Minden Ami Külföld | Az Eden Project önmagában nem menti meg a bolygót
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • eden_projekt_minden_ami_kulfold_cornwall_fo_kep

Az Eden Project önmagában nem menti meg a bolygót

viszont sok hasonló kezdeményezése képes lehet rá.

Az utóbbi időben valószínűleg egyre többen kezdtünk el aggódni a közelgő, illetve sok szempontból már egyértelműen folyamatban lévő klímakatasztrófa miatt.

Azonban sajnos úgy látszik, hogy még így, 2021. végén sem sikerült mindenkivel elhitetni a Földön, hogy a probléma valós, és nagy sebességgel rohanunk egy olyan pont felé, ahol a természet egymásra épülő folyamatait olyan súlyosan zavarjuk össze, hogy onnan már nem lesz visszaút. Pedig a bolygó megóvására létrejött jó kezdeményezések már évtizedekkel ezelőtt is léteztek, ilyen az Eden Project is.-Peringer Attila írása.

Sir Tim Smit és sok lelkes amatőr

1998-ban az angliai Cornwall mellett egy csapat lelkes amatőr, Sir Tim Smit holland származású, brit üzletember vezetésével kinézett magának egy földdarabot, melyen nem sokkal később megmutatták, hogy az ember által végzett természetpusztítás visszafordítható, és korábban halottnak hitt környékek válhatnak újra élettel telivé. A terület egy előzőleg agyag kitermelésre használt, időközben kimerült bánya volt, ahol életnek addigra gyakorlatilag semmilyen nyoma nem maradt. A projekt megvalósítására alapított ’The Millenium Commission’ első körben 37,5 millió angol fontot gyűjtött össze közösségi adományokból, amiből aztán létrehozták a világ legnagyobb zárt botanikus kertjét. A csapat 83.000 tonnányi, bányászati hulladékból és háztartási zöldhulladékból ’tenyésztett’ termőtalajt gyártott a később betelepítendő növények számára, felépítettek egy hatalmas biodómot, amiben egy esőerdőt hoztak létre, építettek még néhány üvegházat és egy oktatási központot is, a korábbi bányaterület nem fedett részein pedig újraindították a természet működését. A kezdetektől kimondott cél volt megmutatni az embereknek, hogy az emberi tevékenység negatív következményei rengeteg munkával, elhivatottsággal, lelkesedéssel, meg persze jelentős anyagi befektetéssel ellensúlyozhatók, így az Eden Project területét a nagyközönség számára is látogathatóvá tették. Az Eden, 2001-es megnyitása óta több mint 18 millió látogatót vonzott, az elérhető látványosságok köre azóta folyamatosan bővül: épült egy további biodóm, az esőerdőben mostanra a világ minden tájáról megtalálhatóak, sokszor egészen különleges növények (pl. a világ legnagyobb és legbüdösebb virága, a titánbuzogány), a lombkorona szintet pedig függőhídakkal és kilátóval is kiegészített mesterséges ösvény rendszerrel tették bejárhatóvá.

Eden projekt működése?

Mivel a projekt mögött álló szervezet állami költségvetési forrásból nem jut pénzhez, ezért a működést különböző EU-s és hazai brit fejlesztési támogatásokból, együttműködésekből és persze adományokból biztosítják. A parkban dolgozó szakemberek igyekeznek a forrásokat a leginkább fenntartható módon felhasználni, az egész létesítmény működése a biodiverzitás megőrzésén, a megújuló energiaforrások használatán és a lehető legkevesebb hulladék termelésén keresztül mutat jó példát:

 • a növényekből komposztálással nyernek energiát, a park kávézóinak és éttermeinek ételmaradékaiból pedig műtrágyát állítanak elő,
 • az esővizet begyűjtik, amit aztán a mellékhelyiségekben és a növények öntözéséhez is hasznosítanak,
 • a park területén kizárólag elektromos járműveket használnak,
 • az energia jelentős részét napelemek és szélturbinák segítségével állítják elő, és jelenleg épp folyamatban van egy geotermális erőmű építése is,
 • a parkban kínált ételek szezonálisak és az alapanyagokat 85%-ban helyi, vagy környékbeli termelőktől szerzik be.

Az Eden Project viszont nem kizárólag a botanikus kertet jelenti, egyéb természetvédelmi kezdeményezések is részei. A különböző fajta vadvirágok sokáig uralták az angliai városok és a vidéki táj látképét, viszont a Második világháború óta az ilyen területek 98%-a eltűnt. A projekt keretei közt a National Wildflower Centre (NWC) 2018. óta igyekszik újra növelni a vadvirágos területek nagyságát, amelyek azon kívül, hogy javítják egy-egy környék megjelenését, a biológiai sokszínűség fenntartása szempontjából is óriási jelentőséggel bírnak. A virágos részekre újra visszatérnek azok a rovarfajok is, melyek a növények beporzásában segítenek, ezzel láncreakciót elindítva és hozzájárulva újabb vadvirágos területek létrehozásához.

Micsoda tervek! További Eden Projektek a világban!

Egyedülálló kezdeményezés?

Az Eden Project talán legjobb része, hogy végül nem maradt egyedülálló kezdeményezés. Az alapítók 2017-ben létrehozták a nemzetközi terjeszkedéshez az Eden Project International-t, ami azóta több, nagyszabású természetvédelmi és helyreállítási projekt elindításához járult hozzá. Csak az Egyesült Királyság területén négy új beruházás kezdődött el, a világ több pontján pedig további fejlesztések megvalósítása várható a következő 3-4 évben, néhány pedig már jelenleg is folyamatban van. Nézzünk párat ezek közül:

 1. Tsingtao, Kína: várhatóan az első megvalósított Eden Project lesz Cornwall után, mely a tervek szerint már 2023-tól fogadhatja a látogatókat. Az építkezés 2020-ban indult, a kiválasztott földterület jelenleg teljesen leromlott állapotú, amelyet korábban sókitermeléshez, majd később ráktenyésztéshez használtak. Annak ellenére, hogy Tsingtao vízparti város, ezt a részt annyira túlhasználták, hogy ebből jelenleg semmi nem látszik, leginkább egy kiszáradt tómederre hasonlít. Talán éppen ezért is lesz az épülő park központi eleme a víz, az összes építmény és interaktív szórakozási lehetőség a víz és a vizes élővilág fontosságát fogja hangsúlyozni.
 2. Nicoya félsziget, Costa Rica: ez a projekt tulajdonképpen már évtizedek óta tart, része a costa ricai kormányzat újraerdősítési programjának, melynek köszönhetően Costa Rica területének 60%-át fedik mostanra ismét erdőségek. Az arány a 40-es években még 75% körül volt, azonban az ellenőrizetlen és mértéktelen fakitermelés hatására ez néhány évtized alatt 30% alá csökkent. Az Eden Project a helyi közösségekkel együttműködésben oktatási programokat szervez, részt vesz a fenntartható turizmus és a fenntartható mezőgazdaság feltételeinek kialakításában.
 3. Christchurch, Új-Zéland: Az Eden Project Aotearoa egy, a 2010-es és 2011-es christchurchi földrengések által lerombolt, korábbi lakónegyed átalakítását tűzte ki célul. A látogatóközpont tematikája az ember és a természet szoros összefonódása és egymásra utaltsága lesz, azonban ez a projekt egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik, elkészülése 2025-re várható.
 4. Csád-tó, Csád, Afrika: A tó, amely Niger, Kamerun, Csád és Nigéria határvonalain terül el, 1960 és 1985 között, a csapadékmennyiség drasztikus csökkenése következtében vízfelülete 95%-át elvesztette, ami az ökoszisztéma felborulásához vezetett. Ugyan a tó mérete a 2000-es évek óta újra növekszik, azonban ez a terület összességében 45 millió ember számára jelenti az életet, amely számos kihívással jár együtt (szegénység problémájának kezelése, tómeder és a biodiverzitás helyreállítása, élelmezés megoldása). Ezért az Eden több pilot projektben is részt vesz, melyek segítségével a helyieket a fenntartható halászat, vagy például a spirulina (egy ehető algafaj) termesztésének fortélyaira tanítják meg.
 5. Anglesea, Ausztrália: a projekt keretében egy világszínvonalú ökoturisztikai attrakció létrehozása a cél 2026-ra, melyet egy korábbi szénbánya területén fognak felépíteni. A méretei ugyan még nem ismertek, viszont az elképzelés igencsak ambiciózus: a tervek szerint 1300 embernek adhat munkát, és a működése első 10 évében 350 millió dolláros bevételt generálhat Victoria állam gazdasága számára.

Ha ennél többet is meg tudnál, látogass el az Eden Project hivatalos oldalára.

Csodás képek az Eden Projektről. Igazi bakancslistás hely!Eden Projekt mediterrán fedett rész:


Szólj hozzá