Minden Ami Külföld | Hogyan repülj Tenerifére - macskával! - 1. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
 • A kisállattal való repülés több előkészületet igényel. Hogy kezdj neki? Mire figyelj az út során? TIPPEK, HOGY SIMÁN MENJEN >>>

Hogyan repülj Tenerifére – macskával! – 1. rész

Először is amikor eldöntöd, hogy költözöl és van egy kisállatod is legyen az macska vagy kiskutya, akit magaddal vinnél, rengeteg dolgot kell megszervezni. Ebben szeretnék most neked segíteni a saját tapasztalataimmal, hogy gördülékenyebben menjen a szőrös kis családtaggal való utazás.

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Írj egy listát!

Vegyük sorba a kérdéseket, feladatokat:

 • Melyik társaság fog elvinni titeket? Honnan indulj? Kell átszállni?
 • Fedélzeti repülésnek milyen feltételei vannak?
 • Milyen hordozóra lesz szükség?
 • Hogyan kell jegyet venni neki?
 • Milyen álltorvosi papírok kellenek?
 • Mi történik a reptéren?
 • Mire figyelj repülés közben?
 • Miről gondoskodj érkezés után?

Kivel, és honnan repüljünk?

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy az olcsóbb, fapadosok légitársaságok nem visznek kisállatot. Így például Budapest és a Wizzair ki is esett a sorból. Más repterekről is érdemes indulást tervezni, ami hozzád közel van. Sokkal könnyebben találsz megoldást, akár átszállás nélkül is. Az alábbiakban összeszedtem néhány légitársaságot, akik szőrös kis kedvencedet biztosan elviszik úgy, hogy a fedélzeten utazik veled!

Bécsből sokkal jobb a helyzet, mert ott van az Austrian Airlines vagy a Eurowings akár átszállás nélkül. Az Iberia, TAP, Lufthansa vagy a Vueling egy átszállással.

Saját tapasztalatunk alapján az Austrian Airlines és a Eurowings társasággal van, így őket jó szívvel ajánlom.

A következő bekezdésekben összeszedtem általánosságban a legfontosabbakat:


Fedélzeti repülés feltételei

 • maximum 2 kisállatot tudsz egyszerre szállítani
 • minimum 12 hetes kell, hogy legyen
 • tiszta és egészséges
 • rendelkezzen útlevéllel, chippel, esetleg tetoválással, veszettség elleni oltással
 • féreghajtót nem minden országban kérnek, Ausztria és Spanyolország biztosan kéri
 • orvosi előzetes klinikai vizsgálatot szintén
 • a hordozójával együtt nem haladhatja meg a 8 kg-os súlyt
 • ha a kisállatoddal akarsz utazni előre kell a légitársaságot tájékoztatni, mert létszámkorlátozás van a repülőkön
 • van olyan társaság, ahol egy formanyomtatványt is ki kell tölteni, és bemutatni a csomagfeladás pultnál

A megfelelő hordozó

 • jól záródó, de olyan, amiben könnyen kap levegőt
 • legyen puha, de amit nem tud széttépni, kilyukasztani
 • ami nedvszívó – én a kutya pelenkát ajánlom a hordozó aljába és akkor nem kell pisiben feküdnie az út végéig, hanem cserélhető. Nem mellesleg nagyon puha is
 • amit az állat már ismer, mert biztonságérzetet ad
 • amiben fel tud állni, tud forgolódni, lefeküdni kényelmesen
 • férjen be az ülés alá fel és leszálláskor, ezt komolyan is veszik az utaskísérők
 • kerületére 118 cm-t írnak általában (55 x 40 x 23 cm), mint egy kabin táska kb.

Cica, kutya repülőjegy vásárlás

Van, amikor fel kell hívni a társaságot a megadott telefonszámon, ott elmondani az adatokat foglalás után, majd bankkártyával kifizetni. Ha ezt nem akarod, akkor a repülőtéren is kifizetheted, de bejelenteni a szándékot igenis be kell már előre!

Először a Eurowingsnél vettük meg, és kifizettük a saját jegyünkkel együtt az övét is.

A jegy ára is változatos, de minden honlapon fel van előre tüntetve és átlagban 60 euro körül van.

Állatorvosi papírok

Ha már szóba került a költözés vagy akár csak az utazás gondolata érdemes a saját állatorvosodat mielőbb felkeresni. Abban az esetben különösképp, ha előtte a macska nem kapott veszettség elleni oltást, mert azt beadástól számítva 21 nap letelte után fogadják csak el.. Az oltás pedig egy évig érvényes. Veszettség elleni oltáson túl szükséged lesz még európai kisállat útlevélre is.

Az útlevélbe kerül minden egészségügyi adat a cicáról vagy kutyusról, az oltásai, féreghajtó, valamint a beültetett chip száma, és az állat tulajdonosa/gazdája is.

FONTOS: az utazás előtt 24 órával az orvosnak bele kell pecsételnie, hogy ‘az állat utazásra alkalmas’. Ezt célországonként változóan ellenőrzik, de nem szabad elfelejteni!

Kiskedvenced a reptéren

A csomagfeladó pultnál kell jelentkezni kiskedvenceddel, ott elkérik az útlevelet, megnézik az állatot, hogy rendben van-e a repülőjegye is, majd mehettek a biztonsági ellenőrzésre, ahol lehetnek még lehetnek izgalmak, ahogy nekünk is akadt az első alkalomnál! Mindenekelőtt egy tipp: ne hagyd a macskán és a kutyán a pórázt és a hámot, mert levetetik róla. Biztonsági ellenőrzésnél választhatod azt, hogy a kisállat átmegy a hordozójában, amennyibe az arra alkalmas és átfér scanner alatt vagy kiveszed belőle és együtt átsétáltok a biztonsági kapun.

Ha állattal repülsz, menj ki még korábban a reptérre, mert bármi adódhat!

Repülés közben

A repülőgépen a levegő páratartalma és az egész légkör más. Mi utazás előtt nem nagyon adunk enni és inni a cicánknak egy esetleges hányás elkerülése miatt, de útközben már semmi akadálya annak, hogy egyen.

3 tipp, hogy ne száradjon ki a cica vagy a kutya repülés közben:

 • Vegyél vizet, és abból nedvesítgesd az orrát és a száját, azt legalább lenyalogatja, és nem szárad ki annyira, ha nem akarna inni egyáltalán.
 • Ha hajlandó inni, tehetsz be neki egy pici tálba vizet, amit ki tud lefetyelni, de ne hagyd benn, mert kiboríthatja. Próbáld meg többször.
 • Vegyél a patikában egy tiszta fecskendőt, azt töltsd fel vízzel, és a szája sarkába bele tudod tenni annyira, hogy belenyomd a vizet a szájába. Ehhez viszont kell előtte gyakorolni.

Mire érdemes még figyelni?

 • Amikor lehet vedd fel a hordozót az öledbe, és simogasd a kisállatot út közben, érezze, hogy nincs egyedül. A hordozóból nem szabad kivenni. De van olyan kisállat, aki jobban viseli, ha végig az ülés alatt a sötétben tud aludni. Ezt neked kell kipróbálni, mi nyugtatja meg.
 • Ha alapból nincs utazáshoz szokva érdemes egy kis játékot, a saját takaróját beletenni a hordozóba, de lehet venni külön nyugtató spréket is. Én ezeket nem ismerem, nem volt rá soha szükségem.
 • Ha esetleg elvégzi a dolgát, cseréld ki a pelenkát alatta, és tegyél be egy másikat. Teneriféig hosszú az út.

Miről gondoskodj érkezés után?

Ha alomba járó macskád van, tájékozódj még utazás előtt, hol tudsz macskafelszerelést venni neki érkezéskor. Mire leszálltok biztos, hogy nyugodtan szeretné elvégezni a dolgát, amikor odaértek a szálláshelyetekre. Biztosíts neki ehhez megfelelő környezetet.

Szállást is célszerű úgy foglalni, hogy állatbarát legyen, és ne érkezéskor derüljön ki, hogy állatot nem fogadnak. Az első pár napban érdemes minél többet vele lenni, hogy ne érezze idegennek a helyet, hogy ne érezze magát elveszettnek.
Tenerifével kapcsolatban lenne kérdésed? Ne fogd vissza magad: >>> Sylvi <<< segít a szervezésben, tervezésben!


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

1 hozzászólás

Szólj hozzá