Minden Ami Külföld | Hollandia kérdezz felelek - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Népszerű hely, hisz az egyik legszebb, legorganikusabb és leggazdagabb európai ország. Ti kérdeztetek, mi válaszoltunk, OVASS TOVÁBB!

Hollandia kérdezz felelek

Jártál már Hollandiában? Az egyik legszebb, legorganikusabb és leggazdagabb európai ország. Népszerű hely a külföldön boldogulásukat keresők között, ezért a titeket leginkább foglalkoztató kérdésekre válaszoltunk egy kérdezz-felelek alkalmával. Ha lemaradtál, itt most visszanézheted, vagy írásos formában olvashatod végig a kérdéseket és válaszokat is!

Írta: Niki – Minden Ami Külföld

Márciusban Facebook oldalunkon élőben beszélgettünk Hollandiában élő partnerünkkel, Ágnessel, akivel elég sok témát érintettünk a Hollandiába való költözés kapcsán. Az esemény nagyon jó hangulatban telt, amikor is olyan témaköröket érintettünk, mint a munkaerőpiaci helyzet, lakhatás, gyermekek iskoláztatása, egészségügy vagy épp vállalkozásindítás Hollandiában.


Az Ágnessel készült esemény visszanézhető, és ahogy ígértük, semmi nem marad megválaszolatlanul. Alább, a videók alatt a kérdéseket és válaszokat most meg is osztjuk Veletek, jó szemezgetést és sok sikert terveitek megvalósításához!


“Az lenne a kérdésem, hogy Te miért döntöttél úgy, hogy külföldre költözől? És Miért pont Hollandiába mentél?”

“Màr ismertem az orszàgot cserediàk koromból. Hollandia mellett szólt, hogy kiszámítható, biztonságos környezet, nagyon szocialis gondolkodású társadalom, középpontban az emberi meltóság és humánum. Hollandia a szociális szakembereknek nagyon ideális. Gyerekkomotól kezdve német TV-csatornákat néztem egyébként, már nagyon fiatalon könnyen tanultam a nyelveket, és voltak nemzetközi ismertségeim is. “

“Kinek érdemes igazán Hollandiát választania? Mik azok az alapfeltételek, amivel érdemes kiköltözni? Gondolok itt olyanra, hogy nyelvtudás, szakmai végzettség, szakmai tapasztalatok.”

“Azoknak akik minimum egy erős alapszinten beszélnek angolul és tudnak dolgozni és nem ijednek meg a túlszaporulat okozta versengéstől, ami napjainkban érződik a lakáspiacon és az egészségügyi ellátásban is. A holland munkaerőpiacon jelenleg mégis egy millió munkavállaló hiányzik!
Kinek paradicsom ez? A fenntarthatóságban gondolkodóknak, bizonyos mérnököknek és akik vállalkozást alapítanának. Sok magasan kvalifikált magyar család az itteni oktatási rendszer miatt költözik ide.

“Családdal gondolkozunk a költözésen. Hollandiában már többször jártunk. 35 és 39 évesek vagyunk, gyermekünk 11. Tudnál az ottani iskolai rendszerről mesélni? Mettől meddig vannak iskolában? Ha nem tudja megfelelően a nyelvet miben segít az iskola vagy ezt nekünk kell megoldani?”

“Tanítás reggen 8:30 és 15:30 között van általánosságban, de tartományonként eltérhetnek, az iskolai szünetek is. ISK (vagyis nemzetközi kapcsolóosztály – nyelvtanulásra) = itt két évig maradhatnak a gyerekek. Az általános iskola 12 éves korig tart.
1-2. osztály itt az óvodai csoport, 3. osztályban írni, olvasni, számolni kezdenek tanulni, és a 8. osztályban minden tanulónak tesztet kell írnia, melynek célja, hogy felmérjék, milyen oktatási szinten folytassák tovább a tanulmányaikat.
Ezek utáni opciók: 5 év gyarkolati oktatás, aminek elvégzése után mehetnek tovább középfokú szakmatanulásra, vagy egyenesen a munkaerőpiacra. Ezen évei alatt a tanuló választhat, hogy kulturális területre specializálódott, növény- és állatgondozó, logisztika-kereskedelem, vendéglátás, vagy épp szociális ellátás oktatási tanmenetet választ. Emellett leeht előkészítő középfokú szakmatanulás vagy magasabb szintű általános ismereteket oktató középiskolai utat vagy épp előkészítő tudományos oktatást is választani.”

“Milyen az angol oktatás az iskolában?”

“Nagyon jó, de sokan beszélik, ezért kb. az utcán járva és a TV-ből is megtanulnak simán az itteni gyerekek angolul.”

“Mennyire elvárás a holland nyelv magasfokú ismerete? Az ügyintézések angol nyelven is elérhetőek?

“Ahol emberekkel szorosan együtt kell dolgozni, ott természetesen kelleni fog. Egyértelműen a legtöbb kvalifikált munkában elvárás a holland nyelv ismerete. Az ügyintézések pedig angol nyelven is elérhetőek!

“Mik a legideálisabb munkák, ha nem szellemi munkát szeretnénk végezni? Sminkesként mennyire lehet elhelyezkedni, van erre a szakmára kereslet?”

“Vendéglátásban, logisztikában, mezőgazdasági területen, kereskedelemben vagy takarításhoz nem feltétlen kell a holland nyelvismeret. Szociális munkákhoz, gondoskodáshoz már igen, kelleni fog.
Sminkesre is van kereslet. Fel kell kutatni a lehetőségeket pl helyi szépségipari facebook csoportokban, amiben én is tudok segíteni, illetve önéletrajz és motivációs levél írásban. Keress bátran! Angol nyelvtudásos mindenképp legyen.

“Mesélnél az egészségügyről általánosságban?”

“Itt kötelező az egészségügyi biztosítás, a gyerekek a szülők biztosításába tartoznak bele. Bizonyos anyagi szint alatt az egészségügyi biztosítás államilag támogatott.
Javaslom a háziorvoshoz érkezés után minél előbb iratkozzatok be. Egyébként a rendszer lényege, hogy az emberek ne menjenek be sokat az orvoshoz. Háziorvos próbál mindent megoldani. Szakorvosi találkozásokat próbálják minimalizálni. A gyógyszerekkel szűkmarkúak, paracetamolt írnak elsősorban mindenre.”

“Mennyire nyitottak a külföldi munkavállalókra?”

“A főnök vagy vállalkozás felvesz. De egészen biztos, hogy a munkatársaknak, ügyfeleknek legalább 1x lesz problémájuk a származásoddal. A szakszervezeti / sztrájk kultúra itt erős, és a munkavállaló védelem.
A 2023. novemberi választások eredményei alapján úgy tűnik elegük van a külföldiekből, beleértve minket is – arbeidsmigrant-okat is. Évek óta belengetik, hogy csökkentik a külföldről érkező munkavállalók és külföldi diákok számát, de ebből nem látni semmit.”

“Milyen dokumentumokra lehet Hollandiában szükség a regisztrációnál, munkavállalásnál stb. amire lehet elsőre nem gondolnánk, és ezek miért szükségesek? (pl. anyakönyvi kivonat, erkölcsi bizonyítvány…)”

“BSN szám , lakcím és bizonyos munkákhoz a VOG, vagyis az erkölcsi bizonyítvány, de erre a munkáltató úgyis felhívja a figyelmet, ha egyáltalán kéri.”

“Mik a már otthonról elindítható ügyintézési folyamatotok, amivel leegyszerűsíthetjük vagy felgyorsíthatjuk a megérkezést követő teendőket?”

“Munka- és szálláskeresés, egészségügyi dokumentációk beszerzése. Apostille pecséttel ellátott dokumentumok kikérése (2004.május 1-jei uniós csatlakozát után születetteknek nem kell – itt a lényeg, hogy az anyakönyvi / házassági / válási iratok legyenek meg angolul is.
Munkát vállalni csak BSN számmal lehet, ami egy regisztrációs szám (szem.ig.szám, TAJ szám, adószám egyben!). Erkölcsi bizonyítványt elég Hollandiából kikérni, csak ha a munkáltató kifejezetten kéri ezt.”

