Minden Ami Külföld | Nyugdíjasként külföldön - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Nyudijaskent kulfoldon Minden ami kulfold

Nyugdíjasként külföldön

Nem csak az aktív munkavállalók vagy a diákok között van olyan, aki külföldön szeretne letelepedni, hanem a már nyugdíjas korúak is bizony néha úgy döntenek, jobb lenne nekik egy másik országban. És hogy milyen lehetőségeik vannak, illetve mit kell figyelembe venniük? Most összeszedtük az információkat erről is.-Paulikovics Réka írása 

Ha valaki külföldön élne nyugdíjasként, rengeteg információra van szüksége, illetve útmutatásra ezek értelmezéséhez, hogy ki tudja választani, számára mi felel meg a legjobban. Jöjjön egy kis nyugdíjazási kisokos azoknak, akik külföldön szeretnék idős koruk éveit eltölteni. 

Magyar nyugdíj – külföldön

Amikor egy nyugdíjas elhagyja Magyarországot külföldi letelepedés céljából, akkor ezt a tényt – saját érdekében – be kell jelentenie a nyugdíjfolyósító szervhez. A belföldi nyugdíjfolyósítási lehetőségektől több ponton eltér a külföldön élő vagy tartózkodó személyek részére történő nyugdíjfolyósítás.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 79. § (2) bekezdése, és a törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X.6.) Kormányrendelet 75. §-a a következő választási lehetőségeket tartalmazza:

– Belföldi meghatalmazott esetén, a külföldön élő vagy tartózkodó személy nyugellátását kérelmére belföldi meghatalmazottja részére postai kézbesítés útján, vagy magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára kell folyósítani. 

– Választható a jogosult magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára való folyósítás is. 

– További lehetőség az EU/EGT állam területén élők részére valamely EU/EGT államban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő nyugdíjfolyósítás kérése. 

– Az úgynevezett „egyezményes állam” (azaz Magyarországgal szociálpolitikai, vagy szociális biztonsági egyezményt kötött ország) területén élők kérhetik az egyezményes államban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő nyugdíjfolyósítást. Az utalás ez esetben költségviseléssel érintett.

– Áthidaló, segítő megoldásként, ha a külföldön élő jogosult magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára kérné az ellátást utalni, ilyen számlával azonban nem rendelkezik, és számlanyitás céljából nem tud Magyarországra utazni, az előző kifizetési módokon felül lehetősége van arra, hogy az Erste Bank Hungary Kft-nél postai úton számlanyitási szerződést kössön.

– Más, külföldön élő nyugellátásra jogosultak részére nincs lehetőség közvetlen postai úton történő nyugdíjkifizetésre.

A nemzetközi vonatkozású nyugdíjaknál gyakran előforduló eset, hogy az érintett személy Magyarországon a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időnek csak egy részét szerezte meg, a nyugellátás a magyar és külföldi szolgálati idők összeszámításával kerül megállapításra, időarányos számítással, Magyarország által az összes szolgálati időn belüli magyar szolgálati idő arányában történő nyugdíjrész fizetésével.

Rövid magyar jogosultsági idő esetén nem ritka, hogy a magyar nyugdíjrész kis összegű. Ennek a problémának a kezelését szolgálja az a megoldás, mely szerint a külföldön élő jogosultak (akár EU/EGT, akár egyezményes, akár bármely más külföldi államban élnek), kérhetik a Magyarországon érvényes öregségi nyugdíjminimum összegét meg nem haladó havi ellátásuk negyedévente, félévente, vagy évente történő folyósítását a belföldön egyébként érvényes havonkénti utalás helyett. Ebben az esetben azonban a nyugdíjkifizetés utólag történik.

Ez a fizetési módszer írásban kérhető. Ha a kérelemben a havonkénti fizetéstől eltérő utalási időszak (negyed-, fél-, éves idő) pontosan nem kerül meghatározásra, erre vonatkozó nyilatkozatig éves utalást teljesít a nyugdíjfolyósító szerv.

Magyarországi pénzintézeti számlára történő utalás, illetve postai kézbesítéssel történő kifizetés kizárólag forintban teljesíthető.

Külföldre, EU/EGT állam, illetve egyezményes állam területén vezetett pénzintézeti számlára utalásnál a Magyar Nemzeti Bank által forgalmazott devizanemekben kérhető az utalás, feltéve, hogy az adott devizafajtát a kért ország pénzintézete fogadni tudja. A nyugellátás külföldre utalásához számos adat is szükséges, a jogosultnak ezeket meg kell adnia és vigyázni kell ezek pontos megadására.

A külföldön élő, tartózkodó nyugdíjas esetében szükség van az évente történő adategyeztetésre. A nyugdíjfolyósító szerv a külföldön élő vagy tartózkodó személyre nézve naptári évenként – március hónapban – adategyeztetést végez. Az ebből a célból kiküldött nyomtatványt a nyugdíjfolyósító szervtől ellátásban részesülőnek megfelelően kitöltve, aláírva és közjegyző vagy külföldi hatóság, illetőleg Magyarország külképviseleti szerve által hitelesítve egy hónapon belül vissza kell küldenie. Az egészségi állapota vagy szociális helyzete miatt szociális vagy egészségügyi intézményben tartózkodó, illetve ellátásban részesülő személy esetében az említett intézmények vagy azok orvosa által, illetve a külföldi közigazgatási szerv, bíróság, pénzforgalmi szolgáltató, nyugdíjbiztosítási szerv (nyugdíjpénztár) által igazolt adatokat és tényeket – az ellenkező bizonyításig – hitelt érdemlően bizonyítottnak, igazoltnak kell tekinteni.

Bizonytalan vagy néhány információt illetően? Segítünk: https://mindenamikulfold.hu/member/tanacsadas-hogy-tudd-merre-indulj/

Ennyit az anyagiakról, most pedig következzen egy lista arról, hogy hol érdemes élni nyugdíjasként. 

Az internationalliving.com összeállított egy listát a lehetséges úticélokról, ebből szemezgetünk. A 2021-es nyugdíjazási indexben 25 országot rangsoroltak a következő 10 szempont alapján: lakhatási lehetőségek, vízum, lakhatási költségek, beilleszkedés és szórakozás, egészségügy minősége és elérhetősége, fejlődés, éghajlat, politikai helyzet, nyugdíjkiegészítő tevékenységek. Átfogó felmérés, amely a legjobb módja annak, hogy kitaláljuk a számunkra legmegfelelőbb úticélt. 

Le kell szögezni, hogy ez az eredmény nem számít tudományos felmérési eredménynek. Hasznos eszköz lehet a nyugdíjasok kezében, valós, helyszíni információkból építkezik, tapasztalatok alapján készült, így megalapozott ajánlásokat adhat a lehetőségekről. 

Vietnam

“Az ideérkezéstől számított 36 órán belül megtudja, szereti-e vagy sem” – mondja a kaliforniai Redwood Cityből érkezett 65 éves Deb Aronson. „Három hónap után tudtam, hogy ez lesz az otthonom.” 

Vietnam, ez a 40 évvel ezelőtti háború sújtotta nemzet a világ leggyorsabban növekvő gazdaságává fejlődött 2020-ban. A növekedés jelei mindenütt megtalálhatók: sokemeletes társasházak és zárt közösségek, privát jachtklubokkal és nemzetközi iskolákkal, új kórházak a legújabb felszereléssel.

A fejlődés ellenére az ősi hagyományok még mindig a mindennapi élet részei. A legújabb, legmodernebb technikával rendelkező, csillogó bevásárlóközpontok versengenek a barlangszerű, hagyományos piacokkal, amelyek gallon méretű ginsenges kancsókat, hagyományos gyógyszereket és 2 dolláros farmert árulnak. A friss homárt és a steaket kínáló elegáns éttermek tavaszi tekercseket és csirkelevest áruló szerény utcai éttermek mellett állnak. 

Lehet, hogy Vietnam ugrásszerűen növekszik, de a kényelmes életmódot kereső nyugdíjasok számára továbbra is az egyik legolcsóbb ország a földön. Azok a párok, akik hegyvidéki otthonra leltek, havi 800 dolláros vagy annál kevesebb költségvetésen belül maradnak, de még a legdrágább városokban is meg lehet élni havonta maximum 1500 dollárból. 

A helyiekkel is könnyű megértetni magunkat, mert bár a vietnami az egyik legnehezebb nyelv, sokan beszélnek angolul. Ez az ország az egyik legjobb ebben az ászisi államok közül. Az ételek frissek és egészségesek, az ország híres a kávéjáról is. 

Ho Chi Minh City, Vietnam

Málta

A Földközi-tenger közepén található apró állam jó eséllyel indul azért, hogy elrabolja a szívünket. Máltának három szigete van: Málta, Gozo és Comino. A három sziget összesen 122 négyzetkilométer területű, népessége alig több, mint 500 000 ember. Málta és Gozo lakott, míg Camino gyakorlatilag lakatlan és mindössze 1,35 négyzetkilométer földterülettel rendelkezik.

Az időjárás stabil és mindenütt ugyanolyan Máltán. Az átlagos hőmérséklet 22 Celsius fok.. Máltán az éves napsütéses órák száma az egyik legnagyobb Európában. Ebben az országban rengeteg mindent lehet látni, csinálni és kóstolni: megalit templomok, bronzkori temetkezési helyek, ősrégi sógazdaságok, látványos templomok, múzeumok, helyi fesztiválok, horgászat stb.

Helyi, friss, kiváló minőségű ételekkel találkozhatunk, az árak pedig akár 25 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek, mint az Egyesült Államokban. Csak pár példa: a hagyományos utcai ételeket kínáló helyeken egy ebéd és egy helyi sör 2,60 dollár körül mozog, egy falusi kávézóban egy háromfogásos vacsora egy üveg helyi borral és desszerttel fejenként 30 dollárt kóstál.

A lakhatás egy kicsit már drágább. Egy egy hálószobás, teljesen berendezett apartman, beleértve a rezsit, akár 460 dollár is lehet havonta. Egy teljesen berendezett, négy hálószobás klasszikus villa medencével, kertekkel és lenyűgöző kilátással megközelíti a havi 2000 dollárt. 

Ezek kis szigetek, így autóra nincs szükség. A máltai tömegközlekedés jó és olcsó. A havi buszbérlet 26 dollár, ráadásul az idősek számára alacsonyabbak az árak. A kompok a 60 évnél idősebb állandó lakosok számára ingyenesek. 

Máltán korszerű, magas színvonalú egészségügyi ellátás áll rendelkezésre. Népszerű gyógyturisztikai célpont. A máltai állampolgárok választhatnak ingyenes állami egészségügyi ellátást vagy fizetős magánintézményeket és orvosokat. Az állandó lakosok a megfelelő típusú biztosítás mellett igénybe vehetik a magánszektorban elérhető kedvezményeket. 

Málta kétnyelvű ország, az itt élők angol és máltai nyelven beszélnek. 

Málta

Franciaország

Franciaország egy dinamikus, sokszínű ország, amely minden ízléshez és anyagi helyzethez kínál lehetőségeket nyugdíjasok számára. 

Míg Franciaország lépést tart a modern időkkel, vonzerejének nagy része az országszerte alkalmazott, régóta bevált hagyományokban rejlik. Hosszú ebédek egy üveg borral, vagy piknikek a helyi szőlőskertek között, itt nem kell rohanni, az emberek pedig nagy gondot fordítanak arra, hogy minden nap a lehető legteljesebben éljenek.

Bár az ország és az itteni élet kissé kifinomultnak tűnhet, a francia életmód élvezete nem kell, hogy drága legyen. Míg az ország nagyobb városaiban nyugdíjba vonulni drágább, Franciaország tele van megfizethető régiókkal. Egy pár havi 2083-2483 dollárért kényelmesen megélhet – néhány nyugdíjas 2000 dollárnál kevesebből él. 

Az egészségügyi költségek szintén fontos tényezőt jelentenek a franciaországi költözés mérlegelésekor. Gyakran emlegetik a világ egyik legfontosabb egészségügyi rendszerének, a lakosok magas színvonalú ellátást élveznek kedvezményes áron. Ha egy bevándorló három hónapig itt él, ezt követően automatikusan jogosult lesz az ellátásra. A francia rendszer az orvosi vizsgálatok árának 70, a vényköteles gyógyszerek árának 100 százalékát megtérítik. Az árakat a kormány határozza meg, tehát mindenki, mindenhol ugyanannyit fizet. Az éves jövedelem kis részét kell fizetni a biztosításért, ám a passzív jövedelem (nyugdíjak és társadalombiztosítási juttatások) mentesül az illeték alól.

A nyugdíjasok akár úgy döntenek, hogy a Földközi-tenger partjai mentén telepednek le, akár egy Provence-i szőlőültetvényen Franciaország idilli nyugdíjas éveket nyújt azok számára, akik a legjobb európai életre vágynak.

Malajzia

Malajzia időjárása egész évben trópusi, az átlaghőmérséklet közel 28 Celsius fok, strandjai, szigetei és dzsungelei érintetlenek. Itt találhatók a régió legjobb utcai ételei, remek éttermek, bárok, bevásárlóközpontok és mozik – megfizethető áron.

Havi 2500 dollárért egy pár rendkívül jól élhet, ez már tengerparti lakást jelent, de ha ez nem fontos, akkor kevesebb, mint havi 2000 dollárból is simán megélhetünk. 

Ami az egészségügyet illeti: évente több, mint 1 millió külföldi kezelteti magát Penang és Kuala Lumpur kórházaiban. Minden kórházban vannak szakemberek, de nem kell hónapokat várni az időpontra. Csak bemész a kórházba, regisztrálsz, húzol egy sorszámot, és kivárod a sorodat. Ha ezután egy másik orvoshoz irányítanak, az a vizsgálat még ugyanazon a napon megtörténik, ugyanazon a helyen.

Rengeteg nemzetközi élelmiszerbolt található a környéken, a Tesco az egyik legnépszerűbb. Az összes nagyobb városban vannak mozik, amelyek a legújabb hollywoodi mozifilmeket játsszák, és gyakorlatilag mindenhol vannak bevásárlóközpontok.

Malajziában könnyű barátokat szerezni és új emberekkel találkozni, mivel az angol a nem hivatalos első nyelv. A helyiek kedvesek és kíváncsiak arra, hogy a bevándorlók és a turisták mit gondolnak hazájukról. Büszkék arra, hogy malájok, a második kérdésük pedig a „honnan jöttetek” után az, hogy “ettetek már?”. Az étel Malajziában a kultúra kulcsfontosságú része, ezért nem ritka, hogy tanácsokat kapnak a külföldiek arra vonatkozóan, hogy hova menjenek vacsorázni. 

A maláj törvények a brit rendszeren alapulnak, az összes útjelző tábla angol és maláj nyelvű, ami megkönnyíti a közlekedést. Sok emigráns él Kuala Lumpurban és Penangban, és számos itteni szervezet segíthet a letelepedésben és az integrációban.

Ecuador

Ecuador a sokszínűség országa. Akár vakációzni, akár itt élni vagy nyugdíjba menni szeretne Ecuadorban, az éghajlat, a kultúra és a megfizethetőség tökéletes kombinációját találja meg itt. A kontinens 2. legkisebb országa, 1200 mérföldnyi stranddal, a világ egyik legaktívabb vulkánjával és a Galápagos-szigetekkel a bolygó ökológiailag egyik legváltozatosabb helye.

Ecuador egy nagyrészt felfedezetlen ország, de mégis a modern élet kényelmét kínálja, beleértve a nagysebességű internetet, az amerikai dollár pénznemet, a mérsékelt időjárást, a jó tömegközlekedést, valamint megfizethető egészségügyi és lakhatási lehetőségeket. Van egy nyugodt kultúrája, ahol az emberek arccsókokkal és mély öleléssel fogadják egymást. Az emigránsok életmódbeli választásuktól függően szerte Ecuadorban élnek, nagyobb számban Salinasban vannak. 

Kevés olyan hely van, ahol olyan megfizethető az élet, mint Ecuadorban. A bérleti díjak megfizethetőek, egy két hálószobás, két fürdőszobás társasház Cuenca belvárosában 500 dollárért érhető el. Egy pár havi 1650 és 1825 dollár között élhet itt, tartózkodási helyétől és életstílusától függően.

