Minden Ami Külföld | Hogy lett belőlem turista vízum halmozó?! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Vajon mennyi idő míg egy ausztrál, egy kanadai és egy új-zélandi turista vízum jelentkezést elintézel? KATTINTS és megtudod a választ >>>

Hogy lett belőlem turista vízum halmozó?!

Biztos nem én voltam az egyetlen, aki február végén, az ukrajnai háború kitörése után az ország gyors elhagyásának lehetséges módjain kezdett gondolkodni. Elég sok történet jött szembe azokban a hetekben órákig tartó okmányirodai sorban állásról. Sokan néztek be a fiókba, konstatálva, hogy lejárt az útlevelük, mások kisgyermekes szülőként próbáltak az utódok számára útiokmányt intézni. Mivel én 2020. végén érkeztem haza Új-Zélandról, az útlevelem lejárati dátuma még (majdnem) fényévnyi távolságban volt; azért pár dolgot gyorsan elintéztem. Az jutott eszembe, hogy kellően távoli országokba érvényes, könnyen megszerezhető turista vízumokkal valószínűleg nem lőhetek mellé. Főleg, hogy ezek igénylése később sem jár semmilyen kötelezettséggel, legfeljebb lejárnak, ami után újra kell igényelni őket. Így esett a választás az ausztrál, a kanadai és az új-zélandi opciókra, röviden összefoglalom, hogy ment a jelentkezési folyamat.

Írta: Peringer Attila

Nem megyek végig pontról-pontra a vízum jelentkezés összes lépésén, inkább csak azt szeretném érzékeltetni, mennyire egyszerű és gyorsan intézhető ügyekről van szó. Ami a legjobb, hogy egyikhez sem kell felállni a kanapéról, mindegyik jelentkezés lebonyolítható online.

Ausztrália (Subclass 651 eVisitor)

Abban nem vagyok biztos, hogy az online űrlapok kitöltése az ausztrál eVisitor esetében ment a leggyorsabban. Abban azonban igen, hogy maga a vízum innen érkezett meg leggyorsabban. E-mailben, nagyjából a kitöltéstől számított 2 órán belül a beérkező leveleim között volt a jóváhagyott vízum. Az űrlapok kitöltése természetesen nem túl bonyolult, de ha például ékezetek találhatók a nevedben, azt a rendszer nem tudja kezelni, ezért erre figyelni kell, ne használj ékezetet sehol. Ezen kívül különösebb érdekesség nincs, többször is meg kell erősíteni, hogy a megadott adatok valósak, és hamar a végére lehet érni. A három turista vízum közül ennek legrövidebb az érvényessége, mivel csak 1 évre szól, ellenben ez az egyetlen, amelynek az igénylése teljesen ingyenes. Az 1 éves perióduson belül bármennyi alkalommal be lehet utazni és el lehet hagyni Ausztráliát. Azt fontos észben tartani, hogy egyhuzamban 3 hónapig lehetséges az országban tartózkodni. Bővebben ide kattintva tudsz tájékozódni!

Kanada (eTA)

A kanadai eTA klasszikus értelemben véve nem turista vízum, hiszen Magyarország a vízummentes kategóriába tartozik (visa-exempt country). Ez röviden azt jelenti, hogy repülővel történő beutazás esetén kizárólag az eTA az, amivel rendelkezned kell. Sőt, amennyiben hajóval, vagy szárazföldön (autóval, busszal vagy vonattal) utaznál Kanada területére, magyarként sem az eTA, sem látogatói vízum (visitor visa) nem szükséges.

A jelentkezés ez esetben is néhány egyszerű űrlap segítségével történik. Ausztráliától eltérően itt már kelleni fog a bankkártyád, vagy hitelkártyád, mert a jelentkezésnek van egy minimális díja, ami 7 kanadai dollár. Az elbírálási idő a kanadai kormány hivatalos oldala szerint pár perctől néhány napig terjedhet. Nekem 1-2 napon belül érkezett meg a visszaigazoló e-mail a jóváhagyással kapcsolatban. Az eTA a 3 opció közül a leginkább nagyvonalú: az odaítéléstől számítva 3 évig érvényes. Illetve, úgy néz ki, hogy a jelentkezés során megadott születési dátumból indulnak ki; a születésnapom előtti nap lesz az érvényesség utolsó napja. Részletes leírást itt találtok. És ha az is érdekel, milyen hosszú ideig tartózkodhatsz vele Kanadában, görgess kicsit lejjebb!

Új-Zéland (NZeTA)

Az NZeTA megszerzéséhez két út is vezet: vagy online, az új-zélandi bevándorlási hivatal oldalán keresztül, vagy mobil applikáció segítségével. Az applikáció Androidon és iOS-en egyaránt elérhető, és annyi értelme mindenképp van, hogy ennek segítségével 12 helyett (online) csak 9 új-zélandi dollár a költsége. Különbség a másik két vízumhoz képest, hogy a vízum díján felül az IVL (International Visitor Conservation and Tourism Levy) 35 dolláros összege is a jelentkező bankszámláját terheli. Ez egy 2019. július 1-je óta érvényben lévő, nemzetközi látogatókra kirótt díj, melyből a befolyó pénzt a kormány a környezet megóvására és a turisztikai ágazat fenntartására és fejlesztésére fordítja.

Az NZeTA esetében is elég gyors az ügyintézés, az applikációs megoldást választva nálam 2 napon belül váltott ’Pending’ státuszról ’Issued’ státuszra. Ez a típus a kiadás dátumától számítva 2 évig érvényes, és 3 hónap folyamatos tartózkodásra jogosít. Ha lejár a 3 hónap, akkor irány Ausztrália, onnan pedig akár megint vissza Új-Zélandra! A lejárati határidőkön belül ezt pár alkalommal meg lehet próbálni.

Aki bővebben szeretne tájékozódni az a bevándorlási hivatal hivatalos oldalán megteheti.

Vajon mennyi idő míg egy ausztrál, egy kanadai és egy új-zélandi turista vízum jelentkezést elintézel? KATTINTS és megtudod a választ >>>

Mint látható, a címben szereplő ’halmozás’ némi túlzás volt, hiszen csupán 3 vízum megszerzését jelentette. Viszont mindez nem vett el többet az időmből, mint összesen maximum 2 óra. Illetve, természetesen valamennyi pénzt is rá kellett szánni, de azt hiszem, hogy cserébe a folyamat egyszerűségéért, ez bőven megérte!


Tudtad?

  1. Lazán kapcsolódik a turista vízum témához, viszont magyar állampolgárok számára annál fontosabb infó! Az ausztrál kormány a Magyarországról 2016 óta elérhető work and holiday vízum éves kvótáját az eddigi 200 főről 2022-től 1600 főre emelte. Ausztrália sokak számára álom úticél, így most még több esély nyílik eljutni a csodás országba!
  2. A kanadai eTA megszerzésével akár 6 hónapig, legálisan az ország területén tartózkodhatsz. Ez turista típusú vízumok esetében igen ritka és nagyvonalú megoldás, ebből is látszik, hogy a kanadaiak milyen kedves emberek.
  3. Új-Zéland 2020. márciusában, a COVID járvány megfékezése érdekében úgy döntött, hogy lezárja határait a külföldiek előtt. Azonban idén júliusba végre elérkezett a várva várt nap, hiszen az ország újra teljesen megnyitotta kapuit. Vagy Neked már meg is van a repjegyed?! 😊

Szólj hozzá