Minden Ami Külföld | Utazás forradalma - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • utazas forradalma mindena ami kulfold

Utazás forradalma

Az ember mindig is vágyott rá, hogy felfedezze a környezetét. Vágyott, hogy megismerjen ismeretlen tájakat és bejárja földet ami persze volt, hogy még „lapos” volt, tehát félő volt, hogy lezuhanhat onnan a semmibe- Farkas Richárd írása

Az utazás minősége és sebessége csak az elmúlt száz évben kezdett rohamosan fejlődni. XIX. század elején még hetekig eltarthatott egy-egy távolabbi utazás. Természetesen megint egy nagy háború illetve a „NAGY HÁBORÚ” kellett ahhoz, hogy hajózás, a vasút és a repülés komoly fejlődésen menjen keresztül. Ezt akkor még csak a pusztítás szolgálatába állították, de leginkább a második világégést követően békés célok szolgálatába állították. Az emberek már áhították a békét, nyugalmat és amint megtehették utazni akartak. 

Vasút

Ekkor kezdődött a vasutak nagyarányú villamosítása, ami még napjainkban is tart, hiszen nem csak takarékosabb, de sokkal környezetbarátabb, mint a dízel vagy a gőz vontatás. Vannak azonban még országok, fejlett országok, mint például Ausztrália, ahol a hatalmas távolságok és a kopár lakatlan területek miatt nem éri meg a villamosítás és maradtak a dízel vontatás mellet. A vasút volt az a közlekedési forma, ami elősegítette, hogy a felfedezett területeket ne csak megismerjük, de be is tudjuk népesíteni, hogy legyen megfelelő összeköttetés a távoli települések között. Mára már olyan fejlődésen ment keresztül a vasúti közlekedés, hogy akár 300-400 km/h is hasíthatjuk a tájat velük. A kényelem meg már egyenlő egy első osztályú repülő kényelmével. A fejlődés csak folytatódik gondoljunk csak a Maglev-re a mágnes vonatra, ami bár már évtizedek óta fejlesztés alatt áll, de csak most kezd el teret hódítani a hatalmas kínai infrastruktúra fejlesztéseknek köszönhetően. Japánban már ott tartunk, hogy a vonatok késése szinte ismeretlen fogalom, főleg a SZUPER EXPRESSEK esetében. Ezek már nem is vonatok, hanem űrtechnikával fejlesztett száguldó szörnyek. 

Repülés

A repülés egy igen drága és még az 1950-60 –as években is egy elég veszélyes utazási forma volt. A még kiforratlan fejlesztés alatt álló technika sok ember életét követelte. Akadálymentes, gyors  tehát mindenki érezhette, hogy a repülésben van a jövő. A cél az volt, hogy elérjék, hogy nagyobb tömegek is meg tudják fizetni és természetesen, hogy biztonságos legyen. Mára már elértük, hogy a legbiztonságosabb a repülés! Még az 1990-es években is a repülés egy kuriózumnak számított, ritkán engedhették meg maguknak az emberek és ehhez méltóan a módját is megadták egy-egy repülőútnak. Akkor még az elegáns ruha szinte kötelező kellék volt és a kulturált viselkedés. Mára ez már teljesen tovaszállt. Komolyan nem értem. Azt vettem észre, hogy a buszon nem öltöznek olyan igénytelenül, mint a „légibuszokon” Kár nagyon, hogy elvesztette az egzotikumát. A fejlődés itt sem áll meg. Ennek eredménye lett az A380 ami átvette a világ legnagyobb utasszállítója címét az iparágat forradalmasító Boeing 747-től. A Concorde és a Tu-144 kivonásával megszűnt a szuperszonikus utasszállítás, mert iszonyú költséges volt. Nem lehetett hatékonyan üzemeltetni azokat. Azonban újra terve van, hogy felélesztik, hiszen a technika fejlődésének köszönhetően talán feltámadhat ez is. 

Hajózás

A nagy távolságok elérésének legősibb formája. Hova jutottunk már a fából eszkábált dereglyéktől?  Az úszó városokig és úszó repterekig! A kényelem meg talán az utazási formák közül itt a legnagyobb, hiszen hely az van bőven. Mind a személyszállítás, mind az áru szállítás legolcsóbb formája, de olyan nagyon lassú!!! 

Ausztrália, Amerika, Új-Zéland esetleg Kanada a célod? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Kapcsolatfelvétel ide katt!

Micsoda fejlődésen mentünk keresztül igaz? Gyalog indultunk még valamikor az ősidőkben, aztán szolgálatunkba állítottuk az állatokat, mára meg a technikai vívmányok már akár 1000 km/h sebességgel is szelhetik velünk az eget! 

És nemsokára irány a világűr.

Szólj hozzá