Minden Ami Külföld | A leghíresebb hackerek és tuti trükkjeik - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • Tudj meg többet a világ hackereiről és ismerkedj meg a hackerek módszereinek némelyikével. A hacking fogalma és ikonikus alakjai.

A leghíresebb hackerek és tuti trükkjeik

Az interneten való visszaélés nem újkeletű jelenség, de az utóbbi években a kiberbiztonság kérdése egyre fontosabbá válik. A hackerek – azok az emberek, akik a biztonsági rendszereket feltörik – többnyire negatív értelemben ismertek, és számos esetben okoznak károkat, de azért vannak olyanok is, akiknek a tevékenysége hozzájárul a kiberbiztonság javulásához. Ebben a cikkben a világ leghíresebb hackereiről és tuti trükkjeikről lesz szó.

Írta: andi – Minden Ami Külföld

A ‘hacking’ fogalma

A hacking az információs rendszerek feltörésének és manipulálásának gyakorlata. Ez a tevékenység lehet jogos, ha a célja az adatbiztonság javítása, vagy jogtalan, ha a célja a visszaélés és a jogosulatlan előnyök szerzése. A jogos hacking szakemberekkel történik, akik az adatbiztonsági intézkedések tesztelésére szakosodtak, míg a jogtalan hacking-et gyakran a cyberbűnözők végzik, akik a jogosulatlan adatok ellopására vagy a pénzmosásra használják fel őket.

Hackerek típusai

Az “eredeti” hacker fogalma a hatvanas években jelent meg, és olyan személyekre utalt, akik kíváncsiságból próbálták megérteni a számítógépeket, és a határait. Manapság számos különböző hacker típus létezik, amelyek a céljuknak megfelelően cselekednek. Ezek közül a legismertebbek az etikus hackerek, akik a számítógépes rendszerek védelmében dolgoznak, a “white hat” hackerek, akik a biztonsági résekat javítják, a “black hat” hackerek, akik jogtalan tevékenységeket végeznek, mint például az adatlopás, a “gray hat” hackerek, akik általában visszaélnek a biztonsági rés adta lehetőségekkel, ám értesítik is erről a rendszer üzemeltetőit. Utóbbiban, bár megvan a szándék a figyelemfelhívásra, a visszaélés miatt mégiscsak illegálisnak minősül.

A fentieken túl természetesen még számos más fogalmak is köthetőek a hackeléshez vagy hackerekhez, minti pl. az Elite Hacker vagy éppen a Hacktivisták, akik politikai megmozdulásokra használják tudásukat.

A leghíresebb hackerek és tuti trükkjeik

 • Kevin Mitnick: A hackerek ikonikus alakja, aki az működése miatt összesen 5 évet töltött a börtönben. Ő az első hacker, aki börtönbe került az Egyesült Államokban. Mitnick több cég elleni támadást hajtott végre és a leginkább bevált módszere, hogy szociálisan manipulálta “áldozatait”. Képes volt olyan szinten álcázni magát és átverni a célszemélyeket, hogy senki sem kérdőjelezte meg jogosultságait a rendszerekhez, így könnyen kijátszotta az emberek bizalmát és hozzájutott érzékeny információkhoz. Ma már saját biztonsági cége van.
 • Adrian Lamo: A “szélhámos hacker” néven ismert Adrian Lamo megkerülhetetlen alakja a hackerek világnak. Ő volt az, aki feltörte a New York Times, a Microsoft és más nagyvállalatok rendszereit. Különleges módszere abban rejlett, hogy kisebb hibákat, biztonsági réseket használt ki a rendszerekben, és azokat kihasználva ért el jelentős eredményeket.
 • Gary McKinnon: A skót Gary McKinnon akkor vált hírhedté, amikor behatolt az amerikai védelmi rendszerbe. A célja az volt, hogy bizonyítékokat találjon az állítólagos ufó tevékenységekről. Bár ő maga soha nem hozott nyilvánosságra semmilyen bizonyítékot, az általa elkövetett cselekmények óriási visszhangot keltettek a kiberbiztonsági körökben, cselekedetét a mai napig a minden idők legnagyobb katonai számítógépes feltörésének nevezik.
 • Kevin Poulsen: Az egyik legérdekesebb hacker, Kevin Poulsen számos figyelemre méltó trükköt alkalmazott. Az egyik leghíresebb cselekedete a 90-es években történt, amikor feltörte egy rádióállomás vonalát és saját magát választotta ki nyertesnek egy autós játékban, amelynek nyereménye egy Porsche volt. Mivel kiskorú volt, nem indítottak eljárást ellene, de onnantól figyelemmel kísérték tevékenyéségét, melyekért később azért ült börtönben. A börtön után áttért a jó oldalra és white hackernek állt.
 • Kevin Mitnick után talán a legismertebb hackernek számít Edward Snowden. Snowden nemcsak hackernek, hanem adatkémnek is tekinthető. Ő volt az, aki nyilvánosságra hozta az NASA tömeges megfigyelési programját. Trükkje abban állt, hogy a számítógépes rendszerekbe való behatolással információkat szerzett és azt nyilvánosságra hozta, hogy felhívja a figyelmet az emberek jogi és magánéleti védelmére.

