Ciprus a Földközi-tengeren, Görögországtól keletre, Törökországtól nyugatra található. A sziget területe 9251 km², lakossága pedig körülbelül 1,2 millió fő. A sziget fővárosa és legnagyobb városa Nicosia. A gyönyörű tengerpartok, a buja mediterrán növényzet mellett, gazdag történelme is sok emléket hagyott maga után. Paphos a világörökség része, sok-sok ókori rommal, műemlékkel, Küklopsz barlangokkal, a Kato Paphos Régészeti Parkkal és a Petra tou Romiou sziklával. De itt van Limassol is a sziget második legnagyobb városa, ahol a Kolossi-kastély mellett a Limassol Régészeti Parkot sem érdemes kihagynod! Ha strandra, éttermekre, bárokra, színes éjszakai életre vágysz Avia Napa vagy Protaras lesz a kedvenc helyed.

Időjárás

Ciprus mediterrán éghajlattal rendelkezik, amelyet enyhe és esős tél, illetve forró és száraz nyár jellemzi. A téli hónapokban, november és február között, az időjárás enyhébb, a hőmérséklet általában 10-15 Celsius fok közötti, és esőzések is gyakoriak lehetnek. A tavaszi és őszi hónapok kellemesek, a hőmérséklet 20-25 Celsius fok körül alakul, és a természet ragyogó színekbe öltözik. Nyáron, júniustól szeptemberig, Ciprus nagyon meleg és száraz, a hőmérséklet 30 Celsius fok felett is lehet, ezért az ideális időszak a tengerparti pihenésre és a fürdőzésre.

Költségek

Nicosiaban, és a népszerű üdülőhelyeken általában magasabbak a megélhetés költségei. Az ingatlanárak és a bérleti díjak is általában magasabbak ezeken területeken. Azonban a vidéki területeken és a kevésbé ismert településeken a megélhetési költségek jellemzően alacsonyabbak. Az élelmiszerárak és az alapvető szolgáltatások általában megfizethetőek az országban.

Sport

Cipruson a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, és az emberek szenvedélyesen szurkolnak a futballcsapatok mérkőzésein. Az országban található labdarúgóklubok sikeresen szerepelnek a nemzetközi versenyeken is. Emellett a röplabda, a kosárlabda és az atlétika is népszerű sportágak, amelyeket számos helyi klub és szövetség támogat. Cipruson az aktív életmód lehetőségei is sokszínűek, a hegyek túrázási lehetőségeitől a tengeri sportokon át sok opció közül választhatsz.

Közlekedés

Cipruson a közlekedés jól kiépített és hatékonynak mondható. Az ország reptere Nicosiat, más nemzetközi célállomásokkal köti össze. A buszok és a vonatok kényelmes lehetőséget nyújtanak az utazáshoz az ország különböző részein. Az autókölcsönzés is jó lehetőség számodra, ha saját tempódban fedeznéd fel a szigetet.

Gazdaság

Ciprus gazdasága több ágazatból áll, melyben a szolgáltatási szektor jelentős részt képvisel. Az ország pénzügyi szolgáltatásai, különösen a banki és pénzügyi szektor, kiemelkedően fontosak az ország gazdaságában. Ciprus egy népszerű offshore pénzügyi központ, mely a nemzetközi vállalatokat, befektetőket, kisvállalkozásokat is vonzza. A turizmus is jelentős bevételt hoz az országnak, mivel a gyönyörű strandok, történelmi látnivalók és az éghajlat vonzza a látogatókat. Emellett a mezőgazdaság is fontos ágazat, a borászat és az olajbogyó termesztés kiemelkedő jelentőséggel bírnak.