Minden Ami Külföld | Macskástól Tenerifére - 2. rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Tenerifére költözni egy leírhatatlan érzés, főleg ha az imádott szőrgombócot is viheted. Macskás érkezésünk története. INDULÁS >>>

Macskástól Tenerifére – 2. rész

Emlékszem, amikor külföldre költöztünk mennyi mindenre oda kellett figyelni a cica miatt. Az nem volt kérdés, ha mi megyünk ő is jön, így megoldást kellett találni, hogyan tud ő is kényelmesen és biztonságosan velünk utazni.

Írta: Sylvi Lipp – Minden Ami Külföld

Mi Tenerifére költöztünk, ami nincs a szomszédban.

A távolság Budapestről számolva 4569 km autóval, ez 57 óra levezetett utat jelent, plusz a 2 nap kompozás annyira nem volt szívderítő, így ez miatt döntöttünk a kényelmes repülő mellett. Pedig az én macskám imád autózni, rutinosan kirándul velük, de ennek nem akartam kitenni. Repülőút Budapestről vagy Bécsből indulva kb 5 és fél, 5 óra. Az utazás előtt beszéltünk az állatorvossal is, hogy ő mit gondol, bírja e a cica majd a repülést, szerencsére makk egészséges, így nem volt gond. A repülő sokkal gyorsabb, kényelmesebb és igazából olcsóbb is volt. Bécsi indulás mellett döntöttünk, átszállás nélkül.

Sorba jöttek ezután a megoldásra váró feladatok, mert a cicának sem volt mindegy, hogyan jut el a célállomásra. Mégiscsak kiszakítjuk a megszokott életéből. Ma már rutinosan utazunk macskával, de ha Te először viszed magaddal, a következő bekezdések remélem megnyugtatnak majd.

Első cicás repülésünk

Mi Bécsből indultunk, kiválasztottuk a társaságot megvettük a saját jegyünket, de bajban voltunk az Austrian Airlines-nál, hogy a cicának, hogyan lesz jegye, de ez is egy telefonnal gyorsan elintéződött. Fel kellett hívni a társaságot a megadott telefonszámon, ott elmondtuk az adatokat angolul, amit kértek, majd bankkártya számát bemondva kifizettük, utána megjött a számla is róla, amit be kellett mutatni a repülőtéren. Az ügyintéző nagyon türelmes, így, ha nehezebben is megy az angol, akkor is megoldjátok.

Sajnos az utóbbi időben nehéz kifogni már Bécsből is a közvetlen járatot, sokat kell bogarászni az induló dátumoknál, hogy közvetlent találj. Nagyon figyelmesen bántak velük a cica miatt, szuper volt, hogy rögtön ablakos helyet kaptunk. Sokszor odajöttek hozzánk megkérdezni, hogy a cica is jól van e. Nem szóltak, amikor egy kicsit kivettem nézelődni, bár a szabályokat betartottuk le és felszálláskor is.

Tekerjük kicsit vissza az időt...

Oké, megvolt a honnan, a mivel, de utána kellett járni, hogy mire van még szükségünk, de minden flottul ment.

Mi egy 8 éves hatalmas szoba tigrissel utaztunk. Így féltem, hogy nem fogunk a 8 kg-os súly korlátba beleférni hordozóstól, de bele fértünk, bár sehol nem méregették szerencsére. Ő kiskora óta megkap mindenféle oltást, folyamatos féreghajtást, bolha írtást, így nekünk az orvosi papírok intézése gyorsan ment. De kisállat útlevélre és chipre neki is szüksége volt, így azt is elintéztük. Indulás előtt csak a klinikai vizsgálatot kellett bepecsételni, ahhoz a cicát sem vittem magammal, mert rendben volt előtte. (Tenerifén ezzel szemben, csak úgy utazhattunk tovább, hogy az orvos látta az macskát. Erre érdemes figyelni, és az oltások érvényességére is, csak egy évre szól, utána ismétlő oltás kell, amit a repülőtéren szigorúan meg is néznek.)

Kellett egy normális hordozó is, mert a mi régi hordozónk az a tipikus műanyag, rácsos kézben vivős fajta volt, és 4 bőrönddel 2 táskával, és a macskával igazi rémálomnak ígérkezett. Így rendeltem az internetről egy szuper táskát, ami praktikusnak tűnt, és méretben is megfelelt a követelményeknek. Nekünk egy „asztronauta” táskánk van, ha így keresel rá simán megtalálod.

Ez egy hátizsák, így szabad maradt a kezem a többi csomagnak. És ami jó, hogy elég könnyű táska, a hátulja puha, de elől teljesen átlátszó plexi, így a cica jól tudott nézelődni, és élvezhette mások figyelmét is. Ezt jó szívvel ajánlom, méretre tökéletes, nem kellett kivenni a csomagfeladó pultnál, mert látták a cicát benne, hogy jó állapotban van.

A reptéren

A csomagfeladó pultnál megnézték a papírjainkat, és ott kaptam meg a beszálló kártyát is, a párom megkapta előtte, én nem, a macska miatt, ezért e-mailt írtunk, és nyugodtak lehettünk. A biztonsági ellenőrzésen viszont voltak izgalmak, amikor a legelső alkalommal. Ugyanis nem volt elég, hogy átsétáltam a macskával a kapun a kezemben.

Megkértek, hogy fáradjak be egy szobába a biztonsági személyzettel. Hát levert a víz, pláne, hogy a cicát is vinni kellett, szerencse a párom a többi cuccra tudott vigyázni. Bementünk a szobába, aztán az ajtó becsukódott, a víz levert még jobban, zöld volt kb. már a fejem. A biztonsági személyzetes nőt egyáltalán nem érdekelte mondjuk.

Felszólított tegyem le a macskát, és vegyem le róla a hámot, mondom oké, és most mi lesz. Szegény cicának a szobában lévő kapu alatt kellett egyedül átsétálnia, csak azért ezt egy bepánikolt macskának póráz nélkül tudd megmagyarázni. Naná, hogy megkerülte az egészet, úgyhogy addig sétáltattam, amíg megértette mit akarunk.

Persze rendben voltunk, kimehettünk, de akkor meg nekem kellett átmenni egyedül a kapun. Amit nem értek miért. Rengeteg időt vesztettük és így az utolsó pillanatban értünk a beszállókapuhoz, de szerencsére ott a cica miatt különleges elbírálást kaptunk, és előre vettek minket.


Következő alkalommal már korábban mentünk a reptérre, ha a cicával repültünk, mert bármi adódhat.

Repülés közben

A repülés nagyon kellemesen telt, sokkal kevésbé voltam feszült, mint általában. Szeretek repülni, rengeteget repültem, de 1,5 óra után elkezdek unatkozni. Amikor a cica is velem van, sokkal jobb, mert rá figyelek, és nem magamra.

Repülés közben könnyen dehidratáltá válunk, viszont nem akartam a macskát is ennek kitenni, így folyamatosan próbáltam itatni, nem akartam, hogy kiszáradjon. Az orra így is cserepes volt mire landoltunk.

Landolás után

Megvettük a cicának az almot, és amire még szüksége volt. Mi mindig állatbarát szállást választunk, így volt ez költözéskor is. Egy nagyon klassz hotel volt, nagy kerttel, ahová már aznap este kivittük sétálni.Tudtad?

A társaságoknál előre be kell jelenteni a kisállatokat, mert meg van határozva hány macska és kutya utazhat egyszerre ugyanazon a gépen.


Tenerifével kapcsolatban lenne további kérdésed?

Utazás tervezés, tanácsadás –> Sylvitől <-


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá