Minden Ami Külföld | Skóciában kampányolnak, hogy később kezdjék az iskolát a gyermekek
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Egyre több ország vezeti be a 4-5 éves kortól kezdődő iskolai oktatást, de mit gondolnak erről a SZAKEMBEREK?>>>

Skóciában kampányolnak, hogy később kezdjék az iskolát a gyermekek

Sok szülőben fogalmazódik meg évről évre ugyanaz a kérdés: „Írassam be a gyermekem iskolába idén vagy szüksége lenne még egy évre az oviban? Sokak 6 évesen, sokak pedig 7 évesen kezdik el az első osztályt. Skóciában, azonban egy olyan kampányt indítottak, amely azt szorgalmazza, hogy a gyerekek, inkább 7 éves kortól üljenek az iskolapadba.

Írta: Panna – Minden Ami Külföld

Ennek a kampánynak az  elsődleges célja a kicsik mentális egészségének javítása, illetve megtartása lenne. Ennek érdekében az Upstart Scotland felszólította a skót kormányt, hogy vezessenek be egy óvodai szakaszt a 3 és 7 év közötti gyerekek számára, ezzel jelentősen megkönnyítve a szülők dolgát a döntéssel kapcsolatban. Az oktatási szakértőkből álló csoport véleménye szerint, ezt a korosztályt még nem kellene megtanítani az írásra, olvasásra, ehelyett lehetőséget kéne biztosítani arra, hogy játékosan fejlődjenek.

Egyre több ország vezeti be a 4-5 éves kortól kezdődő iskolai oktatást, de mit gondolnak erről a SZAKEMBEREK?>>>

Iskola 4 évesen?

Skócia jelenleg egyike azoknak az országoknak, ahol a gyerekek már 4-5 éves koruktól iskolába kezdenek járni. A fent említett lépéssel a skót oktatási rendszert a finn, lengyel és észt oktatással szeretnék összhangba hozni (ez a 3 ország a legsikeresebb Európában tudományos szempontból).
Európát tekintve, azonban az országok különböző korhatárt adtak meg az iskolakezdést tekintve. A legtöbb országban, így például hazánkban is, a gyerekek 6 éves koruktól kezdhetik meg az első osztályt. Vannak azonban kivételek. Észak-Írországban a 4. év az alsó korhatár, de Ciprusban, Angliában, Máltán, Skóciában vagy Walesben sem kell megvárni a 6. év betöltését.

Az óvoda önbizalmat adhat

Az Upstart Scotland állítását támasztja alá egy tavaly közzétett tanulmány, amely szerint azok a gyerekek, akik később kezdik az iskolát, kisebb eséllyel lesznek figyelmetlenek vagy hiperaktívak az osztályban. További kutatások mutatnak arra, hogy az óvodák segítik a gyermekek önbizalmának és érzelmi ellenálló képességének fejlődését. Sue Palmer olyan kijelentést tett, amelyet ugyan minden szülő elvárna, de csak nagyon kevés helyen tartanak be.

“Nem az iskolára próbáljuk felkészíteni a gyerekeket, hanem az életre készítjük fel őket” – mondta Palmer. Ugyan az Upstart Scotland hivatalosan még nem indult el, de üzenete érthetően egyre nagyobb teret nyer a szülők és a tanárok körében.


Tudtad?

Franciaországban az étkezést a tanterv részének tekintik. A gyerekektől nemcsak azt várják el, hogy megismerjék a különböző ételeket és azok származási helyét, hanem azt is, hogy illemtudóan viselkedjenek.

Dél-Koreában a gyerekektől elvárják, hogy órák után segítsenek takarítani a termekben. ez magába foglalja a porszívózást, sepregetést és a szemét kivitelét.

Finnországban a gyerekek 7 éves korukig nem kezdhetik meg az iskolát.


Forrás(ok):

Mikor érdemes elkezdeni az iskolát?

érdekességek


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá