Minden Ami Külföld | Hitler hatalmas baklövései -Minden ami külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630hitlerhibai

Hitler hatalmas baklövései

Hitler mint politikus szinte minden ígéretét betartotta, amit a népének tett. Más kérdés persze, hogy mindezt milyen módszerekkel. Tény, hogy nem érdekelte, hogy más népekkel mi lesz – éhen halnak e vagy sem, de az ő árja népe mindent kapjon meg. Ennek eredménye volt, hogy még a legutolsó gyári munkás is eltölthetett évente 1-2 hetet a Riviérán vagy tengeri hajóutakon vehetett részt. Hitler mindent alárendelt a népnek, persze csak azoknak akik elfogadták a feltételeit. Az első világháború veteránjaként azt képzelte magáról, hogy katonai stratéga is, bár ez nagyon messze állt a valóságtól.- Kosza írása

 A háború elején még nem igazán szólt bele a stratégiai tervezésbe, csak a célokat határozta meg. Az első hadjáratokban, mint amilyen a lengyel vagy a francia volt, még jól látható a tökéletes tervezés a viszonylag minimális veszteség, hiszen ezeket még a porosz elit vezérkar alkotta meg. Barbarossa hadműveletet bár többen ellenezték, hiszen nem állt rendelkezésre a megfelelő személyi és technikai állomány amivel sikeresen lehetett volna végrehajtani, de Hitler nyomására mégis megtervezték és az első hullámában igen sikeres is volt, amíg nem jöttek elő az előzőekben említett hiányosságok. A hadjárat megfeneklése után a Führer a tábornokokat hibáztatta és úgy döntött, hogy a hadsereg teljes irányítását is a kezébe veszi. Kinevezte magát a német hadsereg főparancsnokának, és ettől kezdve nem tűrt ellentmondást a stratégiai döntéseivel szemben. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen Hitler nem ismerte a modern hadviselés fortélyait és olyan hülyeségekkel kergette szó szerint a pusztulásba a haderőt, hogy például minden visszavonulást megtiltott. Ennek a modern hadviselésben semmi létjogosultsága nem volt, és csak felesleges személyi és anyagi veszteségeket eredményezett. Volt hogy úgy parancsolt rohamokat, hogy nem volt semmi esély a győzelemre, de ellentmondani nem mertek neki, inkább végrehajtották a felesleg támadásokat. Ezekből a „kiváló” döntésekből szemezgettem párat.

Bodenplatte hadművelet

A Luftwaffe 1944 végére teljesen elveszítette a nyugati légtér feletti uralmat. A szövetséges nehézbombázok bár szörnyű veszteségek árán, de minden nap támadták a harmadik birodalom fontosabb településeit. A német légierő Hitler „fantasztikus” tervének megfelelően ellentámadást készített elő, melynek lényege a szövetséges repülőterek és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra szétzúzása lett volna. Bár az illetékesek tisztában voltak vele, hogy ha a hadművelet félresikerül, akkor a német légtér teljesen védtelenné válik, mégis a Führernek ellentmondani nem lehetett. Több mint 900 harci repülő, mozgósítottak feladatra, ami a nyugati erők közel 90%-a volt. A terv egy meglepetés szerű támadást írt elő, ennek megfelelően teljes volt a hírzárlat, még a közvetlen parancsnokok is csak 48 órával a hadművelet kezdete előtt értesültek. Azzal számoltak, hogy a szövetséges légierő január első napján szinte egytől egyig a támaszpontokon tartózkodik, az a kevés járőr vadász meg nem jelenthet komoly gondot. Már eleve ez a feltételezés is igen nagy marhaság volt, mert a szövetségesek igenis résen voltak. A bajok azonban nem ezzel kezdődtek, hanem azzal, hogy a saját nyugati légvédelműket késve értesítették a támadásról és az érkező gépekről, ezért azokat a német légvédelem kezdte el tizedelni első körben. Legalább 100 gép került veszteség listára baráti tűz következtében. A következő meglepetést a szövetséges légtér ellenőrző vadászok jelentették, hiszen sokkal nagyobb számban támadták meg a német köteléket, mint számítottak rá, valamint a támaszpontokon veszteglő gépek is igen gyorsan tudtak a levegőbe emelkedni. Számok alapján sikeresnek volt mondható a támadás, mert kb. 500 szövetséges gépet semmisítettek meg 300 saját veszteség ellenében. Igen ám de ezt a veszteséget a szövetségesek röhögve pótolni tudták, míg a német ipar már nem volt erre képes. Hitler ezzel elérte, hogy a nyugati légtér szinte teljesen védtelenné vált és ennek következtében a szövetséges bombázások még intenzívebbek és brutálisabbak lettek. 

Ardenneki támadás 1944

Hasonlóan a fentebb említett hadművelethez itt is olyan „álmodozásra” építették az egész hadműveletet, amit azt eredményezte, hogy a nyugati haderő jelen esetben a szárazföldi erők olyan károkat szenvedtek el, hogy nem tudott már talpra állni, sőt a páncélos erők a teljes tartalékukat elvesztették, amit esetleg még a keleti offenzíva ellen bevethettek volna. December közepén az időjárás adta lehetőséget kihasználva, hogy a sűrű köd miatt nem tudják a szövetségesek a légierőt bevetni komoly páncélos a és gyalogos támadást indítottak a nyugati front leggyengébbnek vélt részén. Teljen becsülték az ellenséget és arra építettek, hogy nem tudnak majd az adott területre megfelelő erősítést küldeni és olyan gyorsan elérik Antwerpent a szövetségesek legfőbb, utánpótlási kikötőjét, hogy nem lesz érdemleges válasz rá. Nem így történt és a túlzott optimizmusnak köszönhetően a támadó német csapatokat bár az első hullámban komoly eredményeket értek el, de valósággal szembesülniük kellett visszavonulás és olyan komoly veszteség lett a vége, hogy nyugati front védhetetlenné vált. 

Barbarossa hadművelet

1941-re a Hitleri Németország uralta szinte egész Európát vagy katonailag vagy politikailag függővé téve az országokat. A szovjetunió megtámadása az „élettér” megszerzése mottójával vette kezdetét, de ez nem volt igaz, hiszen az akkor Szovjet ipar és mezőgazdaság is a németeknek termelt, mint szövetséges ország. A valódi ideológiai ok az volt, hogy Hitler a kommunizmus megsemmisítését tűzte a zászlajára, minden más mellékes volt számára. A német hadsereg a veszteségei 80%-át a keleti fronton a szovjet hadsereggel vívott gigászi küzdelemben szenvedte el, tehát mondhatjuk a háború ezen a hadszíntéren dőlt el. Hitler bár figyelmeztették, hogy nincs megfelelő ember és hadianyag arra, hogy megszállva tartsák az országot még győzelem esetén sem, mégis hajthatatlan volt és ezzel aláírta az 1000 éves birodalom halálos ítéletét.

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá