés és egyéb korlátozások (a home office viszont további döntésig mindenképp érvényben marad). A negyedik és egyben utolsó lépés a brit járványkezelésben legkorábban 2021. június 21-én léphet hatályba, amelynek keretei között a kormány – reményei szerint – ezen intézkedéseket szüntetné meg. A további változtatások érthető módon még elég homályosak; a brit kormány egy ún. tudományos Eseménykutató Program (Events Research Programme) keretében vizsgálná, hogyan alakul a vírus terjedése a harmadik lépés enyhítései mellett, és így döntené el, hogy milyen módszerekkel lehetne megállítani a fertőzést.

Az összefoglaló azzal zárul, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus még mindig az életünk része, így továbbra is együtt kell élnünk a távolságtartással, maszkviseléssel és rendszeres kézmosással, fertőtlenítéssel. Be kell tartanunk a hatályban maradt előírásokat, fontos, hogy kültérben találkozzunk, szellőztessük a zárt helyeket, teszteljünk és oltassuk be magunkat. „Ha továbbra is kivesszük a részünket [a védekezésből], annyival közelebb kerülünk egy számunkra ismerősebb jövőhöz” – áll az utolsó mondatban.

Források:

http://nepesseg.population.city/egyesult-kiralysag/ 
https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-response-spring-2021/covid-19-response-spring-2021-summary#step-1—8-and-29-march
https://www.gov.uk/guidance/covid-19-coronavirus-restrictions-what-you-can-and-cannot-do#meeting-family-and-friends-indoors
https://www.gov.uk/guidance/covid-19-coronavirus-restrictions-what-you-can-and-cannot-do#support-and-childcare-bubbles
https://coronavirus.jhu.edu/map.html 
https://coronavirus.data.gov.uk/details/cases

Szólj hozzá