Kinai étterem szindróma, tényleg az ízfokozók betegítik az embereket?
Te hallottál már a „kínai étterem szindrómáról” ez egy tünetegyüttes, amelyet egyesek a nátrium-glutamát (MSG) fogyasztásához kötnek. A beszámolók szerint az MSG-tartalmú ételek elfogyasztása után olyan tünetek jelentkezhetnek, mint fejfájás, szédülés, hányinger, szívdobogás vagy az arc és a nyak zsibbadása. Hosszútávon növeli az elhízás esélyét, és egyéb étel intoleranciákat. De tényleg az ízfokozók tehetnek róla?
Az MSG-t évtizedek óta használják az ételek ízének fokozására. Bár sokan számolnak be érzékenységről, a tudományos kutatások nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az MSG valóban káros lenne az egészségre. Mind az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), mind az európai hatóságok biztonságosnak minősítették az MSG használatát.
Ez a vegyület például megtalálható leveskockákban, fűszerkeverékekben, fél és készételekben, chipsekben, felvágottakban és üdítőkben, szójatermékekben is.
Érdekes módon az MSG természetes formában is előfordul olyan élelmiszerekben, mint a paradicsom, a sajt vagy a gomba. Ezeket az ételeket évszázadok óta fogyasztjuk anélkül, hogy hasonló tüneteket tapasztalnánk.
Te tapasztaltál már hasonló tüneteket? Érdemes elkerülni az ízfokozókat, szoktad nézegetni az összetevőket, vagy túlzás az aggodalom?
💬 Írd meg a véleményed kommentben! 👇
#MindenAmiKülföld #Élelmiszeripar #Egészség #KínaiÉtterem #Ízfokozók #Táplálkozás #MSG #MítoszVagyValóság
Érdekel hasonló tartalom?
Hallgass bele Youtube csatornánkba!
Segítségre van szükséged?
Szólj hozzá