Minden Ami Külföld | Költözzünk! De mi lesz a sulival? 1. rész
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Családdal, gyermekekkel vágnátok neki a nagyvilágnak? Érdemes tisztában lenni az oktatás nyújtotta lehetőségekkel! Kis magyar oktatási körképünk következik, a kötelezettségek és a lehetőségek kiemelésével.

Költözzünk! De mi lesz a sulival? 1. rész

Kis magyar oktatási körkép, kötelezettségek és lehetőségek

Családdal, gyermekekkel vágnátok neki a nagyvilágnak? Érdemes tisztában lenni az oktatás nyújtotta lehetőségekkel! Kis magyar oktatási körképünk következik, a kötelezettségek és a lehetőségek kiemelésével.

Baráth Mea írása

Ha utazó család vagytok, netán a külföldre költözés is megfordult a fejetekben, akkor bizonyára jellemző rátok, hogy  képesek vagytok kilépni a megszokott keretek közül. Alternatív lehetőségek, járatlan utak nem riasztanak el benneteket. A megoldásokat keresitek, és tesztek is érte. 


Szeretnéd tisztán látni, milyen kötelezettségeknek kell megfelelnetek az oktatás területén akár Magyarországon, akár külföldön? 


Három részes cikksorozatunkban a gyermekek tanulásával kapcsolatos kérdéseket igyekszünk körbejárni, a lehetőségeket bemutatva.


Hogyan tanulhat ma a gyermek, ha magyar?


Gyermekünk tanulása, tankötelezettségének betöltése többféle módon valósulhat meg:


 • Magyar intézmény tanulója Magyarországon él, tankötelezettségét nappali rendszerű oktatásban teljesíti.

 • Magyar intézmény tanulója, Magyaroszágon él, de egyéni munkarendben teljesíti tankötelezettségét.

 • Magyar tanulói jogviszonya szünetel, külföldön él és jár iskolába. Ilyenkor nem kell vizsgát tennie magyar oktatási intézményben. (Hiszen ott nincsen jogviszonya, külföldi intézményben viszont van.)

 • Külföldi intézmény tanulója, de Magyarországon él. Vagy távoktatásban tanul, vagy nappali rendszerben – például határmenti településen él, vagy kollégiumban lakik magyar lakcímmel -, magyar tanulói jogviszonya szünetel.

 • Külföldi intézmény tanulója külföldön. Magyar állampolgárként magyarországi jogviszonya nem szűnik meg, csak szünetel külföldi tanulmányai alatt – ez akár vonatkozhat a tankötelezettség egész idejére is.

Beszélgetőpartnerem Török Beatrix Enikő, akit a tanulás egy alternatív útját járva, az otthontanulás kapcsán ismertem meg. Merem állítani, ő a téma itthoni egyik szakértője. 


Ha homeschooling-ot emlegetek, nem a Covid járvány idején országosan megélt kényszer-otthonoktatás időszakára gondolok. Ez egy szabadon választott, lehetőségekkel, felfedezésekkel, kalandokkal és kihívásokkal teli életszakasz a gyermekek és az egész család számára, ahogyan Beatrix is beszámol róla.


Török Beatrix Enikő négy csodálatos gyermek édesanyja, akiket az intézményen kívüli tanulás útján kísér immáron hamarosan 10 éve. Életfeladatának, hivatásának tekinti a hozzá forduló családok, elsősorban édesanyák (sok esetben természetesen édesapák is), és az ő gyermekeik életében támogatni azt a folyamatot, amely által megvalósítják a vágyott Otthontanuló Életmódot. 


Török Beatrix Enikő

Beatrix így mesél eddigi életútjáról: “Gazdasági felsőfokú végzettséggel, illetve egy műszaki diplomával rendelkezem. A gyermekek ismeretét illetően több, mint 20 éves tapasztalattal: voltam játékukat, napjaikat, álmaikat őrző, terelő, megfigyelő, tanulócsoportban óraadó, zeneovi és zenebölcsi vezető, és autodidakta módon önmagát gyermeknevelés, -pszichológia és pedagógia területen képző. Hogy a munkámat magasabb szintre emeljem, jelenleg gyógypedagógus hallgató vagyok.”


Digitális nomád családok gyakran élnek a magyar oktatási rendszer adta lehetőséggel, homeschooling-ban, egyéni tanrendet követve tanulnak gyermekeikkel. Így az iskolarendszerhez való szoros időbeli alkalmazkodás nélkül, nagyobb szabadságot megélve utazhatnak, válthatnak országot és életteret – egyfajta worldschooling-gá terjesztve ki a tanulásról alkotott hagyományos elképzeléseket. 


Hiszen mennyi értékes, izgalmas új információt, megoldandó feladatokat és a gondolkodás, világlátás tágítását ajándékozza egy külföldi út!


Tisztázzunk néhány fontos fogalmat!


Beatrix segítségével néhány, a tanulás, tankötelezettség kapcsán felmerülő fogalmat magyarázunk meg, amikkel te is szembetalálkozol, hogyha külföldre költözést tervezel.


 • Tanulói jogviszony:

A tanulói jogviszony az a jogviszony, amely a tanuló és az iskola között jelentkezés alapján, felvétellel vagy átvétellel jön létre. 

 • Tankötelezettség:

Magyarországon tankötelezettség van, ami azt jelenti, hogy a gyermeknek tanulói jogviszonya kell, hogy legyen addig a tanévig, amelyben a 16. életévét betölti. Vagyis rendelkeznie kell egy iskolai kapcsolattal, “szerződéssel”. 

 • Tanulói jogviszony szüneteltetése:

Annak szünetel a tanulói jogviszonya, akinek engedélyezték, hogy a tanulmányait megszakítsa vagy szüneteltesse – ez utóbbira példa, ha a tanuló tanulmányait külföldi intézményben folytatja. Ha a gyermek már tanulói jogviszonyt létesített magyarországi intézménnyel, akkor egy esetleges külföldi intézményre váltáskor ezen jogviszonya megmarad, csak éppen szünetel. 


Amennyiben külföldi intézményben folytatja a tanköteles tanuló a tanulmányait, azt a szülő köteles bejelenteni az Oktatási Hivatalnak, illetve amennyiben már magyarországi intézménybe beiratkozott a gyermek, úgy az adott intézménynek is.


 • Egyéni munkarend:

A tankötelezettség főszabály szerint iskolába járással teljesíthető. A köznevelési jogszabályok azonban lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy tanuló felmentést kapjon a kötelező tanórai foglalkozások alól. Ha a tanuló egyéni adottsága, vagy sajátos helyzete indokolja – például ilyen lehet a külföldre költözés, hosszabb távollét az országból, életvitelszerű külföldön tartózkodás – a tankötelezettség teljesítése céljából határozott időre egyéni munkarend kérelmezhető. Ilyen esetben a tanulót az iskola valamennyi kötelező tanórája alól felmetik, azonban minden tantárgyból osztályozó vizsgát köteles tenni. Az egyéni munkarend ugyanis nem mentesíti a tanulót egyetlen tantárgy tanulmányi követelményeinek teljesítése alól sem.

(forrás az Oktatási Hivatal honlapja)

 • Magántanulóság: 

Ez a fogalom 2019. óta a köznevelési törvény alapján már nem létezik. Helyette egyéni munkarendet határozott meg a jogalkotó – hasonló feltételekkel és lehetőségekkel.


Mit tegyünk a magyar tankötelezettség kapcsán, ha külföldre költözünk? 


Külföldre költözés esetén, amennyiben a család ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermek megszerezze a magyarországi tanulmányi végzettségeit, az egyéni munkarend kérése lehet az egyik megoldás számukra. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az intézményi beszámolási kötelezettségekhez lehet, hogy évente egy, esetleg több alkalommal haza kell utazni. 


A magyar tanulói jogviszony szüneteltetése áll fenn, hogyha egy külföldi intézmény felveszi a gyermeket, tanulót. A helyzet bejelentésköteles, ahogy fentebb említettük.


Cikkünk következő részében a tanulás fogalma kapcsán nézünk meg néhány elgondolkodtató szempontot, illetve Beatrix segítségével rátalálhatsz a számotokra ideális oktatási rendszerre is.


Kavarognak benned a kérdések? Facebook csoportunkban kérdezhetsz még, gyere, beszélgessünk a témáról!

Kíváncsi vagy, hogyan léptek Beatrixék a homsechooling útjára? Felmerült benned, a te családod előtt milyen lehetőségek állnak ezen a téren? Olvass tovább mindezekről következő cikkeinkben!


Ha további segítségre van szükséged, esetleg külföldi beilleszkedési nehézségekben keresel tanácsadót, szeretettel ajánljuk szakértőnket, Ilonát.

Felébredt benned a kalandvágy? Támogatásra volna szükséged? Keress minket, segítünk felkészülni, itt megtalálsz: Minden ami külföld szolgáltatói köre

3 Hozzászólás

 1. |

  […] Első cikkünkben a magyar oktatási rendszert tekintettük át, kis körképet nyújtva a kötelezettségekről és lehetőségekről, melyekkel egy külföldre költözést tervező családnak fontos tisztában lennie. […]

Szólj hozzá