Minden Ami Külföld | Mindent a sportnak köszönhet! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • durko-zoltan-minden-ami-kulfold-fokep

Mindent a sportnak köszönhet!

Durkó Zoltán életét a sportra tette fel! Azt vallja: A győztesek sohasem adják fel! Akik feladják, sohasem győznek! Mai interjúm alanya ő!

Az interjút készítette Mayerné Répási Adrienn

– A mozgás, a sport leginkább önmagunk legyőzéséről, felül múlásáról, kitartásról szól. Neked mi a sport? Mit ad az életedhez?

Én itt mindent a sportnak köszönhetek. 10 éves korom óta csinálom a Kempo Karate sportot, Harcművészetet. Jelenlegi 7. Danos Fekete Öves Mester vagyok és 9 alkalommal nyertem Világbajnokságot. Az mellet, hogy a Harcművészet nagyszerű testedzési forma, ez mellett megtanított küzdeni. Megtanított arra, hogy a határaim nem ott vannak, ahol én gondolom, hanem sokkal messzebb. Megtanultam a legfontosabbat, hogy soha, de soha nem szabad feladni az álmaimat, a céljaimat. Meg tanultam a küzdeni tudást. Nem csak az edzőteremben és a versenyeken, hanem az életben is. Olyan pluszt adott a sport az életemhez, amit véleményem szerint semmi más nem adna. A küzdő sportokban és általában minden sportban csak másodlagos, hogy az ellenfelet legyőzzük. Az elsősorban, hogy magunkat győzzük le. Az a legnehezebb. A Kempo-nak a legnagyobb erénye, hogy rendkívüli módon fejleszti, erősíti a jellemet. Minden edzést azzal a mondókával kezdünk, hogy

„Megeddzük a testünket és a lelkünket egy szilárd, megrendíthetetlen jellemért!”

Ezt minden edzés előtt elmondja mindenkit! Ebben a mondatban minden benne van! Engem a sport megtanított még a tiszteletre. Hogy tisztelni kell másokat és magamat is! Olyan tulajdonságokkal ruházott fel, ami az életben hatalmas előnyt ad. Egy Kempo Karcos nem ismeri azt, hogy feladni és mindent megesz a célért és a sikerért. Meg tanultam az emberekkel bánni, meg tanultam tanítani. Megtanultam, hogy segítsek másokon úgy, hogy megtanulják magukon segíteni.

– Hogyan találtál rá a jelenlegi mozgásformákra, amiket most végzel? Mesélnél róluk? Melyiket kiknek, és miért ajánlanád?

Én már kicsi gyerekkoromban küzdő sportot akartam csinálni. Kaptam egy képregényt, amiben a főhős Dr. Justice 7. Danos Karate Mester volt. Ő harmadik világban-Afrikában a bajba jutottak és büntették meg a rossz fiúkat. Bár csak egy képregény figura volt, nagyon nagy hatással volt rám. Gyerekként elhatároztam, hogy egyszer én is 7. Danos Karate Mester leszek. Megjegyzem, most már én is az vagyok! Aztán láttam a Karatézó Kobra című japán Karate filmet a moziban. Rendkívül nagy hatással volt rám a főszereplő Cobra Komure a rettenthetetlen rendőr, aki karate tudásával, tett rendet a japán alvilág soraiban. Hamarosan jött a folytatás, ami 16 éven felülieknek szólt. Sikerült beszöknöm a moziba és megnéztem azt is. A Karate utáni vágyam csak fokozódott. Kerestem a választást az edzésre, de mivel egy Dunántúli Szár nevű kis faluban laktam ott nem volt ilyen oktatás, sőt még Magyarországon is gyerekcipőben jártak a küzdő sportok. Akkoriban a helyi művelődési házban asztaliteniszeztem. A versenyzéshez kellett sportorvosi vizsgálat sportorvosi, ami Bicskén volt. Ez egy kisváros volt, Szártól, ahol laktam kb. 10 km-re. Elmentem vonattal Bicskérére és az állomásról, ahogy gyalogoltam be a sportorvoshoz a Bicskei művelődési központ mellett mentem el. Ott láttam egy plakátot, amin az volt, hogy „Szeptember 17-én gyermek Karate tanfolyam indul!”. Természetesen azonnal elhatároztam, hogy jelentkezek. Eljött a kezdés időpontja és én ott voltam edzésen. 10 évesen elkezdtem és az óta is, idén 42 éve edzek.