Mivel a föld kiváló ételeket termel, nehéz 15 dollárnál drágábban vásárolni gyümölcsöt és zöldséget. Napi 20 dollárért házvezetőnőnk is lehet, a szolgáltatások, például a pedikűr és a hajvágás pedig csak néhány dollár. Az ország nagy részében nincs szükség fűtésre és hűtésre, és a legtöbb helyen autó nélkül is lehet élni. A buszokért 30 dollárt, vagy annál kevesebbet, a taxiért pedig 2–5 dollárt kell fizetni.

Portugália

Nem csoda, hogy Portugália vezette az utóbbi évek során a legjobb nyugdíjas helyek listáját. Ez az apró ország Európa délnyugati sarkában mindenki számára adhat valamit: élénk városok, mérföldes aranyhomokos strandok, zöld dombok, a világ legjobb egészségügyi ellátása, alacsony megélhetési költségek és biztonság.

A portugál emberek barátságosak és mindenkit puszival üdvözölnek. Mivel az angolt az iskolákban tanítják, sok portugál beszél angolul, ami kissé megkönnyíti az itteni életet. 

Portugáliában kiváló távolsági busz- és vonatrendszer működik, amely megkönnyíti az ország más területeinek felkeresését.

Bár sok tényezőtől függ, egy pár kényelmesen (de nem pazarul) élhet Portugáliában havi 2500 dollárból. Ha Lisszabonban, Portóban, Cascais- ban vagy Algarve-ban szeretne élni, ez az összeg 3000 dollár vagy annál több is lehet.  

Kolumbia

Dél-Amerika északi csúcsán található Kolumbia, ahol a Csendes-óceán és a Karib-tenger találkozik az Andok-hegységgel és az amazóniai esőerdővel. 

Kolumbia olyasmit kínál, amely mindenki számára vonzó. Fejlettebb ország, mint Latin-Amerika többi állama, infrastruktúrájával, modern termékeivel és szolgáltatásaival folyamatosan fejlődő ország. Egyre több emigráns költözik ide, hogy új életet kezdjen ebben a gyönyörű országban … akár nyugdíjba vonul, akár továbbra is aktívan dolgozik.

Kolumbia magas színvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújt alacsony áron, a betelepülők számára könnyű hozzáféréssel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kolumbia egészségügyi rendszerét a világ 22. helyén rangsorolja, sokkal jobb, mint Kanada a 30. és az Egyesült Államok a 37. helyen. 

Medellín Kolumbia egyik leggyorsabban növekvő városa, a virágok folyamatosan színesen pompáznak, ezért is hívják az „Örök Tavasz Városának”. 

Kolumbiába látogatni egyszerű. 90 napra lehet menni amerikai, uniós, kanadai vagy ausztrál útlevelével, majd ez meghosszabbítható további 90 napig. Ennél további tartózkodás esetén vízumra van szükség. Az öregségi vízumokat viszonylag könnyű megszerezni és legfeljebb három évre adják ki őket. 

Havi 2000 dollárból pedig kényelmesen meg lehet élni. Lakás akár már 500 dollárárt is kivehető és az egyéb megélhetési költségek is viszonylag olcsók. Manizalesben például egy mozijegy 2 dollárba, míg a sör a bárban 1 dollárba kerül, a városi taxi pedig ritkán több, mint 5 dollár. 

Mexikó

Mexikó a világ egyik legnépszerűbb – ha nem a legnépszerűbb – emigrációs célpontja.

Gyakorlatilag kétmillió bevándorló él az országban, legtöbben Észak-Amrikából, de a világ minden tájáról érkező emigránsok megtalálhatók itt. Könnyen ismerkedhetünk új emberekkel és szerezhetünk barátokat. Olyan modern kényelmi szolgáltatásokkal rendelkezik az állam, mint jól karbantartott autópálya-hálózat, kiváló mobiltelefon-szolgáltatás, nagysebességű internet, kábel- és műholdas TV, és minden egyéb szolgáltatás, amire csak szükség lehet.

Ennek ellenére Mexikó kultúrája még mindig él. Hagyományai, ünnepei egész éves programsorozatot biztosítanak. A mexikói emberek tele vannak életkedvvel, rengeteg zenével és tánccal találkozhatunk az utcán. A helyi konyha változatosságáról pedig könyvet lehetne írni.

A nyugdíjasok átlagosan havonta 2000 dollárnál kevesebbet költenek – páronként. Ez az olcsó (bérelhető és vásárolható) ingatlanok, a piacon és az éttermekben megfizethető ételek, az olcsó közlekedés és orvosi ellátás, az ingyenes és megfizethető szórakozási lehetőségek miatt lehetséges. A mexikói nyugdíjas korú emberek számára az egyik fő előny a magas színvonalú és alacsony költségű egészségügyi ellátás széles körű elérhetősége. A kormány által működtetett egészségügyi rendszerek egyikében, az INSABI-ban az ellátás valójában ingyenes a mexikói állampolgárok és az ideiglenes és állandó lakóhellyel rendelkező külföldiek számára. 

Ráadásul Mexikóban, hatalmas mérete miatt annyi hely közül lehet választani, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb új otthont. 

Panama

Panama óceánra nyíló kilátást, meleg időt és nagyvárosi kényelmet kínál hurrikánmentes környezetben. Köszönhetően Panama stratégiai helyzetének a hurrikánövezeten kívül, nagyon enyhe időjárása van, sok napsütéssel egész évben. 

Az infrastruktúra mindenhol kiváló. Panama egyike azon kevés országnak a régióban, ahol jól burkolt utak, ivóvízvezeték, valamint csúcsminőségű internet- és mobiltelefon-hálózat áll rendelkezésre.

A nyugdíjasokra rengeteg kedvezmény vár, egy fő követelmény van: havi legalább 1000 dolláros nyugdíj. A megtakarítás szinte túl jó ahhoz, hogy igaz legyen: 25% kedvezmény az áramszámlákból, 50% kedvezmény a mozijegyekből, 25% a repülőjegyekből, 20% a gyógyszerekből, 25% kedvezmény az étkezésekből, és a lista ennél sokkal hosszabb.

Panama nem a régió legolcsóbb országa, de mindent figyelembe véve megfizethető. Bérléssel együtt havonta körülbelül 2600 dollárba kerül, hogy jól éljen valaki Panama Cityben. Ez Közép-Amerika legmodernebb városa. Vannak nyelvi és kulturális intézetek, múzeumok és galériák, mindenféle sport- és fitneszesemények. 

Az ország szupermarketeiben és üzleteiben olcsó helyi-, valamint import termékeket is találhatunk a világ minden tájáról. Az európai sajtoktól kezdve az érlelt marhahúsig nagyjából bármit megkaphatunk, amire vágyunk.

Costa Rica

Az Észak- és Dél-Amerika kontinensei közötti keskeny, vulkanikus szárazföldön létezik egy olyan természeti szépségben gazdag ország, amelynek szépsége valójában a nevében is benne van. A „gazdag part”, avagy Costa Rica trópusi éghajlatával egész évben több millió látogatót és külföldi lakost vonz. Hogy mivel? Alacsonyabb megélhetési költségek, barátságos helyiek, megfizethető orvosi ellátás és a természetes szépsége.

Ez a köztársaság nemzetközileg ismert biztonságáról, semlegességéről és a környezet iránti elkötelezettségéről – földjeinek nagyjából egynegyedét nemzeti parkok és vadak menedékhelyeként védik. 

Egy pár kényelmesen, de nem feltétlenül extravagánsan élhet itt havi 2000 dollárért. Ez magában foglalja a két hálószobás lakás bérlését, étkezést, szórakozással, közlekedést és egészségügyi ellátást. 

A helyiek csodálatos emberek, akik szívesen megosztják kultúrájuk, ételeik és hagyományaik varázsát a külföldiekkel. Könnyű megtalálni a betelepült külföldiek nemzetközi közösségeit is, ők pedig szívesen segítenek az akklimatizáció folyamatában. Az újonnan érkezettek túlnyomó többsége szerint nagyon könnyű barátkozni és beilleszkedni. 

Nicole Rangel a Pura Vidáról: „A Pura Vida nem csak üdvözlést jelent. Ez egy megoldás, egy cselekvés és egy életmód. Amikor Pura Vida lelkiállapotban közeledsz az élethez, megnyílsz az lehetőségek előtt. Ez egy közösségi elfogadás, miszerint az életet nem kell ellenőrizni, megtehetjük azt, amit akarunk, lehetnek olyan barátaink, akikre soha nem gondoltunk volna és megtapasztalhatunk olyan dolgokat, amelyekről csak álmodtunk. Igazából ez egy út egy nyitott, kevésbé bonyolult élethez. Azért jön olyan sok ember Costa Ricára, hogy megtalálja önmaga legjobb változatát.”

A legtöbb bevándorló egészségesebb életmódra vált ide érkezése után. Fizikai tevékenységekben nincs hiány: halászat, golf, túrázás, szörfözés, jóga. Rengeteg egészséges, helyben termesztett gyümölcsből, zöldségből lehet választani. 

Magyar nyugdíjas munkavállalása külföldön

Jó hír, hogy ha valaki korbetöltött öregségi nyugdíjas, akkor NINCS korlátozás a külföldön szerzett keresetei tekintetében. Természetesen, ahogy fentebb is írtuk, be kell jelenteni, hogy máshol él és az éves adategyeztetést meg kell csinálni, ám ezen kívül nincs más kötelezettség. 

Viszont, ha valaki a nők kedvezményes nyugdíjában részesül, az alábbi szabályokat kell figyelembe vennie:

– Ha Ön bármely EU/EGT-tagállam vagy Svájc területén a Tbj. 5. §-ban meghatározott biztosítási jogviszonyok valamelyikének megfelelő jogviszonyban áll (azaz keresőtevékenységet folytat, ilyen az idősgondozás is), akkor a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet 5. cikkében foglaltakra tekintettel az e jogviszonyból származó keresetét, jövedelmét a Tny. 83/B. § rendelkezéseinek alkalmazása során figyelembe kell venni, vagyis amennyiben a külföldön szerzett bruttó keresete meghaladja a tárgyév első napján Magyarországon érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát, akkor a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell a következő hónaptól az év végéig.

– Ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy szociálpolitikai/szociális biztonsági egyezményben részes tagállam területén áll a Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyban, akkor az e jogviszonyból származó keresetét, jövedelmét a Tny. 83/B. § rendelkezéseinek alkalmazása során szintén figyelembe kell venni a következők szerint: 

a) az USA-ban, Ausztráliában, Japánban, Kanadában, ezen belül külön Québecben, a volt jugoszláv utódállamok közül Koszovóban és Montenegróban szerzett keresetek vonatkozásában a Tny. 83/B. §-ban foglaltak nem alkalmazhatók, vagyis itt bármennyit kereshet, nem érinti a nyugdíj folyósítását,

b) azonban a volt Szovjetunió azon utódállamaiban, amelyek vonatkozásában a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény jelenleg is alkalmazandó (Oroszország és Ukrajna), valamint az Albán Köztársaságban, Bosznia és Hercegovinában, Dél-Koreában, Indiában, a Macedón Köztársaságban, a Moldovai Köztársaságban, Mongóliában, illetve Szerbiában fennálló biztosítási jogviszonyban elért keresetek/jövedelmek esetén a Tny. 83/B. §-ban foglalt korlátozást szintén figyelembe kell venni.

A külföldi keresetek, jövedelmek tekintetében az ellátásban részesülő ügyfélnek bejelentési kötelezettsége van a Tny. 97. § (5) bekezdésének rendelkezése alapján, vagyis tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek (kormányhivatal, illetve Nyugdíjfolyósító Igazgatóság) minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugellátás folyósítását érinti, így a külföldi munkavállalását is.

A külföldi pénznemben megszerzett keresetet, jövedelmet a Tny. 83/B. § (1) bekezdésében meghatározott összeghatár elérésének vizsgálatához a kifizetés időpontjában az adott pénznemre érvényes MNB valuta árfolyamon kell forintra átszámítani.

Amennyiben nyugdíjba vonulás előtt több Európai Uniós országban is dolgozott valaki, sokféleképpen alakulhat a nyugdíja, erről bővebben itt olvashatnak az érdeklődők: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/index_hu.htm

Ha pedig valamivel nem vagy tisztában a külföldre költözést illetően, keress bennünket bátran: https://mindenamikulfold.hu/member/tanacsadas-hogy-tudd-merre-indulj/

Felhasznált irodalom: https://internationalliving.com/ https://5percado.hu https://www.hrportal.hu

Szólj hozzá