Minden Ami Külföld | 10 inspiráló utazós film - Minden Ami Külföld
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • Photo film of travel images with reflection

10 inspiráló utazós film

Filmet nézni majdnem mindenki szeret. Utazni is. Ha mindkettő igaz rád, ez a lista pláne neked szól. Íme, tíz inspiráló utazós film. Paulikovics Réka írása

1. Vándorút

Tom fia a Camino de Santiago-n, vagy másik nevén a Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét a Pireneusokban. A kaliforniai orvos Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért, hogy elintézze a formaságokat. Ám ahelyett, hogy ezután hazatérne, elhatározza, hogy beteljesíti a fia vágyát, és végigjárja a zarándokutat. Tom rájön, hogy az utazását tekintve nincs egyedül. A világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, akik a saját problémáikra, életük értelmére keresik a választ és talán közben arra is rájönnek, hogy soha nincsenek egyedül. Emilio Estevez rendezése és Martin Sheen főszereplése határozottan jó párost alkot, ráadásul a fiú tényleg édesapjára írta a szerepet. Érdekesség, hogy a három mellékszereplő, Joost, Sarah és Jack a gyáva oroszlánt, a bádogembert és a madárijesztőt szimbolizálták az Óz, a csodák csodájából. 

kép illusztráció

Ha saját filmet szeretnél: Partnerünk Zoli több, mint 15 éve dolgozik a filmszakmában, nem csak filmes anyagok elkészítésében tud segíteni, hanem ezek televíziós sugárzásában is! Itt tudod felvenni vele a kapcsolatot

2. Walter Mitty titkos élete 

Mert álmai mindenkinek vannak… És persze sokszor valóra is válnak. Pláne, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk, sokszor a fantázia segít. Walter Mitty fejben egy másik világban él, saját képzeletbeli filmje van, aminek ő a főhőse. Ám egy napon az álom valósággá válik, amikor egy igazi kaland veszi kezdetét. A Ben Stiller alakította riporter egy elveszett negatív nyomába ered, miközben élete gyökeresen felfordul. Érdekesség, hogy a történetből ez a második filmes feldolgozás, az eredeti novella pedig a New York Times hasábjain jelent meg, 1939-ben. Ha igazán szeretetteljes filmre vágysz, ez biztosan jó választás, ez az a mozi, amit szerintem senki nem tud utálni. Kalandos, látványos, jó hangulata van és nem utolsósorban tanulságos. 

3.  Út a vadonba

A sztori igaz történet alapján íródott, Christopher McCandless-ről szól, aki egy hátizsákkal indul neki Amerikának. A 22 éves fiatalember friss diplomával a biztos pálya helyett az ismeretlent választja. Ami ezen az úton történik vele, számtalan ember számára vált örök szimbólummá és inspirációvá. A srác útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyón és egy kaliforniai kolónián át, egészen Alaszka veszélyes vadonjáig vitt. A forgatás alatt egyetlen alkalommal sem használtak kaszkadőröket Emile Hirsch (a főszereplő) jeleneteiben: se a sziklamászásnál, se a medvetámadásnál, se a folyóátkelésnél és érdekesség, hogy Jim Gallien, az alaszkai férfi, aki odaadta Chrisnek a gumicsizmát, önmagát alakítja a filmben. McCandless az utazása során olyan emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta. Inspráló, elgondolkodtató, árad belőle a bátorság. 

kép illusztráció

4. Távol Afrikától

Az előkelő családból származó Karen kötelességből az unokatestvéréhez, Blixen báróhoz megy férjhez. A házaspár Afrikába, a férfi kenyai ültetvényére költözik. A boldogság nem tart sokáig, a kicsapongó életet élő báró hamarosan szifilisszel fertőzi meg, és elhagyja a feleségét. Karen dönt: Afrikában marad és megpróbálja fölvirágoztatni a farmot. Eközben beleszeret Denys Fintsch Hattonba, a nyughatatlan kalandorba. Szerelmük azonban rövid ideig tart, mert a férfi lezuhan a repülőgépével. Ráadásul a kávéültetvény is tönkremegy… Klasszikus és kihagyhatatlan. Romantikus és elgondolkodtató. Meryl Streep és Robert Redford párosa pedig gyönyörű. Érdekesség, hogy a film nagy részét Afrikában forgatták, a helyi szabályok viszont tiltották a vadállatok szerepeltetését, így Kaliforniából vittek betanított állatokat a forgatásra. 

kép illusztráció

5. Ízek, imák, szerelmek 

Persze ez a már kultikusnak mondható film is helyet kapott a listában, de ha szeretsz olvasni, a könyvnek is a polcon a helye. A főszereplő (Julia Roberts) Liznek nagyon bejött az élet, mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier, ő mégis boldogtalan. Másra vágyik, de maga sem tudja pontosan, hogy mire. Elköltözik, elválik, viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel, Daviddel, azonban igazából ez sem elégíti ki. Úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, ezért világkörüli útra indul. Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a belső egyensúlyát. Jön a szerelem is, találkozik Felipével, a bohém brazillal. Érdemes megnézni a sztori és a látvány miatt is, hiszen teljes mértékben visszaadja a különböző kultúrák hangulatát. A sztori időtálló, hiszen útkeresők mindig is voltak, vannak és lesznek. 

kép illusztráció

6. Hét év Tibetben 

Többször megnézendő, megtörtént események alapján készült film. Tibet a világ egyik legnyugodtabb helye, gyönyörű vidéken terül el. Az ország önállóságának utolsó éveiben játszódik az a történet és nem utolsó sorban nem a saját lakói, hanem európai emberek szemszögéből ismerhetjük meg Tibetet. 1939-ben, a második világháború kirobbanása előtti napon Heinrich Harrer (aki az azonos című könyvet írta) osztrák hegymászó elindult, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot, nem is sejtve, hogy egy titokzatos világba csöppen. Tibet szent fővárosában idegenként befogadják, sőt, felkérik, hogy legyen az akkor tizennégy éves dalai láma tanára: tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati világ szokásaira. Nemcsak a fiú, de a hegymászó élete is gyökeresen megváltozik az együtt töltött idő alatt. Brad Pitt-rajongóknak kötelező!

7. Hosszú motorozás 

Helyet kap a listában egy angol dokumentumsorozat is, amely egyébként könyv formájában is megjelent. Ewan McGregor és Charley Boorman nyakukba veszik a világot, és egy több, mint 30 ezer kilométeres motoros útra indulnak Londontól New Yorkig, keletről Ázsián és Alaszkán át. Az út 2004. április 14-én kezdődött és július 29-én ért véget. A két színészt szintén motoron kísérte Claudio von Plata operatőr, az őket segítő terepjárókon a két producer, David Alexanian és Russ Malkin, valamint még egy, a sorozat zenéiért is felelős operatőr, James Simak. A két színész Ted Simon Jupiter’s Travels című művéből merített ihletet, az íróval pedig találkoztak is az utazás során, Mongóliában. Három évvel később McGregor és Boorman Skóciából Fokvárosig motorozott, melyből újabb sorozat és könyv készült: a Hosszú motorozás lefelé. A széria gyakorlatilag betekintést nyújt a két utazó mindennapi életébe, bizalmas, őszinte, egy igazi videónapló arról, hogy hogyan küzd meg az ember a nehézségekkel, a társával és önmagával. 

kép illusztráció

8. Terminál 

Nem igazán utazós, de mindenképp helye van a filmben. Aki utazik, sokszor jár reptereken, de gyakran csak rohan és nem is igazán néz körbe. Viktor Navorski kénytelen közelebbről is megszemlélni a terminált: éppen New Yorkban landol Kelet-Európából, amikor hazájában államcsíny bontakozik ki. A gyanútlan utazó egyszerre ott találja magát a John F. Kennedy repülőtéren, Amerika kapujában, de útlevele egy éppen nem létező országból való, ezért a reptéren reked. Navorski berendezkedik a várakozásra, amíg véget nem ér a háború, ám ez az idő sokkal hosszabb, mint amire számít. Telnek-múlnak a hetek és a hónapok, Viktor pedig felfedezi, hogy a terminál egy kicsi, azonban összetett világ. Problémamegoldás, kilátástalanság, szomorúság, apró örömök, humor – sok mindenről szól ez a mozi, egy estét mindenképp megér, Tom Hanks alakítása pedig zseniális.  

kép illusztráció

9. Utazás Darjeelingbe

Most biztos sokaknak a tea jut eszébe, de a film nem erről szól. Adott három testvér, akik az édesapjuk halála óta nem találkoztak. Francis, a legidősebb fivér elhatározza, hogy ismét összehozza a családot és véleménye szerint erre a legalkalmasabb egy hosszú, kalandos vonatút Peter és Jack társaságában. Céljuk, hogy megtalálják édesanyjukat, aki nővérként a Himalája lábánál él. Owen Wilson, Adrian Brody és Jason Schwartzman alakítják a testvéreket és persze a fő motívum a családi viszonyok alakulása, mindez egy nagy adag humorral megfűszerezve. Ha van tesód, mindenképp nézd meg! 

kép illusztráció: Darjeeling

10. Zöld könyv – Útmutató az élethez

A történetben két férfi utazik át Amerikán, de nem a megszokott formában. A hatvanas években járunk, a film egyik főszereplője egy színes bőrű zongoraművész, a másik pedig egy fehér, olyan „előbb ütök, utána beszélek” típusú pasas. A két férfi két hónapon át járja az államokat, hogy a ridegen induló kapcsolatukból végül észrevétlenül igazi barátság szövődhessen. Tele van ellentétekkel, mégis rengeteg párhuzamot láthatunk benne. Gyakorlatilag pontosan ezért ennyire szerethető: mások vagyunk, mégis ugyanolyanok és mindig, mindenkitől tanulhatunk valamit.

kép illusztráció

 
Forrás: https://www.mafab.huhttps://port.hu

Szólj hozzá