Minden Ami Külföld | Grand Slam a koronavírus árnyékában - Minden ami külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • US open
2 September 2020
|
USA

Grand Slam a koronavírus árnyékában

Az év utolsó Grand Slam-je a US open a koronavírus miatt előrelépett a 2. helyre. Sokáig bizonytalan volt, hogy egyáltalán megrendezik-e ezt a patinás versenyt, hiszen az év elején lebonyolított AUS open, majd az elmaradt Wimbledon, és ősz elejére halasztott Roland Garros árnyékában nem lehetett tudni miként reagálnak a játékosok és a nézők, hogy a járványtól oly mértékben sújtott NEW YORK ekkora versenyt rendez. – Kosza írása

Végül komoly biztonsági intézkedés mellett a megrendezés mellett döntöttek. Nézők nem lesznek, a játékosok teljesen hermetikusan elzárva a pálya környezetében tartózkodhatnak csak a két hét alatt. Már ha egyáltalán lemegy ez a két hét. Hiszen már az első napon felütötte a fejét a fertőzés a „búrába” zárt játékosok között. Egyenlőre még nem döntöttek a verseny felfüggesztéséről, folynak az első forduló csatái. Pozítív tesztet produkált francia mérkőzése elmaradt. 

Roger Federer sajnos távol marad a csatározásoktól, pedig több éven keresztül nem talált itt legyőzőre. A leghosszabb veretlenségi sorozat a torna történetében az ő nevéhez fűződik, nem csoda ha Flashing Madow koronázatlan királyaként tiszteli a tenisz társadalom. Djokovics bár sokáig úgy látszott nem is indul, mégis kiderült, hogy ringbe száll, hogy visszaszerezze tavaly elveszett bajnoki címét, amitől a fiatal orosz Medvegyev vette el a lehetőségét, miután az elődöntőben megállította. Fiatal oroszt sokszor füttykoncert kísérte tavalyi szereplése közben, de a döntőben olyan komolyan megszorongatta a végső győztes Nadalt, hogy kivívta a New Yorki közönség tiszteletét. Idén már vastaps várta első meccsén. Djokovics idén az első fordulót sikerrel vette és a sok távolmaradó miatt jelenleg úgy tűnik ő van a mégis induló nagyok közül a legjobb formában (simán megnyerte az előző hetekben rendezett felvezető versenyt) és neki van  a legnagyobb esélyes a végső győzelemre. Nadal-on, Muray-n, Čilić-en nagyon látszik a vírus miatt elmaradt versenyek hiánya. Erőtlenül, lomhán mozognak a pályán. Szeptember közepére majd kiderül, hogy ki emeli majd magasba a trófeát az üres arénában. Már ha valóban végig tudják játszani a tornát és nem szól közbe ez az átkozott vírus.   

 Itt a US openen történtek döntenek majd arról, hogy a későbbre halasztott párizsi verseny egyáltalán meg lesz e tartva. Én személy szerint, mint tenisz rajongó remélem, sem a new york-i, sem a párizsi verseny nem kerül veszélybe. 

2020 US Open

Flushing Meadow atmoszférája jó tükrözi az Egyesült Államok sokszínűségét. Mint az egész ország olyan ömlesztő tégely, a közönség összetétele is. Van, aki mintha csak a sarki boltba ugrana le, kisgatyában, papucsban teszi tiszteletét, meccs közben hot dogot majszolgatva és chipset ropogtatva. Van a másik oldal, akinek egy presztízs az itteni megjelenés. Mintha csak bálba menne, öltönyben, nyakkendőben természetesen a küzdőtérhez minél közelebbi helyen kelleti magát. Tiszta Amerika.

Egy valami közös az amerikai közönségben, bárhol is foglaljanak helyet a lelátón. Odavannak a gigászi, érzelmektől duzzadó szinte már katartisztikus mérkőzésekért. Szeretik a drámát, a sírásba fulladó érzelmi kitöréseket, csatákat szeretnek látni és természetesen hazai győztest. 

Erre a férfi mezőnyben az elmúlt években nem sok példa volt!

Hol vannak már azok a hatalmas Sampras – Agassi csaták a döntőben, mikor már csak egy magas színvonalú mérkőzésért kellett szurkolni, hiszen biztos volt a hazai győzelem. Ez a két játékos játszotta itt 2001-ben minden idők legszorosabb US open döntőjét. Végül 6-7, 7-6, 7-6, 7-6 arányban a göndör hajú görög-amerikai félisten legyőzte a kopasz titánt.  

Hol van texasi farmer gyerek Jim Courier, az igazi amerikai, az erőtől duzzadó, bomba szervákat és alapütéseket villámként szóró vörös isten?! 

Késő éjszakába nyúló new york-i csaták élvezetszámba mentek, mennek. Mintha ilyenkor a játékosokat is áthatná valami földöntúli akarat és erő. 

A jelenlegi mezőnyben nincs hazai sztár, aki reálisan esélyes lenne a férfi trófea elhódítására. A nőknél már más a helyzet. Titkos esélyesként még mindig a pályát koptatja a fiatalabb Williams lány, bár manapság ő is inkább dühkitöréseiről és botrányiról híres. Legutóbb egy vonalbíróval fajult majdnem tettlegességig a nézeteltérése. 

Mi magyarok is reménykedhetünk, hiszen Babos Tímea aki az év elején páros társával megszerezte az AUS open koronáját női párosban, itt szintén az esélyesek között van. 

New York mindig megér egy misét. Ha lecseng a „szeretett” koronavírusunk, és talán jövőre már élőben is nézhetjük Flashing Madow küzdelmeit, azért a várost is mindenképpen fel kell fedezni minden oda látogatónak. 

Central park, Szabadság szobor, Empire State Building, Times Square, Metropolitan múzeum, hogy csak pár nevezetességet említsek, amit nem szabad kihagyni, ha az ember New Yorkban jár. Pár perces néma csendben el kell látogatni a World Trade Center emlékhelyére. Megemlékezni minden idők legbrutálisabb terror cselekményéről, ami a mai napig rányomja bélyegét az Amerikai Egyesült Államok életére bel- és külpolitikájára.  Ennek következménye lett a mai napig le nem zárt közel-keleti háborús gócpontok kialakulása. 

Egy csodás séta a Central parkban az őszi New Yorkban feledhetetlen élményt tud nyújtani, főleg ha „leöblítjük” egy kitűnő színházi élménnyel a Madison Square Gardenben, ahol olyan műsorok várnak ránk, mint a Macskák, vagy az Operaház fantomja. 

Amerikai Egyesült Államok bevándorlás érdekel? >>kapcsolatfelvétel<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! De mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá