Magyar éttermek külföldön
Ha külföldre utazol vagy másik országban élsz, tuti, hogy egy idő után elkezd hiányozni a magyar konyha. Hazánk gasztronómiája megérdemli, hogy helyet kapjon a nemzetközi ételek színterén, így most egy csokorba gyűjtöttük a külföldi magyar éttermeket, hogy ne kelljen lemaradnod a megszokott ízekről. Paulikovics Réka írása
Balaton étterem (Krakkó, Lengyelország)
Igaz, Lengyelországban rengeteg olyan vendéglő található, ahol élvezhetjük a magyar ízeket, de közülük kiemelkedik Krakkó legrégebbi magyar étterme, a Balaton, amely a város főterén található. Itt igazi magyar gulyáslevest ehetsz, ahogy azt itthon is megszoktad, bográcsban tálalva, ez a hely egyik specialitása és ahogy az étterem honlapján is olvasható, valójában a legendás lengyel-magyar barátság megerősítésére találták ki, ezen kívül halászlé vagy például Gundel-palacsinta is szerepel az étlapon. Különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy ízletes, színes ételeket szolgáljanak fel megfizethető áron történő, a vacsora mellé pedig Unicumot vagy akár Tokajból származó borokat is borokat ihatsz.
The Rosemary (London, Anglia)
A London Bridge-től negyedórányi sétára található egy igazi magyar étterem, amelyben ráadásul csak bio alapanyagokat használnak – sőt, megfizethető áron fogyaszthatod el náluk ebédedet vagy vacsorádat. A teljesség igénye nélkül csak néhány fogás az étlapról: házi tyúkhúsleves, bableves, hortobágyi palacsinta, lecsó, csirkepaprikás galuskával, töltött káposzta. Persze a desszertek sem maradnak ki a kínálatból, a somlói galuska és a gesztenyepüré mellett a baracklekváros palacsinta és a túrógombóc is megtalálható. Ha ez még nem lenne elég, 15 magyar borászat csaknem harminc féle borát kóstolhatod meg a Rosemary-ben. Az étterem hangulatában is megidézi Magyarországot, rengeteg fa felülettel és a kékfestő dekorációval és terítőkkel.
Az étterem honlapja: https://therosemary.london
Bar Central (Stockholm, Svédország)
Ezt a helyet a világ egyik legszebb éttermének választották, a filmrajongókat a Twin Peaks című legendás sorozatra emlékeztetheti, modernebb verzióban. Nem kimondottan magyar étterem, inkább multinacionális, de sajtos-tejfölös lángost például bármikor ehetsz, sőt magyar házi kolbász is szerepel az étlapon, így ha svédországi kiruccanást tervezel, vagy a skandináv államban élsz, ezt a helyet mindenképp ki kell próbálnod. Csalódni biztosan nem fogsz, hiszen az étterem rendre a legjobb kritikákat kapja.
Az étterem honlapja: http://www.barcentral.se
Kürtős Cosenza (Cosenza, Olaszország)
Ezt az éttermet (vagy inkább desszertkuckót) egy magyar-olasz házaspár üzemelteti Dél-Olaszországban, itt biztosan kielégítheted a cukor utáni vágyadat. Pár évvel ezelőtt nyitották meg a hangulatos kis helyet, ahol mindenféle ízben megtalálod a sokunk által kedvelt kürtőskalácsot, még a mogyorókrémes verziót is kipróbálhatod. Az olaszok is hamar megkedvelték a helyet, sokan a helyiek közül és a környező városokból is ellátogatnak ide, sőt, kürtőskalács-tanfolyamokat is tartanak azoknak, akik szeretnék megtanulni, hogyan készül ez a különleges desszert. Érdemes ellátogatni a Kürtős Consenza közösségi oldalára is, ahol rengeteg jó fotó található az üzletről és az ételekről.
Az étterem Facebook-oldala: https://www.facebook.com/kurtoscosenza/
Paprika Magyar Étterem (Alicante, Spanyolország)
Ez a hely olyan, mintha itthon lennénk, aki belép, mintha egy hazai étterembe csöppent volna. Tisztaság és egyszerűség jellemzi a teret és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek a dekorációban. Többek között gulyásleves, csirkepaprikás, cigánypecsenye és máglyarakás is szerepel az étlapon, de ami még különlegesebbé teszi ezt a varázslatos kis helyet, hogy próbálja összefogni a környék magyarjait – sokszor anyanyelvünkön invitálják közösségi oldalukon a vendégeket.
Az étterem Facebook-oldala: https://www.facebook.com/roseandstein/
Flakes Chimney Cake (Baku, Azerbajdzsán)
Ez a város Budapesttől több, mint 3000 kilométerre található, mégis van egy hely, ahol igazi erdélyi-magyar kürtőskalácsot árulnak. Nem csak hagyományosat, mint fahéjasat vagy kókuszosat, hanem például fagyival töltöttet is. A cukrászaik nagyon kreatívak, rengetegféle íz és szín jelenik meg az étlapjukon és a fotókon, amelyek az oldalukon láthatók.
Az étterem Facebook-oldala: https://www.facebook.com/TheTasteOfTradition/
Café Churchill (Mumbai, India)
India sem a szomszédban van, de ha arra jársz, erre a helyre mindenképp menj el! A Café Churchill jónevű kávézónak számít Mumbai fő turisztikai negyedében, Colabában, és a nemzetközi konyha izgalmas ízeit kínálja. A fő magyar specialitás a marhapörkölt, de gyakorlatilag bármilyen ízvilágra is vágysz, itt biztosan megtalálod, legyen szó főételről vagy desszertről. Régebben az ide látogatók sivatagi oázisnak becézték, amely tökéletes arra, hogy feltöltődjenek.
Eva’s Original (Toronto, Kanada)
Dobsai Éva Budapesten született, 1956-ban hagyta el Magyarországot, hogy férjével és két gyermekével új életet kezdhessen Kanadában. Mindig nosztalgiázva beszélt a kürtőskalácsról, szülőföldje egyik finomságáról. Éva unokája, Justin feleségül vett egy Kristin nevű lányt, a fiatalok pedig úgy döntöttek, hogy megvalósítják nagy álmukat: mindent feladtak és két évig csak utaztak, bejárták az egész világot. Utolsó állomásuk Budapest volt, ahol kipróbálták a Justin nagymamája által oly sokszor emlegetett kürtőskalácsot. Már az első falat után tudták, hol folytathatják világkörüli útjukat: hazatértek, csatlakoztak Évához, vettek egy food-truckot és így született meg az Eva’s Original Chimneys.
Honlapjuk: http://www.originalchimneys.com
Made in Hungaria (Camden Town, London, Anglia)
Ez a városrész London egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Rengeteg étterem, büfé, kocsma és kávézó várja az ide látogatókat és a helyieket egyaránt. Az itt található Made in Hungaria az egyik leglátogatottabb étterem. Hagyományos magyar ételeket rendelhetsz, például sült kolbászt, töltött káposztát vagy rétest, illetve a nagy kedvencet, a lángost sem hagyták le az étlapról. Ha inni szeretnél, akkor is maradhatsz a hazai ízeknél, hiszen magyar pálinkákat és söröket, vagy akár Traubit is kérhetsz az étel mellé.
Víz Étterem (Hokkaido, Japán)
Budapesttől 8500 (!) kilométerre található a világ egyik legjobb magyar étterme. Japán északi részén, a hokkaidói hegyek között tette híressé hazánk konyháját Moldován Viktor, aki pár évvel ezelőtt, rengeteg munkával és odaadással nyitotta meg a Víz Éttermet. Különlegessége, hogy csak helyben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket használnak az ételek elkészítéséhez, a többi összetevőt pedig egy farmról vásárolják, tehát minőségi alapanyagokkal dolgoznak és minimálisra csökkentik a hulladék mennyiségét is.
Ahogy a fenti lista is mutatja, egy biztos, bármerre járunk is a világban, a magyar gasztronómiát mindenhol megtaláljuk.
Felhasznált irodalom: https://dailynewshungary.com/
A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.
Szólj hozzá