“Mennyire kell jó beszélnem angolul? Érettségiztem belőle, de már egy picit megkopott a tudásom.”

“Annál sokkal jobban. Egy tízes skálán 6, de inkább 7-8.”

“Vissza szeretnénk menni, de a lakás kérdés egyszerűen lehetetlennek tűnik. Mióta utoljára ott éltünk, azóta van egy pici babánk is és egy jól nevelt kutyánk. Több lakáskereső oldalon regisztrálva vagyunk, de látatlanban kisgyerekkel már nem szeretnénk elindulni. Mit csináljunk? Bölcsi / ovi / suli rendszer is érdekelne. Kötelezettség, anyagiak, stb.”

“Írjatok egy bemutatkozást a családról, az anyagiak legyenek a középpontban – mindest alátámasztva bankszámlakivonattal például. Randstad környékét nem javaslom, túlnépesedett, amit inkább javaslok például az a kevésbé népszerű provinciák, falusi, vidéki ingatlanokra jelentkezzetek.
Gyermeknek legyen BSN száma, lakcíme, majd fel lehet keresni elérhető férőhelyeket. Legdrágább óvodai intézmény óradija 2024-ben 10 euró körül mozog. Állami támogatás van az intézménybe járásra, ha a szülő dolgozik / tanul.”

“Kisfiam 9 éves, nyáron költözünk Hollandiába. Olyan iskolába szeretném majd beiratni, ahol magas szinten kézilabdázhat. Hogyan / hol találhatnék ilyen iskolát?”

“Handball school + tartomány neve, szomszédsági csoportnál (buurtteam), illetve iskoláknál közvetlenül kell érdeklődni.”

“Hollandia mely részeit ajánlanád és miért, ha online dolgozunk a párommal? Milyen az internet lefedettség?”

“Mindenhol jo! Ha online dolgoznak, válasszanak kevésbé sűrűn lakott környéket. Randstad = Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – NE!”

“Szerinted érdemes Németországból Hollandiába költözni? Németül és angolul felsőfokon beszélünk és mindketten egészségügyben dolgozunk évek óta.”

“Mi a fő motiváció? Németországban például minden olcsóbb. Egészségügyben való elhelyezkedéshez kell a min. B2 holland.”

“Pár barátommal szerencsét probálnánk Hollandiában. Milyen lehetőségeink lennének építőiparban, nyelvtudás nélkül?”

“Esetleg a magyar építőipari vállalkozásoknál lehet próbálkozni – BSN szám, egészségügyi biztosítás, regisztrált lakcím kell, arra figyeljetek, hogy munkaszerződés legyen!
Az építőipar nagyon pörög, munka lesz! Alap angolt azért ajánlom, ezzel az esélyeket is növeled, hogy el tudtok menni több helyre is dolgozni.

“Milyen vállalkozást indítani Hollandiában? Milyen feltételei vannak, hogy néz ki a vállalkozói lét?”

“Fontos, hogy lekövethető legyen, honnan származik a vállalkozás tőkéje. Ha nem egyértelmű akkor pénzmosás gyanúja miatt megtagadhatják egy vállalkozás engedélyeit.
Feltételek: BSN szám, DigiD, bejegyzett holland cím, évi 1-5 adóbevallás (attól függően, hogy kis- vagy nagyvállalkozásról beszélünk).

“Két kistestű kutyámmal költöznék Hollandiába. Milyen oltások és előírások vonatkoznak a kutyákra? Miután ott vagyunk mi a teendő? Orvoshoz kell regisztrálni őket?”

“Nemzetközi kutyaútlevelet be kell szerezni, chip legyen. Megérkezés után 14 nappal állatorvosi regisztráció is kell, azaz a kiköltözés után vegyétek fel a kapcsolatot az állatorvossal. Első lépés, hogy a tulajdonosnak legyen BSN száma és DigiD-je. A kutyákat online is lehet regisztrálni az UBN felületén (DigiD-vel működik).”

“Lányom az amsterdami egyetemen szeretne tanulni. Van meg egy éve a középiskolából. Mit javasolsz, mire figyeljen? Középfokú angol nyelvtudása van most. Mivel növelhetnénk az esélyeit?”

“Írjon egy jó motivációs levelet, amiben erősen megindokolja, miért szeretne felvételt nyerni. Mivel a hírek szerint a külföldi hallgatók csökkentése a cél, legyen egy jó indoka. Szállást találni nehéz, amszterdami egyetemi hallgatók például sátraztak az elmúlt években… De érdemes már az egyetem kezdete előtt fél évvel elkezdeni a keresést és le is foglalni ha lehet.
Itt az elfogadott nyelvvizsgák a következőek, erre figyeljen: TOEFL, IELTS, Cambridge English.”

“Neked mi volt eddig a legnegatívabb élményed Hollandiában?”

“A holland mentalitás! Amikor még rosszul beszéltem hollandul, és nem is értettem a kultúrát.”

“Magyar állampolgár vagyok, férjem ukrán, együtt szeretnénk Hollandiába költözni. A költözési folyamat mely részeiben tudnál nekünk segíteni? Hogy kell elképzelni a Veled való közös munkát?”

“Ukrán férj esetén már az adminisztráció is külön folyamat. Senki nem vette fel a másik állampolgárságát?
Együttműködés esetén tudni kell mit szeretnétek pontosan, konzultáció az első, majd az operatív ügyintézés meghatalmazással. Kérlek vedd fel velem itt a kapcsolatot.”

“Kanadában élünk a családommal. Évek óta nem jártunk Európában és most tervezünk egy több hónapos körutat, Hollandiát is érintve. Kb 1 hetet lennénk ott. Mit javasolsz, mit ne hagyjunk ki?”

“Abszolút javaslom, hogy látogassatok el ide:: Keukenhof, Amsterdam, Haga egy jolly joker, fókacentrum. A békés északi-tengeri helyek: Vlissingen, Texel, a holland vidék akárhol idilli.
Ékszerdoboz városok: Den Bosch, Maastricht.
Amit NEM javaslok, felesleges itt időt tölteni: Tilburg, Rotterdam, Eindhoven”

“Te hogy viseled a szeptembertől áprilisig tartó szürke, zord, szeles és esős időjárást?”

“Klímaváltozás van.Hollandia szárazföldi és tengeri részén teljesen más lehet az időjárás. MINDIG friss és tiszta a levegő, minimális szmog, a légszennyezés.”

♡  Valósítsd meg álmaid Te is sikerrel! ♡  


Minden ami Hollandia

 Ajánlom figyelmedbe a Holland kisokost, mely segít eligazodni a Hollandiába készülőknek a helyi élet különböző területein. Linkek, információk, hasznos weboldalak számtalan téma kapcsán lett összegyűjtve ebben az e-bookban.

Neked szól ez a könyv, ha tervezed az országváltást és minden hasznos információra szert tennél egy helyen!

Érdemes-e Hollandiába költözni, tanulni, munkát vállalni, letelepedni? A tervezés és a költözés során minden hasznos információ EGY HELYEN!

Ágnessel érdemes felvenned a kapcsolatot, ha Hollandiába tervezel költözni, de akár akkor is nagy segítség lehet számodra, ha már ott élsz. Egy jó kapcsolat mindig aranyat ér 😉


Ágnes jelenleg is kint él életvitelszerűen Hollandiában és ma már felsőfokon beszél hollandul. Bár ő is túl van a kezdeti nehézségeken, hiszen a saját bőrén tapasztalt meg mindent, ami az esetleges holland vagy angol nyelv hiányosságából adódhat. Az ő támogatásával Te sem fogod magad egyedül érezni kérdéseiddel, problémáiddal a “nagy világban.” Keresd bátran, legyen szó szociális kérdésekről, egészségügyi problémákról, vagy vállalkozás indításról, holland tanulmányokról… ha Hollandia, akkor Ágnes nagy segítségedre lesz >>>

Jártál már itt? Az egyik legszebb európai ország, ahol kiegyensúlyozott életvitelt alakíthatsz ki Te is. VAN KÉRDÉSED? Gyere, megválaszoljuk!

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá