Minden Ami Külföld | Portugália-Ahol véget ér a szárazföld és kezdődik az óceán
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x630Portugalia

Portugália-Ahol véget ér a szárazföld és kezdődik az óceán

Portugáliát Európa peremén találjuk, ott ahol kezdődik az Atlanti-óceán és véget ér a szárazföld. Portugália Európa nyugati szegélye, lakosai még hagyományos tevékenységekkel is bőven– földművelés, halászat – biztosítják megélhetésüket. 

A portugálok első ránézésre kedélyes, türelmes, alkalmazkodó emberek, mégis emészti valami titkos belső bánat őket. Az utazó, aki napfényes partjaiért, műemlékeiért, természeti szépségéért, ízletes konyhájáért, tüzes boraiért keresi fel ezt a szegletet nagyon szívélyes, közvetlen fogadtatásra számíthat. A pontosság nem az erényük, mondhatni időtlenül élnek, de ez nem egy szándékos sértő gesztus részükről. A toleranciát az elfogadást nevezhetjük a portugálok elsődleges erényének. A legelsők között törölték el a halálos ítéletet a büntető törvénykönyvből, de amúgy is ritka náluk a komoly és erőszakos bűncselekmény. Ha volán mögé kerülnek? Autóba ülve, vagy motorra pattanva még a legvajszívűbb portugál is az közutak rémévé válik. Elfogja őket a versenyzési mámor, össze -vissza előzgetnek és száguldoznak. Erre nagyon kell vigyázni, mert Európa legnagyobb baleseti rátájával rendelkezik. 

Látogass el Portugáliába már most tervezd meg! Keresd Krisztinát! Kapcsolatfelvétel egyszerűen ide kattintva

A család és hazaszeretet, a portugálok számára a legfontosabb. Stabilan és hagyomány tisztelően élnek. Alig találni nagyáruházat, bevásárlóközpontot az országban inkább a kisebb családias boltokat részesítik előnyben. A lakosság nagyobb része nem nagyvárosokban, hanem kisebb vidéki helyeken él. Az ipar nem túl jelentős, inkább a mezőgazdaság, és a kiterjedt partvidéknek köszönhetően a halászat dívik. A munkanélküliség viszonylag alacsony. A munkáltatók a fiatalabb munkavállalókat részesítik előnyben, mert kevesebb bérezéssel is beérik. Exportra alig, inkább csak saját fogyasztásra termelnek. 

A vallás az egész társadalmat és életet áthatja, szinte minden városnak megvan a maga szentje így mondhatni az év összes napjára esik valamilyen ünnep. 

Portugália valamikor hatalmas hódító volt, színpompás hajói bejárták a világtengereket. Bort, halat, rabszolgákat, hínárt szállítottak, de napjainkban leginkább sportolásra és kirándulásra használják őket. 

Aki szereti a friss halat, az ízletes sertéssülteket, a foghagymával alaposan fűszerezett leveseket, annak itt helye. Aki betér egy kis vendéglőbe, hogy megismerkedjen a portugál konyha ínnyecségeivel, az ízelítőt kap a fél világból. Idevarázsolták egész gyarmat birodalmukat Brazíliától Makaóig. A rengeteg egzotikus fűszereket és a változatos konyhát tehát a régen elmúlt gyarmat birodalmuknak köszönheti. 

A portói bor a nemzet büszkesége, hiszen nem csak egy kiváló nedű, de az egyetlen márka, amit az átlagember Portugália nevéhez társít. Kiváló, de kevésbé ismert boruk a Vinha e do Vinco, ami manapság kezdi megkapni a neki járó elismerést a portói mellett. Gyakorlatilag az összes borvidékük folyók, vagy mellékfolyók mentén terül el. Ha bejárjuk a vidéket több komoly bor dinasztiával is találkozhatunk, hiszen ők még mindig családi alapon működnek. 

Porto

Szinte az összes építészeti stílus megtalálható ebben a kis országban a Romántól a Rokokóig. A legszebb épületek műemlékek többnyire egyházi épületek, de a hódításaik, gyarmatosításaik nyomát őrzik a mesés gazdagsággal kidolgozott és díszített paloták. 

A portugál múzeumok, templomaik, több mint ötszáz év műkincseit rejtik. Oltárképektől kezdve a modern festészetig mindent felvonultatnak. 

Nemigazán találunk nagy és közönséges szállodákat. Inkább kisebb udvarházakat szállóvá alakított kolostorokat, gazdaságokat, kastélyokat vehetünk igénybe, ezek tökéletesek a vidéki élet megismerésére.  Aki szívesen sétál lefekvés előtt egyet egy kastély kertéjében mielőtt nyugovóra térne fejedelmi lakosztályában, annak Portugáliában a helye. 

Portugália legnagyobb legismertebb városa Lisszabon. Kávézóival, kulturális életével és várával elkápráztatja az erre járókat. Az élmények olyan tárházát biztosítja, amiből mindenki kedvére válogathat. Bámulhatjuk a kirakatokat, megkóstolhatjuk az éttermek széles választékát, de árnyékos pihenőhelyekből sincs hiány. A város azonban este kell igazán életre. Éjszakai élete az egyik legélénkebb szerte Európában. Különösen a kisebb borozókban és vendéglőkben lüktet az élet. A forró nyárnak és az enyhe télnek köszönhetően egész évben élvezhető Lisszabon szépsége. 

Restauradores tér

A várostól délre találhatjuk az egyik legszebb portugál nyaralóhelyet, Estorilt, aminek tökéletes a megközelíthetősége és elérhetősége a fővárosból. Estoril virágokkal telerakott pálmafákkal szegélyezett gyógyforrásairól elhíresült kis ékszerdoboz. Itt kerül megrendezésre minden évben a híres estorili ATP torna. 

Ha távolabb merészkedünk Lisszabontól, mindenképpen látogassunk el Sintra csodálatos tájaira. Dús legelőivel, szelíden csordogáló patakjaival, Sintra jó ideje az egyik felkapottabb nyaralóhely. Serra Da Sintra, melyen a mórok hatása leginkább látszik, paloták és műemlékek mellett, pompás strandokat rejteget számunkra. Sok hódító tette lábát Portugália földjére, így nem csoda ez a változatos és összetett kultúra. Talán a rómaiak jártak erre legtöbbet és az ő hatásuk maradt meg leginkább a mórok mellett. Ezért tűnik úgy, mintha nem egy országban járnánk, ha kicsit jobban körülnézünk. 

Carmo temploma, Porto

A portugálok megőrülnek a fociért. Csapataik mindig ott vannak a Európa legjobbjai között így nagy rangadókon telt ház várja a játékosokat. Napjaink legnagyobb játékosa Cristiano Ronaldo is ebből kis mindössze 10 milliós országból származik. 

A természet erőinek bonyolult összjátéka tette oly változatossá Portugáliát. Ha elindulunk akár egy rövid pár órás utazás alatt is a legkülönbözőbb éghajlati övezeteken hatolhatunk át. Forróságból a hidegbe, szárazból a csapadékosba. A táj is hasonlóan változatos. A dús legelőtől a kopár síkokig, tanya házaktól a nagybirtokokig minden megtalálhatunk. 

Ha turistaként olcsón kis családi „manufaktúrákban készített holmikra vágyunk, vagy szeretnéd az öreg kontinens végét egy romantikus világítótorony tövéből megbámulni, és gyönyörködni a változatosságban, enni egy jó fűszeres sertés oldalast, vagy inni egy igazán zamatos bort, akkor irány Portugália! 

Szólj hozzá