Minden Ami Külföld | Mit érdemes tudnod, mielőtt gyermeket vállalsz New York-ban -
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • baby accessories for newborns on a colored background. selective focus.

Mit érdemes tudnod, mielőtt gyermeket vállalsz New York-ban

Fehér Zsanett pszichológust, két csodálatos gyermek édesanyját kérdeztem a külföldi gyermekvállalásról. Mesélt a szülésről, és az ezt követő időszakról, tapasztalatairól. Romániában született, később itt alapított családot, majd férjével és első gyermekével munkalehetőség miatt költözött ki New Yorkba. Itt született meg második gyermekük. Már a harmadik babát várják, imádnak New Yorkban élni, csodálatos családot alkotnak együtt. – Berki Patrik írása

Amerikai Egyesült Államok bevándorlási ügyvéd: >>kapcsolatfelvétel<<

Berki Patrik: Milyen a gyermekvállalás külföldön, pontosabban New York-ban? Mik a pozitív, illetve a negatív oldalai a külföldi gyermekvállalásnak?

Fehér Zsanett: Ha el tudsz vonatkoztatni az otthon megszokottól, akkor tulajdonképpen itt is megkapsz mindent, amire szükséged van. Összességében odafigyelnek arra, ami fontos, lényegtelen dolgokkal nem fárasztanak. Nem kell olyan sűrűn ellenőrzésre járni és orvossal sem találkozol, de a midwife-ok felkészültek és tudják a dolgukat. Engem az zavar, hogy nincs egy kijelölt midwife, aki végigkíséri a terhességet és tudná végig a történetet, hanem valahányszor megyek vizsgálatra, mindig mást kapok, és kezdhetem a történetemet elölről. Pozitívum, hogy türelmesek, meghallgatnak, és amit eddig kértem, megkaptam. A szüléstől tartok, de arról azt hallottam, hogy jobb, mint otthon, mert nem olyan merevek a szabályok. Sokkal természetesebben engedik a nőt szülni, nincs semmi kötelező pozíció, sem gátmetszés, ha nem szükséges. Ettől függetlenül tartok tőle, mert pont ezért hagyják szenvedni is az embert, és csak végszükség esetén császároznak. Több ismerős is szenvedett tizen órákat, amit ha otthon szülnek, simán elkerülhettek volna. Csupán a baba szempontjából félek emiatt, mert nem szeretném, ha feleslegesen elhúzódó idő miatt sérülne szülés közben.

BP: Véleményed szerint milyen az orvosi ellátás New Yorkban?

FZs:Mint mindenhol, vannak furcsaságok. Itt nem éri meg a háziorvoshoz menni, mert úgyis csak azt mondja, hogy szedj Paracetamolt. Otthon teljesen másképp működik, hiszen minden tüsszentésre kiírják az embert és antibiotikummal tömik, ami szerintem a másik véglet. Várakozási idő itt is van. Otthon azok az egy-két hónapok, amiket ismerősök mondanak hüledezve, röhejesek ahhoz képest, amennyit itt váratnak. Egy-egy vizsgálat között legalább három hónap a várokozási idő, és ez egy szerény becslés. A férjem problémájára itt derítettek fényt, és nem otthon, ahol szintén vizsgálták és még csak a közelében sem jártak. A pozitív élmény ellenére nem rajongok a helyi egészségügyért, de az otthoni sem piskóta és felhőtlen boldogság. Amit szeretek itt, az a hozzáállás. Itt soha nem bunkók, soha nem parasztok, soha nem hagynak információ nélkül. Nyugodtan kérdezhetsz, türelmesen elmondják akár százszor is, amit hallani szeretnél. Ez otthon nem így van. Vannak előnyei, de szakemberügyben jobban szeretem a magyarokat, mert jobban megbízom bennük.

BP: Milyen volt a terhesség első szakaszában, hogy életed meg? Melyek voltak az első lépések?

FZs:A terhesség első szakaszában választottam magamnak kórházat. A bejelentkezés után a fontosabb vizsgálatok, mint például a Down-szűrés vagy a 18-21. heti genetikai ultrahang is itt történik akár térítésmentesen. Innentől ha bármi gond van a terhesség szakaszában, például magas vérnyomás, vagy hasonló kockázati tényezők, akkor a regisztrált kórházban kell megjelenni.

BP: Két gyermeked van, egy lány és egy kisfiú. A lányt Romániában szülted, a fiút peddig New Yorkban. Miben különbözött a New York-ban történő szülés a romániaitól? Hogyan kell elképzelni?

FZs:Míg Romániában egy egész lakásnyi holmit kell magaddal vinned, itt elég, ha a piperecucc nálad van. Minden rendelkezésre áll a tisztasági-és szoptatási betéttől kezdve a babaruháig és nedves törlőkendőig, nem csak az anyának, hanem a babának is. A kórterem és a fürdőszoba tökéletesen felszerelt és szülés után minden segítséget megadnak a kezdő anyukának: szoptatási tanácsadás, szülés utáni helyreállító torna, speciális eseteknél pedig szakértőt, és gyógytornászt is igénybe lehet venni. A baba az első pillanattól kezdve az anyával lehet. Ha valaki természetes úton, komplikációmentesen szült, akkor pár órával a szülés után haza is lehet menni a babával, s a bábák a következő napokban az otthonukban látogatják meg őket, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak a babának és a mamának.

BP: Milyen volt a kórházi koszt?

FZs:A kórházi koszt, több fogásból állt. Három menüből lehetett választani, nagyon finom, és gazdagon elkészített ételek voltak. Mindez az ágyamhoz szervírozva, egy olyan polcra, amit az ágyhoz lehet passzintani, hogy fekve is könnyedén meg tudjam enni. A környezetemben eddig csak pozitív tapasztalatokat hallottam mindenkitől. Itt nincs olyan, hogy rossz kórház és rossz szülészet – igaziból nem is lehet mellényúlni. Borítékot sem kell adni ahhoz, hogy jól bánjanak az emberrel, sőt, a kórház a honlapján kéri, hogy ilyennel senkinek ne jusson eszébe zavarba hozni a dolgozóikat.

BP: Tapasztalataid alapján mit választanál: otthonszülést, vagy szülésházba mennél? 

FZs:New Yorkban is vannak olyan anyukák, akik a steril kórházi környezet helyett az otthon meghittségét választják életük e nagy napjára, és lehetőség van arra is, hogy egy speciális születésházban adjanak életet gyermekeiknek. Szakképzett szülésznők segítenek a szülésnél, akik a terhességet végig követik, és rendkívül szigorú szabályok alapján döntik el, hogy kit vállalnak. Itt csak tökéletesen egészséges anyukákat és babákat várnak, olyanokat, akiknek a terhességük ideje alatt semmi probléma nem volt. A szüléshez nyugodt környezetet biztosítanak. Természetesen New Yorkban is vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy az otthonuk számukra az egyetlen hely, ahol a gyermeküknek háborítatlan körülmények között életet tudnak adni. Nem ijesztget, nem fenyeget, csak tájékoztat: arról, hogy a terhesség alatt hányszor kell egészségügyi kontrollra menni, arról, hogy milyen szakember jelenléte szükséges, és milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy mindenki biztonságban legyen. Átlátható és korrekt, ahogy itt New Yorkban is a dolgok nagy többsége.

BP: Hogyan viszonyultak hozzád az egészségügyi dolgozók?

FZs:Azoknak az embereknek, akik nem tudtak angolul, nehezebb volt a kommunikáció. Nagyon kedvesek és közvetlen volt minden egészségügyi dolgozó. Nekem könnyebb volt, mivel alapszinten tudtam beszélni, a férjem felsőfokú végzettséggel rendelkezik angolból. Azt tanácsolom a leendő anyukának, akik külföldön szeretnének szülni, hogy pár dolgot tanuljanak meg angolul, és a legfontosabb, hogy ne féljenek a szüléstől és a gyermekvállalástól.

New York városa
New York City, United States

Köszönjük Fehér Zsanett pszichológusnak, hogy válaszolt Berki Patrik kérdéseire és tapasztalatait megosztotta – Minden ami külföld

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! De mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

.

Szólj hozzá