Ismerjünk meg néhány olyan fogalmat, amelyekkel a hacker tevékenység évek óta foglalkozik, és amelyek hatással voltak a kiberbiztonság kialakulására.

 • Phishing: A phishing egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb eszköz, amelyet a hackerek alkalmaznak. Ez a módszer általában hamis e-mailek vagy weboldalak révén történik, amelyek célja, hogy megszerezzék az emberek személyes információit, például jelszavakat vagy hitelkártya adatokat. A trükk azon alapul, hogy az embereket megtévesztik, és arra ösztönzik őket, hogy bizalmas információkat osszanak meg.
 • Kártevők és malware: A hackerek gyakran használnak különféle kártevőket és malware-eket, hogy behatoljanak számítógépekbe vagy hálózatokba. Ezek a rosszindulatú programok lehetnek vírusok, trójaiak, férgek vagy ransomware. A céljuk általában az, hogy adatokat lopjanak, a rendszert megbénítsák vagy kártékony tevékenységeket végezzenek a háttérben.
 • DDoS támadások: A DDoS (Distributed Denial of Service) támadások olyan módszerek, amelyekkel a hackerek elárasztják egy webhely vagy szolgáltatás hálózatát, hogy az leálljon vagy elérhetetlenné váljon a felhasználók számára. Ehhez általában egy hatalmas botnet hálózatot használnak, amelyet a hacker irányítása alatt tartanak.
 • “Social engineering”: Ez egy olyan trükk, amelyben a hacker emberekre támaszkodik annak érdekében, hogy érzékeny információkat szerezzen. Ez a módszer gyakran személyes kommunikációt vagy manipulációt igényel, hogy a célpontokat megtévessze és elnyerje bizalmukat.
 • Zero-day sebezhetőségek: A zero-day sebezhetőségek olyan biztonsági részek, amelyeket még nem ismernek és amelyeket a hackerek kihasználhatnak. Ezek a sebezhetőségek értékes eszközök a hackerek számára, mert lehetővé teszik számukra, hogy előnyt szerezzenek a biztonsági intézkedéseket alkalmazó rendszerek felett.

Ezek csak néhány példa a hacker világ legjelentősebb alakjaira és trükkjeire. A hacker tevékenységek gyakran vita tárgyát képezik a közvéleményben. Egyeseket lenyűgöznek a hackerek technikai készségei, míg mások félelmet éreznek a potenciális veszélyektől, amelyekkel szembenézhetünk a kiberterekben.

A hacker tevékenység és a kiberbiztonság örök küzdelme

Tudj meg többet a világ hackereiről és ismerkedj meg a hackerek módszereinek némelyikével. A hacking fogalma és ikonikus alakjai.

Fontos megjegyezni, hogy a hacker tevékenységnek nemcsak negatív oldala van. Sok etikus hacker és biztonsági szakember olyan trükköket alkalmaz, amelyek segítenek a rendszerek sebezhetőségeinek felderítésében és javításában. Ők játszottak és játszanak továbbra is kulcsfontosságú szerepet a kiberbiztonság fejlesztésében, segítve a vállalatokat és szervezeteket a sebezhetőségek megszüntetésében és a támadások elleni védelem kiépítésében.

A hacker tevékenység és a kiberbiztonság közötti ellentét hatással volt a mai modern kiberbiztonsági rendszerek kialakulására. Az egyre növekvő kibertámadások és a hackerek állandó kihívást jelentenek a biztonsági szakemberek számára. Ez a folyamatos versengés és fejlődés hozza magával a folyamatos innovációt a kiberbiztonság területén.

Az információs technológia gyors fejlődése továbbra is új kihívásokat teremt a kiberbiztonság terén. Ahhoz, hogy adataink és rendszereink biztonságban legyenek, fontos, hogy mind a felhasználók, mind a vállalatok és szervezetek folyamatosan frissítsék és erősítsék biztonsági intézkedéseiket.

Végül, bár a hacker tevékenység gyakran negatív értelemben használják, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy néhány hackertől tanulhatunk. Az etikus hackerek által felfedezett biztonsági rések és sebezhetőségek segíthetnek a rendszerek javításában és megerősítésében, elősegítve a biztonságosabb online környezetet mindannyiunk számára.

A hacker világ izgalmas és ellentmondásos, tele rejtélyekkel és technikai bravúrokkal.

Ahogy a technológia tovább fejlődik, a hacker tevékenység és a kiberbiztonság terén tapasztalható folyamatos fejlődésünk is folytatódik.


Tudtad?

A számítógépes hálózatok és az internet történetében számos sikeres hackertámadás történt. Néha a hackerek által okozott károk valódi összeomláshoz vezettek bizonyos iparágakban és a következmények leküzdése nem volt egyszerű. A történelembe is bekerült leghíresebb hackek közt szerepel például a 2013-2014-es Yahoo szivárgás, a 2016-ban történt Uber adatszivárgás, a 2014-es Marriott szállodalánc ellen elkövetett támadás vagy épp a Védelmi Minisztérium és NASA feltörése 1999-ben!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá