Minden Ami Külföld | London füves szentélye! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x720wimbledon

London füves szentélye!

Nem kell teniszrajongónak lenni, hogy tudjuk mit jelent ez a szó: Wimbledon All England Club. 

Ez egyet jelent a tradícióval, a hagyományokkal, az angol vendégszeretettel.

Ez a világ legrégebbi és legelismertebb tenisztornája, aminek trófeája minden profi játékos álma, már az 1800 évek végétől. Itt a mai napig füvön rendezik a meccseket, ami a legnehezebb, leggyorsabb, legtechnikásabb borítás mind közül. Itt még kötelező az elegáns megjelenés, mind a játékosok, mind a nézők számára. Itt nincs bekiabálás, vagy hangoskodás. Angolos elegancia és rend uralkodik. – Kosza írása

Anglia, Egyesült Királyság a célod? Ha érdekelnek a lehetőségeid >>>kapcsolatfelvétel<<<
Ha terved, hogy csak ellátogatsz az Egyesült Királyságba vagy más országba és profin szeretnéd ezt megörökíteni kérj segítséget partnerünktől. Ide kattintva tudod egyszerűen felvenni Zolival a kapcsolatot.

Játékosok számára mind a mai napig kötelező a tetőtől talpig fehérben megjelenés, meghajlás a királyi család előtt, mert ők is rendszeres látogatói a versenynek.  Ezt a nagy lázadó Agassi azzal bojkottálta, hogy 1990-ben nem vett rész a versenyen, mert nem volt hajlandó tiszta fehérben megjelenni. Aztán ő is belátta, hogy ez a legpatinásabb torna, ami nem hiányozhat az ő polcáról sem. 

Az lehet csak igazi legenda, aki itt is képes maradandót alkotni. Olyanok, mint Boris Becker, aki 17 évesen úgy nyerte meg a semmiből ezt a trófeát, hogy a szülei csak a televízióból értesültek arról, hol is jár a kis fiúk. Ők azt szerették volna ha fiúk orvos lesz, úgy gondolták a tenisz csak egy múló szeszély! Nem így lett. További két wimbledoni győzelem követte ezt, amit természetesen már az All England Club Vip páholyából szurkolták végig a szülők. 

Sampras, aki 7 évig volt az All England Club gyepének királya, nagy csatákat vívva Agassi-val, Stickel és persze Becker-rel,  amíg az új titán- a valaha volt legnagyobb élő teniszlegenda -Roger Federer nem taszította le a trónjáról. Őket már örökre legendává tette London zöldellő szentélye. 

Minden, ami Anglia. Ez fogadja Wimledonban a sport szerelemeseit. Elegancia, pompa, udvariasság, méltóságok, és nem utolsó sorban az a fránya időjárás, sok eső, ami ugyan jót tesz a gyepnek, de sokszor elmossa a gladiátorok csatáit. Mert itt igen is ,itt küzdelem zajlik! Mint régen a lovagok olyan elszántan akarja minden játékos a győzelmet.  

Ennek is megvan a maga oka. Hiszen itt a mai napig a döntőbe került játékosokat, a királyi család üdvözli a végső csata előtt.  „És a halálba menők” fejhajtással tisztelegnek a főméltóságoknak, mint a lovagregényekben. Ki nem álmodozna erről?!  

Itt láthattuk a nagy vagányt, a szervakirályt Ivanišević -et sírva földre roskadni a rég várt győzelem után, vagy az ifjú Nadal-t szó szerint kimászni a közönség közé a családjához, hogy összeölelkezve ünnepeljék első wimbledoni győzelmét! 

Roger Federer nyolc wimbledoni győzelmével minden idők legeredményesebb játékosa. Angol és a világ teniszrajongói számára ő a füves szentély királya, aki mindezek mellett továbbra is legnagyobb tisztelettel és alázattal viseltetik. 

John McEnroe természetesen itt sem hazudtolta meg önmagát. Fehér szerelést betartotta, de a szájának itt sem tudott parancsolni. Amit az itteni közönség nem tolerál és bár az elején, mint esélytelenebbek neki szurkoltak, de amint megindult a vállalhatatlan McEnroe stílus egy emberként Borg mellé álltak. Akinek ez hozta meg utolsó wimbledoni trófeáját 1980-ban. 

Taróczy Balázs 1985-ben osztrák partnerével a férfi páros serlegét vehette át a királyi családtól, ezzel beírva nevét a wimbledoni legendák névsorába és elismerést hozva a magyar tenisz számára. Egyéniben sajnos nem volt ilyen szerencsés, a negyedik fordulóig jutott, de így is köszönettel tartozunk neki! 

2013-ban meg azt kell mondjam felrobbant a Center pálya! Hiszen végre egy brit pontosabban egy skót vehette át az All England Club serlegét a királyi családtól!  Nem volt egyszerű útja Andy-nek, hiszen több elveszített döntő után sikerült legyőzni a szentély királyát Federert. Már már földöntúli küzdeni akarása és kitartása meghozta gyümölcsét. Végre egy angol, ott London füves szentélyében a csúcsra ért!  Andy Murrai ezt még 2016-ban meg tudta ismételni, de sajnos azóta komoly sérülések hátráltatják. Ő már  így is örökre legenda marad! 

Az All England Club 17 pályája délnyugat Londonban terül el. Olyan hősök otthona, mint Nelson admirális, aki a trafalgári csata után, ahol bár győzelmet és dicsőséget hozott hazája számára, de saját szemével többet nem láthatta már hőn szeretett otthonát! Kérésére itt Wimbledonban van eltemetve.  

A városrész híres szülötte még James Hunt a Forma 1 fenegyereke, aki még képes volt cigarettával a szájában megkezdeni a vérre menő küzdelmeit Laudával, majd a verseny végén ha győzött azért ha vesztett meg azért egy jó angol whiskyvel oltotta szomját. 

Aki ide ellátogat, nem csak a tenisznek szentelheti az idejét. Található itt agárfuttató aréna, mozik, színházak, és itt van a világ legrégebbi krikett pályája, melyet szerencsére megkímélt a 1940-es német bombázás. Wimbledon többi része nem volt ilyen szerencsés. Hatalmas károk érték. Az épületek közel negyven százaléka megsemmisült. Hitlernek és seregének nem sikerült végül brit földre lépni, mert az angol légierő véres csatában visszaverte a Luftwaffe-t. Csak az 1950-es évek végére ragyogott ismét régi-új pompájában Wimbledon és környéke. 

Ha Londonban járunk érdemes mindenképpen ellátogatni ide, hogy megcsodálhassuk mi az ami minden év júniusában lázba hozza a tenisz és a sport szerelmeseit! 

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá