Minden Ami Külföld | 10 fantasztikus helyszín Velence városában, részletes leírással és árakkal
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Velence

10 fantasztikus helyszín Velence városában, részletes leírással és árakkal

Velence város Olaszországban, az észak-olaszországi Veneto régió, és az egykori Velencei Köztársaság és a Velencei patriarkátus székhelye. Az Adriai-tenger északi részén lévő mocsaras Velencei-lagúnában, 118 kisebb-nagyobb szigeten fekszik, két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között.  -Berki Patrik írása

Szent Márk tér / Piazza San Marco

Sokan a világ legszebb terének tartják. Európa legtöbb terével ellentétben itt nem a motorhang, hanem az emberi beszéd hangja a domináns. Napóleon “Európa társalgójának” nevezte. Petrarca szerint “nincs párja a Földön”.

A téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett óratornya. A székesegyház előtti, bronztalapzaton elhelyezkedő zászlórudak a 16. századból származnak. A vízpart melletti két gránitoszlop, egyik tetején Velence oroszlánjával, másikon Szent Teodorral, a 13. század közepe óta állnak itt. A tér híres műemléke még a Doge-palota, és a történelem, művészet iránt érdeklődőknek megtekintésre érdemes a Correr-múzeum is. A rengeteg turista mellett sok galambbal is osztozni kell a tér csodálata közben.

A mindenki számára egyértelmű Szent Márk tér mellett Érdemes kevésbé zsúfolt, csendesebb, Velence meghittebb arcát bemutató tereket is megnézni, ilyenek a Campo Santa Margherita vagy a Campo Santo Stefano.

Szent Márk Székesegyház / Basilica di San Marco

A Szent Márk tér keleti részén fekvő székesegyház építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Azóta viszont többször, minden évszázadban végeztek felújítási, átépítési, bővítési munkálatokat, még 1877-ben is, így a bizánci stílusban épített templomon minden kor rajta hagyta a nyomát. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb, reprezentatív épülete, a legfontosabb találkozó- és imahely, így a város mindig a legjelentősebb művészekre bízta a díszítési, állagmegóvási munkálatok felügyeletét.

belépés ingyenes. Olaszország más templomaihoz hasonlóan a belépéshez nem engedélyezett a rövidnadrág, vagy szoknya, ill. a fedetlen vállak. A bejutáshoz általában nagy sorokat kell kiállni. Csomagot nem lehet bevinni, fotózni vagy videókat készíteni is tilos.

Eljutás: Vaporetto vonalak megállói: 1, 2, 51. A St. Lucia vasútállomástól pedig kb. 40 perc gyaloglás.

Belépőjegy: Ingyenes belépés!

Nyitvatartás: Október 29-április 15.: hétfő-szombat 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45), vasárnap és ünnepnapokon 14:00-16:30 (utolsó belépés: 16:15). Április 16.-október 28.: hétfő-szombat 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45), vasárnap és ünnepnapokon 14:00-17:00 (utolsó belépés: 16:45).

Campanile harangtorony

Az eredetileg a 9.-12. század között épített, 1511-1514 között újjáépített, 1902-ben leomlott, ennek következtében teljesen megsemmisült, majd 1902-1912 között az eredeti formájában helyreállított Campanile a székesegyház harangtornya. A 98,6 m magas harangtoronyból csodálatos, 360°-os kilátás nyílik Velencére és a tengerre.

Belépő (2020): 8 EUR. 19 éven aluliak számára 6 EUR. 6-18 éveseknek 4 EUR.

Nyitvatartás: Január 7-24. között zárva. Október 1.-március 31.: minden nap 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45). Április 1-15.: minden nap 9:00-17:30 (utolsó belépés: 16:45). Április 16.-szeptember 30.: 8:30-21:00 (utolsó belépés: 20:45). Október 1.-október 27.: 9:30-1800 (utolsó belépés: 17:45). Kedvezőtlen éghajlati viszonyok (köd, erős szél, nagyon hideg) esetén a harangtorony zárva lehet.

Szt. Márk óratorony / Torre dell’Orologio

A katedrális óratornya 1496-ban épült, és legutóbb 1998-2006 között újították fel. Ide felmenni csak előzetes foglalás alapján, a megadott időpontokban (a különböző nyelvű vezetések különböző időpontokban indulnak) lehet, 2020-ban 13 EUR-s áron (6-14 éveseknek, 26 éven aluli tanulóknak és 65 éven felülieknek 80 EUR). Találkozó a foglalt időpont előtt 5 perccel a Correr múzeum előtt. Hat éven aluliak számára a túra nem engedélyezett.

Dózse-palota / Palazzo Ducale

A székesegyház mellett található palota Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak a székhelye volt, törvényszék, hivatalok, börtön és kínzókamra is helyet kapott benne. 1923 óta pedig múzeumként működik. Monet is megfestette. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület állt, a jelenlegi palota 1340-1424 között épült, de már 1419-ben tanácsülést tartottak benne. A Dózse-palota Velence egyik legismertebb, legszebb látványossága, a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája. Ez Velence valószínűleg legjobb fizetős látnivalója. Itt átélhetjük Velence történelmét, és a túra keretében átmehetünk a Sóhajok hídján is. A történelem és művészetek iránt érdeklődők számára kötelező program. Impozáns belső tere elkápráztató, a palota festményei, díszítései, szobrai, falburkolatai szemet gyönyörködtetők.

Érdekes túra a titkos túra, melynek keretében olyan helyekre vezetnek el a Dózse-palotán belül, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség elől. Megnézhetjük például a palota alatti korábbi börtöncellákat, köztük Casanova celláját, és a kínzókamrákat is. Erre a túrára az előrefoglalás kötelező, itt megtehető, az ár 2020-ban 25 EUR (6-14 éveseknek, 15-25 éves diákoknak 65 éven felülieknek 13 EUR).

Belépő (2020): 20 EUR (a Szt. Márk tér többi múzeumába is érvényes), 15 év alattiaknak, 26 év alatti diákoknak és 65 éven felülieknek 13 EUR, 6 év alatt ingyenes. Online megvehető.

Nyitvatartás: Április 1.-október 31. között vasárnap-csütörtök 8:30-21:00 (utolsó belépés: 20:30, péntek-vasárnap 8:20-23:00 (utolsó belépés: 22:30). November 1.- március 31.-ig minden nap 8:30-19:00-ig (utolsó belépés: 18:30).

A sóhajok hídja / Ponte dei Sospiri

Velence talán leghíresebb hídja, amely a Dózse-palotát és a régi börtönt köti össze, 1600-ban épült. Megtekinteni belülről a Dózse-palota túra keretében lehet. A Sóhajok hídja elnevezést Lord Byronnak köszönhetjük. Úgy vélte, a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján vethettek egy utolsó pillantást a városra, mielőtt, egy mély sóhaj után végleg elnyelte őket a börtön. A hídhoz rengeteg rémtörténet kapcsolódik, pl. a hídon lévő csapóajtóról, melynek kinyitása után a rabokat elnyerte a csatorna. A valóságban ugyanakkor a velencei börtönben a kor leghumánusabb börtönviszonyai között raboskodhattak az elítéltek, és Velencében szüntették meg a kínzásokat először a világon, 1660-ban.

Egy másik legenda szerint, ha a szerelmesek megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt egy gondolán naplementekor, örök szerelem és boldogság lesz a jutalmuk.

Byron elnevezése, a sóhajok hídja rendkívül népszerűvé vált, több hidat is így neveztek el, vagy informálisan így hívnak, például Angliában (Waterloo Bridge Londonban, az oxfordi és cambridge-i sóhajok hídja), Németországban (a Római híd Frankfurtban), illetve Magyarországon: a  szegedi városházához, a budapesti Műegyetem könyvtárához tartozó hídnak, és az esztergomi papnevelde hídjának népszerű neve mind sóhajok hídja.

A Canal Grande, épületei, és hídjai, nevezetességek a Canal Grande mentén

A 3 km hosszú Canal Grande a város fő vízi útja. Több mint 170, a 13-18. század között épült, lenyűgöző szépségű palota és templom sorakozik a csatorna mentén, és 4 híd ível át felette. A Canal Grande a Velencei Köztársaság fénykorának jólétét és művészetét demonstrálja. Érdemes vízibuszra (vaporetto), vagy gondolára szállni, és átszelni a csatornát, lenyűgöző élményben, rengeteg szépségben lehet részünk.A vízibuszozást kezdhetjük már a városba beérkezés után, a St. Lucia vasútállomás, és a Piazzale Roma közeléből. Az 1-es vaporettóval 40 perc alatt érhetünk végig, a Szt. Márk térig (majd továbbmegy a hajó a Lidóra). A 2-es vaporetto is a Canal Grandén közlekedik. A 2-es gyorsabb az 1-esnél, kevesebb helyen áll meg, ezért ha gyönyörködnénk a látványban, inkább az 1-essel menjünk. Viszont a 2-es nem csak a Canal Grandén közlekedik, tehát a Piazzale Román vagy a Tronchetto-szigeten felszállva figyelni kell, hogy a megfelelő, Canal Grande irányába tartóra szálljunk fel. Az N jelzésű vaporettóval pedig éjszaka mehetünk végig a Canal Grandén, a megfelelő irányba felszállva. Természetesen a Canal Grande másik végén, a Szt. Márk térről indulva is végighajózhatunk.

A Piazzale Roma közelében, a csatorna felett átívelő legújabb hid, a Ponte della Costituzione, magyarul az Alkotmány hídja látható. 2008 óta van itt, az olasz alkotmány elfogadásának 60. évfordulójára építették. A helyiektől sok kritikát kapott, sokak szerint nem volt rá szükség, és modern stílusa nem illik Velence középkori építészetéhez. A Piazzale Roma és a vasútállomás között húzódik.

A következő híd a Ponte degli Scalzi. A kőhíd 1934-ben épült, egy régi vashíd helyére. A Santa Lucia vasútállomást a Canareggio városrésszel köti össze.

A csatornát átszelő hidak közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), Velence legrégebbi hídja. Helyén eredetileg fahíd állt, azonban annak a hídnak elég szerencsétlen sorsa volt: kétszer összeomlott, egyszer pedig leégett. A jelenlegi híd 1588-1592 között épült, 1973-1977 között felújították.

Grand Canal-Velence

A Rialto-hídtól északnyugatra, a Canal Grande nyugati oldalán, vasárnap kivételével, reggelente érdekes, nyüzsgő zöldség-gyümölcs és halpiac működik, amit szintén érdemes megnézni. 12-13 között szokott zárni, de érdemes legkésőbb 10:00-re odamenni. Nem egy kifejezetten turistás piac, a helyiek is itt szerzik be a legjobb, friss hozzávalókat.

A Canal Grandén átívelő az utolsó híd, a Canal Grande második legrégebbi hídja az 1933-ban megnyitott Ponte dell’Accademia. A fahíd egy 1854-ben épült vashíd helyére került.

A hídat a Galleria dell’Accademia képtárról nevezték el, melynek megtekintése a művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A velencei reneszánsz festészet első számú és legteljesebb gyűjteménye található itt. Olyan híres velencei mesterek alkotásai láthatók, mint Giovanni és Gentile Bellini, Carpaccio, Lorenzo Lotto, Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo, Canaletto, Guardi és még sokan mások. A gótikától a reneszánszon keresztül a barokkig láthatjuk itt a velencei festészet történetét.

Belépő 2020-ban 12 EUR, 18-25 éveseknek 2 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva hétfő 8:15-14:00, kedd-vasárnap 8:15-19:15. Zárva: január 1., május 1., december 25.

A hidak után nézzük a Canal Grande mentén elhelyezkedő néhány legfontosabb és legszebb palotát, és érdekes látnivalókat, a Piazzale Romától a Szent Márk tér felé haladva!

Elsőként a zöld kupolájáról felismerhető San Simeone Piccolo templomot látjuk meg, a vasútállomással szemben. 1717-1738 között épült, Velence egyik utolsónak felépített temploma.

Fondaco dei Turchi a 13. század elején készült el. Ma a velencei természettudományi múzeum működik benne, mely gyerekkel (is) érdekes program lehet a városban, ami fontos lehet, mivel Velencében nincs túl sok gyerekprogram. A krokodiloktól kezdve a dinoszauruszokig sok minden megismerhető a múzeumban. Rengeteg preparált állat, csontváz, és fosszília látható. Érdekes, interaktív részei is vannak.

Belépő 2020-ban 8 EUR, 6-14 éveseknek, valamint 15-25 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 5,50 EUR. 5 év alatt ingyenes. Nyitvatartás június 1.-október 31. között kedd-péntek 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30), szombat-vasárnap 10:30-18:00 (utolsó belépés: 17:30). November 1.-május 31. között kedd-péntek 9:00-17:00, szombat, vasárnap 10:30-17:00 (utolsó belépés minden esetben fél órával korábban). Minden hétfőn, valamint december 25.-én, január 1.-n és május 1.-n zárva.

A Canareggio negyedben, a Fondaco dei Turchival majdnem teljesen szemben elhelyezkedő Ca’ Vendramin Calergi a 15. század végén épült, kaszinó és a Wagner-múzeum működik benne. 2 évig itt lakott, és itt hunyt el Richard Wagner zeneszerző.

Ca’ D’Oro, azaz az aranyház talán a legszebb palota, lassan már a Rialto-hídhoz érkezve látható. A gótikus épület 1428-1430 között, a Contarini-család számára épült. Jelenleg galéria működik benne (Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro), így ezt az épületet belülről is meg lehet tekinteni, és a művészet iránt érdeklődők jelentős középkori festményeket és szobrokat nézhetnek meg a nem nagy, de értékes múzeumban.

Belépőjegy 2020-ban 8,50 EUR, 18-25 év között 2 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva hétfőn 9:00-14:00-ig, kedd-vasárnap 9:00-19:00-ig (pénztárzárás minden esetben fél órával korábban). Zárva: január 1., május 1., december 25.

Palazzo Barbarigo 16. századi palota, muránói üvegbolt működik benne.

Ca’ Foscarit Foscari velencei dózse építtette 1453-ban, jelenleg a Ca’Foscari Egyetem működik benne.

A Ponte dell Accademia előtt nem sokkal magasodó Ca’ Rezzonico építése 1756-ban fejeződött be, ez egy újabb palota abból az időből, amikor már megkezdődött Velence hanyatlása. Jelenleg Velence egyik legértékesebb múzeuma működik benne, mely a 18. századi Velencét mutatja be. Az önmagában is lenyűgöző épületben értékes festmények, freskók, szobrok csodálhatók meg.

2020-as áron 10 EUR-s belépőjegy kifizetése után nézhetjük meg belülről (6-14 éveseknek, valamint 15-25 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 7,50 EUR). Nyitva április 1.-október 31.: 10:30-18:00 (pénztárzárás: 17:30), november 1.-március 31. 10:30-17:00 (pénztárzárás: 16:30). Zárva minden kedden, valamint december 25.-n és január 1.-n.

A Ponte Dell’Accademia után következő Barbaro-paloták (Palazzi Barbaro, az alábbi képen a bal oldalon a fehér épület) a Barbaro-család otthonai voltak, az első 1425-ben épült gótikus stílusban, a második pedig 1694-ben, a barokk jegyében.

Palazzo Dario  1487-ben épült. 1908-ban Monet is megfestette. A legenda szerint átok ül rajta.

Santa Maria della Salute templom építése 1631-ben kezdődött, és 1681-ig tartott, a barokk építészet egyik legszebb alkotásának számít. Már majdnem a Szent Márk térhez érkezve látható.

Peggy Guggenheim Gyűjtemény

A Canal Grande mentén, a 18. századi Palazzo Venier dei Leoniban működik Velence egyik legjobb múzeuma, a modern művészeti alkotásokat bemutató Peggy Guggenheim gyűjtemény. Velence második leglátogatottabb fizetős látványossága a Dózsepalota után. Kubista, szürrealista, absztrakt expresszionista művek kerülnek itt bemutatásra, köztük Dali, Miró, Picasso, Pollock, Metzinger, Duchamp, Gelizes alkotásai. Akik csak egy kicsit is érdeklődnek a modern művészet iránt, feltétlenül nézzék meg ezt a nagyon nagyra tartott múzeumot.

Eljutás: 1-es és 2-es vaporetto: Accademia vagy Salute megálló.

Belépő 2020-ban 15 EUR, 65 éven felülieknek 13 EUR, 26 éven aluli diákoknak és 10-18 éveseknek 9 EUR, 10 év alatt ingyenes. Keddenként zárva, egyébként december 25.-e kivételével nyitva minden nap 10:00-18:00-ig (pénztárzárás: 17:30).

Teatro La Fenice

Olaszország leghíresebb, gazdag történelemmel rendelkező operaházát 1792-ben nyitották meg, miután a város korábbi operaháza leégett. De az 1792-ben megnyitott operaház is tűz áldozata lett 1836-ban (1837-ig tartott az újjáépítés), majd egy nagy tűz pusztított 1996-ban is, amikor már csak a külső falak maradtak meg, a tűz okát gyújtogatásban állapították meg. A gyújtogató 2 villanyszerelő 7 év, ill. 16 hónap börtönbüntetést kapott. Az újjáépítés után 2004 novemberében nyílt meg ismét az operaház, ezt láthatjuk ma. A Piazza San Marco közvetlen közelében található lélegzetelállító operaházban 10 EUR-ért tehetünk túrát (audioguide-ot adnak), 9:30-18:00 között.

Scoula Grande di San Rocco

A gyönyörű belső és külső terű, 1515-1560 között épült épületben a reneszánsz festő Tintoretto legszebb munkái csodálhatók meg. A csodálatos épület, annak falai, a lélegzetelállító mennyezete, valamint a festmények egyvelege a művészetrajongók számára felejthetetlen élményt fog nyújtani. Az 1489-1508 között épített San Rocco templom mellett áll.

Belépőjegy 2020-ban 10 EUR, 26 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 8 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva 9:30-17:30-ig, december 25.-én és január 1.-én zárva.

Forrás:Wikipédia, Google 

Szólj hozzá