Minden Ami Külföld | Történelmi szembenállások és összeesküvés-elméletek, avagy, mindig van min összeveszni
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • tortenelmi szembenallasok es osszeeskuves elmeletek minden ami kulfold

Történelmi szembenállások és összeesküvés-elméletek, avagy, mindig van min összeveszni

Valószínűleg nehéz azzal vitatkozni, hogy az ember a legkomplexebb gondolkodásra képes faj a Földön, viszont ez azzal is együtt jár, hogy rendkívül élénk fantáziával vagyunk megáldva.

A történelem folyamán számtalanszor alakult úgy, hogy egy-egy elmélet, hiedelem, vagy erős meggyőződés (minimum) két táborra osztotta a világot, nézzünk meg most ezek közül néhányat.-Peringer Attila írása

A lista természetesen sosem teljes, biztos sokan tudnának legalább még egyszer ennyi példát felsorolni, számomra ezek voltak a legérdekesebbek:

  1. Az első legyen a nap- és holdfogyatkozás jelensége, melyekre az ókor embere meglehetős hevességgel reagált. A Nap és a Hold állandóságot jelentett, és az ebben az állandóságban keletkezett zavar – érthetően – sokakban keltette a világvége közeledtének érzését, számos kultúrában pedig valamilyen mitológiai lényt tettek felelőssé az égi testek eltűnéséért. Ezek különböző formát ölthettek, a békától kezdve, a mennyei kutyán át, a maja csillagdémonokig bezárólag.
  2. A geocentrikus világkép, miszerint minden égitest a Föld körül kering, az ókori görög csillagászok elméleteiből kiindulva egészen a 16. század elejéig jól tartotta magát, amíg Kopernikusz meg nem próbált rendet tenni a Föld középpontos elmélet miatti zűrzavarban. Az ugyanis még nagyon bonyolult matematikai számításokkal sem volt alkalmas a bolygók mozgását hosszú távon megjósolni. Kopernikusz számításai sokkal elegánsabbak és egyszerűbbek voltak, azonban fő művét a heliocentrikus világképről sokáig nem merte kiadni, mert félt, hogy tanait az egyház eretnekségnek fogja minősíteni. Ebben nem is tévedett, ő maga is összetűzésbe került az egyházzal, és hiába telt el felfedezései után közel 100 év, Galilei ugyanígy járt, törekvéseit a katolikus egyház könyveinek betiltásával jutalmazta.
  3. A ludditák története a 19. század eleji Nottingham külvárosából indult, mikor is 1812 januárjában feldühödött munkások, egy textilüzemben kötőgépeket rongáltak meg és tettek működésképtelenné. A luddita textilmunkások közül sokan azt állították, hogy egy titokzatos Ludd tábornok utasításait követve cselekednek. Újságcikkek számoltak be Ned Luddról, aki korábban kötőinas volt, és akivel mestere rosszul bánt, cserébe ő megsemmisítette gépét egy kalapáccsal. Azonban sokkal valószínűbb, hogy a személye csupán legenda volt; Nottinghamben egyébként is rendelkezésre állt már némi tapasztalat népi hősök kitalálásában, gondoljunk csak Robin Hoodra. Manapság sokan hajlamosak a ludditákra úgy tekinteni, mint akik a technológiai fejlődés ellenzői voltak, azonban valódi céljaik sokkal kézzelfoghatóbbak és érthetőbbek: a gépek megjelenésével elkezdett romlani a termékminőség, az eszközöket képzetlen munkások is tudták kezelni, ezzel együtt pedig megnövekedett a munkaidő és romlottak a munkakörülmények. Tehát, a textilipari munkások pusztán próbáltak kitartani, és tenni valamit hosszú évek alatt kitanult szakmájuk túléléséért, és saját megélhetésükért.
  4. A náci Németország és Hitler története jól példázza, hogy kellő ideig sulykolva, nem is olyan nehéz tömegeket olyan eszmék mellé állítani, melyek később tragikus események sorához vezethetnek. Az, hogy egy korábban még festőként tevékenykedő osztrák fiatal képes volt egy egész nemzettel elhitetni a német faj felsőbbrendűségét, majd egész népcsoportok kiirtását parancsba adni, ijesztő és nagyon lehangoló is egyben. Ugyanakkor, sajnos az is látszik, hogy az emberiség többnyire nem tanul a saját hibáiból, hiszen közismert, hogy népirtások a 2. világháborút követően is több alkalommal megtörténtek.
  5. Könnyedebb téma: az 1969-es Holdra szállást követően elkezdett terjedni az az elmélet, mely szerint az egész meg sem történt, az események sora mindössze egy jól megkomponált stúdió felvétel eredménye. Az elmélet hívei sok érvet hoznak fel igazuk mellett, kezdve onnan, hogy a Holdra kitűzött zászlót, mintha lengetné a szél (az űrbéli légüres térben mozdulatlannak kellene lennie), odáig, hogy nem látszanak csillagok a felvételeken, vagy, hogy sok esetben az árnyékok is rossz irányban állnak, amit minden bizonnyal mesterséges fények, vagyis a különböző szögben beállított stúdió lámpák fénye okoz. A hamisítás indoka pedig, hogy az USA úgy látta, vesztésre áll a szovjetekkel folytatott űrversenyben, ezért igazi Holdra szállás helyett inkább ezt a hollywoodi megoldást választották.
  6. A Mátrix című film személyes kedvencem. A film szerint egész életünk, és körülöttünk minden csak egy számítógépek által létrehozott fiktív világ, ami elfedi előlünk a valóságot, vagyis azt, hogy korábban kedvelt háztartási berendezéseink leigáztak minket, és azóta csak a testünk által előállított energiára van szükségük. Hálátlan banda. A moziban felvázolt elmélet egész odáig eljutott, hogy az Oxfordi Egyetem egyik filozófusa tanulmányt szentelt annak a lehetőségnek, hogy valóban egy számítógépes szimulációban élünk. A Tesla alapító Elon Musk szerint is szimulált valóság vesz minket körül, hozzá kell tenni persze, hogy ezt egy olyan rádió interjú során fejtegette, melynek felvétele közben éppen füvet szívott.
  7. A New York-i World Trade Center ikertornyait ért támadás éppen 20 évvel ezelőtt történt. Az eseményre az összeesküvés-elmélet hívők szinte azonnal lecsaptak, és sok elmélet a mai napig tartja magát. Sokak szerint utasszállító gépek egyszerűen nem tudhattak akkora kárt okozni az ikertornyokban, hogy azok összedőljenek, ezért biztosra veszik, hogy az épületeket rakétatámadás érte, vagy az acélszerkezet több pontján elhelyezett robbanóeszközökkel felrobbantották. Az élénkebb fantáziával megáldottak ezt még kiegészítik azzal, hogy a repülőgépek becsapódása csupán ügyes trükkfelvétel, bár ezt a részt némileg gyengíti, hogy az eseményről számtalan felvétel készült, és rengeteg szemtanúja volt. Az egyik legelterjedtebb elmélet pedig az, hogy az USA kormánya követte el a támadást saját polgárai ellen, megadva ezzel a felhatalmazást saját magának az afganisztáni és iraki katonai beavatkozásokra.
  8. Ha már repülőgépek: a chemtrail (’vegyi csík’) elmélet hívei azt állítják, hogy a felettünk cikázó gépek egy része vegyi anyagokat permetez a levegőbe, melyek megmérgezik, illetve butítják is az embereket. Vagyis az elsőre ártalmatlannak tűnő kondenzcsíkok valójában a népességszabályozás körmönfont eszközei, melyet nem meglepő módon egy titkos háttérhatalom irányít.
  9. Megint mások még a levegő kémleléséig sem feltétlenül jutnak el, számukra a leginkább megnyugtató két lábbal a földön állni, főleg, ha az a Föld lapos. Szórakoztató elméleteik vannak a Föld lapos mivoltának bizonyítására: ha körülnézünk, nem látjuk, hogy a Föld görbülne (valójában, ha pl. repülőn ülünk, természetesen láthatjuk), vagy, hogy a felhők alja szintén lapos (néha igen, de ennek semmi köze a Föld formájához, kémiai folyamatok befolyásolják). 

Fentieket át is vezethetjük a napjainkban a COVID-19 járvány kapcsán újra fellángoló vitára az oltásellenesek és az oltásban hívők között. Vannak, akik szerint az oltás jelenti az egyetlen biztos megoldást az új világjárvánnyal szemben, míg mások azért nem oltatják be magukat, mert félnek, hogy az oltóanyaggal mikroszkopikus méretű chipeket juttatnak a szerveztükbe, hogy ezek segítségével figyelhessék meg, vagy irányíthassák őket. Sőt, sokan az egész akció mögött a Microsoft alapító Bill Gates ténykedését látják.

Lássuk be, mindig kell valami, amin össze lehet veszni, különben még a végén elkezdenénk unatkozni.

Ha valamivel kiegészítenéd várjuk hozzászólásban!

Szólj hozzá