A Kempo inkább önvédelem. A lényege, hogy megtanuljuk megvédeni magunkat egy esetleges utcai támadás esetén. Minden olyan technika, taktika megtalálható benne, ami előfordulhat egy életszerű támadás esetén és minden olyan technika és taktika, mellyel tudunk védekezni a támadások ellen.  Ezért lett kifejlesztve. Ugyanakkor a versenyzési lehetőségek is megvannak. Lehet indulni versenyeken küzdelemben álló harcba, földharcban, formagyakorlatban, fegyveres formagyakorlatban és más technikai versenyszámokban.

Kinek ajánlom: Mindenkinek, aki sportolni szeretne. Mindenkinek, aki szeretné megtanulni megvédeni magát. Akik szeretik az összetett mozgásformákat. A Kempo-ban mindenki megtalálja azt a mozgást, ami közel áll hozzá. Ha nem szereti az állóharcot annyira, akkor földharcozhat, vagy formagyakorlatozhat. A Kempo egy olyan harcművészeti stílus, amiben mindenki ki tud teljesedni. Biztos, hogy meg fogja találni azt, amit szeret. A gyengék megtanulják, hogy erősek legyenek. Az erősek megtanulják, hogy segítsenek a gyengéken. Ajánlom a félénkeknek, a bátraknak, a kicsiknek, a nagyoknak.

Ha valaki nem akar profi versenyző lenni, az is lehetséges. Ha csak mozogni akar, vagy fogyni, esetleg erősödni akkor is ajánlom mindenkinek. Biztos, hogy egy nagyszerű társaságba fog kerülni. A sok közös edzés összekovácsolja az embereket. Nagyon nagy összetartozás érzés alakul ki. Ezek a kapcsolatok általában túlmutatnak az edzőtermen. Igazi barátságok alakulnak ki, melyek időt állóak. Az edző egy fajta második szülő lesz. Bármilyen gonddal, kérdéssel lehet hozzá fordulni. A segítség biztos lesz.

– A sport sokat ad az embernek. Mennyivel másabb, ha valaki nem csak önmaga szórakoztatására, egészsége miatt végzi, hanem kemény céljai, tervei vannak vele?

A nagyobb célok, mindig nagyobb eredményeket szülnek. Én mindig azt vallottam, ha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk teljes oda adással. Én soha nem tudtam éppen, hogy csinálni valamit. Csak teljes erőbedobással és teljes oda adással. A célok nagyon fontosak. Ha nincsenek célok, akkor nincsen hová „kikötni”, akkor gyakorlatilag nincs miért küzdeni. Ha meg van a pontos cél, akkor van értelme csinálni valamit. Az mindegy, hogy mi a cél. Egy kisebb verseny nyerése, vagy egy világbajnokság nyerése. Esetleg 5 kg leadása. Csak legyen egy pontos cél. Akkor minden energia egy irányba hat. Minden egy irányba koncentrálódik. Ha nincs cél, akkor elforgácsolódik az energia. Akkor csak hánykolódik az ember. Ami nagyon fontos, véleményem szerint, hogy merni kell nagyot álmodni és merni kell „elérhetetlen” célokat kitűzni magunk elé. Én, amikor elkezdtem a Kempo-t, akkor elhatároztam, hogy Fekete Öves Mester leszek! És 1990-ben 10 év edzés után az lettem! Aztán elhatároztam, hogy Világbajnok leszek. És 1996-ban, 16 évvel az után, hogy elkezdtem a Kempo-t Világbajnok lettem! Igazán elhatároztam és nem volt kétségem afelől, hogy elérem a célomat. Ha nem űzöm ki a célt, nem értem volna el, mert nem lett volna mit elérni! Ezért nagyon fontosak a célok. A Kempo nagyszerűen megtanít arra, hogy elérjük a kitűzött céljainkat.

