Minden Ami Külföld | Anglia a tengerek úrnője! - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630nautical-brass-compass

Anglia a tengerek úrnője!

Anglia egy szigetország, Európa egy külön kis ékköve. Atlanti-óceán, Északi-tenger Jeges-tenger mossa partjait. Ennek következtében mindig nagy hangsúlyt fektettek mind a kereskedelmi mind a haditengerészetbe. Sok nyersanyagból importra szorul így nem csoda, hogy rövid idő alatt hatalmas kereskedelmi flottát hoztak létre, amit meg is kellett védeni. 1500-as évek megkérdőjelezhetetlen nagyhatalma Spanyolország volt a keresztény vallás bigott védelmezője és terjesztője az egyre szélesedő világban. Mikor a protestáns Erzsébetet Anglia uralkodónőjét nem sikerült belső intrikák útján megbuktatni, Fülöp király kiadta a parancsot, hogy a győzhetetlen Armada tanítsa móresre a renitens Angliát. Még soha nem látott méretű Spanyol flotta futott ki 1588-ban a spanyol kikötőkből. Anglia bár jelentős flottával nem rendelkezett, de az „állami” kalózok már nagy gyakorlattal rendelkeztek. Ezenfelül a királynő számíthatott az angol partoknál uralkodó kiszámíthatatlan időjárásra is, ami végül nagy mértékében hozzásegítette, hogy a kilátástalan helyzetből győztesként kerüljön ki. Ezt követően Anglia benyújtotta igényét a világtengeri uralomra, de még egy ellenféllel a holland flottával is le kellett számolni, hogy közel kétszáz évre hegemóniát szerezzen az óceánok felett, gyarmatosította szó szerint a fél világot. A hollandok bár törtek borsot az angol flotta orra alá, végül a belső ellentéteknek is köszönhetően alul maradtak. 

kép: pixabay
kép: pixabay

Ne feledd hamarosan új szabályok az Egyesült Királyságban! Tanulni szeretnél, letelepedni? Kérj segítséget Partnereinktől egyszerűen itt!

Anglia meghódította az újvilágot, gyarmatosította Ázsia, Közel-Kelet és Afrika jelentős hányadát. Rabszolga kereskedő hajói biztosították a munkaerőt az amerikai kontinens részére. Felfedezték az ausztrál kontinenst és a környező szigetvilágot, expedícióik feltérképezték a még ismeretlen tartományokat. Brit Birodalom felügyelte a világ ¼ részét, gazdasági, politikai és katonai hatalmuk megingathatatlan volt, köszönhetően a kitűnően felszerelt hadiflottának ami a fejlesztések tekintetében is élen járt, nem csoda, hogy második világháború elején még Anglia uralta a világ tengereit. Amerikai függetlenségi háborúban sem a flotta hibája volt, hogy elvesztették a gyarmatokat, mert a tengerészet a háború egésze alatt fenn tudták tartani a gyarmatok blokádját, ágyúzták a tengerparti városokat, köztük New Yorkot is. Napóleon-i háborúk alatt a Royal Navy akadályozta meg, hogy a franciák ne tegyék rá a kezüket Európán kívüli jelentős területekre. Egyiptomnál szétverték a francia flottát, ezzel utánpótlás nélkül hagyva Napóleon csapatait, akik így Afrikában csak részsikereket tudtak elérni. Trafalgarnál 1805-ben az egyesített francia spanyol flottára mért megsemmisítő csapás következtében nem próbálta meg a korzikai lerohanni az angol szigeteket. 

Hajó múzeum, London

A folyamatos technikai fejlesztésük eredménye lett az 1900-as évek elején a világ első igazi csatahajója a Dreadnought. Teljes fémépítés, gőzüzem, vastag páncélzat, nagy kaliberű hajóágyúk, mozgatható tornyokban elhelyezve. Technikailag hatalmas teljesítmény volt, de egyben egy hatalmas öngól is. A rettenthetetlennel ugyanis az addigi összes hadihajó osztály teljesen elavulttá vált, beleértve az angol flotta egységeit is a Dreadnought osztály hajóin kívül. Ezzel a mennyiségi fölény semmissé vált és német Császár vérszemet kapott, hogy most jött el az esély, hogy legalább kiegyenlítsék az angol fölényt. Több történész is úgy gondolja, hogy az ekkor megindult hatalmas flottaépítési verseny vezetett az első világháború kitöréséhez. Ezt nem tudhatjuk pontosan ami azonban biztos, hogy az angol ipar óriási megfeszítések árán 2/3 fölényben maradt a háború folyamán. Ekkor még meg tudta őrizni a Royal Navy a vezető szerepét, de már látható volt, hogy nem tartható már fent sokáig ez a fölény. A két háború között az amerikai és japán flotta már mind technikailag, mint számbelileg is kezdte utolérni az Angol flottát, Az elbizakodottság mondhatni nagyképűség is kikezdte a flottát. Annyira lebecsülték a japán flottát, hogy légi fedezet nélkül küldték hajókat ellenük, aminek nagy blamázs lett a vége. Császári flotta teljesen kiverte a térségből a brit csapatokat, kis híján Ausztráliába is betették a lábukat. Látható volt, hogy a háború végével leáldozik a Brit oroszlán uralmának. A háborút győztesként befejező Anglia gazdaságilag nagyon megroppant. Olyan adósságokat halmozott fel az Egyesült Államokkal szemben, hogy annak fizetése még a XX. nagy részére rányomta bélyegét. Így már nem volt fenntartható a hatalmas flotta. Az a flotta ami biztosította a gyarmatok biztonságát és meghódítottak „nyugalmát”. A legnagyobb külbirtokokról lemondott a királyság, a flotta legimpozánsabb egységeit idővel leszerelték és egy kisebb bár igen modern flotta ideje jött el. A hidegháború idején leginkább az orosz tengeralattjárókkal játszottak macska egér harcot az északi-tengeren. Falklandi háború azonban bebizonyította, hogy nem minden fogát hullajtotta még ki a vén oroszlán. Az anyaországtól több mint 10 000 kilométerre lévő kis sziget védelmében lépett fel a Royal Navy és kényszerítette térdre az argentin flottát. 

A renoméját azért igyekszik a mai napig fenntartani, és az Usa, Kína és az Oroszok flottája után még mindig a negyedik tengeri ütő erővel bírnak.

kép:freepik
kép: pixabay
kép: pixabay

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá