Minden Ami Külföld | Földünk tíz misztikus helye, máig megoldatlan rejtélyekkel
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • 10 misztikus hely minden ami kulfold

Földünk tíz misztikus helye, máig megoldatlan rejtélyekkel

A Tízes Lista című Youtube-csatorna nyomán be szeretnék mutatni Nektek néhányat a világ legmisztikusabb helyei közül. Ezek között szerepel néhány közismert, pár olyan, amelyről talán még nem hallottatok, és olyanok is, amelyekhez kísérteties jelenségek kötődnek.– Umann Róbert írása

 1. A Bermuda-háromszög

Kezdjük egy ismertebbel. A Bermuda-háromszög (másnéven az Ördög-háromszög) annak nyomán vált híressé, vagy inkább hírhedtté, hogy tetemes mennyiségű baleset helyszínéül szolgált. A jelenségre több magyarázat is felmerült. Egyesek szerint mágneses anomáliáknak tudhatók be a szerencsétlenségek, mások azon az állásponton vannak, hogy trópusi ciklonok állnak a háttérben. Egy harmadik elmélet pedig, talán a morbid humorra hagyatkozva azt mondja ki, semmi misztikus és rejtélyes oka nincs a Bermudában történő eseményeknek: ez egyszerűen egy olyan nagyszerű hely, ahonnan senki nem akar hazajönni. 

 1. A San-Luis-völgy

Ez a völgy kicsit olyan, mint a szörnyeteg kertje a Szépség és a szörnyeteg című mese egyik feldolgozásában: egyik felén tél van, míg a másik felén nyár. A San-Luis-nál ez a kettőség ott érhető tetten, hogy míg előttünk egy kisebb sivatag terül el, a háttérben hófödte hegycsúcsok láthatók. A völgy Colorado déli részén található, amely egyúttal a nagyjából 91 négyzetkilométernyi Nagy Homokdűnék Nemzeti Parknak ad otthont. (Az itt látható legmagasabb dűne egyébként 229 méteres.)

A rejtélyre, amely szerint hogyan helyezkedhetnek el egymás szomszédságában homokdűnék és havas hegycsúcsok, szintúgy számos elmélet létezik. Az egyik szerint a rengeteg homok a Rio Grande-folyó medréből került a völgybe, de sokkal népszerűbb az a nézet, miszerint UFO-k ténykedése áll a háttérben. Egy Judy Messoline nevű nő még UFO-figyelő tornyot is épített itt, amely utoljára 2009-ben észlelt űrlényeket.

A völgy egy másik titokzatos és egyúttal vérfagyasztó jelensége a rengeteg megcsonkított állat. Először 1967-ben találtak egy szerencsétlenül járt lovat, amelynek úgy távolították el a fejét, hogy a koponya és a nyaki csigolyák érintetlenek maradtak, és vért sem találtak jószág mellett. Az esetet több hasonló is követte, s mivel a tetteseket nem sikerült előkeríteni, a különös haláleseteket sokszor összefüggésbe hozták a földönkívüliekkel, tekintve, hogy többen is furcsa fényeket láttak az azt megelőző éjjel, hogy rátaláltak volna az állatok tetemeire.

 1. A Nazca-vonalak

A Peru déli részén található Nazca-sivatag tele van a legkülönfélébb alakzatokkal, akár egy egyenes vonalról, akár komplett geometriai formákról legyen szó. Ezek az úgynevezett Nazca-vonalak, amelyek Kr. e. 500 és Kr. u. 500 között keletkezhettek. A legnagyobb kérdés az velük kapcsolatban, hogy mi célból készítették őket. Mivel igen valószínű, hogy emberkéz alkotta a vonalakat, a legegyszerűbb magyarázat az, hogy vallási indíttatásból hozták létre őket. Az viszont már biztos megválaszolatlan marad, hogy kiknek akartak üzenni alkotóik ezekkel az alakzatokkal, ha egyáltalán: az isteneiknek, vagy esetleg a már többször emlegetett földönkívülieknek. 

 1. A Görbe-erdő

Lengyelország nyugati részén, Nowe Czarnowo falujának közelében található a Görbe-erdő (lengyelül: Krzywy Las). Az erdőt alkotó fákat az 1930-as években telepítették, ám 7-10 év múlva valami megváltozott, és a fák görbe irányban, a föld fölött 1-3 métert elkanyarodva kezdtek el nőni. Egyesek szerint a Föld gravitációja kergült meg errefelé, mások szerint a II. világháborúban elvonuló tankok gázoltak át a fákon, még csemetekorukban. Egy cikk ezek mellett két további magyarázatot is felkínál: az egyik szerint egyszer hatalmas hó lepte el ezt a környéket, s miután tavasszal elolvadt, a súlya így hagyta rajta a nyomát az erdőn. A másik elmélet szerint pedig a helyiek szándékosan hajlították el a fákat, hogy bútorokat, hajókat készítsenek belőlük. Végül pedig természetesen itt is visszatér az aduász: ez is az UFO-k műve.

 1. Cahokia városa

1050 és 1200 között a Mississippi-folyó mentén terült el egy virágzó város, Cahokia, amely húszezer indián lakosnak adott otthont. Az itt élők olyan távoli vidékekről is származtak, mint a Nagy-Tavak környéke, vagy a Mississippi Gulf-Coast, a Mexikói-öböl partja.

A Mississippi térségének meleg, csapadékos időjárása igen termékennyé tette a földeket, így Cahokia mezőgazdasága jelentősen fellendítette a várost. A Tízes Lista szerint egy 1200-ban bekövetkezett áradás vetett véget a metropolisz történetének, de van olyan cikk is, amely 1350-re, és olyan is, amely 1400-ra datálja a város elnéptelenedését. S bár az áradás ez utóbbiakban szintén szerepel, számos egyéb lehetséges okot is felvetnek a város elnéptelenedésére, a háborútól kezdve a betegségen át egészen odáig, hogy a városlakók egyszerűen felélték a vidék erőforrásait, és ez okozta Cahokia vesztét. 

 A 17. században még éltek elvétve emberek ezen a területen, méghozzá odaérkező francia felfedezők, de akkor már aligha nevezhették a helyet Cahokiának. 

 1. A Michigan-háromszög

A már említett Bermudához hasonlóan a Michigan-tavon is tűntek el hajók rejtélyesen. Az első áldozat a Thomas Hume volt 1891-ben. Egy cikk több elméletet is felsorakoztat, amelyek magyarázatot adhatnak a különös esetre. Az egyik szerint a Thomas Hume egy ismeretlen kikötőbe hajózott, ahol új festést és nevet is kapott, míg egy másik úgy szól, hogy a hajó egy gőzössel ütközött, majd elsüllyedt, a vétkes kapitány pedig – a következményektől tartva – inkább tovahajózott. 115 évvel később, 2006-ban azonban a Michigan-tó déli részén mégis megtalálták a hajót, 150 láb (nagyjából 46 méter) mélyen, ráadásul szinten teljesen érintetlenül. 

A háromszög másik zsákmánya egy Rosa Belle-re keresztelt hajó volt, amely kétszer is bajba került a Michigan-en: először 1875-ben, amikor a tó menti egyik településnél, Grand Haven közelében szenvedett balesetet, majd 1921-ben, amikor az oldalára fordulva találtak rá, olyan sérülésekkel, mintha egy másik hajóval ütközött volna. Ám abból az időszakból nem jelentettek másik hajóbalesetet a térségben, és nem is találtak másik roncsot itt. 

A Michigan-háromszög rejtélyére adott magyarázatok a talán legkevésbé észszerűek az eddig felsoroltak közül: a klasszikus UFO-teória mellett – miszerint földönkívüliek lakják a tavat – az merült még fel, hogy egy időkapu bújik meg a Michigan mélyén, s ez okozza a sok szerencsétlenséget.

 1. A Szent Sír-templom

A Jeruzsálemben található Szent Sír-templom elvileg arra a helyre épült, ahol Jézust keresztre feszítették. 2016-ban többek beszámolója szerint olyan jó illatot lehetett érezni itt, amely a környékről nem származhatott, és akkor erősödött fel, amikor Jézus sírjának közelébe mentek. A sírt Constantinus császár uralkodása alatt (306-337) bezárták, és azóta nem nyitották ki. A jelenség külön érdekessége, hogy akárhányszor is próbálták meg a tudósok különböző műszerekkel felderíteni a sír belsejét, azok mindig bemondták az unalmast. Így hát ténylegesen az emberek hitére van bízva, mi is állhat a háttérben.

 1. A Kryptos-szobor

Az amerikai Langley-ben, a CIA központjában áll egy szobor, a Kryptos, amelyet Jim Sanborn tervezett, és amely négy kódsort tartalmaz. E négyből egyet még mindig nem fejtettek meg az alkotás 1990 novemberi felavatása óta, tehát a neve igencsak illik hozzá: ógörögül a Kryptos ugyanis annyit tesz, „rejtett”. Sanborn azóta összesen három segítséget adott a negyedik rejtvényhez: 2010-ben elmondta, hogy a 97 betűs szöveg 64-69. betűje a BERLIN szót adja ki, 2014-ben megtudhattuk, hogy 70-74. betű, a CLOCK (óra) szót takarja (ez az óra konkrétan Berlinben található), legutoljára pedig 2020 novemberében, a 75. születésnapján Sanborn felfedte, hogy a 26-34. karakterből a NORTHEAST (északkelet) szó áll össze. Ekkor már azt is leszögezte a szobrász, hogy több tippet nem fog adni.

 1. A Stonehenge

Erről az egyedülálló építményről annyit tudunk, hogy a britek ősei emelték, de az ember, mint az közismert, kíváncsi természet, így már 4600 éve az a nagy kérdés: miért kerültek oda ezek a kövek, ahova? S bár még nem derült fény az igazságra, ötletekből nincs hiány. Az egyik teória szerint, mivel a kőegyüttes Angliában található, az angol mondákból ismeretes Arthur király varázslója, Merlin reptette át a köveket Írországból. De az is népszerű elképzelés, hogy a dánok hozták őket magukkal, hiszen többször is megtámadták Angliát a IX. század vége a XI. század eleje között. Bár ezen elméletek egyike sem tapint rá a dolog miértjére, valamivel mindenképp kézzelfoghatóbbá teszi a rejtélyt. Emellett pedig vannak olyanok is, akiket se a mondák, se a történelem nem mozgat meg, s így egyszerűen azt mondják: a Stonehenge egy termékenységi szimbólum, hiszen felülnézetből hasonlít a női nemi szervre.

A fentieken kívül a legelterjedtebb feltevések közé tartozik a Stonehenge szent helyként való értelmezése, illetve a csillagászati megközelítés, miszerint a kőcsoport vagy a Nap és a Hold együttállását, vagy a téli és a nyári napfordulót jelzi. Utolsóként pedig érdemes megemlíteni, hogy talán a papírnaptár elődjével állunk szemben.

 1. A Mágneshegy

Indiában nem csak emberből és járműből van rengeteg; az ország északi részén található Ladakh a misztikus természeti jelenségekben is bővelkedik. Itt, Srinagar-Leh autópálya felé vezető dombos útszakaszon magasodik a Mágneshegy, amely egyáltalán nem viccből kapta a nevét, ugyanis hatására az itt elhaladó autók önkéntelenül is irányt váltanak, és a hegy felé kezdenek haladni. A legijesztőbb pedig az, hogy ez leállított kocsikkal is megtörténhet. Tehát az első és legfontosabb tipp, ha errefelé járunk: kéziféket behúzni!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a https://mindenamikulfold.hu/ oldalon!

A csapból még nem a Minden ami külföld folyik, de törekszünk rá, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, tapasztalatok!

Twitter: https://twitter.com/mindenamikfold
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/mindenamikulfold/minden-ami-külföld/
Instagram: https://www.instagram.com/mindenamikulfold/
Facebook: https://www.facebook.com/mindenamikulfold

A következő podcast csatornákon meghallgathatod a beszélgetéseket
🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold
🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD
🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld
🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz
🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb
🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold
🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Ha tetszik ami csinálunk akkor támogasd a munkánkat: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=PLM2SLJHTNMC2
vagy olvasd be a QR kódot egy arra alkalmas eszközzel, akár a beszélgetés közben is van erre lehetőséged vagy a Minden ami külföld platformok fő képén. Így tetszőleges összeggel támogathatsz minket, akár havi szinten.

Kérj emlékeztetőt, hogy ne maradj le az élő eseményekről, rendezvényekről! Hogy teheted ezt meg?


Minden ami külföld összes élő eseményről és rendezvényéről szeretnél értesítést kapni akkor töltsd ki ezt a formot.👇👇.


Források:

Tízes Lista:

Cahokia:
https://www.theguardian.com/cities/2016/aug/17/lost-cities-8-mystery-ahokia-illinois-mississippians-native-americans-vanish 

https://www.nationalgeographic.com/environment/article/why-was-ancient-city-of-cahokia-abandoned-new-clues-rule-out-one-theory

Michigan-háromszög: 

https://eu.battlecreekenquirer.com/story/opinion/columnists/2016/12/29/hettinger-finding-thomas-hume/95893550/

https://onmilwaukee.com/articles/rosa-belle-wmhs

https://www.clickondetroit.com/all-about-michigan/2018/04/29/the-bermuda-triangle-of-the-great-lakes-the-lake-michigan-triangle/

Szent Sír-templom:
http://lexikon.katolikus.hu/S/Szent%20S%C3%ADr-templom.html

https://seuso.mnm.hu/hu/a-seuso-kincs/kronologia/i-nagy-constantinus-csaszar-uralkodasa

Kryptos:
https://24.hu/elet-stilus/2020/02/11/kryptos-szobor-kod-rejtely-titkosiras-cia-nyom/ 

Stonehenge:
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_europa_ezer_eve/ch06s02.html

Szólj hozzá