Minden Ami Külföld | Élet Dubaiban, nőként - 3.rész - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Az utolsó részben rávilágítunk a dubai társadalom merevségére, a nők jogainak korlátozottságára, felfedjük a helyi normákat. TARTS VELÜNK!

Élet Dubaiban, nőként – 3.rész

Az előző részekben Emőke a dubaji hierarchiáról és munkáról mesélt, most a sorozat harmadik részében tovább mesél tapasztalatairól. Beszámol terhességéről, a dubaji társadalom képmutatásáról és az előírt szabályokról. Személyes élményeit osztja meg a társadalom normáival, a házasságon kívüli terhesség miatti börtönbe jutásról, valamint a házassági és életviteli kihívásokról.

Írta: Sylvi – Minden Ami Külföld

Dubaj kulturális és vallási szempontból is egy meglehetősen konzervatív város, így fontos, hogy tisztában legyünk néhány olyan viselkedési szabállyal, amelyek segíthetnek elkerülni a kellemetlenségeket és tiszteletben tartani a helyi kultúrát.


Ez a valóságban is így működött?

“Elméletben igen, de ez a látszat. Szőke nőként ‘kilóra megvesznek’, volt is ajánlatom nem sokkal azután, hogy Dubajba költöztem egy arab férfitól. Először kedvesen kezdi az ismerkedést, valamilyen okkal odamegy hozzád, de a vége az, hogy szeretne jobban megismerni. Megkocogtatta a vállam, hogy elvesztettem valamit, de persze mihelyst a szemébe nézel, rájössz, hogy ez csak a legegyszerűbb ismerkedési trükk. Mondtam, hogy nem szeretnék ismerkedni, új vagyok, én nem ismerkedni jöttem Dubajba, ám erre ő konkrétan azt mondta, Kedvesem, mindenkinek megvan az ára.’

Erre nehezen tudtam volna reagálni. Elsétáltam, és innentől kezdve jóideig próbáltam kerülni az arabokat, ha csak nem munka kapcsolat volt.”

Hogyan ismerkednek az emberek Dubajban?

“Társkereső oldalon és szórakozóhelyen. Az élet úgy hozta, hogy megismerkedtem egy kenyai sráccal, aki végre nem félmeztelenül pózolt az egyik társkereső platformon, hanem ruhában és szendén mosolygott. Ő lett végül a párom. Jó volt, hogy mind a ketten külföldiek voltunk és nem az arab kultúra kötött minket össze, ő is keresztény vallású volt és nekem ez volt a lényeges pont.

Ritkaságnak számított ruhában is, hiszen a legtöbb férfi a tengerben áll, tökéletes izmos testtel pózol, de ezzel, hogy mutogatják magukat nekem azt sugallják, hogy megkaphatod egy alkalomra, de holnap már másé lesz.

Azt például sosem gondoltam volna, hogy fehér leples pasi után valaha is meg fogok fordulni, de olyan kisugárzásuk és karizmájuk van, hogy nem tudsz nem utánuk nézni. Nem látsz belőlük szinte semmit, csak a fehér kandorát. Az arcukat látod egyedül, a szépen nyírt szakállukat, hatalmas szempillákat, amik igazán vonzzák a nők tekintetét.

Hogyan alakult a kenyai pároddal az életetek?

“Nem akarok általánosítani, de vannak a muszlim vallásban olyan pontok, amivel nem értek egyet, pláne mikor kibukott, hogy nőként mennyire nem tartanak egyenrangú félnek.

Én évek óta meddőnek voltam nyilvánítva. Pár hónap után mondtam a páromnak, hogy nem kell védekeznünk, mert én nem eshetek teherbe. Pár hét múlva folyamatosan rosszul voltam. Hiába éreztem feleslegesnek, a párom ragaszkodott hozzá, hogy csináljunk egy terhességi tesztet, ami végül pozitív lett. Képzelheted…pont egy olyan országban, ahol ennek így nem kéne megtörténnie.”

Tényleg Dubajban börtön jár a házasságon kívüli terhességért?

“Igen, ha házasságon kívüli terhességed van, akkor gyakorlatilag börtönbe kerülsz, ott kell megszülnöd a gyermeked. De ennyire nem ástam bele magam jobban, hogy mi lesz a gyerekekkel utána.
Pont abban az évben történt egy lánnyal hasonló eset. Lebukott egy ukrán lány és egy dél afrikai fiú járt így. Volt nagy kavarodás és még a nagykövetségek sem tudtak semmit tenni, a pár börtönbe került. Azt tudom, hogy az anyuka a börtönben szült meg, de további információm nincs az ügyről.

