Minden Ami Külföld | A forma 1 "szülőapja"
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • forma1-torténelem-minden-ami-kulfold

A forma 1 “szülőapja”

Érdekes dolog jutott eszembe, amikor jobban beleástam magam az autó sport történelme. Az egész elindítója igazából nem más volt, mint a Harmadik Birodalom Führerre, Adolf Hitler. Nem szándékosan, hanem, mert nem volt más megoldás. Az első világháborút lezáró békediktátum teljesen megakadályozta, hogy a német hadsereg fejlődhessen. Tehát akkor valami megoldást kellett találni, hogy kicselezzék ezt. Ha nem is harceszközök, akkor valamilyen “polgári” dologban fejleszteni kell, amit később felhasználhatnak a hadsereg számára is. Így jött a gondolat, hogy akkor öljünk nagy energiákat és pénzeket az autó sport fejlesztésébe. Erős motorok, extra üzemanyagok, versenypályák…

Kimagaslót alkottak ezen a téren a német mérnökök, aminek gyümölcsét a háború során a hadsereg aratta le. 

A pokoli erős és gyors motorokat tökéletesen felhasználta a gépesített haderő. Az extra üzemanyagok kiválóan növelték az egyébként is kimagasló teljesítményű légierő gépeinek hatékonyságát. A versenypályák minősége később az autópálya építésnél köszönt vissza, ami a mozgékony német hadsereget még gyorsabb iramhoz segítette.  

Az egész azzal kezdődött, mint láthatjuk, hogy valami kiskaput kerestek. A háború után ebből nőtte ki magát a mai autóversenyzés. Rájöttek, hogy a tömegeket vonzza a félelmetes száguldás. A gyönyörű extra járművek látványa, még a hölgy nézők szívét is megdobogtatja. Így nem lehetett sutba dobni, hanem ki kellett használni az érdeklődést, bár szerencsére már nem a háborúra készülve, csak a szórakoztatást szolgálva. A veszély és a gyakori balesetek, amik nem egyszer végződtek halállal még jobban vonzották az emberek, mert már csak ilyenek vagyunk. Emlékezhetünk, hogy a középkorban a legnézettebb “műsorok” a nyilvános kivégzések voltak. Az emberek szeretik nézni, ahogy mások kockáztatnak, szenvednek, küzdenek, vagy akár meg is halnak a szórakoztatás nevében. 

Visszakanyarodva az autó sporthoz. 

A versenyzés jó fejlesztési alap volt az utcai közlekedés számára is. Itt kipróbálhatták a legextrémebb megoldásokat, amiket később az utcai autókban is beépítettek persze a kényelmet is biztosítva, mert ugyebár a versenyautókban ez nem hogy másodlagos, de nem is fontos. 

Egy forma 1-es versenyző nagyon hasonló erőhatásoknak kitéve, mint egy vadászpilóta, annyi különbséggel, hogy sokkal hosszabb ideig kell ezt kibírnia. Nem véletlen, hogy nem elég egy pilótának, hogy jól vezessen, de fizikailag is kimagasló formában kell lennie, hogy “túléljen” egy egy versenyt. Akár 3-4 kg-ot veszítenek a testsúlyukból a versenyek alatt és ha már nem is olyan mértékben, mint a kezdetekkor, de azért az életükkel is játszanak. 

Az emberek tűrőképessége sokat változott az évek folyamán. A gyomruk már nem képes befogadni a halált, főleg, ha élőben vagy a tévének köszönhetően egyenes adásban találkoznak vele. Ennek köszönhetően, ma már a versenyzők biztonsága az egyik legfontosabb szempont az autók tervezésekor. Azért ne legyenek illúzióink, még a mai napig is a balesetek és kemény ütközések érdeklik legjobban a tömegeket. 

Szeretik látni, hogy miként feszegetik a csapatok a technika és az emberi teljesítmény határait. Szurkolnak nekik, mint anno a gladiátoroknak, ezzel még inkább hajszolva őket a határok felé, vagy néha azon túl is.  

Talán nem véletlen, hogy csak közvetve, de Hitler indította el ezt az egész világot lázban tartó versengést. Ő is szerette feszíteni a húrt, hajszolni az embereket, belekergetve őket a lehetetlenbe is. 

Ez a fejlődés alapja az élet minden területének. Azok az emberek emelkednek ki a tömegből, akik mernek nagyot álmodni és tesznek is azért, hogy elérjék ezeket az álmokat. Ezek az álmok néha nagy árat követelnek, de ha nem lennének köztünk ezek a “vállalkozó” szellemű, mindent kockáztató “zsenik”, akkor nem tartanánk itt…

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a https://mindenamikulfold.hu/ oldalon!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
️ Spotify:https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik ami csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=PLM2SLJHTNMC2
vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel, akár a beszélgetés közben is van erre lehetőséged vagy a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le az élő eseményekről, rendezvényekről! Hogy teheted ezt meg?


Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot..


Szólj hozzá