Minden Ami Külföld | Angol úr és a jenki fenegyerek - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Monaco Monte Carlo

Angol úr és a jenki fenegyerek

Ki nem emlékezne a Roger Moore és Tony Curtis által megformált playboyokra. Egy világ választotta el a két karaktert, pontosabban egy óceán. 

Brett Sinclair (Roger Moore) a tökéletes angol felsőosztálybeli úriembert testesítette meg. Kifogástalan megjelenés, öltözködés, választékos szókincs még a legnehezebb helyzetekben is. Körülményekhez megfelelő viselkedés a hölgyekkel, extrém sportok, amit csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak, úgy mint az autó GP, lovas póló. Igazi angol lakás London központjában, de természetesen nem maradhat el a vidéki kastély sem. Sportkocsi, kiváló éttermekben saját asztal. A haza szolgálata a Királyi flottánál. Egy tökéletes lord életútja. – Kosza írása

Mielőtt belevágnánk a cikkbe és visszautaznánk a múltba. Ha külföldi piacokat hódítanál meg a legújabb technológiákkal? Akkor itt a lehetőség keresd partnerünket >>felveszem a kapcsolatot<<

Egészen addig, míg össze nem hozza a sors a jenki fenegyerekkel Danivel.

Dani nem született ezüstkanállal a szájában, mint későbbi legjobb barátja Brett. Szegény negyedből küzdötte fel magát, nem mindig a legtörvényesebb módszerekkel a legfelsőbb körökbe. Megmaradt benne a rosszfiú, hiába tört ki a szegénységből. 

Ebből fakad, hogy a két figura, olyan tökéletesen kiegészíti egymást kalandjaik alatt. 

Ez a sorozat azonban nem csak a kalandokról, az akciókról, a nőkről, ételekről szól. Számomra sokkal inkább egy utazási kézikönyv. Utazásaikat követve megismerhetjük Európa legszebb nevezetességeit, gyönyörködhetünk a változatos, szemet kápráztató tájakban. Mondhatom végig száguldunk a két hős sportkocsijával egész Európán, az olasz tengerparttól Anglia fehér sziklákig. 

Végigjárjuk London, Párizs, Róma legszebb helyeit, követhetjük kalandjaikat a Tower, Big Ban, Tower Brigde, Eiffel Torony, Colosseum árnyékában. 

Megismerkedhetünk az európai felsőosztály mindennapjaival, intrikáival és politikai törekvéseivel. 

Betekintést kaphatunk a nagy világcégek piszkos tevékenységeibe, hogy az emberek milyen mélyre képesek lesüllyedni erkölcsileg ha megcsapja őket a pénz és hatalom szaga. Számomra ez nem egy egyszerű vígjáték volt, hanem egy komikus helyzeteken keresztül bemutatott társadalomkritika és reklámfilm. 

Társadalomkritika, mert nem csak a felső osztály mindennapi „bűneivel” foglalkozik, hanem ugyanilyen mélyen megismerhetjük az átlag és szegényebb emberek különböző oldalait is. Azt kell mondjam leginkább a negatív kritika jellemzi, mert nem sok olyan rész volt amikor valaki a becsületes utat választotta volna, legyen az gazdag vagy szegény, ha éppen az érdekei úgy kívánták. Láthatjuk, hogy a pozícióban lévők, hogy és milyen modszerekkel élnek vissza a hatalmukkal, használják ki a gyengébbeket, hogy még több hatalmat és pénzt szerezzenek. Ez fordítva is igaz, mert a szegényebb sem riad vissza, akár a gyilkosságtól sem, hogy feltörhessen. 

Térjünk rá inkább a „reklám részére, mert az sokkal vidámabb dolgokat tartogat. 

Számunkra talán már megmosolyogtató a szereplők öltözködése, de én azt veszem észre , hogy a 1970-es évek divatja kezd ismét teret hódítani. Én egyszerűen elegánsnak nevezem, amit itt a sorozatban láthatunk. Brett az igazi angol eleganciát képviseli, a választékos öltönyeivel, cipőivel, míg Dani a sportos elegancia híve. Már hódít a farmer és a bőrkabát, ami természetesen tökéletesen passzol a piros Ferrari-hoz

Brett pedig természetesen az Angol elegancia szimbólumával egy Aston Martin-nal rója Európa útjait. Láthatjuk Monte Carlo pezsgő kaszinóit, ahol a pénz, csillogás, csinos nők alapvető követelmények. A két hős természetesen a kivétel, mert őket nem lehet megvesztegetni, Őket nem vonzza a hatalom a pénz- van nekik elég- és mindig a rászorulók rendelkezésére állnak. 

Érdekes kritika az akkori és szerintem a mai törvényekkel és joggal kapcsolatban, hogy egy olyan nyugalmazott bíró alkalmazza őket legtöbbször, aki a törvényes kereteken belül nem képes elkapni a rosszfiúkat. Érdekes nem? Két fenegyerek nem éppen törvényes módszerei szükségesek ahhoz, hogy a törvényeket be lehessen tartatni, a bűnözőket rács mögé lehessen juttatni. Elgondolkodtató, hogy már abban az időben is a legnagyobb demokráciákban sem lehetett a törvényt ugyanúgy alkalmazni gazdagra és szegényre, politikusra, vagy egy egyszerű bárpincérre. 

Ha nem lenne a két playboy a legtöbb nagyhatalmú, gazdag mágnáns simán megúszna bármilyen törvényszegést, legyen az akár egy gyilkosság, emberrablás vagy sikkasztás.   

Néha a világpolitika is bejátszik, hiszen pont a hidegháború legforróbb időszakában járunk. A „csúnya” kommunisták, mindig kémkednek, intrikálnak a barátságos nyugat ellen. Ezek talán a legviccesebb részek, mert olyan esetlenek, ügyetlennek mutatja be a szovjeteket. Tudjuk ez nem így volt és ők rendelkeztek a valóságban a legprofibb titkosszolgálattal. Még az angol legfelsőbb arisztokraták közül is többen kémkedtek a KGB-nek, mind közül a leghíresebb Kim Philby, aki még a Szovjetunió hőse címet is megkapta!   Mindenesetre a sorozatban akcentussal beszélő, vastag szemüveget hordó, vagy nagydarab kidobó fiúként vannak ábrázolva a keleti ügynökök. 

Bármikor érdemes újranézni ezt a kedves sorozatot, ahol mindig győz a jó és veszít a gonosz. Hőseink mindig tudják, hogy mi is a jó és mi a rossz, bár a valóságban nagyon vékony a választóvonal e két aspektus között. Mindig a tisztán jólfésülten, makulátlan ruhában kerülnek ki még a kocsmai tömegverekedésekből is. Mindig időben érkeznek, ha éppen felüti fejét a baj. Ki ne szeretne ilyen életet élni?! Száguldás a legjobb sportkocsikkal, a rosszak elpáholása, nők, csodálatos szállodák, és persze rengeteg nevetés! 

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

1 hozzászólás

  1. |

    Azok a 70-es évek! De hiányzik😀 Ma már nincsenek ilyen jó sorozatok☹️

Szólj hozzá