Minden Ami Külföld | Megérkeztünk Új-Zélandra (interjú - 3. rész) - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az első 10 hónap Új-Zélandra költözés után. Milyen volt a kihívásokkal teli első időszak? Olga és családja mesél tapasztalataikról!

Megérkeztünk Új-Zélandra (interjú – 3. rész)

Olga és családja életébe újra betekintést nyertünk az első tíz Új-Zélandon töltött hónapjuk után.

Írta: andi – Minden Ami Külföld
Lemaradtál az első két részről? Ne hagyd ki a kezdeteket sem!

“Kik vagytok és milyen régóta vagytok kint?”

“Petrovits Olga Zsuzsanna, főiskolai, és egyetemi végzettségeim alapján 12 éve szabadúszó tervezőgrafikus és mozgókép művész vagyok. A férjemmel és két fiúnkkal 10 hónapja érkeztünk Magyarországról és élünk Új-Zélandon, Aucklandban.”

“Így visszatekintve erre a közel egy évre, hogy jellemeznéd röviden ezt az időszakot?”

“Folyamatos tanulás és új tapasztalatok szerzése. Mindennapos még ma is, hogy valamire rácsodálkozunk az élet minden területén. “

“Mennyire sikerült az eredeti terveiteket teljesíteni a munka- és a magánélet területén?”

“Magánélettel kezdeném, mert az sokkal kiegyensúlyozottabb, mióta itt vagyunk. Pedig itt is vannak nehézségek nap mint nap. Mégis, az az állandó stressz, ami Magyarországon volt, már nincs jelen. Most más dolgok foglalkoztatnak.”

“Munka területén ugye egyrészt working visaval jöttünk ki, így a páromnak kiérkezésünk óta fix munkahelye van. Nekem meg kicsit inognak a dolgok, mert szabadúszóként dolgozom, és hát az pont olyan, mint otthon. Amikor van munka az jó, amikor nincs az nem jó. Így meg kell tanulni komolyan tartalékolni a kellemetlenebb időszakokra.”

“Így utólag nézve mit változtatnál a kiinduló elvárásaidon?”

“Nem elvárások alapján élem az életem. Szerencsére könnyen alkalmazkodom új helyzetekhez, a kellő lelki felkészülés után. Szerintem, ha valaki elvárásokkal jön, az biztosan sok dologban csalódni fog. Mert egyetlen olyan pont sincs a földön, ami tökéletes. Mindenhol vannak jobb és rosszabb dolgok. Amikkel ha valaki nem tud együtt élni, akkor felesleges eleve már az országváltás gondolata is, mert sehol nem fogja magát otthon érezni.”

Beilleszkedés

“A gyerekeknek hogy sikerült a beilleszkedés? Az új nyelv elsajátítása? 

“Egy beszélgetés alkalmával azt jelezte valaki, 9 hónap lesz a gyerekeknél a nyelvi áttörés. Akkor még nem igazán hittük el, de igaznak bizonyult. Nagyon jól megértetik magukat, kezdenek beilleszkedni, és szerintem 1 év múlva már perfektek lesznek mind a ketten angolul.”

“És nektek? Sikerült új barátokat szerezni?

“Nem sok itteni magyarral tartjuk a kapcsolatot. Az itteni (nem magyar) emberek pedig kedvesek, de nagyon visszahúzódóak. Így nem igazán mondhatnám, hogy elmélyült baráti kapcsolatok alakultak volna ki. Persze ismeretségek akadnak már bőven.”

“Mennyire tartod nehéznek a beilleszkedést? Mennyire látod befogadónak az ittenieket?”

“Hát egyelőre nem igazán volt időnk azzal foglalkozni hogy a helyi közösség méltó részévé váljunk, úgyhogy erről egyelőre még nem tudok nyilatkozni. Szerintem komolyabb baráti kapcsolatok kialakulására 10 hónap nagyon kevés idő. Pár ismeretség természetesen már alakult.”

“Mi az a három dolog amin változtatnál, ha tudnál?”

“Változtatni… nem igazán agyaltam ezen, mert ide jöttünk, az itteni dolgokba szeretnénk inkább beleszokni, mintsem azt keresni min változtathatnék. De ha már gondolkozom rajta nem is tudom, talán bevezetnék pár európaibb terméket a boltokban, mert bár tényleg minden van és igazából minden kapható, megvan az itteni megfelelője az otthon használt alapanyagoknak. Másrészt talán az iskolákban több sportot tartanék a gyerekeknek, mert elég sok az elhízott gyerek. Harmadrészt pedig fogalmam sincs, mert igazából nem rossz ami itt van, csak más. :).”

Gyors mérleg

“Mi az, amit így utólag esetleg másképp csinálnál?”

“Hamarabb jönnénk ki. Sokkal. A párom fogalmazott úgy, hogy mindig is arra vágyott, hogy a nyugalom és a béke szigetén éljen. Hát itt van nyugalom, béke és ugye sziget is pipa, szóval… :D”

“Mi volt a legnagyobb nehézség amivel eddigi ittlétetek során szembesültél?”

“Az álláskeresés biztosan egy ilyen pont. Itt nem könnyű állást találni, és az eleje elképesztően nehéz. Ha nincsenek meg az ismeretségek, a kapcsolatok, akkor szinte lehetetlen jó szakmában elhelyezkedni még akkor is, ha profi vagy benne. Nyilván itt (is) vannak kivételek.”

“És mik voltak a legjobb pillanatok, a legjobb, legkellemesebb élmények?”

“Az eddigi legmeglepőbb élményem az volt, amikor megláttam még a sziklák tetejéről az odavezető autóúton Piha Beachet. Olyan káprázatosan csodálatos volt, hogy kifolyt a könnyem is. Nem igazán hittem el, hogy valaha ilyen szép helyen leszek, nemhogy ott fogok élni.”

“A legmeglepőbb változás önmagadat tekintve?”

“A főzési tudományomnak meg nem volt nehéz fejlődnie mert konkrétan a nulláról indult, aki ismert otthon, az tudja, a konyhát még hírből sem igazán ismertem. Úgyhogy bőven volt kihívás minden téren amikor kijöttünk. Ráadásul itt minden nap csomagolni kell a gyerekeknek az iskolába, mert közétkeztetés nincs. Szóval valamelyest megtanultam pár alap dolgot, és azt veszem észre igazából egymásra épül sok étel, úgyhogy nem olyan bonyolult mint amennyire tényleg féltem tőle. Plusz tudatosan elvégeztem kijövetel elött egy cukrász képzést, egy barátnőm noszogatására, így azért kicsit bátrabb vagyok már átlépni a konyhai küszöböt.”

“Megérte fejest ugrani a mélyvízbe és ide költözni a világ végére?”

“Meg. Fájdalmas, feladásokkal telve ugyan…de nagyon megérte!”

Az első 10 hónap Új-Zélandra költözés után. Milyen volt a kihívásokkal teli első időszak? Olga és családja mesél tapasztalataikról!


A Minden Ami Külföld csapata az Új-Zélandra történő bevándorlásban és letelepedésben is tud segíteni.Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá