Minden Ami Külföld | 73 évig a Királynő mellett
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • fulophercegmindenamikulfold720
10 April 2021
|

73 évig a Királynő mellett

Fülöp herceg II. Erzsébet hitvese, eltávozott! 

99 év tele szép és kevésbé szép kalandokkal. Korfu szigetén “érkezett” a földre, kalandok közepette. A fiatal hercegnek menekülnie kellett szülőföldjéről, mert a polgárháború megingatta, mondhatni megsemmisítette családja hatalmát. Az angol királyi haditengerészet egyik hajója menekítette ki a szorult helyzetből őket és juttatta biztonságba. Családjával hosszú ideig királyi rokonoknál “húzták” meg magukat. A fiatal Fülöp a 30-as évek elején lépett be a Royal Navy kötelékébe, így megtapasztalhatta a 2. világháború szörnyűségeit. Egészen korvett kapitányi rangig jutott és csak az 50-es évek elején vonult nyugdíjba a tengerészettől. Több komoly kitüntetést is kiérdemelt szolgálati ideje alatt. II. Erzsébet 13 évesen szeretett bele a nála 6 évvel idősebb fess tengerészbe, de csak jóval később 8 év elteltével keltek egybe. Fülöp lemondott a dán és görög hercegi rangjáról, hogy elvehesse szerelmét. Az így már angol herceg egész életében odafigyelt egészségére, igyekezett a tengerészetnél megszerzett kondícióját karbantartani. A sport fontos része volt mindennapjainak. Szenvedélyes lovas volt és egészen 90 éves koráig nagyon aktív életet élt. Ekkor kezdett felülkerekedni rajta az idő és több komolyabb egészségügyi kezelés is “tarkította” napjait. Élete vége felé leginkább a szíve rakoncátlankodott. Az a nagy szíve, ami sokak szerint a háttérből éltette a Monarchiát. Fanyar humora sokak számára meghökkentő volt, sőt aki nem ismerte volna a herceg stílusát akár sértésnek is vehette némely mondatát. Ilyen volt például mikor az egyik afrikai vendégétől megkérdezte, aki a hagyományos ruhájában jelent meg, hogy aludni készül-e, azért jött-e pizsamában.

Vagy mikor az ausztrál őslakosokról érdeklődött, hogy még mindig lándzsákkal rohangálnak e. 

A környezetvédelem igazi lovagja volt! Fülöp herceg már a 60–as évektől kezdve kerülte a belsőégésű motorokat. Több száz szervezet és alapítvány tagja és védnöke volt. Komolyan vette a “szolgálatot amit a korona rótt rá. Belső körének, bizalmasainak többször panaszkodott, hogy jó lenne egy kis nyugalom. A rengeteg utazás, megjelenés, nyilvános beszéd a kora haladtával már fárasztotta kissé. 

A királynő igazi társra és támaszra talált benne, aki mindenben támogatta a háttérből kedvesét, úrnőjét! Igazi szürke eminenciás volt, akinek rengeteget köszönhetett a nemzetközösség és a család.  Négy gyermek, tucatnyi unoka és dédunoka gyászolja az eltávozott herceget. A nemzetközösség országai gyászba borultak, hiszen a régi vágású gentleman nagy űrt hagyott maga után! Egy kifinomult, elegánsabb kor szállt tova a herceggel…  

Szólj hozzá