Minden Ami Külföld | Minden, amit tudnod kell az IELTS nyelvvizsgáról - Minden Ami Külföld
iranytu_feher
iranytu_feher
Minden ami külföld

Minden, amit tudnod kell az IELTS nyelvvizsgáról

Külföldre költöznél és szükséged van egy angol nyelvvizsgára? Az IELTS az a teszt, ami biztosan sikerül, hogy milyen eredménnyel, az már csak rajtad múlik. 

Az IELTS (International English Language Testing System) a világ egyik legnépszerűbb nemzetközi angol nyelvvizsgája. Nem államilag elismert nyelvvizsga, tehát, ha Magyarországon hivatalos ügyekhez használnád, mint például a felvételi vagy a diplomázás, akkor külön honosítanod kell.-Paulikovics Réka írása

Melyik tesztet válaszd? Többféle típusú IELTS tesztet tehetsz le. Az IELTS segíthet abban, hogy világot láss, megszerezd álmaid munkáját, vagy csak megmutasd, mennyit fejlődött az angoltudásod. Az általad választandó vizsga attól függ, hogy mit szeretnél csinálni, így mindenképp tájékozódj, hogy melyik típusra van szükséged. 

IELTS Academic – út a felsőoktatásba
Az IELTS Academic teszt azt méri fel, rendelkezel-e a tudományos, felsőoktatási környezetben szükséges angol nyelvtudással. A felsőoktatási nyelvezet több jellemzőjét tükrözi, továbbá felméri, hogy készen állsz-e a tanulás vagy a képzés megkezdésére.

Akkor teljesítsd ezt a tesztet, ha szeretnél bárhol a világon, akár alapképzésben, akár posztgraduális szinten továbbtanulni, vagy akár angol nyelvű országban szakmai szervezetnél dolgozni.

Az IELTS Academic teszt díja: 62 800 Ft.

Időtartam: 2 óra 45 perc.

Hogyan zajlik a vizsga? A teszt négy részből áll: hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség. A vizsgát egy hivatalos British Council IELTS vizsgaközpontban tartják majd. A szóbeli vizsgát vagy ugyanazon a napon rendezik, mint a teszt többi részét, vagy az írásbeli vizsgát megelőző 7 vagy az azt követő 2 napon belül. Előre értesítenek, ha a szóbeli tesztet a fő vizsganaphoz képest más időpontra szervezik, így nem kell aggódnod, hogy kifutsz az időből. 

IELTS-ra szakosodott felkészítő Partner tanáraink segítenek Neked. Vedd fel velük itt egyszerűen a kapcsolatot!

IELTS General Training – jó angollal a hétköznapokban

Az IELTS General Training az angol nyelvtudást gyakorlati, hétköznapi kontextusban méri. A feladatok és tesztek munkahelyi és társas szituációkat tükröznek, tehát a mindennapi élethez szükséges nyelvtudásodat teszteli.

Akkor teljesítsd ezt a tesztet, ha szeretnél felsőoktatási szint alatti képzésben részt venni vagy továbbképzésre járni, angol nyelvű országban dolgozni vagy munkával kapcsolatos képzésben részt venni, angol nyelvű országba kivándorolni, esetleg egy jobb munkát szerezni a saját országodban.

Az IELTS General Training teszt díja: 62 800 Ft.

Időtartam: 2 óra 45 perc

Hogyan zajlik a vizsga? A teszt négy részből áll: hallás utáni szövegértés, olvasás, írás és beszédkészség. A vizsgát egy hivatalos British Council IELTS vizsgaközpontban tartják majd.

A szóbeli vizsgát vagy ugyanazon a napon rendezik, mint a teszt többi részét, vagy az írásbeli vizsgát megelőző 7 vagy az azt követő 2 napon belül. Előre értesítenek, ha a szóbeli tesztet a fő vizsganaphoz képest más időpontra szervezik, így nem kell aggódnod, hogy kifutsz az időből. 

IELTS for UK Visas and Immigration (UKVI)

Létezik egy speciális IELTS vizsga a UK vízumhoz és bevándorláshoz (UKVI). Amennyiben dolgozni, tanulni vagy élni szeretnél az Egyesült Királyságban, lehet, hogy erre lesz szükséged. Lehetséges, hogy vízumért kell folyamodnod az Egyesült Királyságban, és igazolnod kell, hogy elérted a belügyminisztérium által jóváhagyott, megbízható angol nyelvi tesztben (SELT) előírt angol nyelvtudás szintjét: ilyen például az IELTS UKVI (Academic és General Training) vagy az IELTS Life Skills teszt.

Az IELTS (Academic/General Training) és az IELTS UKVI (Academic/General Training) teszt formátuma között nincs különbség. A tesztek tartalmukat, formátumukat, nehézségi szintjüket és pontozásukat tekintve azonosak. Az eredményeidet tartalmazó bizonyítványok (Test Report Forms) azonban kis mértékben különbözőek lesznek majd azért, hogy bizonyítani tudd, hogy az Egyesült Királyság belügyminisztériuma által jóváhagyott, hivatalos IELTS UKVI helyszínen teljesítetted a tesztet.

Melyik teszt formátumot teljesítsd?

Ha diák vagy, még a regisztráció előtt tájékozódj saját egyetemeden/főiskoládon/iskoládban, hogy melyik tesztre van szükséged.

Ha (Tier 4) diákvízumot igényelsz egy felsőoktatási intézménynél, hogy közvetlenül alap- vagy posztgraduális képzésben vegyél részt egy Tier 4 Sponsor intézményben, akkor az intézmény által előírt angol nyelvtudási szintnek kell megfelelned. Minden brit egyetem és főiskola elfogadja az IELTS Academic modul vizsgaeredményeit. Ez azt jelenti, hogy esetleg nem kell teljesítened az IELTS UKVI (Academic) tesztet, hanem elküldheted az IELTS Academic eredményt. 

Ha NEM diák vagy, a teszt előjegyzése előtt nézz utána annál a szervezetnél, ahová jelentkezel, hogy milyen teszt formátumra van szükséged.

kép: pixabay

Pontozás

Az IELTS nyelvvizsga szintjei és pontozási rendszere eltér a Magyarországon megszokott angol nyelvvizsgák többségétől. Alapvetően érdemes úgy tekinteni az IELTS-re, mint egy szintfelmérőre – itt nem lehet megbukni vagy átmenni, mint a legtöbb angol nyelvvizsgán. Az IELTS nyelvvizsga esetében mindenképp kapsz egy bizonyítványt, az egyetlen kérdés csak, hogy milyen szintű eredménnyel.

Szintek: Az IELTS nyelvvizsgán 0-tól 9-ig terjedő pontszámot / eredményt lehet elérni úgy, hogy lehet fél pontokat is szerezni. 

  • 9 pont – Szinte tökéletesen beszélő, anyanyelvi személy szintjének felel meg 
  • 8 pont – Többnyire kiválóan használja a nyelvet, néha rendszertelenül hibázik. Véleményét részletesen is ki tudja fejteni, csak bonyolult és ismeretlen helyzetek okozhatnak félreértéseket számára.
  • 7 pont – Általában helyesen használja a nyelvet, viszonylag kevés hibával. Jól használ összetettebb nyelvi szerkezeteket és remekül megért bonyolultabb érveléseket is. 
  • 6 pont – Néhány pontatlanság és félreértés ellenére jól boldogul a nyelvvel. Egész komplex nyelvi szerkezeteket is megért már és használni is tudja őket.
  • 5 pont – A legtöbb helyzetben megbirkózik a nyelvvel, azonban sok hibával. A saját (szak)területén képes alapvető kommunikációra.
  • 4 pont – Ismerős helyzetekben tudja csak megállni a helyét alapszintű tudásával. Komplexebb nyelvi kifejezések használatára nem képes.
  • 3 pont – Egyszerű dolgokat megért és tud is közölni angolul, azonban gyakran elakad a kommunikációban.
  • 2 pont – Érdemi kommunikációra képtelen, csak pár ismerős helyzetben tud pár odaillő angol szót használni.
  • 1 pont – Lényegében csak pár szót tud angolul össze-vissza, nem a témához kapcsolódva.
  • 0 pont -Nem jelenik meg az IELTS vizsgán.

Az IELTS vizsgák hazai szervezője a British Council, az Egyesült Királyság nemzetközi oktatási és kulturális szervezete.

Forrás: https://www.britishcouncil.hu/

Szólj hozzá