Minden Ami Külföld | Hova tovább érettségi után? Lehetőségek Hollandiában és Dániában - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Külföldön készülsz továbbtanulni? Ha Hollandia vagy Dánia a cél, érdemes elolvasni, melyik érettségi bizonyítványt érdemes MEGSZEREZNI!

Hova tovább érettségi után? Lehetőségek Hollandiában és Dániában

A gimnáziumi érettségi megszerzése fontos mérföldkő egy diák életében. Azonban sokakban felmerül a kérdés akár már korábban is: hogyan tovább? Mi a következő lépés? A felsőoktatási intézmények mára már számtalan lehetőséget kínálnak, de nem mindenki szeretne egyből egyetemre menni az érettségi után.

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Jelen cikkben két népszerű európai országot nézünk meg, Hollandiát és Dániát. Bemutatjuk, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek állnak nyitva a gimnáziumi érettségivel rendelkező diákok előtt.

Hollandia

Hollandia híres kiváló felsőoktatási rendszeréről, és a holland egyetemek sok angol nyelvű programot is kínálnak. Azonban a holland felsőoktatási rendszer némileg eltér a magyarországitól. Az ottani egyetemek kétféle képzéstípust kínálnak:

  • Akademische opleiding (AO): Ez a hagyományos egyetemi képzés, amely elméleti tudásra összpontosít. Az AO programok belépési követelménye a holland érettségi (vwo) vagy azzal egyenértékű diploma.
  • Hogeschool opleiding (HBO): Ez a felsőoktatási szakképzés, amely gyakorlatiasabb jellegű, és a munkaerőpiacra való felkészülésre összpontosít. A HBO programok belépési követelménye a holland szakgimnáziumi diploma (havo) vagy azzal egyenértékű diploma.

A magyar gimnáziumi érettségivel rendelkező diákok számára a HBO programok jelentenek reálisabb lehetőséget Hollandiában. A HBO programok angol nyelven is elérhetőek, de a holland nyelvtudás persze előnyt jelenthet a bejutás során.

Külföldön készülsz továbbtanulni? Ha Hollandia vagy Dánia a cél, érdemes elolvasni, melyik érettségi bizonyítványt érdemes MEGSZEREZNI!

Dánia

Dániában is kétféle felsőoktatási intézménytípus létezik:

  • Egyetemek: Az egyetemek tudományos kutatással és oktatással foglalkoznak. Az egyetemi programok belépési követelménye a dán érettségi (stx) vagy azzal egyenértékű diploma.
  • Főiskolák: A főiskolák a felsőoktatási szakképzést nyújtják. A főiskolai programok belépési kövelménye a dán szakgimnáziumi diploma (hf) vagy azzal egyenértékű diploma.

A magyar gimnáziumi érettségivel rendelkező diákok számára a dán főiskolák jelentenek reálisabb lehetőséget. A főiskolai programok angol nyelven is elérhetőek, de a dán nyelvtudás előnyt jelenthet a bejutás során.

!!! Fontos megjegyezni, hogy a holland és dán felsőoktatási intézmények belépési követelményei változhatnak, ezért fontos, hogy tájékozódjunk az adott intézmény honlapján! Fontos, hogy a diákok tájékozódjanak a továbbtanulási lehetőségekről, és megtalálják a leginkább megfelelő programot.

Összefoglalva, a gimnáziumi érettséggel rendelkező diákok számára rengeteg továbbtanulási lehetőség áll nyitva Hollandiában és Dániában. A HBO és a főiskolai programok reális alternatívát jelentenek azoknak a diákoknak, akik nem szeretnének egyből egyetemre menni.

Mit nem fogadnak el a dán és holland egyetemek?

Az eduline.hu egy márciusi írása szerint a magyar diákok nem gimnáziumban, hanem szakképzésben szerzett érettségijét nem fogadják ál ezen országok egyetemei, de csak a magyar szakképzéssel akad problémájuk, hisz más országok jelentkezői esetében ugyanúgy elfogadják azok szakképzési érettségi bizonyítványait is. Legalábbi erre a ‘szokatlan’ elvárásra egy szemfüles szülő derített fényt, és arra is, hogy ezeknek a diákoknak csak a 2-es kvótában van lehetőségük, amikor is mindenképp felvételi vizsgát kell tenniük, az e1-es kvóta szerint nem is vennék fel őket.

A fentiek teljesen ellentétben vannak a magyar kormány törekvéseivel. Azzal, hogy a diákokat például a szakképzés felé terelik, többek közt magas ösztöndíjakkal csábítva. A fiatalok külföldre vándorlása napjainkban is magas. Szomorú, de valódi oktatási feltételeket, megfelelő társadalmi környezetet és egy vonzó jövőképet máshol álmodják meg maguknak, majd valósítják is meg.

Nem megfelelően járnak el

Magyarország szerint nem, de a holland egyetemeknek van erre logikus magyarázatuk. Elsősorban a saját diákjaira szabják a felvételi rendszert és a külföldi diákoknak ennek kell megfelelniük.

A magyar rendszer szerint mind a gimnázium, mind a szakgimnázium és technikum intézmények esetében az érettségi vizsga egy és ugyanaz. A technikumban szerzett érettségi azonban akár egy felsőoktatási felvételin előnyt is jelenthet, járhat érte többletpont. A technikusi érettségi vizsga emelt szintűnek számít.

Mint Magyarországon, úgy Hollandiában is mindkét középiskolai bizonyítványuk érettséginek felel meg, azonban a tudományos gondolkodásra csak az egyik, a magyar gimnáziumnak megfelelő intézmény típus készíti fel a diákokat, így hiába egyenértékű a bizonyítvány, a képzés mégis különbözik egymástól. Magyarországon sem igazán lehet összehasonlítani a gimnáziumi képzést, – ahol az általános tantárgyak mellett kutatóegyetemeken értékelt tanulási készségeken van a hangsúly, – a szakgimnáziumi vagy technikumi képzéssel, – ahol szakmai tárgyakat tanulnak. A szakképzési intézményeknél pedig nem feltétlen az a cél, hogy továbbtanuljon a diák felsőoktatásban.

Az Európai Unió létrehozott egy >>> honlapot, <<< hogy a rendszer átlátható legyen, és ahol bármely két uniós ország oktatási rendszere összehasonlítható!

Mit tehetünk?

Úgy tűnik mindössze az országok oktatási rendszerében lévő különbségekről van szó. Bár hangzott el olyan, hogy a magyar kormány lépéseket tesz az esetleges alaptalan diszkrimináció megszüntetése érdekében, ezt nem tudni pontosan, hogy mit is takar, vagy hogy a kormány tud-e ezen bármit változtatni.

Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy ha egy holland kutatóegyetemen kíván valaki továbbtanulni, akkor a szakképzési intézményben szerzett bizonyítványt jelenleg nem fogadják el, így nekik az alkalmazott tudományi egyetemek lesznek csak elérhetőek.


Tudtad?

16 233 – ennyi magyar diák tanult a 2022/23-as tanévben valamelyik külföldi egyetemen az Engame Akadémia egy korábbi felmérése szerint. A legnépszerűbb célországok az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése óta Ausztria, Németország és Hollandia, a negyedik helyre szorult brit egyetemeket pedig Dánia követi.Forrás(ok):

megnevezés (linket illeszd rá)

megnevezés (linket illeszd rá)


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá