Minden Ami Külföld | Női motivációk
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • nok-kivandorlasanak-motivacioaja-minden-ami-kulfold

Betekintés: a nők kivándorlását motiváló tényezők Közép és Kelet Európában

Minden kivándorló története egy kicsit más. -Laki Dominika írása

Rengeteget olvasunk kis- és nagygyermekes családokról, egyedülálló fiatalokról, vagy a közös életük legelején álló fiatal párokról, akik kalandra vágyva, vagy a jobb élet reményében összeszedik magukat, és elindulnak az ismeretlenbe, maguk mögött hagyva mindent és mindenkit, hogy kis hazánk határain túl keressenek valami újat, szebbet, jobbat, jövedelmezőbbet. Vajon mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik kicsit több elismerésre vágynak?

Sajnálom, ellenkező nemű embertársaim, ez a cikk most rólunk, nőkről szól.

Egészen kicsi koromban megfogalmazódott bennem, hogy minél tovább szeretnék tanulni, ami tizennyolc éves koromig számomra az alapképzés elvégzését jelentette. Azonban amint megtettem első lépéseim a felsőoktatás kanyargó labirintusában, szinte azonnal felismertem, hogy én itt, ilyen környezetben látom a jövőmet. A letelepedés, a család fogalma szinte meg sem fordult a fejemben. Ez a mai napig így van. Nincs érzékem a gyermekekhez, ezt is belátom. De ha lenne, akkor sem számítana. 

Angliába költözésemkor, talán akkor ért a legnagyobb kultúrsokk, amikor legelőször kérdeztek a céljaimról. Miután válaszoltam, szimplán annyiban hagyták. Talán először éreztem úgy, hogy akkor is elfogadott vagyok, mint a társadalom hasznos tagja, ha nem a populáció növelése az elsődleges számomra.

Tavaly kezdtem el az egyik tantárgyam folyamán tüzetesebben foglalkozni a témával, mert mind a médián keresztül szerzett információ, mind saját tapasztalataim alapján, a huszonegyedik században egy nőnek sokkal elfogadottabbá vált karrierorientáltnak lenni Nyugat-Európában, mint Kelet- vagy Közép-Európában. Ezt többek között az abortusztörvényekhez való politikai és kulturális hozzáállás is alátámasztja, mint például a lengyel abortusztörvény. 

De nem csak és kizárólag az abortuszjog feletti kontroll, hanem a női szexualitás, test és nemi szerepek demonizált diskurzusba való helyezése is javában hozzájárulhat ahhoz, hogy a hozzám hasonló, karrierorientált nők nemkívántnak, vagy el-nem-fogadottnak érezzék magukat hazájuk határain belül. Kiváló példa erre a Herstorie című lengyel fim fesztivál esete is, ahol azért tiltottak be egy Magyarországon játszódó kisfilmet, mert a kulturális miniszter nem helyénvalónak nyilvánította Weronika Jurkiewicz, a női szexuális öröm futószalagon történő kapitalizálását középpontba helyező alkotását.

Azonban ezen, a néhányak szerint túlzottan patriarchális és konzervatív társadalmi rend mögött sokkal több áll, mint azt elsőre gondolnánk.

A Szovjetunió összeomlásával a tagállamok úgynevezett „tranzíciós országokká” alakultak át. Egyszerűbben fogalmazva ez mindössze annyi jelent, hogy valamely posztszovjet ország egy átalakulási időszakon esik át, melyben egy olyan szociális és gazdasági rend kialakítására törekednek, ahol a gazdaság alapját liberális, szabadpiacra jellemző elemek, a társadalom alapját pedig liberális demokráciára jellemző tényezők képezik (Gevorkyan, 2018). Értelemszerűen ez mind gazdasági és szociális változásokkal jár, beleértve a társadalmi normák átalakulását, és a szabadabb filozófiák (pl. feminizmus) elterjedését a közvéleményben. A populáció, legfőképpen az idősebb generáció, gyakran képtelen lépést tartani a gyors változásokkal, mely az esetek többségében fokozott generációs különbségekhez, az ebből következő konfliktusok pedig társadalmi feszültséghez vezethetnek. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi köze van mindennek a nők helyzetéhez és kivándorlásához? 

Egy olyan társadalomban, ahol – nagyrészt a tapasztalatra hivatkozva – javarészt idősebb személyek ülnek a vezetőülésben, ezen liberálisabb filozófiák és a túlzott, felgyorsult változások „veszélyeztetik a régi szép idők rendjét”. Ilyen „fenyegető tényezők” azok a nők is, akik a konyha helyett egy laboratóriumban, előadóteremben, irodában vagy más, nem tradicionális környezetben képzelik el a jövőjüket. 

Legnagyobb sajnálatomra, a női migráció, kifejezetten a nem-családos női migráció témáját feszegető kutatások ritkaságszámba mennek. Ez javarészt annak köszönhető, hogy egészen az 1960-as, 1970-es évekig a „migránsok” alatt csak és kizárólag férfi bevándorlókat értettéket (családjaikkal együtt), a jelentés nőkre való kiterjesztéséhez szükséges paradigmaváltás pedig – habár folyamatban van – még nem teljesült be.

Azonban érdemes nem elfeledkezni az érem másik oldaláról sem. Hiszen ott van a spektrum másik vége, azok a nők, akiknek a családalapítás képezi az életcélt. És ez teljesen rendben van. A probléma melegágya itt nem teljes egészében a konzervatív filozófia, sokkal inkább a döntéslehetőség hiánya a nők számára. A legtöbbünknek nincs választásunk, hiszen egészen fiatalkorunktól kezdve olyan körülmények között cseperedünk fel, ahol a kedvezőbb munkahelyi környezet kialakítása családos nők számára, vagy a gender pay gap kiegyenlítésére való törekvés helyett a családalapítást reklámozó propagandát részesítik előnyben. Ezzel jóformán ellehetetlenítve ezzel azokat a nőket, akik még nem teljesen biztosan abban, hogy mit szeretnének az élettől, vagy épp ellenkezőleg, pontosan tudják, hogy mit akarnak, és mit nem, azonban a családalapítás nem szerepel az előbbi listán.

Ebben a lehetőségekkel teli, internacionálisan összeköttetett huszonegyedik században pedig majdnem, hogy egyértelmű: ha valahol nincs számunkra hely, vagy lehetőség, akkor megyünk máshová.

Források:

Boyd, M., Grieco, E. (2003) Women and Migration: Incorporating Gender into International Migration Theory

Coleman, E. J., Štulhofer, A., & Sandfort, T. (2005). Sexuality and gender in postcommunist Eastern Europe and Russia. Psychology Press.

Gevorkyan, A. V. (2018). Transition economies: Transformation, development, and society in Eastern Europe and the former Soviet Union. Routledge.

Pearson, G. (1983). Hooligan: A history of respectable fears. Macmillan International Higher Education.

Weronika Jurkiewicz, The Vibrant Village https://www.youtube.com/watch?v=eTW4ukdGeJ0

World Today News (8 March, 2021) Dismissal for a movie about vibrators? Minister Gliński dismissed the head of the National Film Archive https://www.world-today-news.com/dismissal-for-a-movie-about-vibrators-minister-glinski-dismissed-the-head-of-the-national-film-archive/


Ha Te is elgondolkodtál már és érzel motivációt, hogy külföldre költözz Profi szakemberek várják a megkeresésed, hogy ne érjenek meglepetések! Ügyvédek, ügynökök, fordítók, tolmácsok:

Partnereink, akik Neked segítenek: https://mindenamikulfold.hu/a-csapat-aki-segit-neked/

Szólj hozzá