Minden Ami Külföld | Karácsonyi és újévi szokások a nagyvilágban - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Te hány furcsa karácsonyi és újévi szokást ismersz? Olvasd el a bejegyzést, biztos találsz köztük pár érdekeset, amiről NEM TUDTÁL!

Karácsonyi és újévi szokások a nagyvilágban

Közeledik a Karácsony és az Újév, mely ünnepekkel kapcsolatban biztosan mindenkinek eszébe jut valamilyen tipikus, ezekre az alkalmakra jellemző tradíció. Természetesen, leginkább az országon belüli szokások felsorolásában mozgunk otthonosan. Viszont, nem meglepő módon, majd minden országban előfordul, az adott hely és kultúra sajátosságait magán hordozó ünnepi hagyomány. Két ajándékvásárlási kör között talán érdekes lehet megismerni ezek közül néhányat.

Írta: Peringer Attila – Minden ami külföld

Ha magyar ünnepi szokások kerülnek szóba, azonnal beugorhat egy viszonylag hosszúra nyúló lista. Luca napja, adventi koszorú készítés, regölés, betlehemezés, borszentelés és ehhez hasonlók. Ezek túlnyomó része vallási eredetű és mostanában már nem is biztos, hogy mindannyian tisztában vagyunk a pontos tartalmukkal. Annak ellenére, hogy maguk a fogalmak egyértelműen ismerősek lehetnek. Legújabb kori tradícióként pedig, már jó pár éve Kevinnel és a Reszkessetek betörők első két részével telik a családok ünnepe, szinte kikerülhetetlen módon. Lássuk be, talán már hiányozna is, ha nem így lenne.

Következzen azonban most néhány karácsonyi és újévi szokás, szerte a világból.

Karácsony

Kezdjük az időben korábbi ünneppel!

Izland

Izlandon több érdekes legenda is a karácsonyi ünnepek részét képezi. Ezek közül van, amelyik inkább vicces, van azonban, amelyik egyenesen félelmetes. Természetesen mindegyik célpontjai a gyerekek. Az egyik szerint két héttel Karácsony előtt 13, manó-szerű lény (jolasveinar) látogatja meg őket. Ezek a lények mind különböző, igen vonzó személyiségjeggyel rendelkeznek, mint például a ’kanálnyaló’, vagy a ’kolbászlopó’. Mindegyikük, egyesével elmegy a gyerekekhez és attól függően, hogy jók, vagy rosszak voltak, az ablakba helyezett cipőjükbe ajándékot, vagy rohadt krumplit rejtenek. A másik legenda erősen nevelő célzatú: a gyerekeknek még az ünnepek előtt végezniük olyan teendőkkel, mint a leckeírás, vagy a szobájuk rendberakása. Ha ezzel megvannak, valamilyen ruhadarabot kapnak ajándékba. A gondok akkor kezdődnek, ha valaki nem kap ruhát. Ebben az esetben Jólakötturin, a gonosz Karácsonymacska először a gyerekek vacsoráját eszi meg, aztán sorra kerülnek maguk a gyerekek is.

Olaszország

A legenda szerint a boszorkány, La Befana, visszautasította a Három Királyok meghívását, hogy jelen legyen a kis Jézus születésénél. Ezt a döntését később annyira megbánta, hogy azóta is szerte az országban őt keresi. Hogy miért pont Olaszországban, az jó kérdés, mindenesetre a családok január 5-én, vagyis Vízkereszt napján egy pohár borral és némi étellel készülnek számára. Ő cserébe ajándékkal lepi meg a jó gyerekeket és pár darab szenet hagy a rosszcsontoknak.

Japán

A japánok köztudottan tele vannak az európaiak számára furcsa szokásokkal (sose fújd az orrod nyilvánosan!). Ennek ellenére pont egy nyugati kezdeményezés az, ami komoly nyomott hagyott a karácsonyi ünnepükön. Japánban a Karácsony nem számít különösebben fontos eseménynek, ám a KFC gyorsétterem lánc egy, az 1970-es években futtatott kampánya (Kentucky-t Karácsonyra!) a mai napig érezteti hatását. Olyannyira, hogy családok tömegei fogyasztják el karácsonyi vacsorájukat a lakóhelyükhöz legközelebbi étteremben, persze akkor, ha időben, vagyis hónapokkal korábban gondoskodtak asztalfoglalásról.

Venezuela

Abban semmiképp nem különbözik az ország például hazánktól, hogy Venezuelában is régre visszanyúló hagyomány az ünnepi templomba járás. Az már inkább érdekes, hogy a helyiek a templomot milyen módon szeretik megközelíteni. A Misa de Aguinaldora, vagyis a hagyományos, Karácsonyt megelőző kora reggeli istentiszteletre az eljutás görkorcsolyával történik. Ez nem csupán néhány, sportos lelkületű lakos vicces ötlete, tömegek választják ezt a közlekedési eszközt. A főváros, Caracas főbb útvonalait ilyenkor rendszerint már reggel 8 óra előtt elzárják a forgalom elől, hogy mindenki biztonságban célba érhessen. A görkoris templomlátogatás eredete nem teljesen tisztázott, egyesek szerint a görkorcsolya a síléc egyfajta alternatívája lehet. Ha már a déli féltekén az ünnepi időszakban 30 fok van, legalább a gondtalan siklás illúziója ne maradjon ki.

Te hány furcsa karácsonyi és újévi szokást ismersz? Olvasd el a bejegyzést, biztos találsz köztük pár érdekeset, amiről NEM TUDTÁL!

Újév

Nézzük, milyen szokások kapcsolódnak a Szilveszterhez és az Újév kezdetéhez:

Spanyolország

Elfér egyszerre 12 szőlőszem a szádban? A spanyolok úgy tartják, ha ezt a feladatot még azelőtt sikerül kipipálni, hogy az óra elüsse az éjfélt, az a teljes következő évre szerencsét hoz. A 12 szem egyszerre szimbolizálja az éjfél előtti 12 óraütést, valamint az év 12 hónapját. A ’las doce uvas de la suerte’ nevű hagyomány a 19. századból származik: a gonosz távoltartását és a gazdag és sikeres élet bevonzását remélték tőle. Az első óraütéstől az utolsóig csak pár másodperc telik el, így érdemes felkészülni, nehogy a kívánatosnál néhány szerencsés hónapnyival kevesebb szőlőt fogyasszunk.

Dánia

Ha esetleg nemrég költöztél Dániába, és ez az első Szilveszter éjszakád, ne lepődj meg, ha reggel nehezebb kinyitni az ajtót a törött tányérdaraboktól. Ami még fontosabb: meg se sértődj, minél nagyobb a törmelékhalom, annál jobb! A dánok ugyanis az ajtóhoz vágott tányérok formájában kívánnak szerencsés évet a szeretteiknek. Más szóval, minél több a törött tányér, annál biztosabb lehetsz benne, hogy megkedveltek a környéken.

Fülöp-szigetek

A filippínó családok Szilveszter napján különösen ügyelnek rá, hogy kellő mennyiségű gyümölcsöt fogyasszanak. Egész pontosan 12 darabot, és fontos, hogy ezek mindegyike kerek formájú legyen. A gyümölcsök száma az év 1-1 hónapját jelképezi. Formájuk ugyanakkor a pénzérmékéhez hasonlít, ezzel pedig a jólétet és gazdagságot szimbolizálják.

Skócia

A skótok kétségkívül tudnak bulizni és ez a Szilveszterre is igaz. Náluk a skót újév, vagyis a Hogmanay három napig tart, az országban még január 2-a is munkaszüneti nap. A Hogmanay ünnephez több, csak Skóciára jellemző hagyomány is kapcsolódik. Legelterjedtebb talán az ’első láb’ nevű, mely szerint a következő évi szerencse szempontjából komoly jelentősége van, hogy éjfél után ki az első látogatónk. Ha egy magas, jó kiállású, sötét hajú férfi, aki ráadásul még whisky-t, szenet és süteményt (shortbread és black bun) is hoz magával, nyert ügyünk van. Az év ebben az esetben bizonyosan szerencsét fog hozni, ezzel szemben a kopasz látogató bajt jelent. Nagy népszerűségnek örvend még a stonehaven-i tűzgolyó fesztivál is. Ezen az eseményen a helyiek saját készítésű tűzgolyókkal a fejük felett lóbálva vonulnak végig az utcákon, melyeket végül a kikötőben a vízbe hajítanak.


Tudtad?

A 2023-as évbe elsőként a Kiribatihoz tartozó Kiritimati (Karácsony-sziget), valamint Szamoa lakói fognak belépni, közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor. Szamoa 2011-ig a dátumválasztó vonal keleti oldalán élt, de egy hirtelen ötlettel és az ország órájának 24 órával előbbre állításával 2011. december 30-át nemes egyszerűséggel átugrották. Azóta osztoznak az első helyen (viszonylag) közeli szomszédukkal.


Forrás(ok):

https://www.yha.com.au/travel-and-tours/traveller-stories/the-eight-strangest-christmas-traditions-on-earth/

https://mokastanitas.hu/blog/elolvasom/10-erdekes-karacsonyi-szokas-a-nagyvilagban-22

https://www.wanderlust.co.uk/content/worlds-weirdest-christmas-traditions/

https://theculturetrip.com/articles/unique-new-years-eve-traditions-from-around-the-world/

https://www.glamour.com/story/new-years-eve-day-traditions

Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva vagy a bal oldali képre, fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!

A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Szólj hozzá