Minden Ami Külföld | Biztonságban az ausztrál vizeken | Water safety - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • 1200x630watersafety9

Biztonságban az ausztrál vizeken | Water safety

A világ legnagyobb szigeteként, Ausztráliát temérdek lenyűgöző tengerpart veszi körül. A strandok mellett az országban számtalan gyönyörű tó és folyó is van. Ezek azok, amik együttesen a meleg, trópusi klímával igazi paradicsommá teszik Ausztráliát. Nem meglepő módon a vízi sportok; az úszás, a búvárkodás és a szörfözés az első számú szabadidős tevékenységek közé tartoznak, mind a helyiek és a turisták számára. Cikkünkben ezért összegyüjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket azoknak, akik Ausztráliában szeretnék a lábukat a vízbe lógatni.-Varga Melinda írása 

A strandon

Ausztráliát körülölelő ötvenezer kilométeres partszakasz a világ egyik legváltozatosabb, legkevésbé zsúfolt és érintetlen tengerpartjait foglalja magában. Ahhoz, hogy biztonságosan élvezhessétek az ott eltöltött időt, mindig győződjetek meg az arról, hogy a strand megfelel-e az itt felsorolt biztonsági előírásoknak:

 • Csak ott ússzatok, ahol van legalább egy vízimentő

A kisebb strandokon általában képzett, önkéntes vízimentők dolgoznak októbertől áprilisig. A nagyobb és legnépszerűbb strandokon pedig professzionális, teljes munkaidőben dolgozó életmentők teljesítenek szolgálatot egész évben. 

 • Mindig győződjetek meg a szörfözés feltételeiről

Aki szörfözik, az tudja hogy a nyílt óceán percről percre változhat és válhat veszélyessé. Éppen ezért minden esetben kérdezzétek meg a parton lévő életmentőket az aktuális időjárásról és a helyi szörfözési szabályokról.

 • Mindig maradjatok a piros és sárga zászlók által kijelölt területen belül

A zászlók ugyanis a strandnak az úszásra legbiztonságosabb szakaszait jelölik ki.  Ha ezen a területen kívül úsztok, akkor fennáll a lehetőség, hogy nem vesznek titeket időben észre ha valami baj van.

 • Tájékozódjatok a különböző zászlók színjelöléseiről és azok jelentéséről

 A piros és sárga zászló mellett alkalmanként egyéb zászlókat is használhatnak meghatározott helyzetekben. A sima, sárga zászló lehetséges veszélyt jelent, mint például egy vihar közeledtét. A sima, piros zászló azt jelenti, hogy a strand jelenleg zárva van az úszók előtt és a vízbe menni szigorúan tilos. A piros és fehér zászló arra utal, hogy a part közelében cápákat észleltek, míg a sima kék zászló a szörfösöknek üzeni, hogy a szörfözéshez kiváló nagy hullámok várhatóak. 

 • Napozókrém mindenhol

A napsugárzás elleni védelem az egyik legfontosabb, ha a strandon járunk. Ausztráliában különösen erős az UV sugárzás, tehát rövid idő alatt is nagyon könnyű leégni. A szerencsétlenebbek pedig akár ki is száradhatnak vagy napszúrást is kaphatnak. Elengedhetetlen, hogy alaposan kenjétek be magatokat és hogy legyen nálatok napszemüveg és kalap. 

 • Ha bajba kerültök, azt a kezetek felemelésével jelezzetek a parton lévő embereknek

A népszerűbb strandok, főleg a nyáron nagyon is zsúfoltak tudnak lenni. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy ha bajba kerültök tudjátok hogy mi a segítségkérés jele Ausztráliában. Ez a jelzés segít a vizimentőknek abban, hogy meg tudják különböztetni a bajba került embereket a többi strandolótól. 

 • Sohase ússzatok egyedül

Semmiképp se ússzatok egyedül vagy bármiféle alkohol és/vagy drog hatása alatt és legfőképpen sohasem a sötétben. Mindig bizonyosodjatok meg a víz szintjéről mielőtt a vízbe ugornátok. 

Veszélyes áramlatok

Különösen a szörfözésre is alkalmas strandokon, ahol a partszakasz hosszú és nyitott, valamint nagyok a hullámok, lehetnek igazán veszélyes áramlatok. Az ilyen áramlatok egy úszót hirtelen és gyorsan sodorhatják ki a nyílt vízre vagy nyomhatják a vízfelszín alá.

Bár az ilyen áramlatok azonosítása nem könnyű de azért van egypár módszer arra, hogy akár egy gyakorlatlan ember is fel tudja ismerni őket. Ilyen például, ha olyan hasadékot láttok, ahonnan víz ömlik be és ki a az óceánba.

Abban az esetben, ha egy ilyen áramlat ragad magával valakit, tegyétek a következőket:

 • Semmiképpen se pánikoljatok vagy próbáljatok az áramlattal szemben úszni.
 • Jelezzétek a parton lévőknek, hogy bajban vagytok majd feküdjetek rá a víz tetejére. Így nem merültök el és tartalékolni tudjátok az energiátokat a vízi mentők megérkezéséig.
 • Tapasztaltabb úszók megpróbálhatnak az áramlatok között úszni a parttal párhuzamosan amíg közelebb érnek, ezután pedig a hullámokat használva vissza úszhatnak a partra.
 • Mindig figyeljetek arra, hogy ne pánikoljatok és hogy próbáljátok tartalékolni az energiátokat. A legtöbb esetben ezek az áramlatok a hullámok töréspontjáig visznek el magukkal a nyílt vízre, ami általában nincs túl messze a parttól.

Big wave szörfözés

A big wave surfing fogalma főleg a tapasztaltabb szörfösök számára lehet ismerős. Ez a szörfözésnek azon formája, amikor a szörfösök kifejezetten nagy, akár 6 méter magas hullámokat lovagolnak meg. Az ilyen strandokon elengedhetetlen, hogy az aki úszni szeretne, ezt csakis a úszásra kijelölt részen tegye. Ha a hullámok már a szörfösöket is veszélyeztetik, akkor általában a strandot teljes egészében lezárják. A lezárást a már korábban említett piros zászlók jelzik. 

Inland, azaz a belső területek

Ausztrália partvidéke mellett az ország belső területei szintén világhíresek. Ezeken a területeken is megannyi folyók, valamint édes- és sós vizű tavak találhatóak. 

Bár a többségük kifejezetten remek az úszásra, itt sem árt mindig elővigyázatosnak lenni. Mindig olvassátok el a partra kitett figyelmeztető jelzéseket. Cápák talán nem, de krokodilok több helyen is előfordulhatnak. Ezek mellett pedig mindig győződjetek meg a szokásos listáról; ne ússzatok egyedül, ne menjetek be a vízbe napnyugta után és ne ússzatok alkohol és/vagy drog hatása alatt.

Hasznos linkek

Surf Life Saving – National Coastal Safety Report 2020

Beachsafe

Royal Life Saving Society Australia

Szólj hozzá