A versenysport mennyiben másabb, mintha csak simán edzene valaki?

A versenysport, mindig komolyabb dolog, mintha csak valaki „csak” edz. Egy amatőr sportoló, akkor eddz, amikor akar. Amikor van kedve. Egy versenyzőnek, akkor is eddz, amikor nincs kedve. Sokkal több lemondással jár egy versenyző felkészülése, sokkal koncentráltabban kell edzeni. Szigorú határidőket kell betartani. Az egy külön művészet, hogy pont a verseny napján legyen a versenyző csúcsformába. A versenysport sokkal megterhelőbb is, mint az amatőr sport. Én a mai napig versenyzek. Mivel 52 éves vagyok, általában Senior kategóriában szoktam indulni. Én amióta csinálom a Kempo-t, azóta versenyzek.

Az is ugyanolyan értékelendő, amikor valaki csak hobbi szinten versenyez!

De, amikor egy Világbajnokságon felállok a dobogó legfelső fokára és megszólal a Himnusz, az leírhatatlan érzés!

A versenysportban sokkal összeszedettebbnek kell lenni. Mindig egy jó formában kell lenni. Az amatőr sportoló megteheti, hogy kihagy bizonyos időszakokat. A versenysportoló nem tehet ilyet. A versenysportban is vannak pihenő idők, de utána megint jön az intenzív edzés. Ha valaki eredményt akar elérni, mint versenyző, akkor az mögé nagyon kemény edzésmunkát kell beletenni. Rendkívül nagy elszántság és kitartás kell a versenysporthoz.

 

Mivel jár, milyen lemondásokkal, felkészülésekkel, plusszal?

Kezdem ott, hogy tartani kell a megfelelő testsúlyt. Ez rendkívül nehéz. Ahogy az ember idősödik, egyre jobban hajlamos a hízásra. Sokkal kevesebb kalória kell. Én hiába edzek ugyanannyit, ha nem figyelek az étkezésre, akkor hízok. Rendkívüli módon oda kell figyelni az étkezésre. Ha nincs meg a megfelelő testsúly, akkor nem ritkán éhezni kell a verseny előtti két hétben. Ez nagyon megterhelő mentálisan is és fizikálisan is.

Rengeteget kell futni verseny előtt. Egyrészt, a futással kiválóan lehet fogyni, másrészt, nagyon jó állóképességet ad. Nagyon sokat kell gyakorolni a technikákat, szinte unalomig. Ez általában nagyon monoton feladat. Mindig ugyanazt csinálni, ugyanakkor! Ez az átlagembernek nagyon unalmas! Hónapokig rizsen és natúr csirkén élni nem könnyű feladat. Nemet mondani egy édes kísértésre nem könnyű! Egy Világbajnokság előtt sokszor, akkor edzek, amikre még, vagy már mindenki alszik. Télen, hóban, fagyban, esőben, hőségbe edzeni hatalmas kitartással és oda adással lehet csak. Nincs bulizás, éjszakázás, zabálás. Csak az edzés. Én munka és család mellett eddzek. Ez rendkívül precíz szervezést igényel. Összehangolni mindent, szinte emberfeletti teljesítmény. Az átlagedzés nem elég egy nemzetközi szinten. Én azt szoktam mondani, hogy akkor is eddzek, amikor az ellenfeleim alszanak. Olyan edzésmunka van mögöttem, amellyel biztos, hogy nem veszíthetek.

– Világbajnokság. Mesélnél róla? 

Több éve rendezik a WAC (World All Style Championship) Világbajnokságot Portugáliában. Ez egy négy napos rendkívül nagy verseny. A Világ minden tájáról, jönnek a Harcművészek. Mindenféle Harcművészeti versenyszámban lehet indulni. Különböző tudásszinttel és korcsoportban. Nagyon sok küzdelmi versenyszám van. Álló harcok, földharcok és technikai versenyszámok. Formagyakorlat, Fegyveres formagyakorlat, Szinkron Formagyakorlat, Önvédelem stb. Én általában sok versenyszámban szoktam benevezni. Egy rendkívül nagy és színes verseny. Én Fekete Öves Nagymester vagyok így a legjobbak között szoktam versenyezni. Világszintű színvonal van és mindenki nagyon jó. Hatalmas eredménynek tartom, hogy nyerek és Világbajnok vagyok.

– Az eddigi eredményeid elismerésre méltók. Hogyan tudtak létrejönni?

Mint említettem 1996-ban lettem először Világbajnok. Ausztráliában rendezték és sikerült nyernem. Azóta 9 alkalommal nyertem különböző Világbajnokságokon. Legutóbb Március 11-én Portugáliában. Különböző versenyszámokban szoktam indulni és nyerni. Volt olyan, hogy küzdelemben nyertem, volt olyan, hogy törés technikában, vagy éppen földharcban. Mikor melyikre tudok igazán felkészülni. Számít a szerencse is és sok minden más. Én nagyon szeretek versenyezni. Nagyon szeretem az adrenalint, ami a verseny előtt jön. Szeretem az érzést, amikor felemelik a kezemet a győzelem után, és fantasztikus érzés, amikor felállhatok a dobogóra. Mindig hittem magamban és hittem benne, hogy nagy dolgokra vagyok képes. Mindig hajtott, hogy dicsőséget szerezzek Magyarországnak. Sokat segített, hogy a szövetség sokszor támogatott, abban, hogy a verseny költségeit állta. Így nekem csak a felkészülésre kellett koncentrálnom. És persze nagyon sokat jelent a sok bíztatás, amit ismerősöktől, barátoktól, Magyaroktól kapok.

 Hogyan készülsz fel egy-egy versenyre mentálisan és testileg?

Nekem már megvannak a jól bevált felkészülési stratégiáim. Tudom, hogy mi jó nekem, mire van szükségem. A verseny előtt általában „harci” üzemmódban kapcsolok. Mivel szinte mindennap edzek, ezért fizikálisan mindig jó formában vagyok. Két héttel a verseny előtt egy kicsit többet eddzek és célirányosabban, attól függően, hogy milyen versenyszámban indulok, azokat a versenyszámokat többet gyakorlom. Mentálisan nagyon ráhangolódok a versenyre. Elképzelem, hogy nyerek, hogy minden jól sikerül. Elképzelem, hogy a dobogó legtetején állok, stb. Úgy tartom, hogy minden fejben dől el. Nagyon fontos számomra a ráhangolódás. Beállok a sikerre és rendkívüli módon koncentrálok. Mindig megnyugtat, hogy tudom rendkívül sokat készültem egy adott versenyre. Mert azt szokták mondani, hogy a verseny az edzésen dől el.

–  Kik segítettek az utadon és hogyan?

Nagyon sok embertől tanultam. Vagy így vagy úgy. A Mesterem Lévai László 8. Danos Nagymester, nagyon sokat foglalkozott velem. Mind emberileg, mind szakmailag nagyon sokat tanultam tőle. Ő készített fel az első Fekete öves vizsgámra és a mai napig sokat beszélünk. Nagyon bölcs meglátásai vannak, és sokat segít.

A másik, akitől nagyon sokat tanultam, Dr. Harnos Imre a stílusunk alapítója. Ő nála voltam kint két alkalommal Ausztráliában és tőle is nagyon sokat tanultam.

Sokat köszönhetek a tanítványaimnak. Nagyon sok sikeres tanítványom van, akiket én neveltem ki. Ma már ők is sikeres edzők és emberek. Ugyanis a legtöbbet tanítás közben lehet tanulni.  Nagyon sokat tanultam az ellenfeleimtől is. Egy-egy verseny küzdelem hihetetlen sok mindenre megtanít.

 Mi az, ami még további magasságokba tudna segíteni téged, szerinted

Nagyon sok tervem van még. Versenyezni addig akarok, amíg örömet okoz. Nagyon szeretnék 70 éves korom felé is Világbajnokságot nyerni. Szeretném még több tanítványnak átadni a tudásomat. Új saját Kempo klubokat akarok nyitni. Jó lenne a világ más részeiben is. Aminek nagyon örülök, hogy a nagyobbik 11 éves fiam is aktívan eddz és versenyez. Idén kint volt velem a Portugáliában a Világbajnokságon és Földharcban, a kategóriájában ő is Világbajnok lett. Nagyon szeretek tanítani. Örülök, hogy példát tudok mutatni. Én nem csak beszélek a példáról, hanem élem is azt. A mai napig mindennap edzek és versenyzek. Nagyon szeretném átadni minél több embernek az életfilozófiámat, a tapasztalataimat, hogyan legyenek sikeresek, hogyan érjék el a céljaikat. Hogyan legyenek jobb emberek. Azt gondolom, olyan tapasztalatim vannak, amiket ha átadok mások is tudnak belőle erőt meríteni, profitálni. A verseny eredményeim fokozása, még több Világbajnoki cím egy dolog. A következő fokozat, hogy megtanítsam az embereket, hogy hogyan legyenek ők is sikeresek.

– A Covid helyzet hogyan írta át az utóbbi két év terveit, céljait? 

Nagyon átírta. Egyrészt nem lehetett edzést tartani. Bezártak az edzőtermek. Nem tudtunk közös edzést tartani, nem lehetett edzőpartnerrel edzeni, másrészt a termet ahol az edzést tartottam elvesztettük. Nagyon nehéz időszak volt. 2021-ben ugyanígy meg lett volna rendezve a WAC Világbajnokság. Már le volt foglalva a repülőjegy a szállás és le volt adva a nevezés. De a verseny elmaradt. Így nem tudtunk indulni a versenyen. Az összes hazai verseny le lett fújva. Egy versenyzőnek egy év kihagyás nagyon nagy idő. Én azért ebben is megtaláltam a jót. Sokat edzettem egyedül és sokat foglalkoztam a mentális dolgokkal. Sokat futottam a természetben és készültem arra az időszakra, amikor újra lehet edzeni és versenyezni. És el is jött ez az időszak. Mindig előre tekintek, és hosszú távra tervezek. Mindenkit erre bíztatok. Ne a pillanatnyi rossz időszakot nézze, hanem gondoljon arra a jövőbeli időszakra, amikor nevetni fog a mostani rossz időszakon. Mert egyszer el fog jönni a nevetés időszaka.

– Nem csak sportolsz. Mesélnél a másik szerelem munkáról, mely az életedben van?

A másik nagy „szerelmem” a filmezés. Én alapvetően színész vagyok, de a film készítés minden része érdekel. Főleg a rendezés. Eddig több mint 50 filmben játszottam. A markáns karakterem miatt általában „rossz” játszok. Sok Magyar és nemzetközi mozi és tv filmben, valamint sorozatban játszottam. Játszottam egy Dél – Koreai akciófilmben és egy Német Netflix sorozatban. A nagy áttörés még várat magára, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön. Szeretnék saját filmet is rendezni. Írtam egy forgatókönyvet és azt beadtuk a Film Intézethez forgatókönyv fejlesztésre, de sajnos elutasították. Most írok egy másikat és azt is beadjuk. Előbb-utóbb sikerülni fog. Itt is érvényes a Kempoban tanult szemlélet „Soha nem feladni!” Nagyon szeretem a film világát. Szeretem a film forgatás légkörét. Nagyon nagy terveim vannak a filmezés terén, melyeket megvalósítok.

– Hogy látod a hazai versenysportot? Mit lehetne javítani rajta, a hozzáálláson például?

A Küzdő sportról nyilatkoznék. Abban vagyok otthon. Sokkal, több potenciál van a versenyek szervezésében, mint amit tapasztalni lehet. Bár sokat javult a helyzet, de sokkal több, jobb, több versenyt lehetne szervezni. Sokkal több pénz van a küzdősportokban, mint amit tapasztalni lehet. Nagyon „beszorultak” sportolók kis hazánkban. Itt is nemzetközi szinten kell gondolkodni. A magyar harcosok kiválóak. Megfelelő edzéssel, nemzetközi szinten is megállják a helyüket.  Az edzésmunkát sokkal tudatosabban, professzionálisabb módon lehetne folytatni. Persze nehéz úgy edzeni, hogy az ember előtte nyolc- tíz órát dolgozik. Jobban ki lehetne alakítani a szponzorációt. Fiatal tehetséges sportolóknak fel kell építeni az versenyzői életpályáját. Jelen kell lenni az összes social media platformon. Rendszeres posztok, követő bázisépítés, nyílt edzések tartása, közönség találkozók szervezése. Rendszeres blog bejegyzések írása. A fiataloknak példaképek kellenek. Akiket követnek, akiknek a bejegyzéséhez hozzá szólhatnak. Ha ez megvan, sokkal több támogatót lehet bevonzani. Szükség van példaképekre. Akikre a fiatalok felnéznek. Ez a küzdősportban Magyarországon egy kicsit gyerek cipőben jár. Kell egy megfelelő menedzser. Menedzserképzés. Külföldön ezt nagyon jól csináljál, és szerintem nem szégyen a jótól tanulni.

– Mit üzennél az interjút olvasóknak, miért sportoljanak, mozogjanak és válasszanak például küzdősportot?

Azt gondolom bármilyen sportot érdemes rendszeresen folytatni. Én a leges legjobbnak mégis a Kempo-t tartom. A Kempo-nak olyan az edzésfelépítése, öv vizsga rendszere, hogy az alapoktól építi fel a művelőjét. Ez az egyetlen olyan küzdősport, amit az élet minden területén tud használni a Kempos. Olyan fizikai, lelki, mentális képzésen esnek át a tanulók, amitől nagyszerű harcosok és emberek lesznek. Azt gondolom, hogy az egészség megőrzésének egyetlen hatékony módja a rendszeres sport. A Kempo mozgás anyaga az egész testet megmozgatja. Ha valaki nem akar versenyző lenni, akkor is kiváló testedzési rendszer. Tökéletes kikapcsolódási forma. Nagyszerűen karban tartja a teste és a lelket. Persze itt is, mint mindenben küzdeni kell az eredményért a sikerért, de a Kempo nagyszerűen megtanít a küzdelemre. Én, mint edző mindenkiből ki szoktam hozni a maximumot. Velem született képességem, hogy kiválóan tudom motiválni az embereket. Szóval hajrá. menjen mindenki Kempo edzésre. És garantálom, hogy jobb lesz az élete.

Zoltán elérhetőségei:

Facebook oldalam linkje:https://www.facebook.com/DurkoZoltan1/

Szakmai Facebook oldalam linkje:https://www.facebook.com/ZoliDurko

Kempo Facebook oldalam linkje:https://www.facebook.com/DurkoKempoTeam

Blogom linkje:https://harcosnaplo.blog.hu/?fbclid=IwAR1GU00SwGMzzR7nSKxpTEkgmWC0VcLRH96LVRDwquo5DAUtN1pkrR1zoyo

IMDb oldalam linkje:https://www.imdb.com/name/nm2651663/?fbclid=IwAR03r9kCcwvT45IVgPKCODuClLe0i-wNesZbGzo8oEYJl8Jw2pwGsfyGHRI

Instagram oldalam linkje:https://www.instagram.com/zoli_durko/

Tik Tok csatornám linkje.https://www.tiktok.com/@durko_zoli?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Szólj hozzá