Minden Ami Külföld | A külföldre költözés lelki nehézségei – és hogyan nézz szembe velük
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami kulfold logo feher
Minden ami külföld
  • külföldre költözés

A külföldre költözés lelki nehézségei – és hogyan nézz szembe velük

Akik egyszer úgy döntenek, hogy elhagyják szülőhazájukat, biztosan találkozni fognak bizonyos nehézségekkel nem is fizikai, inkább lelki téren. Ha belegondolunk, hogy néha egy munkahelyváltást vagy egy országon belüli költözést is időbe telik feldolgozni, nem is csodálkozunk rajta, hogy egy távoli helyen is előtörnek ezek az érzések, gondolatok. Lássuk, mivel néz szembe az, aki külföldre költözik és arra is mutatunk tippeket, hogyan lehet ezeken a dolgokon úrrá lenni. -Paulikovics Réka írása

Kezdjük azzal, hogy az utazásod nem akkor kezdődik, amikor felszállsz a repülőre, hanem akkor, amikor eldöntöd, hogy elköltözöl. Nyilván már ezt a döntést sem könnyű meghozni, rengeteg gondolkodás és vacillálás, pro és kontra lista, ügyintézés egy csomó helyen – így indul az utad, tehát már az előkészületek is komoly megpróbáltatást jelenthetnek. 

Ne veszítsd el a fókuszt! 

Ha egyszer eldöntötted, hogy belevágsz, ne inogj meg, lebegjen a cél a szemed előtt és koncentrálj arra, hogy miért döntöttél így. Szánj időt az előkészületekre és azzal foglalkozz, hogy neked mi a legmegfelelőbb ebben a helyzetben. A te életedet csak te tudod megélni és akik igazán szeretnek, elfogadják ezt, sőt, támogatnak abban, hogy neked jó legyen. Ne érezd magad önzőnek (legalábbis a szó rossz értelmében), hiszen megérdemled, hogy ez most rólad szóljon. Igaz, hogy én nem külföldre költöztem (még), csak egy másik városba országon belül, de a legjobb barátnőm az első pillanattól kezdve támogat, pedig a mindennapos találkozásaink jó esetben havi egyre korlátozódtak, ám ettől még ugyanúgy szeretjük egymást. Tehát nézz előre és hidd el, jól döntöttél! 

Akik segítenek Neked! Minden ami külföld Partnerei >>>itt veheted fel velük a kapcsolatot közvetlenül

Igen, a búcsúzás nehéz. 

És mivel ezzel tisztában is vagy, mielőtt elindulsz a csak oda szóló utadra, tölts időt azokkal, akiket szeretsz és akikkel jól érzed magad. Élvezz minden egyes pillanatot, amit a szeretteiddel töltesz, szívd magadba az otthonod levegőjét, látogass el a kedvenc helyeidre, gyűjts élményeket és emlékeket, amiket a képzeletbeli kalapból majd előhúzhatsz. A családod és a barátaid mindig is fontos részei lesznek az életednek, de hurrá 21. század, örülünk, hogy az internet világában már gyakorlatilag bárhonnan és bármikor fel tudjuk egymást hívni, tudunk videochatelni, így egy kicsit közelebb van az a távol. 

Ne gondolkozz végletekben!

Az, hogy most külföldre költözöl, egyáltalán nem biztos, hogy végleges. Bármi megtörténhet, lehet, hogy nem tetszik, lehet, hogy idővel egy teljesen másik országba mész majd és az is előfordulhat, hogy hazatérsz. Egy biztos, soha nem tudhatjuk, hogy mit hoz a következő időszak az életünkben, így semmiképp ne gondolj arra, hogy ha elmész, az egy életre szól. Éld meg úgy a költözést, mint egy kalandot vagy egy projektet, amitől több leszel, ami hozzád tesz, amitől fejlődsz. 

Új ország, új ember

Amikor elköltözöl valahova távol az otthonodtól, újra meg kell ismerned önmagad: annak eredményeként, hogy valahol új vagy, a családod, a barátaid vagy ismerőseid nélkül, sok időt fogsz egyedül tölteni. Meg kell tudnod, ki vagy és mit szeretnél csinálni ebben az új életben. Ez nem megy egyik napról a másikra, így adj magadnak időt, légy türelmes! Az új helyhez, kultúrához és emberekhez való alkalmazkodás időt vesz igénybe, az is lehet, hogy sok erőfeszítést igényel, de ne feledd: Róma sem egy nap alatt épült fel. 

Honvágy

A honvágy egy bonyolult, összetett jelenség. Ha külföldre költözöl, természetes érzés, bár mindenki másképp éli meg, alkat kérdése is lehet. Normális, hogy hiányzik az otthonod, a családod, a kedvenc kávézód, a kedvenc csapatod, a barátaid és minden, ami gyakorlatilag most teljesen más. Nem baj, ha néha szomorú vagy, sőt, sírhatsz is. Egy a fontos, hogy ne ragadj bele ebbe az érzésbe. Sírd ki magad, lépj egyet hátra és emlékezz arra, miért is vágtál bele ebbe a kalandba! 

Az egyedüllét lehet jó. 

Elsőként fontos tudni, mi a különbség a magány és az egyedüllét között, hiszen sokan összekeverik. Az egyedüllét az, amire gyakorlatilag mindenkinek szüksége van. Ez az az állapot vagy idő, amikor magadra tudsz figyelni, a saját érzéseid, gondolataid, igényeid kerülnek előtérbe. Ezzel szemben a magányos ember elvágva, elidegenítve érzi magát a többi embertől, számára nehézséget okozhat értelmes emberi kapcsolatok kialakítása. Tehát valószínűleg nem vagy magányos, csak néha egyedül érzed magad. Ezt az időt fordítsd arra, hogy körülnézel a környezetedben, a helyen, ahol élsz. Keress olyan látnivalókat, ahova majd a későbbiekben szívesen fogsz járni, sétálj, vezess naplót! 

Ismerkedjek vagy ne? 

Itt elsősorban persze nem a párkeresésről van szó (bár ki tudja), hanem az új emberek megismeréséről. Biztosan van valamilyen hobbid, vagy valamilyen érdeklődési köröd. Találj olyan klubokat, workshopokat, helyeket, ahol hasonló gondolkodású embereket ismerhetsz meg. Ne félj beülni egyedül egy kávézóba vagy megszólítani valakit az utcán, hogy ajánljon neked valami jó programot. Ha szeretsz táncolni, iratkozz be egy tánciskolába! Ha imádsz olvasni, látogass el pár könyvesboltba, vagy ülj be egy könyvtárba! Rengeteg lehetőséged van és szükséged van új ismerősökre, barátokra – ettől az otthoniak még nem fognak eltűnni. 

Elbizonytalanodtál? 

Valószínűleg lesz olyan időszak, amikor elbizonytalanodsz és azt hiszed, rosszul döntöttél. Ez normális, távol vagy az otthonodtól, a szeretteidtől és a megszokott dolgoktól. Amikor mélyponton vagy, jó ha tudod, hogy onnan csak felfelé van. Hidd el, nem az a lényeg, hogy mi a munkád, hogy mennyit keresel, hogy „sikeres” vagy-e, vagy hogy mit mondanak mások. Az a fontos, hogy te jól érezd magad és boldog legyél. Soha senki nem fogja jobban tudni nálad, hogy mire van szükséged, hogy mik a vágyaid. A saját szívedre figyelj és arra, hogy a legtöbbet hozd ki abból a jelenetből, ami épp most zajlik életed filmjében! Hiszen ott te vagy a főszereplő!

Felhasznált irodalom: https://medium.com/

A cikkben elhangzottakért felelősséget nem vállalunk. Ez a cikk nem feltétlenül tükrözi a mi álláspontunkat! Mivel szeretjük az elgondolkodtató, érdekes írásokat a Tiédet is várjuk szeretettel vagy ha szívesen megosztanád tapasztalataid, de nem erősséged az írás jelezd és egyeztetünk Veled akár egy interjút.

Szólj hozzá