A terhesség eleje engem nagyon megviselt, bár nem mehettem orvoshoz, hisz egy vizsgálatkor kiderült volna a terhesség. Az orvos azonnal tárcsázta volna a rendőrséget én pedig mehettem volna egyenesen a börtönbe. Sok külföldi ezt nem tudja, ezért keveredhetnek bajba. Mi azonban tisztában voltunk vele és elkerültük az orvosokat, de megoldás kellett.

Úgy döntöttünk, hogy Kenyába utazunk, összeházasodunk, majd ott megyünk el orvoshoz. Számított, hogy ott látott először orvos, ott állapították meg a terhességet. Kenyában gyorsan kellett papot találnunk, hogy házasságunk hivatalossá váljon. Abban az országban csak akkor hivatalos egy házasságkötés, ha egyházi pap esketi a párt.

Az ott töltött egy hét után visszatértünk Dubajba, akkor már házaspárként. Kicsivel később, körülbelül 4 hónapos terhesen én hazautaztam Budapestre.”

Hogyan éltetek együtt Dubajban? Akkor már nem volt gond?

“Mi nem élhettünk együtt. Én egy szobát béreltem, egyedül gyakorlatilag lehetetlen megoldani a bérlést, így én hatod magammal éltem egy hatalmas lakásban, ahol mindenkinek megvolt a maga szobája, fürdője és volt egy közös konyha. Ezen a környéken inkább európaiak éltek (Jumeirah Lake Towers), bár az én lakótársaim közt akadt indiai és arab is, igazából a lakásban én voltam az egyetlen európai. A páromat csak titokban vihettem fel, hisz erősen ellentmondásos a házasságon kívüli kapcsolat, az együttélés tilos. Ha pedig a lakótársaim meglátták volna, vagy ha nem szimpatizálnak, egész egyszerűen ránk hívhatták volna a rendőrséget.

Itt fontos megjegyezni, hogy 2020 novembere óta már engedélyezett a házasságon kívüli együttélés is, 2017-ben ez még tiltott volt nekünk.

Szóval mindketten éltünk a saját albérletünkben, és hol hozzám, hol hozzá mentünk fel titokban. Ők hárman éltek egy lakásban, így ez sem volt sokkal egyszerűbb. A találkozgatás nehézkes, persze a másik módja legfeljebb az lehetne, ha egy pár hotelt bérel az együttlétek idejére. Ez sem mindig ilyen egyszerű, hisz nem minden dubaji hotel fogad párokat, ha nem házasok. Akadt ezzel nehézségünk nekünk is, és olyan is előfordult, hogy elmentünk néhány napra másik emirátusba egy pár nap nyugalomért.

A legérdekesebb talán az, hogy Dubaj a legnyitottabb emirátus, de mégis egy ilyen helyzetben vegyes párként nagyon sok hotel elutasíthat. Szerintem a kevésbé felkapott emirátusok szigorúbbak a vallás tekintetében, de valószínűleg nincs akkora tömegturizmus, mint Dubajban, ezért sokkal könnyebben bejutsz a hotelekbe, nem olyan szigorúak ezen a téren.”

Az arabok saját maguknak is betartják ezeket a szabályokat? Mennyire szabálykövetők?

“Nem igazán, és ez nagyon furcsa. Én nem csókolózom az utcán más országban sem, de Dubajban séta közben maximum a párod kezét foghatod meg. Ha a reptéren elváltok egymástól, meg sem ölelheted, ez a mi hagyományainkkal teljesen összeegyeztethetetlen.

Hiába vagy Te bevándorló, más nemzetiség, más kultúrából jössz, a fenti szabályokat tőled is elvárják. Rád akasztják az akaratukat, és azt kell csinálnod, amit a korán mond, meg amit az ő vallásuk diktál. Az arab férfiak négy feleség mellett is számos szeretőt tartanak, így a szabálykövetés elmélete meg is borul.
Mindeközben a nőknek az arab világban semmint sem szabad csinálnia a házasság után. Ha netán elválna, lehet a férfi bele sem megy. Ha gyermek is van és válni szeretne, az apához kerülne a gyermek. Egy születendő gyermek vallása mindenképp az apáé lesz, muszlim vallású lesz.

Sokszor megkérdeztem saját magamtól is, hogy miért is vagyok egy ilyen országban, ami ennyire nem nőpárti.

A Dubajban töltött idő alatt egyetlen egy arab ismerősöm, barátom volt. Őt a munkám révén ismertem meg és hamar összebarátkoztunk. Jártunk társaságba is, és ő nyitott volt annyira, hogy elmondhattam mit gondolok. Kifejezetten tetszett neki, hogy szókimondó vagyok. De, amikor már láttam, hogy a negyedik whiskyt issza, meg is kérdeztem tőle, hogy ez hogy is megy náluk, hisz nekünk, külföldieknek be kell tartanunk a szabályokat, de nekik, helyieknek?
Külföldiként külön engedély kell ahhoz, hogy alkoholt vásárolj, és maximum egy nagyon szűk kereten belül ihatsz alkoholt külföldiként.

A tv-ben nincs semmi szexualitásra utaló videó, az interneten nem találsz ilyen jellegű tartalmakat, amiket nézhetnél vagy letölthetnél. Minden blokkolva van, mintha nagyon prűdek lennének. Ez a gyermekekre nézve jó dolog. A felnőttek viszont emiatt prűdnek tűnhetnek, pedig imádják a szexet, sokat isznak, és egyéb szereket is élveznek.”


Sorozatunk harmadik, záró része mély és megrázó betekintést nyújtott dubaj mindennapi életbe és a helyi társadalmi normákba.

A házasságon kívüli terhesség miatti szigorú büntetések is mutatják a társadalmuk merevségét és a nők jogainak korlátozottságát.

Emőke történetén keresztül láthattuk, hogyan alkalmazkodott egy európai nő a dubaji életmódhoz és hogyan találta meg helyét ebben a sokszínű, mégis sokszor ellentmondásos világban.

Bízom benne, hogy ablakot tudtunk nyitni Neked is ebbe a csodálatos világba, és a megismert történeten keresztül könnyebben veszed a kihívásokat ebben a csillogó, férfias világban. A sorozat sok nő számára tartogathat hasznos információkat, mielőtt belevágnának egy Dubai költözésbe, munkakeresébe vagy egy párkapcsolatba. Ugorj az első részhez, ha lemaradtál volna!Tudtad?

Dubaj nemcsak a modern luxus és a felhőkarcolók városa, hanem egy hely, ahol még mindig őrzik hagyományaikat és értékeiket. Egyik ilyen érdekesség a teve taxik, amelyek a város egyes részein megtalálhatóak, különösen a turisták számára. Ezek lehetőséget kínálnak, hogy átéljük az arab sivatagi élet hangulatát, miközben kényelmesen közlekedünk. Ez egyfajta kulturális élmény, amely érdekessé teszi az utazást Dubajba.


Dubaj világával kapcsolatban szeretnél több információt?

Költöznél, munkát vállalnál, vízumra lenne szükséged vagy ingatlanban gondolkozol?
Partnereink segítségedre lesznek: Emőkét a költözésről, dubaji mindennapokról kérdezheted,

Kriszta pedig segít eligazodni a vízumok világában, bankszámlanyitásban, vállalkozás indításban,

ingatlanok ügyekben tud neked segíteni >>>


Ha más ország érdekel, vagy más szolgáltatás esetén van szükséged segítségre, találd meg a megfelelőt:

>>> SZAKÉRTŐ PARTNEREINK <<<


Külföldre vágysz? Érdekelnek a hasznos tanácsok, személyes élmények? Keresd profi tanácsadóinkat, nyelvtanárainkat, ha nem akarod, hogy meglepetések érjenek! Szörfözz a Minden Ami Külföld oldalán!

Kérj segítséget profi tanácsadóinktól, nyelvtanárainktól:

partnereit, hogy minél felkészültebben tudj nekivágni az utadnak, ha itt az idő és ne érjenek majd semmilyen meglepetések!

Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Amerika akár Kanada, vagy Európán belül maradnál?

Megoldást keresel?

Csapat, aki segít Neked: Ide kattintva fel tudod felvenni a kapcsolatot Partnereinkkel és Szakértőinkkel!


A csapból már majdnem mindenhol a Minden ami külföld folyik és nap, mint nap törekszünk arra, hogy minél több emberhez jussanak el naprakész információk, valós tapasztalatok!

Kövesd a Minden Ami Külföld csatornáit és ne maradj le a fontos, hasznos és sokszor érdekfeszítő témákról:

📳

FACEBOOK

YOUTUBE

TIKTOK

INSTAGRAM

TWITTER

PINTEREST

PODCAST csatornáinkon meghallgathatod a beszélgetéseket is, úton-útfélen Veled vagyunk:

🎧⚛️

ANCHOR

SPOTIFY

GOOGLE PODCAST

APPLE PODCAST

OVERCAST

CASTBOX

BREAKER

Ha tetszik ami csinálunk akkor lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a munkánkat az alábbi képre kattintva, akár havi szinten. Köszönjük!

Lehetőségeidhez mérten kérlek támogasd a Minden Ami Külföld munkáját! Köszönjük!

Szólj hozzá