Minden Ami Külföld | Ezt kell tudni a podcastokról - Minden ami külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • podcast Minden ami kulfold

Ezt kell tudni a podcastokról

Mi is az a podcast? Hogyan használjuk? Hogyan csináljuk? A kérdés egyszerű, a válasz viszont már nem is annyira. Podcast-kisokos következik! 

Szerintem a “podcast” nem más, mint egy ingyenes rádió. A podcast használatával viszont nem kell rádióállomásokra támaszkodni a közvetítés során és bármiről beszélhetünk, ami éppen az eszünkbe jut. A másik oldal, az adás túloldalán (a hallgató) pedig bármit meghallgathat, ami érdekli. A podcastok mondhatni egyfajta sorozatok, ahol az azonos érdeklődési körű emberek meghallgathatják, mások miként is vélekednek az aktuális, Őt is lázban tartó témáról. 

A podcast – ha meg szeretnénk magyarázni, mi is ez – audio formában, előre rögzített “rádió” műsor, ahol nem csak hallgathatjuk mások tapasztalatait, hanem akár a saját adásunkat is bátran megoszthatjuk. Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem más, mint egy telefonhoz kapcsolt rádió adó/vevő. Ingyenes beszélgetős műsorok, amiket ott és akkor hallgatunk meg, amikor csak kedvünk és időnk van rá. Nem késünk le az időpontról, nem befolyásolja semmilyen külső tényező, hogy átadjuk magunkat az általunk preferált témának. És itt nincsenek tabuk! A szó legszorosabb értelmében, bármiről beszélgethetnek egy-egy adásban az azonos érdeklődésű körű emberek. És hogy miért van ez így? Mert egy nagyon szabad műfajról beszélünk, hiszen láthatjuk, hogy a podcast tartalmak könnyen hozzáférhetőek. És legyünk őszinték, a témák kimeríthetetlenek.

Azt is mondhatjuk, hogy a podcast a blog audio változata. Azért is egyre népszerűbb a blogokhoz képest, mivel hang formájában jelenik meg, meghallgatását összekapcsolhatjuk akár más tevékenységgel is, így időt takarítunk meg – bár az is igaz, hogy nem biztos, hogy úgy oda tudunk figyelni, mintha olvasnánk és közben nem csinálnánk semmi mást. 

Alkotói oldalról azért nagyon népszerű, mert bárki indíthat podcastot, aki úgy érzi, van olyan témája, amit szeretne megosztani másokkal. Igen, akár Te is! Nem kell a rádióadóknál kilincselned az ötleteddel, minimális anyagi ráfordítással saját magad is megvalósíthatod az elképzelésedet. 

Természetesen azért ennél a műfajnál is sokat dob a minőségen, ha megfelelő a technikai háttér. A hallgatók sok alkotót támogatnak, akár technikai termékekkel, akár pénzzel, mivel szeretnék, ha az általuk preferált témáról még több részletet hallhatnának és még igényesebb formában juthatnának el hozzájuk az információk. Az sem ritka, hogy akár olyan cégek is beszállnak a támogatók közé, akik potenciált látnak adott podcast témájában és szeretnék, ha ehhez a technika is megfelelő színvonalú lenne.  

A “Minden ami külföld” oldalon azért dolgozunk, hogy minél több, Titeket érdeklő információt tudjatok meg, és nem csak a blogunk, hanem a podcastunk is ezt a célt szolgálja.

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket, amit akár az alábbi kód beolvasásával is megtehetsz: 

Minden Ami Külföld podcastot a következő csatornákon hallgathatod:

🎧⚛️ Anchor: https://anchor.fm/mindenamikulfold

🎧⚛️ Spotify: https://open.spotify.com/show/18hvv6CeF445UOJI9LD6lD

🎧⚛️ Overcast: https://overcast.fm/itunes1497268140/minden-ami-k-lf-ld

🎧⚛️ Google Podcasts: https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83N2VjNGIwL3BvZGNhc3QvcnNz

🎧⚛️ Castbox: https://castbox.fm/channel/id1545036?country=gb

🎧⚛️ Breaker: https://www.breaker.audio/irany-kulfold

🎧⚛️ Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/au/podcast/minden-ami-k%C3%BClf%C3%B6ld/id1497268140

Nekem azért is tetszik ez a fajta szolgáltatás, mert ha valakinek van egy jó ötlete, de nincs lehetősége rádióban szerepelni, akkor is képes érvényesülni. Ráadásul, ha az általa kitalált adás tényleg jó, és a podcast folyamatosan működik, sorozatosan közvetít, akkor igenis eredményes lehet. Nem egy példát láthatunk erre a különböző szolgáltatóknál. Ha van egy jó témád, nemcsak, hogy nem kell magadban tartani, amit meg szeretnél osztani a világgal, de még pénzt is kereshetsz vele, amennyiben tényleg kitartó vagy és érdekes, amit csinálsz. A podcastnak köszönhetően a valóban jó ötletek nem vesznek el a megfelelő kapcsolatok hiányában, számomra talán ez a legimponálóbb ebben a műfajban.

És hogy a hallgatók mit nyernek? Mitől jobb, mint egy rádió? 

Teljesen szabadon élvezheted az adásokat anélkül, hogy időhöz és helyhez lennél kötve! Akár edzés vagy vezetés közben, vacsora készítése, vagy munka alatt is. Persze, mondhatnánk, hogy ezt egy sima rádióval is megtehetjük. De! Mivel a podcast rögzített audiotartalom, így te választod meg, mikor hallgatod, sőt, megállíthatod, visszapörgetheted, vagy akár többször is felelevenítheted a hallottakat, hiszen bármikor újra meghallgathatóak az adások.

Válogathatsz a tartalmakban, hiszen lehet, hogy te magad is változol és már más, akár durvább vagy mélyebb témák is felkeltik az érdeklődésedet. A podcastok között mindent megtalálhatsz. Tényleg! Rengeteg gyerekeknek szóló műsor van, felnőtteknek pedig a “hogyan öltözködjünk”-től az önismereten át egészen a szexuális témákkal foglalkozó adásokig a hallgatnivalók széles palettájával találkozhatsz. 

A podcast talán a “legintimebb” közlési forma, hiszen az írással ellentétben alkotója egyből a füledbe juttatja mondanivalóját. Természetesen a hang maga is sokkal közvetlenebb és ha az még tetszetős is, akkor még inkább kiválthatja a hallgató figyelmét. Nem véletlen, hogy nem csak a hétköznapi emberek, akiknek nincs más lehetősége indítanak podcastokat, hanem szinte már az összes magára valamit is adó híresség is folyamatosan “adásban” van. Ezek sokkal bensőségesebb és szabadabb formát engednek meg, mint egy sima rádióinterjú, így ennek köszönhetően az ismert emberek olyan oldalát is megismerhetjük, amit a marketingesek talán nem igazán néznek jó szemmel… 

Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy bizony a podcastoknak közösségépítő hatása is van, ám azt gondolom, itt is fontos a mérték. Én a személyes találkozásokat a mai napig jobban preferálom, de a világ fejlődik változik, gyorsul. Ehhez alkalmazkodni kell. Neked is, nekem is, mindenkinek. Ennek ellenére azt mondom, nem élhetünk mindent online, ne felejtsük el a személyes találkozásokat. Sőt, ha valakivel ugyanazon podcastot hallgatjuk, talán a következő kávé mellett még arról is beszélgethetünk. 

Szólj hozzá