Minden Ami Külföld | „Ausztrália Pearl Harbour-ja” - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • 1200x720ausztraliahaboruban

„Ausztrália Pearl Harbour-ja”

Darwin, a csendes észak ausztrál kikötőváros. 1942-ben már kézzelfogható volt a második világháborús feszültség. A japán császári haditengerészet uralta az egész régiót, és miután 1941 decemberében meglepetésszerű csapást mértek Hawaii szigetén az Usa csendes óceáni flottájára, tapintható volt az izgalom, vajon mikor tűnnek fel a japán anyahajók Ausztrália partjainál.  A nagyratörő japán hódító tervekben szerepelt Ausztrália inváziója, amit végül a Korall tengeren és a Midway szigeteknél elszenvedett veszteségek akadályoztak meg. -Kosza írása

1942 február 19-én bombázás rázta fel Darwin nyugalmát. Érdekes módon bár az ausztrál hadsereg várta a támadást, de mégis teljesen felkészületlenül érte. Az ausztrál haditengerészet legerősebb egységei itt állomásoztak, és jelentős légierő is a város rendelkezésére állt. Mégis, amint megkezdődött a bombázás szinte az egész ausztrál védősereg szétfutott. A rádió összeköttetés nem működött, a gépek személyzetei ellentmondó parancsokat kaptak, így fel sem szálltak a japánok ellen. A hadihajók légi fedezet nélkül nem vehették fel eredményesen a harcot, több hajó süllyedt el, mint Pearl Harbour-nál. A parancsnokok teljesen megzavarodtak, talán még élt bennük a felsőbbrendűségi érzés, hogy a visszamaradott sárgák ilyenre úgysem képesek. Hát képesek voltak, másodszor is három hónapon beül meglepni a szövetségesek csendes óceáni csapatait. A visszavonulási parancsot több katona olyan „komolyan” vette, hogy több száz kilométerrel odébb találták csak meg őket, miután kezdték rendbe szedni a csapatokat. A japánok azonban itt is kihagyták a ziccert, a partra szállást, és mire újra tervbe vették már nem volt meg hozzá a kellő erejük, mert az egyesült amerikai, angol, ausztrál haditengerészet 1942 végére eléggé megerősödött, hogy érdemben felvegye a harcot, sőt győzelmeket arasson. A második világháború folyamán ez volt az egyetlen eset, hogy ausztrál földön harci tevékenység folyt, már ha a titkos háborút a kémek harcát nem vesszük ide. 

Ausztrália, mint angol domínium a legtöbb harctéren képviseltette magát, a nyugat európai fronttól egészen a japán szigetekig. Azonban Darwin volt az egyetlen „hadszíntér”ami a kontinenset érintette közvetlenül. Közel 250 ember vesztette életét, legalább ennyi repülő megsemmisült és a flotta nyolc hajója végleg megsemmisült, a várost jelentős anyagi károk érték. 

Sokáig szinte titok övezte és próbálták elbagatellizálni ezt a csatát, mert az ausztrál hadsereg és polgári védelem olyan szinten leszerepelt, hogy félő volt, hogy akár kormányválság is lehet ebből a fiaskóból. Véleményem szerint mivel Ausztrália hatalmas területű ország, kontinens, elfoglalni nem sok esélye lett volna Japánnak, és igazából stratégiailag sem volt akkora jelentősége. 

A félelem az újabb japán támadástól egészen 1942 nyaráig tartott, ekkor azonban már az egyesített flotta akkora veszteségeket mért a japánokra és az Usa ipara annyi hadianyagot küldött a térségbe, hogy innentől esélytelenné vált egy komolyabb japán partraszállási kísérlet. 

Ausztrália, mint a szövetségesek tagja, győztesként és megerősödve került ki a háborúból, és saját földjét komolyabb károk nem érték.

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

1 hozzászólás

  1. |

    Az ausztrál történelemről gyalázatosan keveset tudunk itt Európában! Meg amúgy a világról. Szóval jó bővíteni a tudásunkat. Bárcsak láthatnánk a helyszíneket élőben is!

Szólj hozzá